ΕΡΩΤΗΣΗ: Καλησπέρα σας. Ευχαριστώ πολύ για την παρουσία σας. Σήμερα έχουμε μία επέτειο.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ναί, είναι μία επέτειος που τη θυμάμαι. Ήταν η πιο συγκλονιστική στιγμή της ζωής μου, ήθελα τα πράγματα να εξελιχθούν διαφορετικά.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ήταν όμως η πιο συγκλονιστική στιγμή της πολιτικής σας καριέρας.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Νομίζω ότι είχα λόγους να ελπίζω ότι υπήρχε ένα ρεύμα, μία κατάσταση που θα με έφερνε στην πρωθυπουργία. Φαίνεται ότι, την τελευταία στιγμή, έγιναν κάποιες τακτικές κινήσεις, μέσα στον πολιτικό χώρο. Δεν είμαι όμως από αυτούς που παραπονιούνται για το πολιτικό παιχνίδι. Αλλά, αυτά τα πέντε χρόνια που πέρασαν δεν ήταν για μένα άγονα. Νομίζω ότι ήταν χρόνια έντονης πολιτικής παρουσίας σ’ ένα χώρο ιδιαίτερα καυτό, το χώρο της παιδείας.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Κάθε τέλος είναι και μία αρχή, έτσι δεν είναι;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ακριβώς.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Δεν θα κάνουμε ιστορική αναδρομή, έχετε ανανεώσει την περιβόητη φράση «Γιώργο χάσαμε» που είπατε εκείνο το βράδυ στη λήξη της ψηφοφορίας. Γιατί βλέπω σας συνοδεύει αυτή η φράση, θυμούνται όλοι ότι ο Γεράσιμος Αρσένης εκείνο το βράδυ είπε αυτή τη φράση.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Νομίζω ότι είχα σωστά εκτιμήσει τα πράγματα, ότι η ανάδειξη του κ. Σημίτη στην πρωθυπουργία, σήμαινε ότι θα κέρδιζε και το Συνέδριο και τουλάχιστον σ’ συτή τη φάση το παιχνίδι είχε κλείσει. Το «Γιώργο χάσαμε» το είπα με ανοιχτή καρδιά και πληγωμένη καρδιά ταυτόχρονα. Το «Γιώργο χάσαμε» δεν σημαίνει όμως ότι είσαι στο καναβάτσο και ότι δεν είσαι στην πολιτική ζωή. Αντίθετα, νομίζω ότι από τότε έχω χαράξει τη δική μου πολιτική πορεία. Αυτό από παιδί και μέχρι και τώρα πιστεύω ότι είναι το μεγάλο έλλειμα στην πολιτική ζωή του τόπου και μέσα στο ΠΑ.ΣΟ.Κ., ο προοδευτικός Κεντροαριστερός λόγος.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Δηλαδή το παιχνίδι έκλεισε;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Μα, το παιχνίδι δεν κλείνει ποτέ. Εάν αυτό νομίζετε ότι είπα το 1996, δεν το λέτε καλά.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Στο «τρέϊλερ» της εκπομπής έλεγα ότι θα αναφερθούμε σε μία συνάντηση που δεν έγινε ποτέ. Αναφέρομαι στη συνάντηση που ήταν να γίνει με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου την πρoηγούμενη εβδομάδα.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ναι, δεν έχω συναντηθεί με τον κ. Σημίτη από την ημέρα των εκλογών. Πρέπει να σας πώ ότι στη συνάντηση δεν πήγα, τιμώ τους συναδέλφους μου βουλευτές, είμαι υπέρ του διαλόγου, αλλά είχα συνηθίσει να συζητώ με τον κ. Σημίτη για πολλά θέματα οι δύο μας. Νομίζω ότι θα μπορούσαμε να είχαμε μία συζήτηση, για πολλά πολιτικά θέματα και πολλές εκκρεμότητες που έχουν μείνει από την ημέρα των εκλογών και, φυσικά, είμαι στη διάθεση του να κάνουμε έναν τέτοιο διάλογο. Ο διάλογος πρέπει να είναι ειλικρινής, ουσιαστικός και απ’ ευθείας.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Θεωρώ λοιπόν, συμπεραίνω, το ότι δεν πήγατε σ’ αυτή τη συνάντηση ήταν απάντηση στο ότι δεν σας έχει ζητήσει

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Σας είπα ότι δεν έχω αντίρρηση να μιλήσω και με τους άλλους βουλευτές και με τον κ. Σημίτη αλλά μεταξύ εμού και του κ. Σημίτη υπάρχουν πολιτικές εκκρεμότητες από τις εκλογές, το σχηματισμό την νέας κυβέρνησης, τη νέα τροπή που παίρνει η πολιτική για την Παιδεία. μία σειρά από θέματα τα οποία νομίζω ότι καλό θα ήταν να συζητηθούν χωριστά.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Μαθαίνω ότι ετοιμάζετε και μία επιστολή, με διάφορα πράγματα και …

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Μου βάζετε ιδέες αλλά δεν το έχω σκεφτεί. Αυτό που πραγματικά ετοιμάζω είναι μία σειρά από θέσεις πάνω σε καυτά πολιτκά ζητήματα, τα οποία πρέπει να συζητηθούν στο ΠΑΣΟΚ. Όπως ξέρετε, έχω προτείνει εδώ και δύο μήνες να γίνει επιτέλους μία ουσιαστική πολιτική συζήτηση στο ΠΑΣΟΚ, γι’ αυτο είχα προτείνει ένα έκτακτο Συνέδριο όπου εκκρεμή πολιτικά θέματα θα συζητηθούν για να γίνει μία σύνθεση πολιτικών θέσεων. Όταν το κλίμα είναι βαρύ, να ξέρετε, η ευθύνη της ηγεσίας είναι μεγάλη να ξεδιαλύνει αυτό το κλίμα. Η ευθύνη της πολιτκής ηγεσίας είναι να ξεδιαλύνει το κλίμα και να πάρει θέση, όχι μονομερή. Να το πούμε αλλιώς, ο καθένας παίζει το βιολί του, αλλά η μουσική που βγαίνει δεν είναι αρμονική. Νομίζω ότι η ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας είναι να κάνει τον μαέστρο και νομίζω ότι ο ενδεδειγμένος δρόμος είναι το Συνέδριο. Μέσα στο ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει συμφωνία για μία σειρά από θέματα, για τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, στα θέματα Κοινωνικής πολιτικής υπάρχει διαφορά προσέγγισης των διαρθρωτικών αλλαγών, πώς θα αντιμετωπίσουμε μέσα από ένα δημοκρατικό προγραμματισμό το θέμα της ανεργίας των νέων, και βάζω μόνο μερικά προβλήματα. Κατά τη γνώμη μου τα θέματα αυτά μπορούν και πρέπει να συζητηθούν και, νομίζω, ότι από το 1996 μέχρι σήμερα η Κυβέρνηση έχει πάρει μία πιο «κεντροδεξιά» κατεύθυνση. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα σ’ αυτό τον τόπο και την πολιτκή ζωή, το έλλειμμα της κεντροαριστεράς.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ίσως κάποιος να τρέξει να τον καλύψει αυτόν τον χώρο όπως ο Δ. Αβραμόπουλος.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Με μεγάλη δυσκολία ο Αβραμόπουλος θα καλύψει τον κεντροαριστερό χώρο.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πάει όμως κατ’ ευθείαν στο κέντρο.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Εγώ νομίζω ότι υπάρχει αυτή τη στιγμή ένας περίεργος συνωστισμός κομμάτων και προσώπων σε έναν υπερκεκαλυμμένο χώρο που είναι η κεντροδεξιά.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Θα ήθελα να μείνω στις δικές σας σχέσεις με τον κ. Σημίτη. Δεν ταιριάζει η χημεία σας;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δεν νομίζω ότι αυτό παίζει βασικό ρόλο στην πολιτκή ζωή του τόπου. Στην πολιτική συνεργάζεσαι με πρόσωπα τα οποία δεν μπορεί και να μην είναι συναισθηματικά κοντά σου, αλλά συνεργάζεσαι πολιτικά. Η χημεία βέβαια παίζει ρόλο σε όλες τις προσωπικές σχέσεις. Υπάρχει μία διαφορά ανάμεσα στη δική μου προσωπικότητα και στην προσωπικότητα του κ. Σημίτη. Διαφορετικά λειτουργώ εγώ, αλλά αυτό δεν νομίζω ότι πρέπει να είναι ένα εμπόδιο για την πολιτική συνεργασία. Στην προηγούμενη Κυβέρνηση, όταν ήμουν Υπουργός Παιδείας, συνεργαστήκαμε και πρέπει να πω

ΕΡΩΤΗΣΗ: Σε τεντωμένο σχοινί

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Πολύ τεντωμένο σχοινί, πάρα πολύ.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Είπατε ότι ο καθένας παίζει το βιολί του, ο καθένας στην κυβέρνηση.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δεν είπα στην κυβέρνηση.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Μέσα στο ΠΑΣΟΚ, ακόμη ευρύτερα. Ο κ. Πάγκαλος παίζει βιολοντσέλο και θέλω να ρωτήσω αν υιοθετείτε ορισμένες επισημάνσεις του κ. Πάγκαλου δηλαδή ότι «το ΠΑΣΟΚ πρέπει να βρεί τον ηγέτη του»;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ο κ. Πάγκαλος έχει πεί πράγματα τα οποία έχουν λεχθεί εδώ και καιρό από πολλούς. Η επικαιρότητα επικεντρώθηκε σ’ αυτά που είπε επειδή, όπως ξέρετε, ήταν ένας από τους βασικούς συνεργάτες, ένας από τους τέσσερις, του κ. Σημίτη. Αλλά αυτά έχουν επισημανθεί κατά καιρούς από πολλούς άλλους. Τώρα, όσον αφορά το Συνέδριο, όπως και σε κάθε Συνέδριο, ένα από τα θέματα που προκύπτει και το Συνέδριο αποφασίζει είναι ποιά θα είναι η πολιτική του ηγεσία.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Με δεδομένο το πολιτικό τοπίο, θα πρέπει να τεθεί το θέμα αυτό; Και, εν πάση περιπτώσει, πιστεύετε ότι πρέπει ν’ αποφασίσει το Συνέδριο;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Εκ των πραγμάτων τίθεται ένα θέμα. Εγώ το βάζω διαφορετικά. Λέω ότι υπάρχει πρόβλημα πολιτικής έκφρασης και πολιτικού στίγματος του ΠΑΣΟΚ. Υπάρχει μία δυσαρμονία.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Εννέα μήνες μετά τις εκλογές;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αυτό δεν το προσδιορίζουμε εμείς, το προσδιορίζει η ψυχολογία των ψηφοφόρων. Και νομίζω ότι κάθε πολιτικός θα σας πει ότι υπάρχει πρόβλημα ψυχικής και πολιτικής επικοινωνίας, ανάμεσα σ’ αυτούς που μας ψηφίζουν και στην κυβερνητική πολιτική πρακτική του ΠΑΣΟΚ. Αυτό πρέπει να το διορθώσουμε, δεν μπορεί να συνεχισθεί. Άρα υπάρχει θέμα πολιτικού στίγματος. Σε μία συνέντευξη που είχα δώσει πρίν ένα χρόνο – σε σας νομίζω – είχα πει ότι ο μονόδρομος προς την ΟΝΕ που ακολουθήσαμε με ευρύτατη συναίνεση, έβαλε σε δεύτερη μοίρα τα πολιτικά θέματα, τα θέματα που προέκυψαν μετά τις εκλογές. Και σ’ αυτά τα προβλήματα δεν μπορούμε ν΄ αντιδρούμε με αμηχανία, πρέπει να αντιδρούμε με μία αίσθηση σταθερής κατεύθυνσης, γιατί ξέρουμε τί κάνουμε και ξέρουμε πού πάμε.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Μέχρι στιγμής, είστε ανακόλουθοι στην προεκλογική σας δέσμευση;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Θ΄ ανοίξω μία παρένθεση σ΄ αυτό. Καθημερινά προβλήματα του πολίτη υπάρχουν και θα υπάρχουν όσο υπάρχουν κοινωνίες και άνθρωποι. Το ζήτημα είναι πώς τα προσδιορίζεις και πώς τα λύνεις. Τι περιμένει ν΄ ακούσει ο κόσμος,; Το πώς θ΄ αντιμετωπίσει το θέμα της ποιότητας ζωής, το κυκλοφοριακό, της υγείας, της παιδείας. Πρέπει να έχεις μία συγκεκριμένη πλατφόρμα που θα εξηγήσεις ποιά είναι τα βήματα σου, με ποιά κοινωνική συμμαχία θα προχωρήσεις. Εκεί νομίζω χρειάζεται να έχουμε σαφέστερους στόχους και να δώσουμε στο μέσο πολίτη την εντύπωση ότι έχει κυβέρνηση ψηφισμένη από το λαό για το λαό.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Δεν τη δίνετε πάντως αυτή την εντύπωση.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αυτή τη στιγμή ο κόσμος αντιλαμβάνεται μία δυσαρμονία και αυτό το δείχνουν και οι σφυγμομετρήσεις αλλά το αντιλαμβανόμαστε και εμείς οι πολιτικοί που γυρίζουμε στον κόσμο και μιλάμε. Και δεν είναι κακό να το αναγνωρίζει κανείς. Εγώ νομίζω ότι είναι ένδειξη δυναμης σ΄ ένα κόμμα να βλέπει το πρόβλημα και να το αντιμετωπίζει.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Έρχεται ο Δ. Αβραμόπουλος και λέει ότι δεν έχει καταφέρει το ΠΑΣΟΚ να λύσει αυτά τα προβλήματα.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Το ΠΑΣΟΚ έχει επιτελέσει πολύ μεγάλο έργο.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Σύμφωνοι, το πολιτικό επιχείρημα του Αβραμόπουλου είναι ότι δεν τα βαρεθήκαμε αυτά τα δύο κόμματα, τους μονομάχους; Δοκιμάστε κάτι άλλο. Αυτό λέει στον κόσμο.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η πολιτική δεν είναι μόδα, δεν κουράζεσαι φορώντας το ίδιο κουστούμι. Και ο Αβραμόπουλος πρέπει να προσέξει γιατί μπορεί ο κόσμος να βαρεθεί και αυτόν, επαναλαμβάνοντας αυτές τις φράσεις. Πρέπει να μιλήσουμε με όρους πολιτικούς. Πρέπει να έχει πολιτικές θέσεις. Το θέμα είναι τί προτείνει ο ίδιος και με ποιά αξιοπιστία τα προτείνει αυτά. Και η Ν.Δ και το ΠΑΣΟΚ αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα τα οποία, κατά τη γνώμη μου, μπορούν να λυθούν. Εάν δεν τα λύσουν, φυσικά ο Αβραμόπουλος θα βγει ωφελημένος. Όμως, δεν μας απασχολεί ο Αβραμόπουλος, πρέπει να μας απασχολεί η επίλυση των προβλημάτων του Ελληνικού λαού. Εγώ νομίζω ότι το ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να είναι η καλύτερη λύση για το μέλλον του τόπου, αρκεί να διορθώσει τα κακώς κείμενα.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Μήπως πρέπει να αλλάξει το τοπίο στο ΠΑΣΟΚ, μήπως πρέπει ν΄ αλλάξει η ηγεσία στο ΠΑΣΟΚ, η εικόνα στο ΠΑΣΟΚ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Εγώ θα το έβαζα αλλιώς, ότι πρέπει ν΄ αλλάξει η πολιτική κατεύθυνση, το κέντρο βάρους, που έχει τουμπάρει πολύ προς τα δεξιά. Θα ήθελα να βρει την ισορροπία του, που θα είναι και μια συνεπέστερη ιστορικά πορεία.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Είπατε ότι ο κεντροαριστερός χώρος μένει κενός και ερωτώ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Εγώ νομίζω ότι εκεί είναι το πλειοψηφικό ρεύμα αλλά δεν έχει εκφρασθεί πολιτικά.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Βλέπετε αντίστοιχη έλευση ενός κόμματος για την κάλυψη του κεντροαριστερού χώρου;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Στην πολιτική όλα μπορούν να γίνουν και έχουμε δει απίθανα πράγματα, αλλά η δική μου εκτίμηση είναι πως όχι. Δεν βλέπω να δημιουργούνται τέτοιες συνθήκες στο ορατό μέλλον. Πιστεύω ότι οι εξελίξεις θα είναι μέσα στο ΠΑΣΟΚ.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Στο συνέδριο ή νωρίτερα;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Στην πορεία προς το Συνέδριο, θα το δείτε αυτό. Το ΠΑΣΟΚ έχει δείξει και στο παρελθόν ότι μέσα από τα προβλήματά του μπορεί ν΄ ανασυγκροτηθεί και να τα λύσει. Εγώ είμαι αισιόδοξος. Ίσως ενοχλώ μερικούς όταν λεω ότι υπάρχει πρόβλημα και πρέπει να λυθεί, αλλά το λεω εδώ και πολύ καιρό και δεν νομίζω ότι πρέπει να βάλουμε τα σκουπίδια κάτω από το χαλί, πρέπει να τα καθαρίσουμε.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Αν γίνει ανασχηματισμός στην κυβέρνηση, ποιά πρόσωπα θ΄ αλλάξουν, θα φύγουν;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Πρέπει να γίνει ριζική ανανέωση στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ στο Συνέδριο. Εγώ θέλω ν΄ αποφύγω το παιχνίδι των προσώπων. Αλλάζοντας ή κάνοντας ανακατανομή των σχετικών ισορροπιών δεν θα λυθεί το πρόβλημα. Πρέπει ν’ αλλάξει η πολιτική κατεύθυνση, η πορεία και, μέσα από αυτή την ουσιαστική πολιτική αλλαγή, θα γίνει και η αλλαγή προσώπων που απαιτείται για να εκφρασθεί αξιόπιστα αυτή η πορεία.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Στην αρχή είπαμε ότι κάθε τέλος είναι μια αρχή. Στο Συνέδριο θα είσθε υποψήφιος;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Στο Συνέδριο προτίθεμαι να έχω μια πολιτική παρουσία. Να παρουσιάσω πολιτικές θέσεις που ελπίζω να έχουν απήχηση. Αλλά θέμα υποψηφιότητας δεν τίθεται τώρα από κανέναν. Όταν φθάσουμε στο Συνέδριο θα δούμε τι θα γίνει. Αυτό στο οποίο πρέπει να προετοιμασθούμε είναι οι πολιτικές θέσεις, με μια κριτική και αυτοκριτική από την πορεία του 1996 και μετά.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Σύνδρομο ΝΑΤΟ: αποκαλύψεις επί αποκαλύψεων. Η κυβέρνηση ήξερε, όφειλε να ξέρει και να ενημερώσει τους Έλληνες πολίτες;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Σήμερα είχαμε συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας στη Βουλή. Συζητούμε το θέμα, συλλέγουμε τα στοιχεία και υπάρχει πρόβλημα που πρέπει ν’ αντιμετωπισθεί αλλά δεν υπάρχει βάση για πανικό. Αυτό που ξέρουμε από τις με δόσεις πληροφορίες του ΝΑΤΟ είναι ότι οι βόμβες έχουν υλικό που είναι ραδιενεργό και τοξικό. Όμως, το επίπεδο της τοξικότητας και της ραδιενέργειας, κατά τις εκτιμήσεις των περισσοτέρων επιστημόνων, είναι σχετικά χαμηλό που δεν επηρέασε σχετικά την Ελλάδα. Το πόσο επηρέασε την ίδια την περιοχή είναι κάτι που αμφισβητείται. Έγινε ένα ασυγχώρητο έγκλημα του ΝΑΤΟ. Και για να λέμε τα πράγματα όπως είναι, η ελληνική κυβέρνηση αντέδρασε, παρά την απομόνωσή της, στους βομβαρδισμούς, μια θέση που ήταν σωστή. Απεμπλουτισμένο ουράνιο υπάρχει παντού, όχι μόνο στις βόμβες, υπάρχει και στις οικιακές συσκευές. Οι κατασκευαστές λένε ότι η ποσότητα είναι τέτοια που, αν προσεχθεί η χρήση των βομβών δεν υπάρχει κίνδυνος. Υπάρχει διαμάχη ανάμεσα στους επιστήμονες και πρέπει να προσέξουμε τ΄ αποτελέσματα αυτής της έρευνας. Εγώ όμως νομίζω ότι το θέμα αυτό θα καλυφθεί γιατί τα συμφέροντα τα οικονομικά τα οποία καλύπτονται πίσω από την παραγωγή των προϊόντων αυτών είναι τεράστια. Το ερώτημα όμως σ΄ έναν πολιτικό δεν είναι πόση βλάβη έχει γίνει ή δεν έχει γίνει, το θέμα είναι ότι υπάρχουν τώρα αποχρώσες ενδείξεις ότι έχει γίνει ζημιά, ότι υπάρχει κάποιος βαθμός επικινδυνότητας στο χώρο του Κοσόβου και το θέμα είναι τι κάνουμε;

ΕΡΩΤΗΣΗ: Έχουμε στρατιώτες και φοιτητές εκεί;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Όταν υπάρχει υποψία πρέπει να κάνεις κάτι, έστω και άν λειτουργήσεις υπερβολικά γι΄ αυτή την περίπτωση. Εγώ προτείνω, αν και δεν κινδυνεύουν, οι φοιτητές που σπουδάζουν σε αγγλόφωνα πανεπιστήμια στη Γιουγκοσλαβία, εάν θέλουν, να μετεγγραφούν σε άλλα μέρη της Ανατολικής Ευρώπης. Δεύτερον, αυτοί που δεν φοιτούν στα αγγλόφωνα, να περάσουν εξετάσεις στη Θεσσαλονίκη, να πιστοποιήσουν το επίπεδο των σχολών τους και να γραφτούν σε πανεπιστήμια της περιφέρειας χωρίς ποσοστώσεις, έτσι ώστε να λήξει η αγωνία αυτών των οικογενειών. Δεν πρέπει να παίζουμε με τη ζωή των παιδιών.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Έχετε πάρει απάντηση από το Υπουργείο;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Φαντάζομαι ότι το θέμα αυτό θα έρθει στη Βουλή. Το θέμα είχε τεθεί και όταν ήμουν εγώ στο Υπουργείο και τότε η κυβερνητική επιτροπή είχε πει ότι δεν θα υπάρξει ρύθμιση. Σήμερα, πέραν του κινδύνου της ραδιενέργειας υπάρχει και το ψυχολογικό κόστος. Για τους φαντάρους, κανένας δεν πρέπει να μείνει εκεί αν δεν το θέλει και πρέπει να πάρουμε τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των στρατιωτών και να θέσουμε το θέμα στο ΝΑΤΟ. Πρώτα απ΄ όλα όμως, πρέπει να αρχίσει αμέσως πρόγραμμα αποκατάστασης της περιβαλλοντικής ισορροπίας στην περιοχή. Η μεγάλη καταστροφή έγινε από τους βομβαρδισμούς των εργοστασίων που υπήρχαν εκεί. Απαιτείται περιβαλλοντικό πρόγραμμα για να σωθεί η περιοχή αυτή και οι γειτονικές χώρες. Φυσικά το κόστος πρέπει να το πληρώσουν οι χώρες που αποφάσισαν τους βομβαρδισμούς. Εάν δεν υπάρξει πρόγραμμα επιτάχυνσης της ομαλότητας στο Κόσοβο, εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο να κρατήσουμε τα στρατεύματα μας εκεί. Πρέπει ν΄ αρχίσουμε να προσανατολιζόμαστε στην κατεύθυνση της απόσυρσης των στρατευμάτων μας.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Για το τραγικό ατύχημα με το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αυτό που συνέβη είναι τρομερό. Μιλάμε όμως – ίσως και με υπερβολές – τη στιγμή της τραγωδίας αλλά μετά τα ξεχνάμε.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Αποδείχθηκε ότι δεν υπάρχει συντονισμός. Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι θα δώσει κίνητρα στους γιατρούς για τα νησιά, μα τώρα το θυμήθηκε;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ας κάνουμε κάτι διαφορετικά αυτή τη φορά. Με βάση αυτή την εμπειρία ας προχωρήσουμε να κάνουμε σωστά βήματα. Ν΄ αναγνωρίσουμε ότι το ΕΚΑΒ είναι ένας νέος Οργανισμός ο οποίος έχει βελτιωθεί, έχει αναπτυχθεί και το προσωπικό έχει βοηθήσει πολλές φορές με αυτοθυσία.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Έχετε παρέμβει στο ΕΚΑΒ για να μετακινήσει ψηφοφόρους σας;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Όπως ξέρετε, είμαι βουλευτής Α΄ Αθήνας και δεν έχω ψηφοφόρους που να έχουν βρεθεί στην ανάγκη αυτή.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Έχετε παρέμβει;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ούτε τηλεφώνησα, ούτε θα τηλεφωνήσω. Αλλά, άλλοι συνάδελφοί μου το έκαναν με καλή πρόθεση. Δεν είναι εκεί όμως το πρόβλημα. Αυτό που πρέπει να μας απασχολεί είναι ότι η Ελλάδα είναι μία νησιωτική χώρα, ότι στο Αιγαίο ιδιαίτερα πρέπει να είμαστε δραστικοί, να συγκρατήσουμε τον πληθυσμό εκεί. Θα πρέπει να έχουμε υποδομή στα νησιά αλλά θα πρέπει να υπάρχει και δίκτυο επικοινωνίας των νησιών μεταξύ τους και των νησιών με κέντρα. Ήμουν Υπουργός Άμυνας στο παρελθόν και τη δουλειά αυτή την έκαναν η Πολεμική Αεροπορία και το Λιμενικό. Πρέπει να πω ότι οι κάτοικοι των απομακρυσμένων νησιών είναι ήρωες. Η Ελλάδα πρέπει να επενδύσει πιο πολλά χρήματα στην υποδομή, στην υγειονομική περίθαλψη και στη δικτύωση των νησιών του Αιγαίου. Δεν είναι μόνο κοινωνικό θέμα, είναι και εθνικό. Αυτά που κάναμε τα τελευταία χρόνια είναι σημαντικά.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Κύριε υπουργέ, και εσείς και εγώ είμαστε από νησί, εγώ είμαι από την Πάτμο. Τα νησιά μας είναι ανοχύρωτα.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Έχουν γίνει πάρα πολλά, αλλά δεν θα μείνουμε εκεί. Δεν βρισκόμαστε σ΄ ένα επίπεδο που είναι ανεκτό και επιτρεπτό. Είναι χρέος όλων μας να στηρίξουμε τον εκεί πληθυσμό.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Η κυβέρνηση έχει το μαχαίρι και το πεπόνι και μπορεί άν θέλει να κάνει κάτι.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Για τα νησιά υπάρχει και χρηματοδοτικό πρόγραμμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Καλό θα ήταν να το κοιτάξουμε.

Print this pageEmail this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedIn