ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η τελευταία δημοσκόπηση δείχνει να παγιώνεται η διαφορά υπέρ της ΝΔ. Εσείς εκτιμάτε ότι η κατάσταση είναι αναστρέψιμη, με δεδομένη και την γκρίνια του κυβερνώντος κόμματος;
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Η κατάσταση είναι αναστρέψιμη, αρκεί να κάνουμε τις αναγκαίες διορθωτικές κινήσεις. Γι” αυτό είμαι ανήσυχος. Και πρώτα από όλα πρέπει να αλλάξει το μοντέλο διακυβέρνησης της χώρας και να πάψει να ελέγχει τα πάντα ένα κλειστό κύκλωμα εξουσίας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν είναι κάπως αργά, αν όχι υποκριτικό, να αποφασίζει ο Πρωθυπουργός, δύο χρόνια μετά τις εκλογές, να επικοινωνήσει με απλούς πολίτες για να μάθει τα προβλήματά τους;
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Μα το πρόβλημα δεν είναι να μάθουμε τώρα ποια είναι τα προβλήματα του λαού. Το ζήτημα είναι να αποφασίσουμε να κάνουμε τις τομές που πρέπει να γίνουν για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα του λαού. Αλίμονο, αν τώρα φαινόμαστε ότι προσπαθούμε να μάθουμε ποια είναι τα προβλήματα. Αυτά τα ξέραμε και τα ξέρουμε. Το ζητούμενο είναι η βούληση να κάνουμε τις τομές που χρειάζονται.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Αρσένη, γιατί είστε εκτός κυβέρνησης;
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Αυτό δεν το ξέρω και, προσωπικά, πιστέψτε με, δεν με απασχολεί ιδιαίτερα. Αυτό που με απασχολεί είναι ότι η άποψη, που πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και ένα από αυτά είμαι κι εγώ, έχουμε για το ΠΑΣΟΚ, για την κυβέρνηση, για το μέλλον της πατρίδας, δεν έχει τη δυνατότητα να περάσει μέσα από κανάλια πληροφόρησης – είτε πρόκειται για κομματικά είτε ΜΜΕ – για να υπάρξει ένας πραγματικά ανοιχτός διάλογος μέσα στην κοινωνία. Με απασχολεί το γεγονός ότι θέσεις που δεν ταυτίζονται ακριβώς με τις απόψεις του πρωθυπουργού και της ηγετικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, αντιμετωπίζουν δυσχέρειες να κοινοποιηθούν και να γίνουν αντικείμενο συζήτησης. Και νομίζω ότι μέσα από έναν τέτοιο διάλογο, συζήτηση και σύγκλιση εναλλακτικών θέσεων, θα μπορέσουμε να ξαναβρούμε τον δρόμο μας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν αισθάνεστε, πάντως, κάποια πικρία;
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Δεν αισθάνομαι καθόλου πικρία. Άλλωστε, σε αυτή τη φάση, το να βρίσκεσαι εκτός κυβέρνησης μπορεί να είναι και θετικό. Σου δίνει τη δυνατότητα να ασχοληθείς με πραγματικά πολιτικά ζητήματα και προβλήματα του λαού.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, διεκδικήσατε την αρχηγία στο κόμμα σας και τα αποτελέσματα στην πρώτη ψηφοφορία παρουσίασαν μικρές διαφορές. Σήμερα, ο κ. Σημίτης είναι πρωθυπουργός,, ο κ. Τσοχατζόπουλος εντός κυβέρνησης κι εσείς εκτός. Τι συνέβη; Προσχώρησε στον εκσυγχρονισμό ο κ. Τσοχατζόπουλος; Έκανε κάποια λάθη ο Γ. Αρσένης; Γιατί δεν είστε και οι τρεις γύρω από το ίδιο τραπέζι της εξουσίας;
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Με ρωτάτε για πράγματα που ο κ. Σημίτης και ο κ. Τσοχατζόπουλος μπορούν να απαντήσουν.
Σε ό,τι αφορά στην προσωπική μου πορεία, ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες για τα λάθη και τις πράξεις του. Κι αυτό είμαι έτοιμος να το κάνω όσον αφορά στον εαυτό μου.
Όμως, αυτό που εμένα με ικανοποιεί είναι ότι παραμένω σταθερός κι αμετακίνητος σε ορισμένες πολιτικές θέσεις που είχα και έχω και που θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι τώρα δικαιώνονται στην εξωτερική πολιτική, την οικονομία και στο χώρο της Παιδείας, όπου αντιμετώπισα μεγάλες δυσκολίες και μέσα στο κόμμα μου. Και ξέρετε, για τον πολιτικό, αυτό που είναι σημαντικό, σε τελευταία ανάλυση, δεν είναι η θέση που έχει στις δημοσκοπήσεις, αν είναι ή όχι δημοφιλής, αυτό που του δίνει μια εσωτερική ικανοποίηση είναι όταν αισθάνεται ότι έχει κάνει προτάσεις που ήταν κοντά στις ανάγκες της εποχής και που οι θέσεις του δικαιώνονται.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι ποσοστό συναδέλφων σας νομίζετε ότι συμμερίζεται αυτή σας τη θέση;
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Κοιτάξτε, η ποιότητα της δημοκρατίας που έχουμε σήμερα, με την κυρίαρχη θέση των ΜΜΕ, υποχρεώνει έναν πολιτικό με προσωπικές φιλοδοξίες, σε αντίθεση με πολιτικές φιλοδοξίες – τονίζω τη διαφορά – να είναι ευχάριστος, να κάνει άριστες δημόσιες σχέσεις και να μην αποφασίζει για τίποτε για να μη γίνει δυσάρεστος σε κανέναν. Αυτό, όμως, μπορεί να είναι μία περιγραφή επιτυχούς πολιτικής καριέρας, δεν είναι όμως αυτό που χρειάζεται ο τόπος από τους πολιτικούς.
Ο πολιτικός που αποφασίζει να κάνει έργο, φυσικά θα δυσαρεστήσει κάποιους, θα έχει αντιμέτωπες κάποιες ομάδες και αν αυτές οι ομάδες έχουν άμεση ή έμμεση διασύνδεση και με τα ΜΜΕ, θα έχει προβλήματα. Η λύση είναι να βρούμε τρόπους να αποκτήσει ο πολίτης μια καλύτερη και αντικειμενικότερη πληροφόρηση. Και θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι αυτή τη στιγμή δεν βλέπω να την έχει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μιλήσατε πριν για λάθη. Ποια λάθη χρεώνετε στην πορεία σας και θα έλεγα στην μετά Παπανδρέου εποχή;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Θα μπορούσα να σας αναφέρω αρκετά, αν και δεν είναι η ώρα να ανοίξουμε το βιβλίο της αυτοκριτικής. Ένα από αυτά είναι ότι είχα εκτιμήσει κακώς το επίπεδο πληροφόρησης του Έλληνα πολίτη. Είχα την αίσθηση ότι είχε υποψιαστεί αρκετά για το παρασκήνιο και τις δυνάμεις που κινούσαν την πολιτική ζωή του τόπου. Εκεί, έκανα λάθος. Κι ακόμη και σήμερα, επιμένω ότι ο μέσος πολίτης δεν έχει αρκετή και αντικειμενική ενημέρωση για το τι ακριβώς γίνεται πίσω από την εικονική πραγματικότητα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κι εσείς τι κάνετε για να γνωστοποιηθούν οι απόψεις σας;
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Κάνω αυτό που νομίζω ως σωστή εναλλακτική λύση. Πορεία στον κόσμο. Μιλάω σε πόλεις και σε χωριά και πρέπει να σας πω ότι από τον κόσμο έχω μεγάλη ανταπόκριση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με τι άλλο ασχολείστε, εκτός φυσικά από την κοινοβουλευτική σας δράση;
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Εξακολουθώ να ασχολούμαι με την πολιτική. Και αυτό που αναπτύσσω τελευταία είναι προσωπικές παρουσιάσεις και ομιλίες στην Αθήνα και στην επαρχία για να ενημερώσω τον κόσμο και να μιλήσω μαζί του. Θα πρέπει να σας πω ότι μου λείπει η προβολή που έχει κυβερνητικό στέλεχος και μέσα από τις εφημερίδες και μέσα από την τηλεόραση. Κι αυτό δεν το εκφράζω ως παράπονο.
Το εκφράζω ως ανησυχία για μία αντικειμενική πληροφόρηση του κόσμου. Ο πολίτης έχει ανάγκη να ακούσει όχι μόνο την κυρίαρχη άποψη, αλλά και άλλες απόψεις, να συγκρίνει και να αποφασίσει ο ίδιος. Κι αυτό δεν γίνεται επαρκώς σήμερα στον τόπο μας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και ποιο είναι το αύριο του Γ. Αρσένη; Ήδη, κάποιοι έχουν αρχίσει να κερδίζουν πόντους στην κούρσα της διαδοχής. Εσείς τι θα κάνετε;
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Γελάω με τα σενάρια που διαβάζω στις εφημερίδες που εσείς οι δημοσιογράφοι με κάποιους πολιτικούς συζητάτε στα σαλόνια το βράδυ, περί διαδοχών, περί συμμαχιών κλπ. λες και η ανάδειξη στην προεδρία ενός κόμματος είναι η ανάδειξη ενός προέδρου σε ένα σωματείο.
Οι πολιτικές εξελίξεις οι οποίες, όπως εγώ εκτιμώ, είναι απρόβλεπτες στο άμεσο μέλλον, είναι αυτές που θα δημιουργήσουν πολιτικές δυναμικές και οι οποίες θα αναδείξουν τις ηγετικές φυσιογνωμίες στην επόμενη εποχή. Αυτά τα θέματα είναι ανοιχτά, κανείς δεν ξέρει πού θα πάνε τα πράγματα και οι πολιτικοί που κάνουν σωστά τη δουλειά τους θα αξιολογηθούν αναλόγως.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σωστό είναι αυτό που λέτε, ωστόσο το «θέλω αυτό το αξίωμα» είναι συγκεκριμένο. Το «θέλω» του Γ. Αρσένη ποιο είναι;
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Νομίζω ότι σας είπα και το επαναλαμβάνω. Το θέλω μου είναι να εξακολουθήσω να έχω τη δυνατότητα να έχω επαφή με τον κόσμο, να μπορώ να εκφράζω αυτό που πιστεύω ότι είναι το αίτημα της μεγάλης προοδευτικής παράταξης και να περάσω το μήνυμα ως πολιτική πορεία σε αυτό τον κόσμο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να τροποποιήσω την ερώτηση, σε μια τελευταία προσπάθεια: Εφόσον οι συγκυρίες, οι συνθήκες κλπ. κρίνετε ότι είναι ευνοϊκές, θα θέσετε και πάλι υποψηφιότητα;
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Κοιτάξτε. Εδώ είναι η διαφορά που προσπαθώ να τονίσω. Για μένα μια θέση αρχηγίας κόμματος, πρωθυπουργίας κλπ. δεν είναι κάτι που μονομερώς επιδιώκεις ντε και καλά. Είναι κάτι το οποίο μπορεί να κληθείς να υπηρετήσεις, αν οι συνθήκες προκύψουν στο μέλλον. Εσύ όμως τις πολιτικές σου κινήσεις δεν τις κάνεις με γνώμονα αυτό τον σκοπό. Τις κάνεις εκτελώντας το πολιτικό σου καθήκον. Δεν ξέρω τι θα προκύψει στο μέλλον. Όλα είναι ανοιχτά.

Print this pageEmail this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedIn