ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Κύριε Αρσένη, ζητήσατε από τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη να πάρει πρωτοβουλίες για να υπερβεί η Κυβέρνηση τις εσωτερικές της αντιθέσεις. Τι ακριβώς εννοείτε; Να μοιράσει εκ νέου τους ρόλους;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ:
Η προς τα έξω εικόνα της κυβέρνησης δεν είναι καθόλου ικανοποιητική. Κατά τη γνώμη μου, οφείλει η Κυβέρνηση να δώσει την εικόνα μιας καλά συντονισμένης ομάδας που λειτουργεί αποτελεσματικά και με εσωτερική συνοχή και εξυπηρετεί συγκεκριμένους πολιτικούς στόχους. Τους στόχους που ο λαός θεωρεί άμεσης προτεραιότητας. Ένα απλό ξαναμοίρασμα ρόλων δεν αρκεί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση. Κάνατε τον άνεμο κουβάρι ως υπουργός Παιδείας έχοντας και τη στήριξη του Πρωθυπουργού κ. Σημίτη. Νοιώθετε τώρα να ξηλώνεται εκείνη η προσπάθεια;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ:
Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση αποτέλεσε μία γιγαντιαία προσπάθεια εκσυγχρονισμού όλων των πλευρών του εκπαιδευτικού συστήματος, Το κύριο όμως γνώρισμα της ήταν ο τολμηρός της χαρακτήρας, η αποφασιστικότητα με την οποία αντιμετώπισε τόσο την κρισιμότητα προβλημάτων όσο και την οξύτητα των συγκρούσεων με τα οργανωμένα οικονομικά συμφέροντα.
Πριν από τις εκλογές του 2000 δώσαμε και κερδίσαμε τη μάχη της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Είναι ακατανόητο γιατί μετά τις εκλογές ακολουθήσαμε μία πολιτική «εκπτώσεων» και κατευνασμού αυτών των ομάδων που εξ αρχής αντιστάθηκαν στη Μεταρρύθμιση.
Η έλλειψη ουσιαστικής αξιολόγησης, η καλλιέργεια της κουλτούρας της ήσσονος προσπάθειας και η επικυριαρχία των συντεχνιακών αντιλήψεων καταδικάζουν τη δημόσια παιδεία σε μόνιμο μαρασμό. Μεταρρύθμιση χωρίς την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων δεν νοείται.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Έχετε μιλήσει για επανακαθορισμό της κυβερνητικής πολιτικής. Σε ποιους ακριβώς τομείς και ως προς ποια κατεύθυνση;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ:
Όσον αφορά στον επανακαθορισμό της κυβερνητικής πολιτικής, ως άμεση προτεραιότητα, θεωρώ την προώθηση και υλοποίηση του Γ” ΚΠΣ.
Πρώτιστο στόχο αποτελεί η βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς μας μέσα από τολμηρές αναπτυξιακές τομές. Επιπλέον, η κυβέρνηση οφείλει να προτάξει την αντιμετώπιση του παραγωγικού ελλείμματος ως κύριου στόχου της κυβερνητικής πολιτικής, με ορίζοντα το 2006 και με ιδιαίτερη αναφορά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τον αγροτικό τομέα. Είναι στο πλαίσιο μιας τέτοιας αναπτυξιακής πορείας, που θα μπορέσουμε να ασκήσουμε κοινωνική πολιτική και να οριοθετήσουμε τις κοινωνικές δυνάμεις που θα μας στηρίξουν.
Τέλος, έχουμε την υποχρέωση να επανεξετάσουμε την εξωτερική μας πολιτική, καθώς οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν ότι η βήμα προς βήμα προσέγγιση με την Τουρκία δεν έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα και μερικοί εκτιμούμε ότι έχει αμβλύνει τη διαπραγματευτική μας θέση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Πριν από μερικά χρόνια διεκδικήσατε μαζί με τον κ. Σημίτη την Πρωθυπουργία και χάσατε με μικρή διαφορά. Νοιώθετε από τότε να προχωρά κάποια πολιτική αποστρατεία σας;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ:
Αντίθετα, αισθάνομαι τώρα πολύ περισσότερο «πολιτικός» από όσο ποτέ άλλοτε. Γνωρίζετε ότι εκφράζω πολιτικές θέσεις που δεν είναι πάντοτε ιδιαίτερα συμπαθείς στην ηγεσία του κόμματός μου, αλλά οι θέσεις αυτές έχουν αντίκτυπο στην κοινωνική βάση του ΠΑΣΟΚ. Με ενθαρρύνει ιδιαίτερα το γεγονός ότι, στις δημόσιες ομιλίες μου, έχω μία εντυπωσιακή προσέλευση του κοινού που συμφωνεί με τις δικές μου θέσεις. Η στήριξη αυτή με ενθαρρύνει να συνεχίσω τις προσπάθειές μου με την προώθηση πολιτικών θέσεων που δίνουν προοπτική στο ΠΑΣΟΚ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Ως Υπουργός Άμυνας, στην πρώτη κυβέρνηση Σημίτη, είχατε την ατυχία του επεισοδίου στα Ίμια. Αν τα γεγονότα εξελίσσονταν από την αρχή, τι δεν θα κάνατε;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ:
Η ίδια η διατύπωση της ερώτησής σας προδίδει μία άποψη για το επεισόδιο των Ιμίων που παραγνωρίζει, φοβάμαι, τις πραγματικές του διαστάσεις. Η Κυβέρνηση αποφάσισε να δοθεί πολιτική και όχι στρατιωτική λύση στην εμπλοκή, αν και εμείς είχαμε το στρατιωτικό πλεονέκτημα. Η απόφαση αυτή, κατά τη γνώμη μου, ήταν ορθή.
Τα προβλήματα που εμφανίστηκαν αργότερα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν έχουν αναφορά στη μορφή επίλυσης του επεισοδίου των Ιμίων, αλλά στους μετέπειτα διπλωματικούς χειρισμούς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Λέτε ότι θα πρέπει να τεθεί ως στόχος η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας με τολμηρές αναπτυξιακές τομές. Όπως;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ:
Η ανάπτυξη δεν είναι θέμα μεμονωμένων μέτρων. Είναι μία βαθύτατα πολιτική διεργασία. Χρειαζόμαστε να προχωρήσουμε αμέσως σε μία επανεξέταση της αναπτυξιακής μας πολιτικής, να εμπλέξουμε τους μικρομεσαίους και τους αγρότες, τους μισθωτούς και όλες τις παραγωγικές δυνάμεις στην προώθηση προγραμματικών συμφωνιών που θα αλλάξουν τη διάρθρωση της παραγωγής, θα διευρύνει την παραγωγή. Είναι αυτή η επανάσταση στον αναπτυξιακό τομέα που θα δώσει το πολιτικό νόημα στις κυβερνητικές προτεραιότητες και θα αλλάξει το κλίμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση που προωθείται εκτιμάται από πολλούς ότι δεν θέτει τα θεμέλια για ένα βιώσιμο ασφαλιστικό, απλώς διαιωνίζει το πρόβλημα. Εσείς τι λέτε;
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ:
Θα συμφωνήσω μαζί σας ότι τα μέτρα θα πρέπει να θέτουν στέρεες βάσεις για ένα ασφαλιστικό σύστημα που θα είναι μακροπρόθεσμα βιώσιμο,.
Πιστεύω ότι οι προτάσεις του Υπουργείου Εργασίας, όσον αφορά στο κοινωνικό περιεχόμενο του συστήματος της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Περιμένουμε τώρα να εκτιμήσουμε πώς ένα τέτοιο σύστημα θα μπορέσει να στηριχθεί οικονομικά και ποιες θα είναι οι δυνατότητες του κράτους να στηρίξει με πόρους ένα τέτοιο σύστημα.
Αυτό θα απαιτήσει ένα προσεκτικό κοινωνικό διάλογο, όπου το θέμα της κρατικής ενίσχυσης του ασφαλιστικού συστήματος θα πρέπει να εξεταστεί σε σχέση με άλλες ανάγκες χρηματοδότησης προγραμμάτων από το Κράτος, όπως η Παιδεία, η Υγεία, η ποιότητα ζωής, καθώς και σε σχέση με τα κοινωνικά όρια που θα υπάρχουν για τη φορολόγηση του πολίτη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Ποια είναι η στάση που θα μπορούσε να τηρήσει η Ελλάδα στην κρίση στη Μέση Ανατολή, ώστε να μην δοκιμαστούν οι παραδοσιακοί δεσμοί φιλίας με τους Άραβες;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ:
Η Ελλάδα έχει αναπτύξει στενότατες σχέσεις με τις Αραβικές χώρες και μπορεί, σε αυτή την κρίσιμη φάση στη Μέση Ανατολή, να παίξει έναν σημαντικό ρόλο με ανάδειξη πρωτοβουλιών – κυρίως στα πλαίσια της ΕΕ – για την ειρήνευση στην περιοχή.
Πιστεύω ότι η Κυβέρνηση έχει ήδη κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Το ερώτημα τώρα είναι αν η ΕΕ είναι σε θέση να αναλάβει τις πρωτοβουλίες τις οποίες οφείλει να πάρει όχι μόνο για την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και για να ανταποκριθεί στον ιστορικό της ρόλο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν την ΝΔ να προηγείται σταθερά του ΠΑΣΟΚ, εκτιμάτε ότι αυτό είναι αναστρέψιμο;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ:
Η κατάσταση είναι αναστρέψιμη, αλλά, για να γίνει αυτό, η κυβέρνηση πρέπει να κινηθεί προς την κατεύθυνση για την οποία ήδη μιλήσαμε, να επανακαθορίσει τις κυβερνητικές της προτεραιότητες και να λειτουργήσει αποτελεσματικά. Και πρέπει να κινηθεί αμέσως.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Ο Αν Παπανδρέου, όταν το 1986 είχαν χαθεί οι τρεις μεγάλοι δήμοι για το ΠΑΣΟΚ, δήλωσε ότι «νίκησε η Αυτοδιοίκηση». Είναι αντίστοιχη η φρασεολογία που χρησιμοποιεί η Κυβέρνηση προκαταβολικά, ότι δηλαδή οι δημοτικές εκλογές δεν συνιστούν πρόκριμα;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ:
Σαφώς, οι δημοτικές εκλογές δεν ισούνται με εθνικές εκλογές. Δεν παύει όμως να υπάρχει έντονα το πολιτικό στοιχείο στις δημοτικές εκλογές.
Χωρίς να αποτελούν πρόκριμα για τις εθνικές, οι δημοτικές και κυρίως οι νομαρχιακές εκλογές εκφράζουν το πολιτικό κλίμα στο εκλογικό σώμα. Συνεπώς, το αποτέλεσμά τους δεν μπορεί να αγνοηθεί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Αν το ΠΑΣΟΚ χάσει τις δημοτικές εκλογές, τίθεται θέμα ηγεσίας;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ:
Όταν ένα κόμμα δίνει τη μάχη, τη δίνει για να την κερδίσει. Νομίζω ότι αυτό που θα πρέπει να μας απασχολήσει είναι το πώς θα έχουμε τις καλύτερες, κατά το δυνατόν, επιδόσεις στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Δεν χρειάζεται να μας απασχολούν τώρα απαισιόδοξα σενάρια έκβασης του αγώνα. Φυσικά, εάν στις δημοτικές εκλογές διαπιστωθεί σημαντική ήττα, τα όργανα του κόμματος θα επανεξετάσουν τη θέση μας και την ανάγκη της ανασύνταξής μας. Και, φυσικά, σε αυτό το πλαίσιο, όλα είναι ανοικτά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Η Οργανωτική Συνδιάσκεψη του Ιουνίου θα καθορίσει εάν ο νέος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα εκλέγεται από τη βάση ή όχι. Ποια είναι η δική σας θέση;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ:
Όταν ένα κόμμα λειτουργεί ικανοποιητικά, όταν τα μέλη του είναι ενεργά, όταν οι οργανώσεις λειτουργούν – και λειτουργούν πολιτικά – η έκφραση της βάσης μπορεί να γίνει είτε μέσω αντιπροσώπων, δηλαδή από το συνέδριο, είτε με ψηφοφορία από τη βάση. Και οι δύο εναλλακτικές είναι εξίσου ικανοποιητικές.
Όταν όμως, τα μέλη είναι ανενεργά, οι οργανώσεις δεν λειτουργούν και ο πολιτικός λόγος έχει εγκαταλείψει την κομματική οργάνωση, καμιά εναλλακτική δεν μπορεί να καλύψει αυτό το κενό. Το θέμα λοιπόν δεν είναι μέσα από ποια διαδικασία θα καθορίζεται ο νέος Πρόεδρος, αλλά πώς θα ξαναζωντανέψει το ΠΑΣΟΚ ως μαζικό κίνημα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Η έλλειψη ψυχικής συνοχής στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ που έχει φτάσει και σε ακραίες περιπτώσεις θεωρείτε ότι μπορεί να αντιστραφεί;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ:
Βεβαίως και μπορεί να αντιστραφεί, αρκεί όσοι ευθύνονται κυρίως γι αυτή την κατάσταση να πάρουν τις ενδεδειγμένες πρωτοβουλίες. Οφείλω όμως να πω ότι η ηγετική ομάδα μέχρι στιγμής δεν έχει δώσει σημάδια πρόθεσης για ανάληψη τέτοιων πρωτοβουλιών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Πιστεύετε ότι θα ευδοκιμήσει η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη ή εκτιμάτε πως, με αφορμή τον πόλεμο του Ισραήλ και την άνοδο του πετρελαίου, θα έχουμε νέα υφεσιακή υποτροπή; Ποια πολιτική ανάπτυξης πρέπει να ακολουθήσει η Ευρώπη;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ:
Χωρίς αμφιβολία, παράταση των εχθροπραξιών στη Μέση Ανατολή θα επηρεάσει σημαντικά την παγκόσμια οικονομία και θα ασκήσει ισχυρή πίεση προς την κατεύθυνση του στασιμοπληθωρισμού. Ας ελπίσουμε όμως ότι αυτή η πολιτική κρίση θα είναι παροδική και ότι η οικονομική ανάκαμψη, για την οποία ήδη υπάρχουν ενδείξεις – κυρίως στις ΗΠΑ – θα μπορέσει να προχωρήσει.
Η ανάκαμψη όμως που διαφαίνεται τώρα δεν θα αποδώσει ικανοποιητικούς ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη. Πιστεύω ότι η Ευρώπη ασχολήθηκε, σχεδόν μονοσήμαντα, με το θέμα της νομισματικής ένωσης και δεν έδωσε την απαιτούμενη προσοχή και προτεραιότητα στα θέματα της έρευνας και τεχνολογίας και της ανάγκης ενός αναπτυξιακού σχεδίου σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Φυσικά, αυτά τα θέματα απαιτούν σημαντική αύξηση των κοινοτικών πόρων και, έτσι όπως διαμορφώνεται το σκηνικό, ιδίως μετά την προοπτική διεύρυνσης της Ευρώπης δεν είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος ότι η Ευρώπη θα είναι σε θέση να διαθέσει σε κοινοτικό πλαίσιο εκείνους τους πόρους που θα θέσουν την ευρωπαϊκή ανάπτυξη σε μία ταχεία τροχιά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Γιατί η Ελλάδα αδυνατεί να προσελκύσει ξένες άμεσες επενδύσεις και γιατί αποχωρούν τελευταία και οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές από το ΧΑΑ;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ:
Οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές, καθώς και ξένες εταιρείες πρέπει να πεισθούν ότι υπάρχουν αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας μας και η κυβέρνηση πρέπει να κάνει ό,τι είναι δυνατόν, για να εκμεταλλευθεί αυτές τις ευκαιρίες. Οι ξένοι έχουν πεισθεί για τις αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας μας, απομένει όμως να πεισθούν ότι η κυβέρνηση σήμερα παίρνει τα κατάλληλα μέτρα για να εξασφαλιστεί μία αυτοτροφοδοτούμενη αναπτυξιακή πορεία τα επόμενα χρόνια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Πώς εξηγείτε το γεγονός ότι, μολονότι τα τελευταία 3-5 χρόνια η Ελλάδα αναπτύσσεται ταχύτερα της Ευρωζώνης, εντούτοις υπολείπεται στους ρυθμούς αύξησης της απασχόλησης; Θα πιάσουμε τον στόχο των 300.000 νέων καθαρών θέσεων εργασίας που είχε θέσει η Κυβέρνηση επί Γιαννίτση ή θα γνωρίσουμε νέα άνοδο της ανεργίας;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ:
Πράγματι, η απασχόληση δεν αυξάνεται με ικανοποιητικούς ρυθμούς, αν και το ΑΕΠ της Ελλάδας αυξάνεται ταχύτερα από εκείνο της Ευρωζώνης. Αυτό οφείλεται σε πολλούς λόγους.
Κατ” αρχάς, στο γεγονός ότι αρχίσαμε από πολύ χαμηλό συντελεστή αξιοποίησης του παραγωγικού μας δυναμικού. Υπήρχε δηλαδή πριν από 3-5 χρόνια στην Ελλάδα σημαντική υποαπασχόληση στο Δημόσιο και στον Ιδιωτικό Τομέα.
Επιπρόσθετα, οφείλεται και στο γεγονός ότι χρησιμοποιούνται πλέον στην Ελλάδα σε μεγάλη έκταση ευέλικτες μορφές απασχόλησης (βάρδιες, μερική απασχόληση, συμβάσεις ορισμένου χρόνου και εποχιακή απασχόληση) οι οποίες συνήθως δεν καταγράφονται στους δείκτες απασχόλησης. Με τα σημερινά δεδομένα, φοβάμαι ότι η ανεργία θα αυξηθεί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Θεωρείτε αποτελεσματικά τα κίνητρα για τις επιχειρηματικές συγχωνεύσεις, τη μείωση της φορολογίας και την επιδότηση των επενδύσεων που ο κ. Χριστοδουλάκης συνδέει άμεσα με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και, εάν ναι, πώς εξηγείτε τη σύσσωμη αντίδραση της αγοράς;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ:
Ο νόμος για τις συγχωνεύσεις που πρόσφατα ψηφίστηκε στη Βουλή είναι στη σωστή κατεύθυνση. Συμφωνώ με την πρόθεση της Κυβέρνησης να συνδέσει φορολογικά κίνητρα και επιδοτήσεις επενδύσεων με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αλλά δεν είμαι καθόλου βέβαιος ότι έχουμε τη διοικητική υποδομή να εφαρμόσουμε στην πράξη τις ρυθμίσεις που ψηφίσαμε.
Εάν υπάρχει ένα κενό στην πρόσφατη νομοθεσία, αυτό αφορά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Σε αυτό το χώρο, θεωρώ ότι πρέπει να είμαστε πιο τολμηροί και να θεσπίσουμε μέτρα που θα ενθαρρύνουν πραγματικά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να συνεργαστούν αναμεταξύ τους με διάφορες μορφές, για να βελτιώσουν την παραγωγικότητά τους και τη θέση τους στην αγορά.
Θα χρειαστεί ίσως ένας νέος κύκλος συζητήσεων στη Βουλή αλλά και ανάμεσα στους παραγωγικούς φορείς για ειδικά μέτρα στήριξης και ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Πόσο αποτελεσματική είναι οικονομικά η απορρόφηση και αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων του Γ” ΚΠΣ, όταν γίνονται συνεχείς αναδιατάξεις και μεταθέσεις κονδυλίων για να απορροφηθεί το μέγιστο δυνατό ποσό και να καλυφθούν οι εμφανιζόμενες καθυστερήσεις σε ορισμένους τομείς; Τι θα γίνει με την ελληνική ανάπτυξη μετά το 2004 που λήγει η Ολυμπιάδα και μετά το 2006 που τελειώνουν οι κοινοτικές ενισχύσεις;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ:
Έχω επανειλημμένα τονίσει ότι η καθυστέρηση στην αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων του Γ” ΚΠΣ δημιουργεί σοβαρότατα προβλήματα στην αναπτυξιακή πορεία κρίσιμων τομέων της οικονομίας. Οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε αμέσως το φαινόμενο του «παραγωγικού ελλείμματος» με συγκεκριμένα μέτρα για τη διεύρυνση της παραγωγής.
Είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι, ενώ το 1985 το ποσοστό της κατανάλωσης που προερχόταν από εισαγωγές ανερχόταν μόλις στο 25%, το ποσοστό αυτό έχει αυξηθεί τώρα στο 45% περίπου. Αυτή η εισαγωγική διείσδυση είναι ένας δείκτης της διάβρωσης της παραγωγικής μας βάσης, μιας διάβρωσης που φυσικά δεν μπορεί να συνεχιστεί.
Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών από 0,9% του ΑΕΠ το 1995 αυξήθηκε σε 4% το 2000. Όταν, μετά το 2006, δεν θα διαθέτουμε πόρους από το Γ” ΚΠΣ και την Κοινή Αγροτική Πολιτική για να καλύψουμε τα ελλείμματα αυτά, θα αναγκαστούμε να προσαρμόσουμε το βιοτικό μας επίπεδο στο χαμηλό επίπεδο της παραγωγής μας. Για να το αποφύγουμε αυτό, θα πρέπει τώρα να δημιουργήσουμε την αναπτυξιακή μας υποδομή για τη διεύρυνση της παραγωγής με αποτελεσματική χρησιμοποίηση των κοινοτικών πόρων.
Ένα άλλο σημείο που με απασχολεί ιδιαίτερα είναι ότι συγκρατούμε το επίπεδο της κατανάλωσής μας εις βάρος των αποταμιεύσεων. Σημειώσατε ότι, ενώ στο παρελθόν η αποταμίευση επιχειρήσεων και νοικοκυριών ανερχόταν στο 21% του εισοδήματός μας, σήμερα το ποσοστό αυτό είναι κάτω του 10%.
Για να έχουμε μία ικανοποιητική αναπτυξιακή πορεία εκτιμώ ότι οι επενδύσεις μας δεν μπορεί να είναι κατώτερες του 23% του εισοδήματός μας. Για να επιτευχθεί αυτό όταν οι εξωτερικοί πόροι δεν θα υπάρχουν, μετά το 2006, οι αποταμιεύσεις μας θα πρέπει να επανέλθουν στο ιστορικό τους επίπεδο. Και αυτό είναι μία μεγάλη πρόκληση για την οικονομική μας πολιτική.
Είναι αυτά τα θέματα που θα έπρεπε να είναι στο κέντρο των πολιτικών συζητήσεών μας, γιατί δεν αφορούν μόνο στους ειδικούς, αλλά αφορούν τον κάθε πολίτη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Πόσο στέρεες είναι οι βάσεις του χρηματοπιστωτικού μας συστήματος, όταν τα μετοχοδάνεια ξεπερνούν τα 700 δις., με το ΧΑΑ να καταρρέει και τα καταναλωτικά – στεγαστικά δάνεια να τρέχουν 40% ετησίως με υποτυπώδεις διαδικασίες διαχείρισης του πιστωτικού κινδύνου;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ:
Το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα δεν έχει ακόμα αναπτυχθεί ικανοποιητικά, έχει όμως σημειωθεί σημαντική πρόοδος. Στην πορεία της ανάπτυξης του και του εκσυγχρονισμού του είναι αναπόφευκτο να παρουσιάζονται και προβλήματα του τύπου που αναφέρετε, τα οποία όμως μπορούν να αντιμετωπιστούν με καλύτερο έλεγχο της λειτουργίας του συστήματος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Έχετε κάποια συνταγή για την Ολυμπιακή;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ:
Εκεί που φτάσανε τα πράγματα, οποιαδήποτε λύση είναι καλύτερη από τη διαιώνιση της σημερινής κατάστασης που απαξιώνει την Ολυμπιακή, επιμηκύνει την αγωνία των εργαζομένων, απογοητεύει τους επιβάτες και συνεχίζει να επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό.
Και σε αυτή την περίπτωση, όπως και σε άλλες που ήδη αναφέραμε, η Κυβέρνηση πρέπει να δείξει αποφασιστικότητα και να προχωρήσει στην εφαρμογή της επιλογής της.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Ποια είναι η καλύτερη συμβουλή που θα δίνατε στον κ. Χριστοδουλάκη στην προσπάθειά του να βελτιώσει το επενδυτικό κλίμα;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ:
Η βελτίωση του επενδυτικού κλίματος δεν είναι υπόθεση μόνο του κου. Χριστοδουλάκη, αλλά αφορά σε ολόκληρη την Κυβέρνηση. Όλοι γνωρίζουμε ότι υπάρχουν σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα. Οι επενδυτές θέλουν να πεισθούν ότι θα υπάρξει σταθερότητα κανόνων, ότι θα συνεχιστεί να ισχύει ένα πλαίσιο οικονομικής σταθερότητας. Θέλουν επίσης να πειστούν ότι οι αναγκαίες τομές που πρέπει να γίνουν για την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας θα γίνουν με αποφασιστικότητα και χωρίς αμφιταλαντεύσεις.
Προσωπικά πιστεύω ότι η εμπειρία στο χώρο της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης δημιουργεί ερωτηματικά ως προς το κατά πόσον η Κυβέρνηση έχει την πραγματική βούληση να στηρίξει το μεταρρυθμιστικό της έργο, παρά τις όποιες αντιδράσεις δυνάμεων του συντηρητισμού.

Print this pageEmail this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedIn