ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Φιλοξενούμε στη συχνότητα του ALPHA NEWS 98,9 τον τ. Υπουργό Παιδείας και τον καλησπερίζουμε. Καλησπέρα σας, κε Αρσένη.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Χαίρετε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η ανησυχία είναι έκδηλη. Θα ήθελα να μάθω όμως – εσείς θα έχετε σαφώς πολύ περισσότερες πληροφορίες για όσα συμβαίνουν – τι είναι αυτό που σας ανησυχεί περισσότερο.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Αυτό που με ανησυχεί είναι ότι η Διεθνής Κοινότητα δεν έχει δώσει καθαρά σήματα στη Μέση Ανατολή ότι αποδοκιμάζει πράξεις βίας που έχουν πολλά θύματα, καθώς και το γεγονός ότι καλλιεργείται μία κατάσταση η οποία είναι ήδη ανεξέλεγκτη και μπορεί να έχει ανυπολόγιστες συνέπειες για την ειρήνευση στην ευρύτερη περιοχή.
Είμαι ιδιαίτερα ανήσυχος λόγω του γεγονότος ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, για μία ακόμη φορά, δεν κατάφερε να έχει μία ουσιαστική εξωτερική πολιτική και διπλωματική παρουσία. Είχαμε, σήμερα το μεσημέρι, μία ενημέρωση από τον Υπουργό Εξωτερικών τον κο. Παπανδρέου, ο οποίος μας είπε για τις συζητήσεις που έγιναν χθες στο Λουξεμβούργο, σύμφωνα με τις οποίες δεν υπάρχει εκεί ένδειξη μιας νέας ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας.
Είμαι επίσης ανήσυχος ότι οι ΗΠΑ φαίνονται, στην καλύτερη περίπτωση, διχασμένες, βρίσκονται σε μία αμηχανία και επί του παρόντος, εκ των πραγμάτων, καλύπτουν την τελείως αδιέξοδη και αδικαιολόγητη στρατηγική του κου. Σαρόν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι διχασμένες ή είναι πλαστός αυτός ο διχασμός;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Νομίζω ότι δεν είναι πλαστός. Νομίζω ότι στο Συμβούλιο Ασφαλείας υπάρχει αυτή η αμηχανία. Αρκετά στελέχη και ο ίδιος ο Υπουργός Εξωτερικών της Αμερικής έχει μία πιο υγιή – θα έλεγα – προσέγγιση στο όλο θέμα, αλλά, επί του παρόντος, οι πιέσεις που έχουν ασκηθεί προς τον Πρόεδρο Μπους δείχνουν ότι η Αμερική γέρνει προς την πλευρά της κάλυψης των πράξεων του Σαρόν, οι οποίες, κατά τη γνώμη μου, επιδεινώνουν το διεθνές κλιμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να περάσουμε για λίγο σε αυτό που έχει ιδιαίτερη αξία για μας, ως χώρα της ΕΕ: Η ΕΕ θεσμικά είναι σε θέση να αρθρώσει έναν συμπαγή λόγο απέναντι σε αυτό το θέμα;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Θα μπορούσε να ήταν σε θέση, αλλά δεν είναι. Και νομίζω ότι δεν είναι ζήτημα θεσμών ή πολιτικής συγκυρίας, αλλά – και πρέπει να το πω αυτό – είναι ότι αυτή τη στιγμή, η ΕΕ στερείται ηγετών με πνοή και με εμβέλεια που μπορούν να πάρουν πρωτοβουλίες. Και φυσικά δεν μιλάω για τους ηγέτες των σχετικά μικρών χωρών, μιλάω για τις ηγεσίες της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Μεγάλης Βρετανίας.
Είναι ενδεικτικό – αν θέλετε να σας πω – ότι η απόφαση η οποία ελήφθη χθες στο Λουξεμβούργο απ” ό,τι πληροφορούμαι είναι να πάει ο κος. Μπλερ στην Ουάσιγκτον και να συζητήσει με τον Αμερικανό Πρόεδρο το ενδεχόμενο μιας κοινής πολιτικής Αμερικής και Ευρώπης απέναντι σε αυτό το ζήτημα. Δηλαδή, η ΕΕ δεν έχει αρκετή αυτοπεποίθηση ώστε να λειτουργήσει και μόνη της. Για να λειτουργήσει θέλει οπωσδήποτε να έχει τη σύμφωνη γνώμη της Αμερικής.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό είναι, για άλλη μια φορά, το θλιβερό της Ιστορίας ότι πρέπει να συρθούμε πίσω από τις αποφάσεις των ΗΠΑ.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Και αυτό νομίζω ότι πρέπει να το δούμε και πέρα από το θέμα της Μ. Ανατολής, σαν ένα γενικότερο μάθημα. Θεωρώ ότι δεν πρέπει να έχουμε ψευδαισθήσεις και να το πάρουμε απόφαση ότι, για πολλά-πολλά χρόνια στο μέλλον, η Ευρώπη δεν θα είναι σε θέση να ασκήσει ενιαία εξωτερική πολιτική. Αυτό ενοχλεί ιδιαίτερα εμάς, σε σχέση με τα προβλήματα που έχει η Ελλάδα με τους γείτονές της.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η εκτίμησή σας για το τι μέλλει γενέσθαι στην κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στη Μ. Ανατολή ποια είναι; Ποιο νομίζετε ότι θα είναι το επόμενο βήμα;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Εγώ πιστεύω ότι βαθαίνει η ρήξη στην περιοχή αυτή, ότι η βία θα φέρει περισσότερη βία, ότι οι καταστάσεις θα είναι ανεξέλεγκτες. Έτσι ή αλλιώς, αργά ή γρήγορα, το πράγμα θα μπει σε ένα πλαίσιο διαπραγματεύσεων σε διεθνές επίπεδο. Το θέμα είναι να μην φτάσουμε εκεί μετά από απώλεια πολλών ανθρωπίνων ζωών, χωρίς λόγο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εμένα η απορία μου είναι: Με ποιον τρόπο, ενδεχομένως, θα αρχίσει κάποιος διάλογος μεταξύ των αντιμαχομένων πλευρών, τη στιγμή που τουλάχιστον η μία πλευρά θεωρεί την άλλη τρομοκρατική και τίποτε περισσότερο. Πώς θα συνομιλήσουν με τρομοκράτες; Έχει μπει πολύ νερό σε αυτό το αυλάκι.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Εγώ νομίζω ότι η πολιτική λύση έχει ήδη εμφανιστεί. Εάν η Διεθνής Κοινότητα, με πρωτοβουλίες των ΗΠΑ και της ΕΕ υιοθετούσαν ουσιαστικά το σχέδιο Μπάρακ (σχέδιο του τέως Πρωθυπουργού του Ισραήλ) και το σχέδιο της Σαουδικής Αραβίας – είναι περίπου ίδια αυτά τα σχέδια – επί τη βάσει ότι κηρύσσεται ένα ανεξάρτητο Παλαιστινιακό Κράτος με συγκεκριμένα σύνορα και τα σύνορα αυτά και του Ισραήλ και του Παλαιστινιακού κράτους βρίσκονται υπό την εγγύηση της Διεθνούς Κοινότητας, δηλαδή και της Αμερικής και της ΕΕ, νομίζω το κλίμα θα άλλαζε και όλες οι πλευρές θα ήταν αναγκασμένες να συζητήσουν πάνω σε αυτή τη βάση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Κύριε Αρσένη, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ γι” αυτή τη συνομιλία. Να είστε καλά. Καλό απόγευμα. Γεια σας.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Γεια σας.

Print this pageEmail this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedIn