Kαλημέρα σας. Σας ευχαριστώ που ήρθατε. Είναι η πρώτη μας συνάντηση σ΄ αυτήν την προεκλογική περίοδο. Οι εκλογές δεν ήρθαν στην ώρα τους, ήρθαν πρόωρα. Το ΠΑΣΟΚ είχε επιμείνει από καιρό ότι έπρεπε να προχωρήσουμε σε νέα λαϊκή ετυμηγορία. Η κυβέρνηση σύρθηκε σε πρόωρες εκλογές και σύρθηκε μπροστά στα αδιέξοδα που η ίδια δημιούργησε.
Εμείς, με ανακούφιση δεχόμαστε αυτές τις πρόωρες εκλογές, γιατί πρέπει να αποφασίσει ο Ελληνικός λαός για την νέα του πορεία και να γυρίσουμε σελίδα, να αλλάξουμε την πολιτική μας προς μια κατεύθυνση προοπτικής και προόδου.
Θέλω να σχολιάσω ένα μόνο θέμα για την ημερομηνία 16 Σεπτεμβρίου: δεν ξέρω αν ήταν προσχεδιασμένη ή όχι. Αν ήταν προσχεδιασμένη, τότε γιατί κατετέθησαν στη Βουλή τα νομοσχέδια; Για να περάσουν από το θερινό τμήμα; Και μετά δεν πέρασαν. Αν δεν ήταν προσχεδιασμένη η ημερομηνία 16 Σεπτεμβρίου, τότε λειτούργησε η Κυβέρνηση κάτω από δεύτερες σκέψεις. Θα σας πω δυο τρία πράγματα για το ρόλο της Βουλής και τα νομοσχέδια. Τα 3 νομοσχέδια τα οποία κατατέθηκαν εκτάκτως και προ των εκλογών στο θερινό τμήμα ήταν ένα μικρό μέρος των προεκλογικών δεσμεύσεων της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές του 2004. Τότε, είχε υποσχεθεί ότι θα περνούσε νόμους αυτού του τύπου. Θα μπορούσε να τους περάσει σ΄ αυτή τη Βουλή και να πει ότι τουλάχιστον ένα μέρος των υποσχέσεών της, το έχει εκπληρώσει. Δεν το έκανε αυτό γιατί αν άνοιγε η συζήτηση για αυτά τα νομοσχέδια στο θερινό τμήμα της Βουλής το ερώτημα το οποίο θα έμπαινε ήταν από ποια τσέπη θα πάρεις αυτά τα λεφτά για να τα δώσεις και να καλύψεις το κόστος από αυτά τα νομοσχέδια. Κι εκεί θα ήταν σαφέστατο ότι η πορεία του προϋπολογισμού είναι τέτοια που, για να καλυφθούν χρηματικά οι εξαγγελίες αυτών των νομοσχεδίων, θα έπρεπε να αυξηθεί το ΦΠΑ και να μπουν νέες φορολογικές επιβαρύνσεις στον Έλληνα πολίτη. Δηλαδή, θα τα έδιναν από τη μια τσέπη και θα τα έπαιρναν από την άλλη. Κι αυτό απεφεύχθη την τελευταία στιγμή η συζήτηση στη Βουλή για αυτά τα νομοσχέδια.
Ένας άλλος παράγοντας που έπαιξε κυρίαρχο ρόλο ήταν η δημοσιοποίηση του πορίσματος Ζορμπά. Εάν η Βουλή ήταν ανοικτή και οι εκλογές γίνονταν, ας πούμε- 23 ή 30 Σεπτεμβρίου, ο Ζορμπάς ήταν υποχρεωμένος να έρθει στη Βουλή και να καταθέσει το πόρισμά του. Και το πόρισμά του να δοθεί στη δημοσιότητα. Και είναι σαφές από τις διαρροές που έχουν γίνει ότι το πόρισμα αυτό είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικό για την αναποτελεσματική λειτουργία της Κυβέρνησης, για τις πολιτικές ευθύνες και την εμπλοκή και πολιτικών προσώπων στην περίφημη υπόθεση των δομημένων ομολόγων. Άρα, η Νέα Δημοκρατία σέρνεται στις πρόωρες εκλογές και μάλιστα στην ημερομηνία 16 Σεπτεμβρίου, για να αποφύγει αυτά.
Εμείς σε αυτό το μικρό χρονικό διάστημα που έχουμε θα μιλήσουμε στον Ελληνικό λαό. Θα μιλήσουμε για το δικό μας πρόγραμμα, για τη δική μας προοπτική και θέλω, σήμερα που είστε εδώ, να ανοίξουμε ένα γόνιμο πολιτικό διάλογο και να δημιουργήσουμε ένα καινούργιο πολιτικό πολιτισμό στο νομό μας, όπου οι πολιτικές αντιπαραθέσεις να γίνονται με σεβασμό προς όλες τις απόψεις και προς όλα τα άτομα, μακριά από προσωπικές αντεγκλήσεις και μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Να μιλήσουμε όχι για αυτά που αφορούν εμάς προσωπικά, αλλά να μιλήσουμε για αυτά που αφορούν τον κόσμο, που αφορούν το Νομό μας. Και σε αυτό κάνω μια έκκληση σε εσάς και στους υποψήφιους όλων των κομμάτων να μπούμε σε έναν πολιτικό διάλογο, σε μια πολιτική συζήτηση για τις θέσεις και τις δεσμεύσεις μας.
Εγώ δεν μηδενίζω το έργο κανενός. Προσεγγίζω όλους τους υποψήφιους με το σεβασμό που επιβάλλεται να αντιμετωπίζουμε ο ένας τον άλλο. Δεν είναι δουλειά του υποψήφιου βουλευτή να κρίνει τους άλλους. Δουλειά του υποψήφιου βουλευτή είναι να συζητήσει το δικό του το έργο, τις δικές του πολιτικές προτάσεις και να αφήσει τον ελληνικό λαό να κρίνει. Σε αυτό το έργο θέλω τη βοήθειά σας.
Τώρα, μερικά πράγματα για τις εκλογές. Φυσικά θα σας πω αυτό που περιμένετε να ακούσετε από εμένα – αλλά το πιστεύω αυτό – το κλίμα έχει αλλάξει πανελλαδικά, το ΠΑΣΟΚ με το πρόγραμμα που έχει συγκροτήσει, με τα ψηφοδέλτια που έχει καταθέσει προχωράει προς την εκλογική νίκη. Και σε αυτή τη συστράτευση που γίνεται πανελλαδικά, ο Νομός της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης πρέπει να δώσουν το πολιτικό παρόν. Η επόμενη Βουλή θα είναι ίσως από τις πιο σημαντικές Συνόδους της Ελληνικής Βουλής των τελευταίων δεκαετιών. Πολλά θα κριθούν για το μέλλον μας. Ζητήματα τα οποία θα έπρεπε να είχαν λυθεί από καιρό – και δεν αναφέρομαι μόνο στο ασφαλιστικό και στα άλλα – θα πρέπει να μπουν για συζήτηση. Χρειάζεται δυνατή πολιτική παρουσία στη Βουλή για να προχωρήσουμε σε ένα πρόγραμμα αναπτυξιακό, ένα πρόγραμμα που επιτέλους θα αντιμετωπίζει τα προβλήματα του Έλληνα πολίτη. Και από αυτό το προσκλητήριο δεν πρέπει να λείψει η Κεφαλονιά και το Θιάκι. Η Κεφαλονιά και το Θιάκι θα πρέπει να έχουν μια δυνατή πολιτική παρουσία στο επόμενο Κοινοβούλιο.
Θέλω τώρα να προχωρήσω σε θέματα που αφορούν περισσότερο εμένα προσωπικά, προλαμβάνοντας ίσως και κάποιες ερωτήσεις που θα μου κάνετε, αλλά και ορισμένα θέματα που αφορούν το Νομό μας.
Έρχομαι ως υποψήφιος βουλευτής με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ ανταποκρινόμενος στο αίτημα του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, προσωπικά του Γιώργου Παπανδρέου, αλλά κυρίως στο αίτημα της κοινωνίας. Πρέπει να σας πω πως πιέσεις δεν είχα μόνο από την Οργάνωση του ΠΑΣΟΚ αλλά και από τους πολίτες της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης για μια πολιτική παρουσία της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό. Όπως ξέρετε, με την πολιτική ιστορία της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης έχω συνδεθεί. Σε όλη μου την πολιτική σταδιοδρομία ήμουν κοντά στα προβλήματα και στα θέματα των νησιών μας.
Θυμάμαι σήμερα με ιδιαίτερη συγκίνηση την πρώτη τετραετία του ΠΑΣΟΚ, το 1981, όταν η Κεφαλονιά και το Θιάκι εκπροσωπούνταν στη Βουλή από τον Αντώνη Τρίτση και τον Τάσο Μαντέλη. Ήταν με την συνεργασία αυτών των δυο υπέροχων πολιτικών που εγώ, ως Υπουργός Εθνικής Οικονομίας τότε, προχώρησα στο Πρώτο Αναπτυξιακό Σχέδιο του Νομού. Ήταν τότε η εποχή που δόθηκαν τα 11 δις. δρχ. για τις υποδομές, τη βελτίωση του οδικού δικτύου, το νοσοκομείο και τα σχολεία. Και ήταν η πρώτη ώθηση που άρχισε σιγά-σιγά να αντισταθμίζει την αδικία που έγινε εις βάρος της Κεφαλονιάς μετά τους σεισμούς. Γιατί, μετά τους σεισμούς, η Κεφαλονιά και το Θιάκι είχαν αδικηθεί και είχαν μείνει πίσω αναπτυξιακά.
Και αργότερα, ως Υπουργός Εθνικής Άμυνας, μετέτρεψα, όπως ξέρετε, την νατοϊκή τότε βάση επάνω στον Αίνο, την παρέδωσα στην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, με την πρόθεση να γίνει ένα Κέντρο Έρευνας και ένα Αστεροσκοπείο διεθνούς εμβέλειας, σε συνεργασία με διεθνή κέντρα και αστεροσκοπεία. Ήταν με βάση αυτή την παρέμβαση τελικά ιδρύθηκε το Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου. Και νομίζω ότι έχουμε ένα σημαντικό έργο μπροστά μας να κάνουμε: να μετατρέψουμε αυτό το Κέντρο σε ένα διεθνές κέντρο έρευνας και εκπαίδευσης.
Αργότερα, ως Υπουργός Παιδείας, στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, πήρα την απόφαση να ιδρύσουμε εδώ το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, με έδρα το Νομό μας. Αντιμετώπισα σκληρή κριτική μέσα στο Κοινοβούλιο, και από συναδέλφους μου και από το χώρο του ΠΑΣΟΚ. Γιατί, λέει, σε «κωμοπόλεις» όπως στο Ληξούρι και στο Αργοστόλι – εγώ δεν ξέρω ότι το Ληξούρι και το Αργοστόλι είναι κωμοπόλεις (!) – γίνονται ΤΕΙ, τη στιγμή που μεγάλοι Νομοί και πόλεις με μεγάλο πληθυσμό δεν έχουν εκπαιδευτικά κέντρα. Η απάντηση που έδωσα στη Βουλή τότε είναι ακριβώς για αυτό το λόγο. Γιατί η Κεφαλονιά και το Θιάκι έχουν μια μεγάλη πολιτιστική παράδοση και έχουν αδικηθεί. Αν πάμε χρόνια πίσω, υπήρχε η Βαλλιάνειος Σχολή στο Ληξούρι που έβγαλε θαυμάσιους τεχνικούς. Αν πάμε χρόνια πίσω υπήρχε και η Γεωργική Σχολή στο Αργοστόλι, μετά έπεσε σε παρακμή. Έπρεπε λοιπόν, κι αυτός ο τόπος να δώσει το παρόν σε μια νέα προσπάθεια για την αναβάθμιση της εκπαίδευσης, της παιδείας γενικότερα. Το πίστευα τότε, το πιστεύω και τώρα. Ένας βασικός μοχλός ανάπτυξης του Νομού μας είναι η μετατροπή του σε Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Έρευνας.
Το έργο προχώρησε με τα ΤΕΙ. Πέρασε δύσκολες στιγμές. Είναι ανοικτό μυστικό ότι υπήρχαν προθέσεις ακόμα και να κλείσουν τα ΤΕΙ εδώ. Δόθηκε μεγάλη μάχη και από την τοπική κοινωνία. Σήμερα βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή και πρέπει, όχι μόνο να μην κλείσουν τα ΤΕΙ, αλλά να αναπτυχθούν και να ολοκληρωθεί το έργο των ΤΕΙ και να περάσουμε και παραπέρα, σε άλλες εκπαιδευτικές δραστηριότητες, πανεπιστημιακού τύπου, σε έρευνες, σε συνεργασία με ξένα πανεπιστήμια. Έχω ήδη έρθει σε επαφή με χώρους που ενδιαφέρονται. Κι εγώ το βλέπω μπροστά μου αυτό σαν όραμα. Στο Αργοστόλι, στο Ληξούρι, αλλά και στο Θιάκι – μην το ξεχνάμε – να δούμε ζωή φοιτητική. Να δούμε Κέντρα Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Έρευνας που θα αναβαθμίσουν, όχι μόνον οικονομικά αλλά και πνευματικά και πολιτιστικά, το χώρο μας. Θα είναι άλλο Αργοστόλι, θα είναι άλλο Ληξούρι, όταν θα έχουμε 10.000 – 15.000 νέους και νέες που θα φοιτούν, θα σπουδάζουν και θα ερευνούν και όταν θα έχουμε επιστήμονες υψηλού επιπέδου να λειτουργήσουν. Αυτό είναι το βασικό μου όραμα.
Πιστεύω όμως ότι, για να προχωρήσουμε μπροστά, δεν αρκεί ένας βουλευτής ή ένας υπουργός που ενδιαφέρεται για την Κεφαλονιά και την Ιθάκη. Πρέπει υπάρχει και ισχυρή εκπροσώπηση βουλευτή από την Κεφαλονιά και την Ιθάκη.
Αυτά που πρέπει να γίνουν – και μπορώ να τα κάνω – θα μπορώ να τα κάνω ως βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης και όχι ως ο Κεφαλλονίτης από την Αθήνα που ενδιαφέρεται για τον τόπο του. Αυτό είναι το βαθύτερο νόημα της υποψηφιότητάς μου. Αφήνω την άνεση της μεγάλης εκλογικής περιφέρειας, όπου η άνετη επανεκλογή βασίζεται σε μια αναγνωρισιμότητα και σε άλλα τινά, και έρχομαι στη μονοεδρική της πατρίδας μου γιατί θέλω να καλέσω όλους τους πολίτες σε μια συστράτευση και στη δημιουργία ενός ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΘΙΑΚΙ, για να αλλάξουμε σελίδα, να αφήσουμε τις μιζέριες και τα μικρά βήματα, να τολμήσουμε το όραμα και να αφήσουμε πίσω μας έναν τόπο που του αξίζει η παράδοσή του και που αξίζει στη νέα γενιά του τόπου μας.
Σε αυτήν την πρόσκληση σας καλώ όλους. Ανεξάρτητα σε ποιο κόμμα έχετε πολιτική τοποθέτηση. Σήμερα είμαστε σε μια προεκλογική περίοδο και, φυσικά, τα κόμματα – και σωστά γίνεται έτσι – έχουμε και τις πολιτικές μας αντιπαραθέσεις και θα πρέπει να μας κρίνει ο Ελληνικός λαός. Δεν πρέπει όμως να ξεχάσουμε ότι, μετά τις εκλογές, θα πρέπει όλοι μας, ανεξάρτητα από πού θα μας τοποθετήσει η λαϊκή ετυμηγορία, να δουλέψουμε ενωμένοι, για ένα ΚΙΝΗΜΑ ΠΟΛΙΤΩΝ, για να ξεφύγουμε από τα μπλοκαρίσματα που υπάρχουν, από τις μιζέριες που κυριαρχούν και να τολμήσουμε το όραμα, αυτό το τόλμημα που είναι το χαρακτηριστικό του Κεφαλλονίτη και του Θιακού.
Εμένα με πονά όταν βλέπω την πατρίδα μου να μένει πίσω. Εγώ δεν βλέπω γιατί, συνεχώς – και δεν είμαι τοπικιστής – η Κέρκυρα πρέπει να είναι το κέντρο όλων των αποφάσεων. Γιατί όταν καίγεται η Κεφαλονιά, το πρόγραμμα για την έρευνα της καταστολής των πυρκαγιών – που είναι ένα πρόγραμμα των Βρυξελλών – πρέπει να εδρεύει στην Κέρκυρα και όχι στην Κεφαλονιά.
Εμένα με πονάει όταν βλέπω ότι χάνουμε και τη γεωργική μας γη. Χάνεται η γεωργία στην Κεφαλονιά. Ενώ θα μπορούσαμε να είχαμε ένα πρόγραμμα γεωργικής ανάπτυξης και χρήσης γεωργικής γης με πρότυπα προϊόντα και παραγωγή.
Και με πονάει ιδιαίτερα όταν βλέπω τη νεολαία μας να φεύγει γιατί αναζητά καλύτερη τύχη αλλού. Θέλουμε να φτιάξουμε έναν τόπο που, όχι μόνο δεν θα φεύγουν τα παιδιά από εδώ, αλλά θα έρχονται και άλλοι, νέο αίμα, από την υπόλοιπη Ελλάδα, για να ζήσουν, να δουλέψουν και να προκόψουν εδώ.
Αλλά γι΄ αυτά χρειάζονται και υποδομές. Δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί αυτή η ανάπτυξη αν δεν προηγηθούν υποδομές. Όταν δεν υπάρχει ένα σύγχρονο νοσοκομείο που να δουλεύει σωστά, πώς μπορούμε να φέρουμε επιστήμονες διεθνούς φήμης; Πώς θα φέρουμε φοιτητές; Πώς θα φέρουμε τον αναβαθμισμένο τουρισμό; Και με ποιο οδικό δίκτυο; Αυτά χρειάζονται προγράμματα, χρειάζονται επιμονή, χρειάζονται συστράτευση.
Η δική μου η δέσμευση είναι το αναπτυξιακό πρόγραμμα του Νομού να πάρει προτεραιότητα. Να διεκδικήσουμε αυτό που μας ανήκει, και θα το πάρουμε. Χρειάζεται να γίνουν οι υποδομές, με δυνατή πολιτική παρουσία και στη Βουλή και στην Κυβέρνηση για να ξεμπλοκαριστούμε και να προχωρήσουμε μπροστά.
Πολλοί μου λένε «καλά τώρα, τι έρχεσαι και ανακατεύεσαι εδώ πέρα; Μονοεδρική είναι». Έχω συνηθίσει να απαντώ στις δύσκολες ερωτήσεις. Τα εύκολα δεν μου αρέσουν. Ξέρω τις δυσκολίες, τις δυσκολίες να υλοποιήσουμε ένα τέτοιο πρόγραμμα, αλλά το πιστεύω, το πιστεύω βαθειά στην ψυχή μου ότι την κοινωνία των πολιτών θα την φτιάξουμε, ότι θα κάνουμε μια νέα αρχή μετά τις εκλογές. Και σ΄ αυτήν την πορεία θέλω να σας καλέσω όλες και όλους να είμαστε μαζί. Πριν από τις εκλογές μπορεί να είμαστε και λίγο χωρισμένοι. Μετά τις εκλογές όμως θα είμαστε ΜΑΖΙ. Για να υλοποιήσουμε ένα όραμα που το θέλουμε, που το αξίζουμε και που πρέπει να το τολμήσουμε.

Print this pageEmail this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedIn