ΟΙ ΕΡΩΤΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΠΛΑΓΙΟΓΡΑΜΜΑΤΗ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑ

ΔΕΝ ΣΥΜΠΕΡΙΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΤΕΛΙΚΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Απομένει ένα δίμηνο ώσπου ο πρωθυπουργός να λάβει τις πρωτοβουλίες που έχει εξαγγείλει. Εκτιμάτε ότι έχετε έως τότε πολιτικό χρόνο, χωρίς σημαντικές επιπτώσεις στην πορεία σας ως κυβέρνηση και ως κόμμα;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Κατανοώ βέβαια την επιθυμία του Πρωθυπουργού να αφοσιωθεί τους επόμενους δύο μήνες στο σημαντικό έργο της προεδρίας της ΕΕ. Πιστεύω, όμως, ότι ως Πρωθυπουργός της χώρας έχει πρωτίστως την ευθύνη να χειρισθεί το σοβαρότατο πρόβλημα που έχει προκύψει. Προβλήματα αυτού του είδους απαιτούν άμεση, θα έλεγα ακαριαία, και χειρουργική επέμβαση. Φοβάμαι ότι η προαναγγελία πρωτοβουλιών μετά από δύο ολόκληρους μήνες όχι μόνο δεν αποφόρτισε το βεβαρημένο κλίμα, αλλά είχε και παραλυτικές συνέπειες στην κυβερνητική δράση.
Γεγονός είναι ότι το όλο κλίμα της σκανδαλολογίας πέρασε ήδη αρνητικά τόσο στα στελέχη όσο και στη βάση του ΠΑΣΟΚ. Υπ” αυτές τις συνθήκες, οι δύο μήνες κινδυνεύει να αποδειχθούν ένα εξουθενωτικά μακρύ διάστημα για την κυβέρνηση και το κόμμα. Και αυτό πιστεύω ότι θα πρέπει να το συνυπολογίσει ο Πρωθυπουργός.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το κλίμα της σκανδαλολογίας τι επιπτώσεις έχει για το κόμμα σας κε. Αρσένη;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Οφείλω να παραδεχθώ ότι πράγματι οι επιπτώσεις είναι πολύ αρνητικές.
Στη μακρόχρονη πορεία της, η παράταξη μας έχει δείξει ιδιαίτερη ευαισθησία σε θέματα διαφθοράς. Η κατάχρηση εξουσίας που συνιστούν τα σκάνδαλα δεν προσιδιάζει στο ήθος και τις θεμελιώδεις αρχές και αξίες της προοδευτικής παράταξης. Ο καθένας μπορεί να αξιολογεί διαφορετικά ως προς τη δόση αλήθειας που περιέχουν όλα όσα έχουν βγει στη δημοσιότητα πρόσφατα, αλλά στην πολιτική, ξέρετε, είναι οι εντυπώσεις που μετράνε και πολλές φορές είναι πιο ισχυρές από την όποια πραγματικότητα. Και οι εντυπώσεις ρίχνουν βαριά σκιά επάνω μας. Οι πολίτες πιστεύουν ότι η διαφθορά είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση.
Η σκανδαλολογία είναι λίγο σαν την τρομοκρατία. Δεν πλήττει μόνο τους συγκεκριμένους στόχους που επιλέγει, αλλά δημιουργεί κι ένα ευρύτερο κλίμα νοσηρότητας και διάβρωσης.
Δεν συμμερίζομαι όμως την απαισιοδοξία πολλών. Δεν πιστεύω ότι μεμονωμένες αντιδεοντολογικές ή ηθικά μεμπτές πράξεις, όπου τέτοιες προκύπτουν, μπορούν να κηλιδώσουν την ιστορία, την προσφορά στο λαό, την πολιτική μας πρόταση, τη στάση ζωής εκατοντάδων χιλιάδων στελεχών του ΠΑΣΟΚ.
Μπορούμε και οφείλουμε να αντιστρέψουμε αυτό το κλίμα. Αλλά πρέπει να δράσουμε τώρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και πώς εκτιμάτε ότι πρέπει να αντιμετωπισθεί;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Πρέπει πρώτα απ” όλα να παύσουμε να παραμένουμε απαθείς και αδρανείς. Δεν μπορούμε να στεκόμαστε σαν κουτσή πάπια, εκτεθειμένοι στις βολές όλων όσων επιδιώκουν τη συνολική απαξίωση του ΠΑΣΟΚ.
Οφείλουμε να υιοθετήσουμε μία επιθετική πολιτική ενάντια σε αυτό το νοσηρό κλίμα με πολιτικές κινήσεις γιατί το θέμα είναι βαθύτατα πολιτικό και όχι δικαστικό. Το ΠΑΣΟΚ, αν θέλει να επανακτήσει την ιδεολογική και πολιτική του ηγεμονία, πρέπει να έλθει σε μετωπική σύγκρουση με τη διαφθορά και τη διαπλοκή. Οφείλει να τεθεί επί κεφαλής μίας εκστρατείας εναντίον της διαφθοράς και της διαπλοκής.
Αυτό άλλωστε το είχαμε υποσχεθεί από το 1996. Σας υπενθυμίζω ότι στο πρόγραμμά μας τότε διακηρύσσαμε ότι «η διαπλοκή μεταξύ πολιτικής και ιδιωτικών συμφερόντων έφερε πιεστικά στο προσκήνιο την ανάγκη διαφάνειας στη δημόσια ζωή» και ότι θα στηρίξουμε «τους θεσμικούς μηχανισμούς για την αποτροπή της αθέμιτης διαπλοκής άνομων συμφερόντων με την εξουσία». Ας το τολμήσουμε επί τέλους τώρα…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μα έχει αξιοπιστία το ΠΑΣΟΚ να σηκώσει το βάρος μίας τέτοιας εκστρατείας;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Πράγματι, η αξιοπιστία μας έχει τρωθεί, αλλά μπορούμε να την κερδίσουμε πίσω με τις πράξεις μας. Και το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι να πάρουμε εμείς οι ίδιοι την πρωτοβουλία και να προχωρήσουμε στην αυτοκάθαρση. Δεν πρέπει να δώσουμε σε κανένα το δικαίωμα να μας υποδείξει πώς θα τακτοποιήσουμε τα του οίκου μας. Με αυτόν τον τρόπο, θα γίνουμε αξιόπιστο σημείο αναφοράς σε μία εκστρατεία εναντίον της διαφθοράς στην κοινωνία, στην παραγωγή, στο δημόσιο. Δεν υποτιμώ τις δυσκολίες αυτού του εγχειρήματος, αλλά πρέπει να το τολμήσουμε και καθένας οφείλει να διευκολύνει αυτή τη διαδικασία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πιστεύετε ότι μπορεί να χρειαστούν ανθρωποθυσίες,;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Δεν είμαι υπέρ του πολιτικού κανιβαλισμού, με την έννοια ότι δεν πιστεύω στη λογική των εξιλαστήριων θυμάτων. Λέω λοιπόν όχι στις θυσίες, αλλά ναι στον καταλογισμό πολιτικών ευθυνών. Μόνον έτσι θα δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για αξιόπιστες κυβερνητικές πρωτοβουλίες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πιστεύετε ότι χρειάζεται νομοθετική πρωτοβουλία για την καταπολέμηση της διαφθοράς;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Χρειάζεται πιστεύω να δούμε το θέμα σε ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο και γνωρίζετε ίσως ότι αρκετοί βουλευτές, εδώ και καιρό, είχαμε πάρει την πρωτοβουλία να ετοιμάσουμε ένα τέτοιο νομοσχέδιο με προοπτική διακομματικής στήριξης. Νομοθετική πρωτοβουλία προτίθεται τώρα να πάρει η Κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση. Ελπίζω τελικά να καταλήξουμε σε οικουμενική στήριξη μιας σύγχρονης και αποτελεσματικής νομοθεσίας για τη διαφάνεια και την καταπολέμηση της διαφθοράς. Αυτά όμως θα πάρουν χρόνο και τα πράγματα επείγουν. Γι” αυτό, επείγουσα προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στην εφαρμογή της υφιστάμενης νομοθεσίας.
Πράγματι, σε ένα μεγάλο βαθμό, το πρόβλημα προκύπτει από το γεγονός ότι οι νόμοι δεν εφαρμόζονται και κυρώσεις δεν επιβάλλονται στους παραβάτες. Η κυβέρνηση πρέπει να αλλάξει ρότα, να γίνει πιο αποτελεσματική και τολμηρή και να στελεχώσει το Δημόσιο Τομέα και να στελεχωθεί η ίδια με πρόσωπα με πείρα και ήθος που μπορούν να σταθούν στο ύψος μιας τέτοιας αποστολής.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο ανασχηματισμός είναι σαφώς θέμα πρωθυπουργού. Κατά τη γνώμη σας, όμως, από τις πολιτικές αρχές, χρειάζεται να χαρακτηρίζεται, ώστε να σηματοδοτήσει την αντεπίθεση;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Θα ήταν λάθος και θα αποδεικνυόταν μπούμερανγκ ένας ανασχηματισμός που θα περιοριζόταν στην εξυπηρέτηση επικοινωνιακών αναγκών. Η αλλαγή προσώπων θα λειτουργήσει θετικά μόνο αν ενταχθεί σε ένα ευρύτερο πλαίσιο αλλαγών. Αλλαγές μόνο σε πρόσωπα δεν είναι λύση. Χρειάζεται τα πρόσωπα να σηματοδοτούν μια αλλαγή πολιτικής και στάσης απέναντι στα προβλήματα του λαού.
Με άλλα λόγια, ένας ανασχηματισμός θα είχε νόημα μόνο αν προσέδιδε όχι μόνο στην κυβέρνηση αλλά και στο ίδιο το ΠΑΣΟΚ ουσιαστική ενότητα, ανανεωμένη δυναμική, νέα περιθώρια δράσης. Το ξαναλέω: Ένας επικοινωνιακός ανασχηματισμός θα γίνει μπούμερανγκ. Χρειαζόμαστε έναν ανασχηματισμό που να ξαναφέρει το ΠΑΣΟΚ κοντά στο λαό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εκτιμάτε, αλήθεια, ότι ο πρωθυπουργός απέτυχε σε επιλογές του, όσον αφορά πρόσωπα που εμπιστεύτηκε στην κυβέρνηση και το κόμμα;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Θα έλεγα ότι απέτυχαν όσοι εισηγήθηκαν ή επεδίωξαν να παραμερίσουν ιστορικά στελέχη από τα κέντρα λήψης κυβερνητικών και κομματικών αποφάσεων, θυσιάζοντας την πολιτική και ψυχική ενότητα του ΠΑΣΟΚ στο βωμό προσωπικών φιλοδοξιών ή απωθημένων. Υποθέτω ότι και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός θα πρέπει να αισθάνεται διαψευσμένος ως προς τις προσδοκίες που στήριξε σε ορισμένα πρόσωπα. Αυτή την ώρα, ωστόσο, πρωταρχική σημασία έχει να αποπαγιδευτούμε από το νοσηρό κλίμα των ημερών και να διαμορφώσουμε μια νέα θετική προοπτική για το ΠΑΣΟΚ εν όψει των εκλογών που έρχονται σε λιγότερο από έναν χρόνο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η ανανέωση, πάντως, είναι σήμερα το ζητούμενο από την κοινωνία. Και το ερώτημα είναι ποιος ο ρόλος προς τις εκλογές, αλλά και μετά από αυτές, των ιστορικών στελεχών;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Η κοινωνία ζητάει «ανανέωση» όταν τα αποτελέσματα του κυβερνητικού έργου κρίνονται ανεπαρκή. Η πραγματική ανανέωση δεν είναι θέμα νεότητας αλλά ποιότητας. Έχει να κάνει με την ικανότητα, την αποτελεσματικότητα, την εντιμότητα, την αξιοπιστία έναντι του λαού. Αυτήν την ανανέωση, πιστεύω, αποζητά η κοινωνία – με βάση ποιοτικές προδιαγραφές και όχι ηλικιακές διαφορές. Το ζητούμενο, λοιπόν είναι η αξιοποίηση όλων των στελεχών εκεί που ο καθένας μπορεί να προσφέρει καλύτερα και η αντικατάστασή τους όταν κρίνονται ανεπαρκή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στο κόμμα τι αλλαγές χρειάζονται κατά τη γνώμη σας;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Το κόμμα έχει αποδιοργανωθεί. Άλλα στελέχη έχουν περάσει στη διαχείριση της εξουσίας και άλλα έχουν απογοητευθεί και ιδιωτεύουν. Τα καθοδηγητικά όργανα δεν λειτουργούν. Η Κεντρική Επιτροπή έχει από καιρό παύσει να λειτουργεί πολιτικά. Η σύγκλιση της μάλιστα, την 27η Μαϊου, με θέματα εκτός πολιτικής επικαιρότητας, σηματοδοτεί τον παροπλισμό της. Το Εκτελεστικό Γραφείο που είναι το ανώτατο καθοδηγητικό όργανο του κόμματος υπολειτουργεί και αδυνατεί να προάγει την παραγωγή πολιτικής σκέψης και πολιτικού σχεδιασμού. Με άλλα λόγια έχει απολέσει τον καταστατικό του ρόλο. Σε ένα πολυσυλλεκτικό κόμμα όπως το ΠΑΣΟΚ, το καθοδηγητικό όργανο δεν μπορεί να είναι μονοτασικό, αλλά πρέπει να εμπεριέχει όλες τις απόψεις. Η πολιτική αποκλεισμού άλλων απόψεων, που δυστυχώς είναι γεγονός, αποδυναμώνει το κόμμα και απονευρώνει τη δυναμική του.
Ο Γραμματέας του Κόμματος, ο κος Λαλιώτης, έχει διατυπώσει ενδιαφέρουσες απόψεις που, αν εφαρμοστούν, θα μπορούσαν να ανοίξουν το δρόμο της συναινετικής ανασυγκρότησης. Δεν είμαι βέβαιος ότι θα τολμήσουμε…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Χρειάζεται αλλαγή ο εκλογικός νόμος και προς ποια κατεύθυνση;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Η ανάγκη ενός αναλογικότερου συστήματος, το οποίο να αποτυπώνει με μεγαλύτερη ακρίβεια τη λαϊκή βούληση στο κοινοβούλιο, είναι υπαρκτή. Δύσκολα μπορώ να φανταστώ, όμως, μια διαδικασία αλλαγής εκλογικού νόμου που να ξεκινά σε προεκλογικό κλίμα. Ακυρώνεται εκ προοιμίου έτσι η δυνατότητα νηφάλιου διαλόγου και ουσιαστικών συγκλίσεων, για να απομείνουν οι μικροκομματικές σκοπιμότητες. Για μένα το «τάϊμινγκ» έχει χαθεί. Είναι κρίμα. Αλλά καταλληλότερος χρόνος για να ξεκινήσει μια συζήτηση περί αλλαγής του εκλογικού νόμου είναι όχι η προηγουμένη, αλλά η επομένη των εκλογών…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η κριτική που συγκινεί περισσότερο μερίδα του κόσμου, πάντως, κε. Αρσένη, είναι για το Χρηματιστήριο. Αλήθεια, εκεί, τι πρέπει να γίνει;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Η πληγή που άνοιξαν λάθη, κακοί χειρισμοί και τα χρηματιστηριακά παιχνίδια σε βάρος των ανυποψίαστων μικροκεπενδυτών δεν έχει κλείσει. Και πιστεύω ότι η πληγή αυτή δεν θα κλείσει, αν δεν γίνει ενδελεχής έρευνα του παρασκηνίου που οδήγησε στις διαβόητες «φούσκες» και αν δεν επιβληθούν κυρώσεις στους υπεύθυνους.
Το χρηματιστήριο όμως είναι ένας σημαντικός θεσμός χρηματοδότησης, γι” αυτό η λειτουργία του πρέπει, από εδώ και πέρα, να διέπεται από βασικές αρχές που διασφαλίζουν διαφάνεια και αξιοπιστία:
αυστηρούς ελέγχους στους ισολογισμούς και τις λογιστικές καταστάσεις των προς εισαγωγή και εισηγμένων εταιρειών από εξειδικευμένα επιστημονικά στελέχη που θα απαρτίζουν ανεξάρτητες επιτροπές υπό την εποπτεία και ευθύνη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς
άμεση εφαρμογή των εγκεκριμένων διεθνών λογιστικών προτύπων
δημοσιοποίηση και έλεγχος υλοποίησης των επενδυτικών σχεδίων των εισηγμένων εταιρειών και επιβολή κυρώσεων όταν πιστοποιείται αθέμιτη χρήση των συλλεχθέντων κεφαλαίων
ειδικός έλεγχος από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στις περιπτώσεις ακραίων και αδικαιολόγητων διακυμάνσεων των τιμών των μετοχών
έλεγχος συμβάσεων και άλλων μη συμβατικών δεδομένων των επιχειρήσεων από ανεξάρτητη ελεγκτική μονάδα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς
θέσπιση ποιοτικών προτύπων για την βελτίωση της εταιρικής διακυβέρνησης (π.χ. σύνθεση μελών Δ.Σ.)
θεσμοθέτηση καινοτόμων προϊόντων που θα υποβοηθήσουν την ανάπτυξη της κεφαλαιαγοράς και την επενδυτική δραστηριότητα θα προσφέρουν την κάλυψη κινδύνου για το επενδυτικό κοινό (π.χ. omnibus account)
υιοθέτηση σύγχρονων πρακτικών για αξιόπιστη πληροφόρηση του επενδυτικού κοινού και επιβολή κυρώσεων σε περιπτώσεις παραλείψεων ή διασποράς εσφαλμένων στοιχείων και εκτιμήσεων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η οικονομική πολιτική χρειάζεται αλλαγές και προς τα πού;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Όπως έχω επανειλημμένα τονίσει τα τελευταία χρόνια, το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι πρόβλημα «παραγωγικού ελλείμματος», δηλαδή χαμηλής παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας. Τελευταία, διαφαίνεται ένα πρόσθετο πρόβλημα που αφορά στη μελλοντική χρηματοδότηση των επενδύσεων. Αυτό θα εκδηλωθεί μετά το 2004, καθώς, σήμερα, οι ιδιωτικές αποταμιεύσεις έχουν μειωθεί στο 5-6% του ΑΕΠ. Φοβάμαι ότι θα χάσουμε το τραίνο αν δεν αξιοποιηθούν αμέσως και αποτελεσματικά τα κονδύλια του Γ΄ ΚΠΣ, αν δεν προωθηθούν αναδιαρθρώσεις στον αγροτικό τομέα, οργανωτικές και τεχνολογικές καινοτομίες στη μεταποίηση, αναβάθμιση των τουριστικών υπηρεσιών και φιλόδοξες πολιτικές για προσέλκυση ξένων επενδύσεων και για εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης και του συστήματος παιδείας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στην εξωτερική πολιτική, πάντως, έως τώρα ο κος Παπανδρέου, κατά γενική ομολογία, τα κατάφερε καλά. Για την επόμενη ημέρα της ένταξης της Κύπρου, ποιες είναι οι επισημάνσεις σας, τόσο για το Κυπριακό, όσο και για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Οι θετικές εξελίξεις στο Κυπριακό μετά την απόφαση για την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. δικαιώνουν τη θέση όσων από εμάς υποστήριξαν ότι η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ε.Ε., χωρίς υπογραφή του Σχεδίου Ανάν στην Κοπεγχάγη, θα δημιουργήσει από μόνη της ευνοϊκές συνθήκες ανατροπής της υφιστάμενης κατάστασης. Αποδείχθηκαν εσφαλμένες οι εκτιμήσεις εκείνων που επέμεναν στην ανάγκη ενός «οδυνηρού συμβιβασμού» και μιλούσαν για κίνδυνο οριστικής διχοτόμησης της νήσου και μονομερών ενεργειών της Τουρκικής πλευράς στην περίπτωση μη υπογραφής του σχεδίου Ανάν.
Ευτυχώς, η άρνηση του Ντενκτάς μας έβγαλε από το δίλημμα και σήμερα η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται σε μία καλή διαπραγματευτική θέση για να προωθήσει μία βιώσιμη λύση στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Οι δυσκολίες όμως είναι μπροστά μας, γιατί η Τουρκία δεν έχει υποχωρήσει ούτε μία σπιθαμή από τις παράλογες θέσεις της για την Κύπρο και το Αιγαίο. Χρειάζονται προσεκτικοί και υπεύθυνοι χειρισμοί και σίγουρα βλάπτει η καλλιέργεια αφελών προσδοκιών περί ουσιαστικής αλλαγής των θέσεων της Τουρκίας. Ο κεμαλισμός δεν έχει καταρρεύσει στην Τουρκία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο κος. Χριστοδουλάκης, πάντως, θεωρεί πως μετά το 2004 η ανάπτυξη δεν θα αντιμετωπίσει προβλήματα. Εσείς υποστηρίζετε το αντίθετο. Τι προτείνετε; Η οικονομική πολιτική χρειάζεται αλλαγές και προς τα πού;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Πιστεύω ότι το κλείσιμο σημαντικών επιχειρηματικών μονάδων και η «μετανάστευση» άλλων, που παρατηρούμε αυτές τις μέρες, επιβεβαιώνει την άποψή μου. Τα προβλήματα είναι ήδη ορατά και θα γίνουν οξύτερα, ιδίως στο χώρο της απασχόλησης. Έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί τα πράγματα δεν μπορούμε να μιλάμε για αυτοτροφοδοτούμενη ανάπτυξη μετά το 2004. Αυτό που πρέπει να προσπαθήσουμε να κάνουμε σήμερα είναι να προχωρήσουμε σε μία συντονισμένη αναπτυξιακή προσπάθεια που θα αρχίσει όμως να αποδίδει μετά από 4 χρόνια. Αυτό άλλωστε προσπαθεί να προωθήσει ο κ. Χριστοδουλάκης. Το έργο όμως αυτό δεν αφορά μόνο στο Υπουργείο Οικονομίας, αλλά εμπλέκει όλη την κυβέρνηση και όλους τους παραγωγικούς φορείς σε μία συντονισμένη προσπάθεια, με σαφείς στόχους και καταμερισμό ρόλων και ευθυνών. Με άλλα λόγια, χρειαζόμαστε μία νέα πνοή, μία γνήσια «αναπτυξιακή κουλτούρα». Αυτό δεν το έχουμε ακόμα επιτύχει.

Print this pageEmail this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedIn