Αλλαγή πλεύσεως στο Κυπριακό, μέσα στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών αρχών και συνθηκών, πρότεινε ο πρώην Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας και θεμελιωτής του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Γεράσιμος Αρσένης.
Τη νέα του πρόταση ο κ. Αρσένης κατέθεσε στην ομιλία του την περασμένη Παρασκευή, στο συλλαλητήριο που οργάνωσαν σωματεία και οργανώσεις, με την ευκαιρία της πέμπτης επετείου του δημοψηφίσματος της 24ης Απριλίου 2004 και επεξήγησε αναλυτικά, με αποκλειστικές δηλώσεις του στη «Σημερινή».
Ο κ. Αρσένης χαρακτηρίζει τη διακοινοτική πτυχή του Κυπριακού ως εσωτερική υπόθεση, σημειώνοντας ότι η συμφωνία για λύση πρέπει να γίνει πλέον στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Δεν είχαν κυρωτική ισχύ
Αναλυτικότερα, ο Γεράσιμος Αρσένης τονίζει ότι μετά την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, άλλαξαν σημαντικά τα διαπραγματευτικά περιθώρια. Στο παλαιό πλαίσιο είχαμε τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, που χαρακτήριζαν μεν το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής, εθνοκάθαρσης, εποικισμού και ως πρόβλημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Οι αποφάσεις αυτές, ωστόσο, δεν είχαν κυρωτική ισχύ και έτσι το θέμα υποβαθμίστηκε ως διακοινοτικό. Όμως, όπως επισημαίνει, η διακοινοτική πτυχή είναι εσωτερική υπόθεση, η οποία αφορά τις συνταγματικές πρόνοιες της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ η συμφωνία για τη λύση, που αποτελεί τη διεθνή πτυχή του προβλήματος, πρέπει πλέον να γίνει στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εφόσον η Κυπριακή Δημοκρατία είναι πλέον πλήρες μέλος.

Οι συμφωνίες υψηλού επιπέδου
Ως προς τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου του 1977 και 1979, ο κ. Αρσένης αναφέρει ότι αυτές έγιναν με τις συνθήκες της τότε εποχής και σημειώνει ότι σήμερα, μετά την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε., δεν μπορεί να γίνει μία συμφωνία η οποία να παραβιάζει τις ευρωπαϊκές αρχές.
Ο πρώην Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας επισημαίνει, ακόμα, ότι τα ευρωπαϊκά δικαστήρια έχουν αποφάσεις οι οποίες ισχύουν ακόμα και στην περίπτωση που επιλυθεί με τον όποιο τρόπο το Κυπριακό, επειδή οι κανόνες πρέπει να ισχύουν για όλους.
Πρέπει, επομένως, να επιμείνουμε ότι η Τουρκία έχει υποχρέωση να εφαρμόζει τις αποφάσεις των ευρωπαϊκών δικαστηρίων. Τα κατεχόμενα αποτελούν, πλέον, έδαφος της Ε.Ε. και δεν μπορεί να υπάρχει κατεχόμενο ευρωπαϊκό έδαφος, τη στιγμή που η Τουρκία επιδιώκει την ένταξή της στην Ε.Ε. είπε και πρόσθεσε:
Εγκλημα πολέμου
Ο εποικισμός είναι έγκλημα πολέμου και δεν μπορεί να συνεχίζεται. Η αρπαγή των περιουσιών είναι παράνομη και δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές οι υποχρεωτικές αποζημιώσεις. Αυτό είναι το καινούργιο σκηνικό και εκεί πρέπει να δοθεί προτεραιότητα, και να συνεχίσουμε τη διαδικασία των προσφυγών κατά της Τουρκίας στην Ε.Ε.
Η αντίληψη που υπάρχει είναι ότι πρέπει να βιαστούμε για λύση και μέσα σε αυτό το πλαίσιο να αντιμετωπίσουμε τις ευρωπαϊκές αρχές και παρεκκλίσεις. Είναι λάθος η λογική αυτή. Πρέπει να διεκδικήσουμε την εφαρμογή των αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ευρωπαϊκών συνθηκών, και να αξιώσουμε την επιβολή κυρώσεων στους παραβάτες.
Ο μέσος Ευρωπαίος πολίτης έχει ξεχάσει ότι στην Κύπρο έγινε εισβολή, ενώ λίγοι είναι εκείνοι που ξέρουν ότι η μεγάλη πλειοψηφία της κυπριακής γης είναι ελληνοκυπριακής ιδιοκτησίας, την οποίαν εκμεταλλεύονται παράνομα. Με τις λανθασμένες αυτές εντυπώσεις, η Τουρκία αποενοχοποιείται. Γιατί μπήκαμε στην Ευρωπαική Ένωση; Μπήκαμε για να αλλάξουμε το διαπραγματευτικό πλαίσιο».
Το φοβικό σύνδρομο και το βέτο
Ο κ. Αρσένης είπε, στη συνέχεια, ότι πρέπει να αποβάλουμε το φοβικό σύνδρομο που μας διακατέχει. Τόνισε ειδικότερα τα εξής:
«Πολλοί μιλούν για τις πολιτικές πραγματικότητες. Διαφωνώ. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχουν ρήγματα και διαφορετικές απόψεις, και αυτό το σκηνικό πρέπει να το αξιοποιήσουμε. Η Τουρκία δεν μπορεί να μην αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και παράλληλα να συνεχίζεται η ενταξιακή της διαδικασία. Πρέπει να αποβάλουμε το φοβικό σύνδρομο που μας διακατέχει και να αξιοποιήσουμε τις νέες δυνατότητες.
Τέλος, για το βέτο ανέφερε ότι πρόσφατα η Σλοβενία έθεσε βέτο στην ένταξη της Κροατίας για ήσσονος σημασίας διασυνοριακά θέματα, όχι τόσο σοβαρά όπως το Κυπριακό. «Γιατί η Σλοβενία ασκεί βέτο και η Κύπρος και η Ελλάδα να μην το αξιοποιούν; Στο κάτω κάτω, το βέτο είναι ισχυρό όπλο των μικρών δυνάμεων, το οποίο μπορούν να χρησιμοποιήσουν χωρίς φόβο», κατέληξε ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Print this pageEmail this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedIn