ΕΡ.- Γιατί σήμερα η χώρα χρειάζεται κυβερνητική αλλαγή κ. Αρσένη;ΑΠ.- Όσες προσπάθειες κι αν καταβάλουν οι επικοινωνιακοί μηχανισμοί να παρουσιάσουν ένα ελκυστικό πρόσωπο μιας επιτυχημένης Κυβέρνησης, τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους. Οι υποσχέσεις για διαφάνεια και καταπολέμηση της διαπλοκής φωτογραφίζονται στα σκάνδαλα των δομημένων ομολόγων. Η επανίδρυση του Κράτους αποτυπώθηκε στην εικόνα διάλυσης, αποδιοργάνωσης και αποσυντονισμού που παρουσιάστηκε στο πρόβλημα των πυρκαγιών του περασμένου μήνα. Η οικονομική και κοινωνική διάσταση της πολιτικής που υποσχέθηκε προεκλογικά, κατέληξε σε πολιτικές που οδήγησαν στην επιβάρυνση του μέσου και χαμηλού εισοδήματος. Οι αποταμίευση κάθε ελληνικής οικογένειας αντί να βελτιώνεται φθίνει. Το χρέος κάθε νοικοκυριού την περίοδο 2004-2006 ανέβηκε από 40 δις ευρώ στα 80. Δηλαδή το χρέος ανά νοικοκυριό αυξήθηκε κατά 10.000 ευρώ. Η Ν.Δ. υποσχέθηκε ανάπτυξη άνω του 5% και από το 4,8% που ήταν το 2003, το 2007 δύσκολα θα υπερβεί το 3,6%. Το ποσοστό συμμετοχής των δημόσιων επενδύσεων στο ΑΕΠ μειώθηκε από 5,5% σε 4,2 την περίοδο 2005-07. Και πάνω από όλα, σύμφωνα με στοιχεία του Ευροβαρόμετρου, ένας στους δύο Έλληνες (το 52%) προβλέπει επιδείνωση τόσο της οικονομικής όσο και της εργασιακής κατάστασης τους επόμενους δώδεκα μήνες. Ο κόσμος δεν μπορεί να εμπιστευθεί μια κυβέρνηση για άλλη μια τετραετία για κάνει όσα είχε υποσχεθεί την προηγούμενη και δεν στάθηκε ικανή να υλοποιήσει.ΕΡ.- Πιστεύετε ότι το ΠΑΣΟΚ άλλαξε αρκετά ώστε να επιστρέψουν σ” αυτό οι ψηφοφόροι του η να το επιλέξουν οι νέοι;

ΑΠ.- Το ΠΑΣΟΚ έχοντας μάθει από τα λάθη του, έχει παρουσιάσει ένα πρόγραμμα που πέρασε στον κόσμο, Γιατί του προσφέρει στοιχεία για να κρίνει, ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. όχι μόνο αποδείχτηκε κατώτερη των περιστάσεων, αλλά και προοπτική πως το ΠΑΣΟΚ μπορεί να ξεπεράσει τα προβλήματα που αφήνει πίσω της. Το πρόγραμμά μας δεν είναι έργο τεχνοκρατών αλλά ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διακυβέρνησης, προϊόν πείρας και αυτοκριτικής. Στοχεύει στην προώθηση ενός γεωγραφικά αποκεντρωμένου προγράμματος ανάπτυξης που σέβεται το περιβάλλον και προτείνει λύσεις για να κλείσουν τα ρήγματα ανισότητας. Θέλουμε να ξαναθυμίσουμε στον Έλληνα πολίτη ότι μια δίκαιη κοινωνία μπορεί και πρέπει να είναι στόχος ρεαλιστικής πολιτικής. Οι προτεραιότητές μας είναι να επενδύσουμε στη δημόσια Παιδεία, να προωθήσουμε την απασχόληση, ιδιαίτερα, των νέων και μέσα από ένα σύγχρονο σύστημα διακυβέρνησης να καλλιεργήσουμε τις κοινωνικές αξίες της αλληλεγγύης, της ανθρωπιάς και της συλλογικότητας. Μ” αυτά τα επιχειρήματα μπορούμε να συσπειρώσουμε τους υποστηρικτές μας και να κερδίσουμε νέους.
ΕΡ.- Τι μοντέλο ανάπτυξης χρειάζεται η χώρα;

ΑΠ.- Το στρατηγικό αναπτυξιακό σχέδιο του ΠΑΣΟΚ, βασίζεται σε ιεραρχημένες προτεραιότητες, σύμφωνα με τις αρχές και τα κριτήρια της κοινωνικής δικαιοσύνης, της οικονομικής αποτελεσματικότητας και της χρηματοδοτικής ευελιξίας. Πρωτεύοντα ρόλο θα έχουν οι τομείς της Παιδείας, του περιβάλλοντος της Υγείας Κοινωνικής Πρόνοιας και Ασφάλισης καθώς και των καινοτομικών δράσεων.

Στοχεύουμε στον ουσιαστικό έλεγχο των καταναλωτικών δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού, στη μεταφορά χρηματικών πόρων από τον τακτικό προϋπολογισμό στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, στην απορρόφηση των αδιάθετων πιστώσεων του Γ΄ Κ.Π.Σ. 2000-2006 και στην πλήρη αξιοποίηση των πόρων του Δ΄ Κ.Π.Σ. 2007-2013. Βασική επιδίωξή μας είναι ο καθαρός δανεισμός του δημοσίου να γίνεται μόνο για επενδύσεις και όχι για τρέχοντα ελλείμματα. Στο σύστημα διακυβέρνησης που προτείνουμε, προβλέπεται μια σειρά σοβαρότατων ρυθμιστικών προσαρμογών στη λειτουργία της οικονομίας και ένα νέο πλαίσιο εταιρικής συνεργασίας και συμπράξεων μεταξύ του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα.

ΕΡ.- Γιατί, κ. Αρσένη, κατά τη γνώμη σας, ο κ. Καραμανλής θέτει διλήμματα που αφορούν την αυτοδυναμία του;

ΑΠ.- Πρώτος του στόχος είναι, με την απειλή του χάους, να αποσπάσει τη λαϊκή έγκριση. Γιατί κ. Καραμανλής αντιμετωπίζει στο κόμμα του προβλήματα εσωτερικής συνοχής και με το μπαμπούλα της ακυβερνησίας επιδιώκει τη συσπείρωση. Τριάμισι χρόνια μιας καθόλου πετυχημένης διακυβέρνησης έχουν πυροδοτήσει οπωσδήποτε και διαρροές ψηφοφόρων προς άλλους πολιτικούς χώρους. Με την εκβιαστική αυτή απειλή επιχειρεί να τους συγκρατήσει. Ένα τέτοιο δίλημμα, όμως, τίθεται μονάχα ως σενάριο για ακαδημαϊκή συζήτηση, γιατί η εκλογική νομοθεσία δίνει άνετα περιθώρια αυτοδύναμης κυβέρνησης στο πρώτο κόμμα.

ΕΡ.- Και τα παιγνίδια με τα μυστικά γκάλλοπ;

ΑΠ.- Αυτά είναι επικοινωνιακά τεχνάσματα για να δημιουργηθεί η ψευδαίσθηση της ύπαρξης «ρεύματος», της σίγουρης επικράτησης και της ματαιότητας του αγώνα των αντιπάλων. Αυτό θα βοηθούσε τη Ν.Δ αν, σε μια περίοδο όπου απαγορεύεται η δημοσιοποίηση, «δημοσκοπήσεων» ο μέσος πολίτης δεν ήξερε πως οι διασπορά τέτοιων φημών εξυπηρετεί τις σκοπιμότητες αυτού που τις κάνει.

ΕΡ.- Διλήμματα προς την Αριστερά θέτει, πάντως, και ο κ. Παπανδρέου. Το «τι Πλαστήρας, τι Παπάγος» ή το «τι Ανδρέας, τι Μητσοτάκης», λέει, κόστισε ακριβά στη Δημοκρατία…

ΑΠ.-Ο κ. Παπανδρέου δεν θέτει κανένα δίλημμα. Αναφέρεται σε ιστορικά γεγονότα που έχουν αφήσει οδυνηρές αναμνήσεις στο λαό όταν του τέθηκαν και τον παραπλάνησαν. Κυρίως για τις επιπτώσεις που είχαν τόσο σε πολιτικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Αυτά δεν ξεχνιώνται σε δέκα χρόνια…

ΕΡ.- Η Αριστερά, πάντως, καλεί τους πολίτες να ψηφίσουν αδύναμες κυβερνήσεις…

ΑΠ.- Δεν θα έλεγα ότι είναι το πρώτο λάθος της Αριστεράς. Σε μια εποχή που τα προοδευτικά δημοκρατικά κόμματα, διεθνώς, υιοθετούν επιλογές συγκλίσεων και συναινετικών πολιτικών, είναι δύσκολο να πειστεί κανείς ότι η επιδίωξη αδύνατων κυβερνήσεων αποτελεί την ιδανικότερη πρόταση προς το λαό.

ΕΡ.- Ο κ. Μητσοτάκης επιμένει, τελευταία, πως ο Γ. Παπανδρέου είναι καλός άνθρωπος, αλλά δεν κάνει για Πρωθυπουργός…

ΑΠ.- Δεν μπορώ να ξέρω αν ο κ. Μητσοτάκης είναι η όχι καλός άνθρωπος. Αλλά, σε πολιτικό επίπεδο, ξέρω πως διετέλεσε Πρωθυπουργός και, όταν επιδίωξε την επανεκλογή, ο λαός έκρινε ότι δεν ήταν καλός Πρωθυπουργός. Και τον καταψήφισε. Οι πολιτικοί κρίνονται πάντα από το έργο τους.

ΕΡ.- Τι σας έκανε να διεκδικήσετε τη μονοεδρική της Κεφαλονιάς;

ΑΠ.- Η κίνησή μου αυτή είναι απόρροια της επιθυμίας της πολιτικής ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, με στόχο να ξανακερδίσουμε την έδρα που χάθηκε το 2004. Και η τοπική κοινωνία, ανεξάρτητα από τις κομματικές της προτιμήσεις, μου ζήτησε να είμαι υποψήφιος στο Νομό Κεφαλονιάς-Ιθάκης. Ίσως γιατί μου αναγνωρίζει πως από όσα Υπουργεία πέρασα κατάφερα να προωθήσω θέματα που τον αφορούν άμεσα, όπως το μεγάλο αναπτυξιακό πρόγραμμα του 1982-85, η μόνιμη στάθμευση των δύο Α/Φ για την προστασία των νησιών μας από τις πυρκαγιές και η ίδρυση και λειτουργία του ΤΕΙ Ιονίου με τμήματα στο Αργοστόλι και το Ληξούρι. Είμαι γέννημα-θρέμμα κεφαλονίτης, αγαπώ αυτόν τον τόπο, και ως βουλευτής Κεφαλονιάς-Ιθάκης θέλω να συμβάλω στην προώθηση της ανάπτυξης τους, σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο μέσα από συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Print this pageEmail this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedIn