Κύριε Υπουργέ, καλή σας μέρα. Θα ήθελα να μας πείτε … είσασταν ιδιαίτερα σκληρός χθες σε αυτή την ομιλία σας. Μιλήσατε για θλιβερούς διαχειριστές άλλων πολιτικών. Είπατε χαρακτηριστικά ότι δεν έχει καμία αξία το να κερδίσεις την εξουσία, ανταλλάσοντας τη δική σου πίστη και τα πράγματα για να καταντήσεις ένας θλιβερός διαχειριστής άλλων πολιτικών προτεραιοτήτων. Ήθελα να σας ρωτήσω ευθέως κε. Αρσένη, θεωρείτε ότι έτσι έχει καταντήσει σήμερα ο κ. Σημίτης;

Όχι. Η αναφορά μου δεν ήταν στον κ. Σημίτη. Η αναφορά μου ήταν σε μία κατάσταση στην οποία μπορεί να διολισθήσει οποιοδήποτε κόμμα, εάν παζαρέψει την ιδεολογία του με εξουσία και με ισορροπίες γύρω από την εξουσία. Ήταν μία προειδοποίηση, αν θέλετε, ότι δεν πρέπει να διολισθήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση για να αντιστρέψουμε αυτό το νοσηρό κλίμα που υπάρχει. Μάλιστα, ζήτησα από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό να τολμήσει και να πάρει πρωτοβουλίες για να αντιστραφεί αυτό το κλίμα.

Θεωρείτε ότι τείνει τουλάχιστον προς αυτή την κατεύθυνση το ΠΑΣΟΚ; Τείνει να διολισθήσει;

Όχι. Ειλικρινά πρέπει να σας πω ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μία αναταραχή στους κόλπους μας. Υπάρχει πολύς προβληματισμός … Το πρόβλημα που έχουμε δεν είναι πρόβλημα μόνο του ΠΑΣΟΚ, είναι πρόβλημα ποιότητας της λειτουργίας της Δημοκρατίας σε όλους τους χώρους.

Γιατί αυτό το οποίο τόνισα χθες και θέλω και τώρα να τονίσω, χάριν των ακροατών σας, είναι ότι υπάρχει μία απραξία που απαξιώνει την ίδια την πολιτική και ότι πρέπει να βγούμε από αυτή την αδράνεια και να κινηθούμε πολιτικά. Αυτό απαιτεί ενεργοποίηση, όχι μόνο του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, όχι μόνο του κόμματος, αλλά και της ίδιας της Βουλής των βουλευτών και των πολιτών.

Όσον αφορά στους πολίτες τους ίδιους, πρέπει να σας πω ότι τους ζήτησα να φύγουν από τους καναπέδες που παρακολουθούν αποχαυνωτικά ορισμένα πολιτικά επεισόδια και να γίνουν ενεργοί πολίτες, όπως ήταν στο παρελθόν. Γιατί, αν δεν έχουμε ενεργούς πολίτες εμείς οι πολιτικοί …

Εννοείτε δηλαδή ότι θεωρείτε πως η κυβέρνηση έχει ανάγκη να την πιέσει ο λαός για να ασκήσει το κυβερνητικό της έργο και να παράγει έργο;

Εγώ νομίζω ότι όλοι πρέπει να πιέσουν αυτούς τους ίδιους για να πάμε μπροστά. Η προσπάθειά μου είναι να παρακινήσω την κυβέρνηση να κάνει τις διορθωτικές κινήσεις που πρέπει να γίνουν, για να βρούμε όλοι μας το σωστό δρόμο κι έκανα συγκεκριμένες υποδείξεις για το τι πρέπει να αλλάξει.

Είπατε επίσης κε Αρσένη, αν δεν κάνω λάθος, ότι η κριτική που ασκείτε στον Πρωθυπουργό δεν επικεντρώνεται στο ότι δεν είναι εκσυγχρονιστής, αλλά στο ότι δεν έκανε τον εκσυγχρονισμό τον οποίο επαγγέλθηκε και τον οποίο έπρεπε να τολμήσει.

Ναι

Τι ακριβώς εννοείτε;

Θα σας πω τι εννοώ. Ξέρετε, στο θέμα του περιεχομένου του εκσυγχρονισμού, υπήρχαν διαφοροποιήσεις και υπάρχουν μέσα στο ΠΑΣΟΚ. Είμαι – ας πούμε – μιας διαφοροποιημένης άποψης, εγώ προσωπικά, που δίνει περισσότερη έμφαση στα κοινωνικά θέματα.

Αλλά, εν πάσει περιπτώσει, η κυβέρνηση του 2000 είχε δεσμευθεί να προχωρήσει σε μία σειρά από τομές, τις οποίες δεν αποτόλμησε μέχρι σήμερα. Δεν έχει γίνει μία βασική αλλαγή στο σύστημα της παραγωγής ή και στην κοινωνία, δηλαδή δεν έχει τολμήσει να κάνει η κυβέρνηση τον εκσυγχρονισμό που η ίδια είχε αναγγείλει.

Κυρίως σε ποιους τομείς;

Κοιτάξτε … Αυτό που με απασχολεί εμένα ιδιαίτερα είναι ο χώρος της αγροτιάς και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Μάλιστα οι αγρότες είναι σήμερα στην Αθήνα και διαδηλώνουν.

Ναι, αλλά το να συζητάμε κάθε χρόνο ποιες είναι ή δεν είναι οι επιδοτήσεις είναι αδιέξοδο και άχαρο έργο. Πρέπει επιτέλους να δούμε ποια είναι η διεθνής πραγματικότητα, να συμφωνήσουμε – και ελπίζω να συμφωνήσουμε όλοι – ότι θέλουμε τον κόσμο να μείνει στην ύπαιθρο.
Δεν θέλουμε να ερημώσουμε την ύπαιθρο, αλλά να δούμε με ποιες μεθόδους θα στηρίξουμε την ύπαιθρο, τι πόροι πρέπει να διοχετευθούν εκεί και στον αγροτουρσμό και σε άλλες δραστηριότητες. Αυτό το πρόγραμμα χρειάζεται πολλά λεφτά, προγραμματισμό και εμπλοκή των τοπικών κοινωνιών. Αυτό δεν έχει γίνει.

Τι εννοείτε;

Το Γ” Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης ακόμα δεν έχει αρχίσει να υλοποιείται και έχουμε καθυστερήσει 2 χρόνια.

Μάλιστα, σωστό αυτό που λέτε, έτσι είναι. Ο κ. Καραμανλής ωστόσο, επανειλημμένα έχει πει ότι ο κ. Σημίτης και η κυβέρνηση εφαρμόζουν την φιλελεύθερη πολιτική και δεν την εφαρμόζουν σωστά. Συμφωνείτε με αυτή την άποψη;

Δεν θα συμφωνούσα με αυτό, γιατί δεν καταλαβαίνω τι λέει ο κος Καραμανλής, όταν λέει ότι η κυβέρνηση έχει τη σωστή πολιτική, αλλά δεν τη διαχειρίζεται σωστά. Είναι καλύτερος διαχειριστής ο ίδιος;

Ναι, ακριβώς αυτό.

Γιατί, αν λέει αυτό, θα είναι και σημαντικό και είδηση, αλλά νομίζω ότι λέει κάτι άλλο. Λέει ότι έχει ο ίδιος μία διαφοροποιημένη πολιτική.

Εν πάσει περιπτώσει… Το θέμα δεν είναι τι εξαγγέλλουμε, τι λέει η ΝΔ, τι λέει η κυβέρνηση. Το θέμα είναι τι κάνουμε … Και η δική μου κριτική εστιάζεται στο γεγονός ότι δεν έχουμε τολμήσει να κάνουμε τις τομές. Να πάρουμε κι ένα άλλο παράδειγμα … Πριν τις εκλογές του 2000, όπως θυμάστε, είχαμε προχωρήσει στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.

Ναι.

Με στήριξη από την κυβέρνηση και από το κόμμα, με δυσκολίες και αντιπαραθέσεις στην αρχή, πέρασε αυτή η μεταρρύθμιση πριν από τις εκλογές του 2000.
Μετά όμως από τις εκλογές, μπήκαμε σε μία άλλη πορεία. Ξαναπαραδώσαμε το χώρο της παιδείας στους παραδοσιακούς συντελεστές που δεν ήθελαν την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και αυτοί σιγά-σιγά …

Εννοείτε τον νυν Υπουργό Παιδείας;

Όχι, δεν εννοώ τον Υπουργό Παιδείας. Εννοώ τους συνδικαλιστές και άλλους, οι οποίοι ήθελαν μία διαφορετική χρήση των κονδυλίων του ΚΠΣ.

Και μία τελευταία ερώτηση … Αρκετά κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, εσείς, ο κ. Πάγκαλος, ο κ. Παπαθεμελής, έχουν ασκήσει το τελευταίο διάστημα έντονη κριτική και μάλιστα σε κεντρικά ζητήματα της κυβερνητικής πολιτικής. Κι εγώ θέλω ευθέως να ρωτήσω: Εάν η κυβερνητική πολιτική δεν αλλάξει και συνεχίσει η κυβέρνηση να υλοποιεί το έργο της με τον τρόπο που μέχρι σήμερα το υλοποιεί, θεωρείτε ότι υπάρχει πιθανότητα διάσπασης του ΠΑΣΟΚ;

Απάντησα σε αυτό το ερώτημα στη χθεσινή μου ομιλία. Εγώ δεν ασκώ κριτική. Αν θέλετε, μιλάω ειλικρινά κι ελεύθερα και ασκώ πίεση για να αλλάξω τα κακώς κείμενα και να κάνουμε διορθωτικές κινήσεις.

Και πιστεύω, όσο περισσότερο μιλάμε ευθαρσώς, τόσο θα δημιουργηθεί μία κρίσιμη μάζα ανθρώπων με πολιτική σκέψη που θα επηρεάσουν την πορεία του κόμματος μας και είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε να το κάνουμε αυτό.

Κύριε Αρσένη, να σας ευχαριστήσω πολύ.

Print this pageEmail this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedIn