Δημ: Ο απολογισμός επίσκεψης του Ποντίφικα είναι θετικός τελικά.

Γ.Α: Πολύ θετικός. Ομολογώ ότι εγκυμονούσαν και κάποιοι κίνδυνοι, αλλά νομίζω ότι με τους χειρισμούς που έγιναν απ’ όλες τις πλευρές και από την μεριά του Αρχιεπισκόπου της Ελλάδος, από την μεριά της Καθολικής Εκκλησίας, αλλά και από την Κυβέρνηση και την Αστυνομία, όλα πήγαν πολύ καλά και το κλίμα ανάμεσα στις δύο Εκκλησίες έχει βελτιωθεί.

Δημ: Τι σας φόβιζε περισσότερο;

Γ.Α: Ειλικρινά, αυτή η εικόνα των συγκεντρώσεων στην Αθήνα, που θα έκαναν το γύρο του κόσμου, θα μας έδειχναν περίπου σαν μια μισαλλόδοξη χώρα, η οποία δεν ανέχεται άλλες θρησκείες.

Δημ: Αυτή η επίσκεψη και η έκβαση της έχει σαν αποτέλεσμα να γίνονται κάποιοι απολογισμοί, να υπάρχουν κάποιοι κερδισμένοι, χαμένοι ασφαλώς, αυτοί που είπατε που φοβόμαστε…

Γ.Α: Δεν πιστεύω ότι υπάρχουν χαμένοι. Ελπίζω αυτοί που πρωτοστάτησαν στις συγκεντρώσεις να καταλάβουν ότι στη σημερινή εποχή όλοι οι ξένοι είναι ευπρόσδεκτοι και ότι μπορείς να μιλάς και με κάποιον που δεν συμφωνείς, με κάποιον που έχεις ακόμα κάποιους ανοιχτούς λογαριασμούς.

Δημ: Στους κερδισμένους επίσης είναι και ο Αρχιεπίσκοπος.

Γ.Α: Θα έλεγα αρκετά κερδισμένος. Δόθηκε η ευκαιρία στην Εκκλησία να καταθέσει τις απόψεις της και να αρθρώσει τις απόψεις της κατά έναν τρόπο που εκφράζει τον Έλληνα πολίτη σε θέματα που αφορούν την Εκκλησία, αλλά και σε θέματα εθνικά και σε θέματα πολιτισμού. Νομίζω ότι είχε μια σημαντική παρουσία, με τόλμη τα είπε τα πράγματα, ξεκάθαρα και νομίζω ότι απέδωσε.

Δημ: Κάποιοι βέβαια τον επέκριναν ότι ο τρόπος που μίλησε, ειδικά εκεί στην Αρχιεπισκοπή, ήταν πολύ σκληρός, όχι τόσο το ύφος αλλά ο τρόπος.

Γ.Α: Νομίζω, ότι πρέπει να το δούμε συνολικά και αν το κάνουμε αυτό νομίζω ότι είχε θετικά αποτελέσματα.

Δημ: Βέβαια, στις παρενέργειες αυτής της επίσκεψης είναι ότι έπεσε στα μαλακά η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός, γιατί το βράδυ της παραμονής της άφιξης του Πάπα στην Αθήνα, είχαμε μια συνεδρίαση στο Εκτελεστικό Γραφείο όπου υπήρξε μια σοβαρή πολιτική ήττα του Πρωθυπουργού. Πιστεύετε ότι αν δεν υπήρχε η επίσκεψη του Πάπα θα είχε τεθεί, με διαφορετικούς τρόπους αυτή η απόρριψη των προτάσεων του πρωθυπουργού από το Ε.Γ για το σχηματισμό Τρόικας;

Γ.Α: Ναι, νομίζω θα ήταν πιο έντονη η συζήτηση, αλλά το γεγονός έχει καταγραφεί.

Δημ: Θέλω όμως, μια πρώτη εκτίμηση, ήταν ήττα του πρωθυπουργού;

Γ.Α: Ήταν σαφώς ήττα και ήταν και λάθος κίνηση εκ μέρους του.

Δημ: Γιατί κ. Υπουργέ ήταν ήττα για τον Πρωθυπουργό;

Γ.Α: Αυτή η απόφαση δεν έχει ιστορικό προηγούμενο αλλά, πιστεύω ειλικρινά, ότι η άποψη η οποία φαίνεται ότι διαμορφώθηκε στα Δολιανά δεν μπορεί να μεταφερθεί στη Χαριλάου Τρικούπη χωρίς να βολιδοσκοπηθούν αυτοί από τους οποίους θα ζητούσε ο Πρωθυπουργός να τον στηρίξουν. Πρώτα γίνονται κάποιες βολιδοσκοπήσεις, το συζητάει. Άλλωστε, οι συνομιλητές του Πρωθυπουργού είναι το Ε.Γ. και συλλογικά και ατομικά και πολλά άλλα άτομα. Δεν έγινε τέτοια βολιδοσκόπηση. Αν γινόταν αυτή η βολιδοσκόπηση θα ήταν φανερό ότι τέτοια πρόταση δεν προχωράει.

Δημ: Αναρωτιέμαι ότι άν περνούσε αυτή η απόφαση θα νομιμοποίητο ο τύπος να πει, «υπό κηδεμονία ο Σημίτης», ή «άτυπο Διευθυντήριο». Αρνητικό για τον πρωθυπουργό.

Γ.Α: Αυτό θα ήταν σίγουρο για τον Υπουργό Εργασίας και θα ήταν και άδικο.

Δημ: Λέμε ότι ήταν ήττα για τον Πρωθυπουργό και ότι δεν τα κατάφερε τελικά. Μήπως έχει εγκλωβισθεί και γιατί και από ποιόν, σε μια πραγματικά αδιέξοδη τακτική από τον ίδιο;

Γ.Α: Και, γι’ αυτό, την αλήθεια δεν τη γυρεύεις στα Δολιανά, τη συζητάς σοβαρά με συντρόφους, με συνεργάτες σου.

Δημ: Μα και στα Δολιανά, σύντροφοι και συνεργάτες ήταν, δεν ήταν ξένοι.

Γ.Α: Ναι αλλά θα μπορούσε να επεκταθεί ο κύκλος των επαφών. Αυτό είναι ένα σοβαρό θέμα, το λέω και το λέω με πόνο αυτό το πράγμα, ότι ο Πρωθυπουργός είναι απομονωμένος. Δεν νομίζω ότι έχει επαφή με μια σειρά από ιστορικά στελέχη που και θέλουν να τον βοηθήσουν και ανησυχούν για το μέλλον της δημοκρατικής παράταξης. Όταν λέω να έχει επαφή δεν εννοώ να λέει καλημέρα αλλά να έχει μια ουσιαστική επαφή.

Δημ: Υπάρχουν στελέχη, όπως ο Πασχαλίδης, ο οποίος λέει ότι ο Πρωθυπουργός πρέπει να λύσει ένα γόρδιο δεσμό από το ’74. Αυτό έχει πει και ένα άλλο στέλεχος, ο Αυγερινός, με άλλο τρόπο(αυτή η γενιά να αποσύρεται). Εσείς λέτε το εντελώς αντίθετο, ότι ο Πρωθυπουργός απομακρύνεται από τα ιστορικά στελέχη. Ο Χρυσοχοίδης, στο flash.gr, λέει ότι για το ιστορικό ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου, ο κύκλος έκλεισε. Τελικά τι γίνεται;

Γ.Α: Κοιτάξτε, αυτοί οι συνάδελφοι βλέπουν το ΠΑΣΟΚ σαν ένα δίκροκο αυγό. Το ένα είναι το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου και το άλλο το νέο, το εκσυγχρονισμένο. Δεν είναι έτσι τα πράγματα.

Δημ: Πάντως δεν είναι ένα πράγμα το ΠΑΣΟΚ κ. Αρσένη και όσο περνάει ο καιρός, φαίνεται και πιο πολύ.

Γ.Α: Εγώ έχω μιλήσει γι’ αυτό το θέμα. Πιστεύω ότι οι πολιτικές εκκρεμότητες του 1996 δεν έχουν λήξει ακόμα, είναι ανοιχτές.

Δημ: Μείνετε σ’ αυτό το θέμα. Τι εννοείτε, δεν ήταν μια καθαρή εκλογική νίκη και εσωκομματική;

Γ.Α: Ναι, αλλά αυτό το οποίο περιμέναμε μετά τις εκλογές του 1996, που έγιναν με πολύ μεγάλη επιτυχία όσον αφορά τις διαδικασίες και τη συνοχή του ΠΑΣΟΚ, ήταν μια πολιτική σύνθεση η οποία θα εμπεριείχε όλους. Και όταν λέμε όλους, εννοούμε όλες τις απόψεις οι οποίες εκφράζονται μέσα στο ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα πολυσυλλεκτικό Κόμμα. Υπάρχουν απόψεις όσον αφορά τα εθνικά θέματα, την κοινωνική πολιτική, την οικονομική πολιτική πάνω στα οποία δεν υπάρχει συμφωνία.

Δημ: Λέτε δηλαδή ότι δεν λειτούργησε ενωτικά ο κ. Σημίτης;

Γ.Α: Ναι αυτό λέω. Όταν αγαπητοί φίλοι για μένα λένε: «να κόψουμε τον ομφάλιο λώρο», «πρέπει να φύγουν αυτοί, να πάμε με τους άλλους», εγώ αυτά δεν τα δέχομαι.

Δημ: Όμως δεν μπορείτε ν’ αρνηθείτε ότι κέρδισε δύο εκλογές.

Γ.Α: Βεβαίως, δεν το αρνούμαι. Αλλά τις εκλογές, επιτρέψτε μου να σας πω, ότι δεν τις κέρδισε ο Σημίτης ή μια ομάδα μέσα στο ΠΑΣΟΚ, τις κερδίσαμε όλοι ΜΑΖΙ.

Δημ: Σας θυμίζω και στις εκλογές του 2000, θυμάστε, έλεγαν νίκη Σημίτη. Όπως τώρα γράφεται: «Σημίτης- ΠΑΣΟΚ 0-1», τότε είχε ερμηνευτεί νίκη Σημίτη και δευτερευόντως ΠΑΣΟΚ.

Γ.Α: Εγώ δεν το διαχωρίζω αυτό. Ο Σημίτης είναι αρχηγός του Κινήματος, προχωρήσαμε μαζί σε μία δύσκολη εκλογική αναμέτρηση και την κερδίσαμε. Και είναι φυσικά λογικό να λέμε νίκη του αρχηγού Σημίτη, εννοώντας νίκη ολόκληρου του ΠΑΣΟΚ. Αλλά το θέμα δεν είναι εκεί. Το πρόβλημα είναι ότι έχουν μείνει εκκρεμότητες όσον αφορά την πολιτική σύγκλιση.

Δημ: Η εκκρεμότητα παραπέμπει σε ρεβάνς…

Γ.Α: Όχι ακριβώς αυτό, δεν πρόκειται για ρεβάνς. Το πολιτικό παιχνίδι παίχθηκε και έκλεισε. Εκείνο που δεν έκλεισε το 1996 είναι οι πολιτικές εκκρεμότητες πάνω σε πολιτικά θέματα. Αναφέρομαι στα εθνικά θέματα, στο θέμα της κοινωνικής πολιτικής που φάνηκε με το ασφαλιστικό, στο θέμα της οικονομικής πολιτικής. Δεν έχουμε μιλήσει μεταξύ μας, μέσα στο ΠΑΣΟΚ, πολιτικά, για να βρούμε μια σύνθεση. Και, ακριβώς επειδή έχουμε παραμελήσει αυτή την ευθύνη που έχουμε, φαίνονται τα προβλήματα μέσα στην πολιτική ζωή του τόπου. Εγώ είχα ζητήσει, εδώ καιρό, έκτακτο Συνέδριο. Αν είχε λυθεί πολιτικά το θέμα της πολιτικής του ασφαλιστικού μέσα από μια ενωτική πορεία προς το Συνέδριο, δεν θα ήταν διαφορετικό το ΠΑΣΟΚ; Δεν θα είχαμε αποφύγει λάθη τακτικής;

Δημ: Δεν ξέρω. Γιατί φαντάζομαι αυτοί που μας ακούνε αναρωτιούνται, χωρίς να θέλω να σας πειράξω, ότι αν μπούμε και εμείς στο παιχνίδι, όλα ωραία και καλά.

Γ.Α: Μα μπορεί να υπάρξει κομματική συνοχή εάν επιτρέπουμε εκφράσεις «μερικοί είναι μέσα μερικοί είναι έξω;» Δεν υπάρχουν μέσα και έξω σ’ ένα κόμμα. Είναι όλοι μέσα σ’ ένα κόμμα.

Δημ: Ναι, αλλά σε πιο προβεβλημένους ρόλους…

Γ.Α: Είναι θέμα προσανατολισμού, δεν είναι θέμα ρόλων. Κοιτάξτε, θα σας το πω ανοιχτά και ειλικρινά. Νομίζω ότι μετά τις εκλογές του 2000, η Κυβέρνηση ακολουθεί ένα δρόμο όσον αφορά τα εθνικά θέματα και την κοινωνικο-οικονομική πολιτική η οποία είναι πολύ πιο δεξιά από αυτή που περίμενε ο ψηφοφόρος μας.

Δημ: Με συγχωρείτε τώρα, αυτό το λέτε για πρώτη φορά αν δεν κάνω λάθος. Δηλαδή θεωρείτε την πολιτική μετά τις εκλογές του 2000, πολύ πιο δεξιά απ’ αυτή που είχατε υποσχεθεί στον Ελληνικό Λαό.

Γ.Α: Ας πούμε για το ασφαλιστικό. Η πορεία, η πρώτη επιλογή της Κυβέρνησης για το ασφαλιστικό, δεν ήταν αυτή την οποία περίμενε ο ψηφοφόρος μας και δεν ήταν αυτή που είχε συζητηθεί μέσα στο κόμμα.

Δημ: Γιατί κ. Αρσένη, γιατί μετά από μια δεύτερη εκλογική νίκη ο κ. Σημίτης και με το επίτευγμα της ΟΝΕ, να ακολουθήσει μια πιο δεξιά πολιτική. Γιατί;

Γ.Α: Αυτό νομίζω ήταν επιλογή δική του, η οποία ήταν εσφαλμένη και νομίζω ότι πρέπει να την διορθώσει. Εμείς που έχουμε μια άλλη άποψη έχουμε ζητήσει από την Κυβέρνηση μια διορθωτική πορεία.

Δημ: Εννοώ, ότι θεωρεί, ότι εκτιμά ο ίδιος ότι, με βάση τα υπαρκτά προβλήματα της κοινωνίας, ότι αυτή είναι η ενδεδειγμένη πολιτική, ότι αυτή του έχει επιβληθεί.

Γ.Α: Εγώ δεν έχω καμία αντίρρηση να συζητήσω την πολιτική που αυτός θεωρεί ενδεδειγμένη. Έχω όμως και μια άλλη άποψη.

Δημ: Εσείς την θεωρείτε δεξιά πολιτική;

Γ.Α: Εγώ την θεωρώ δεξιά πολιτική, ή δεξιότερη πολιτική εν πάσει περιπτώσει. Έχω δικαίωμα και εγώ, όπως και πολλοί άλλοι μέσα στο Κίνημα, να συζητήσουμε και τις δικές μας τις προτάσεις. Να γίνει συζήτηση, να γίνει η σύνθεση, να καταλήξουμε αφού συνεννοηθούμε. Δεν έγινε το έκτακτο Συνέδριο, επανέρχομαι σ’ αυτό, αλλά τουλάχιστον έχουμε ζητήσει μια έκτακτη σύγκλιση της Κεντρικής Επιτροπής όπου εκεί θ’ αρχίσουμε να μιλάμε πολιτικά. Εγώ δεν φοβάμαι την πολιτική αντιπαράθεση μέσα σ’ ένα κόμμα και τις πολιτικές διαφωνίες. Είναι δείγμα ζωντάνιας. Αυτό που φοβάμαι είναι την έλλειψη διαλόγου μέσα στο κόμμα.

Δημ: Πολλοί λένε ότι μπορεί να τεθεί θέμα ψήφου εμπιστοσύνης μέσα στη Βουλή, στην Κ.Ο. Υπάρχει τέτοιο θέμα κατά τη γνώμη σας;

Γ.Α: Όχι, δεν το βλέπω αυτό σαν θέμα. Το θέμα το οποίο τίθεται είναι μιας πολιτικής έκφρασης που ενώνει όλους μας και εκφράζει όλους μας και έχει μια συνέπεια στην ιστορική πορεία του ΠΑΣΟΚ. Δεν ξεχνούμε ούτε το ’74, ούτε το ’81, ούτε το ’85, ούτε το ’89, ούτε τις επιτυχίες αλλά ούτε και τα λάθη μας.

Δημ: Ακολουθεί ένα Συνέδριο. Πριν τις εκλογές, στο Συνέδριο θα υπάρχει μια επανεκλογή. Υπάρχει περίπτωση να αμφισβητηθεί ο Πρωθυπουργός πριν από μια εκλογική αναμέτρηση. Δηλαδή να υπάρξει μια αλλαγή ηγεσίας.

Γ.Α: Δεν το βλέπω πολύ πιθανό, αλλά πρέπει να σας πω ότι δεν πρέπει να το αποκλείσουμε. Στο Συνέδριο πολλά μπορούν να γίνουν. Επανέρχομαι. Σημασία έχει στο Συνέδριο να βγεί το ΠΑΣΟΚ με καθαρό πολιτικό στίγμα προς τα έξω. Αυτή τη στιγμή υπάρχει πρόβλημα αξιοπιστίας του ΠΑΣΟΚ. Τι είναι το ΠΑΣΟΚ και που το πάμε;

Δημ: Θέλω να κλείσω το εσωκομματικό θέμα, το οποίο εκ των πραγμάτων είναι μεγάλο και σοβαρό. Ακούω τον τελευταίο καιρό, όλο και περισσότερο, ότι η λύση στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ μπορεί να προέλθει μέσα από μια εκλογική ήττα.

Γ.Α: Γιατί όχι μέσα από μια εκλογική νίκη;

Δημ: Γιατί συνήθως οι εκλογικές νίκες, επιβεβαιώνουν το υπάρχον.

Γ.Α: Όχι, είμαι της άλλης άποψης. Και μιλάω ειλικρινά. Εκτιμώ πράγματι ότι τον τελευταίο καιρό υποστήκαμε ήττα, έχουμε πρόβλημα αξιοπιστίας με τον κόσμο. Πιστεύω ότι η κατάσταση είναι αντιστρέψιμη, αρκεί να γίνουν οι διορθωτικές κινήσεις στην πολιτική μας πορεία. Και αν το κάνουμε αυτό νομίζω ότι πρέπει να αγωνιστούμε και να προβλέπουμε μια νέα εκλογική νίκη.

Δημ: Ανασχηματισμός, πρέπει και μπορεί να γίνει;

Γ.Α: Τι νόημα θα είχε ένας ανασχηματισμός; Ένας ανασχηματισμός που συνοδεύεται από μια αλλαγή πολιτικής θα έχει νόημα. Ένας ανασχηματισμός που απλά αλλάζει πρόσωπα δεν θα έχει πολύ μεγάλη σημασία, τουλάχιστον έτσι το εκτιμώ εγώ.

Δημ: Εσείς θα μπαίνατε σε μια διαδικασία συμμετοχής στην Κυβέρνηση αν υπήρχαν ευρύτερες πολιτικές δεσμεύσεις;

Γ.Α: Το θέμα δεν είναι προσωπικό. Αυτό που μ’ ενδιαφέρει είναι να γίνει μια υπεύθυνη και σοβαρή συζήτηση μέσα στο ΠΑΣΟΚ, το ΠΑΣΟΚ να ξαναβρεί τον εαυτό του, να επανακτήσει την αξιοπιστία του. Και σ’ αυτή την προσπάθεια θα βοηθήσω όσο μπορώ και απ’ όποια θέση.

Δημ: Να έρθουμε πάλι στο ασφαλιστικό. Ακούστηκαν πολλοί χαρακτηρισμοί, κάποιοι μίλησαν για πολιτική ήττα, άλλοι για μεγάλη πολιτική βλάβη, εσείς το ίδιο. Το ερώτημα είναι: αυτή ήταν αποτέλεσμα μιας λανθασμένης νοοτροπίας από πλευράς Κυβέρνησης, ήταν αποτέλεσμα ενός εφησυχασμού και μιας αποκομμένης αντίληψης για το τι γίνεται στην κοινωνία, ήταν αποτέλεσμα αυτής της δεξιάς πολιτικής που είπατε προηγουμένως ότι ακολουθεί μετά το 2000 η Κυβέρνηση. Που οφείλεται αυτή η ήττα;

Γ.Α: Υπάρχουν δύο προβλήματα εδώ. Το ένα είναι η διαδικασία που ακολουθήθηκε και δεύτερο το περιεχόμενο της αρχικής Κυβερνητικής πρότασης. Όσον αφορά τη διαδικασία, ερωτώ: Υπάρχουν πεπειραμένοι πρώην Υπουργοί Εργασίας, πεπειραμένα στελέχη και μέσα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και στο ΠΑΣΟΚ οι οποίοι δεν ερωτήθηκαν για την διαδικασία. Εάν ρωτούσαν αυτούς και τους έλεγαν «εμείς θέλουμε να παρουσιάσουμε αυτό το πακέτο στον κόσμο, ποιά γνώμη έχετε;», είμαι σίγουρος ότι θα τους έλεγαν ότι έχετε ακολουθήσει λάθος δρόμο. Η διαδικασία πρέπει να είναι διαφορετική. Παρουσιάζεις ευθαρσώς το πρόβλημα στον κόσμο, λές ότι υπάρχει πρόβλημα, αλλά εγώ θέλω να στηριχτώ σε όλους του κοινωνικούς εταίρους.

Δημ: Δηλαδή μου περιγράφετε μια διαφορετική επικοινωνιακή προσέγγιση του θέματος.

Γ.Α: Αυτή είναι διαδικασία. Η Κυβέρνηση δεν έπρεπε να παρουσιασθεί ως ο συντελεστής ο οποίος λύνει το θέμα κατ’ αυτόν τον τρόπο και δίνει τη λύση προς τα έξω. Έπρεπε να παρουσιασθεί ως εγγυητής ενός κοινωνικού διαλόγου όπου το θέμα θα λυθεί με ισότιμη συμμετοχή των εργαζομένων, της εργοδοσίας και του Κράτους.

Δημ: Στην ουρά αυτού του προβλήματος, έχει δημιουργηθεί ένα μείζον θέμα και ένα μείζον ερώτημα. Πόσο καλά πάει η Ελληνική Οικονομία; Και ρωτάω έναν άνθρωπο που γνωρίζει καλά την Ελληνική οικονομία και νομίζω ότι όλη αυτή η ιστορία του ασφαλιστικού, λειτούργησε σαν αποκαλυπτήριο και για την πραγματική κατάσταση της Ελληνικής Οικονομίας κ. Αρσένη.

Γ.Α: Όσον αφορά τους δείκτες της ονομαστικής σύγκλισης, η Ελληνική οικονομία πήγε πολύ καλά και πηγαίνει αρκετά καλά. Όσον αφορά όμως την πραγματική σύγκλιση, την υποδομή της ελληνικής Οικονομίας για να είναι παραγωγική και ανταγωνιστική μέσα στο νέο περιβάλλον, δεν έχουμε κάνει τις προόδους που θα έπρεπε να έχουμε κάνει στο παρελθόν και τώρα. Και έχουμε, από εδώ και πέρα ν’ αντιμετωπίσουμε σοβαρά διαρθρωτικά προβλήματα. Θα σας δώσω δύο μόνο νούμερα για να δείτε το μέγεθος της προσπάθειας που πρέπει να κάνει η οικονομία από εδώ και πέρα για να ζήσουμε ανταγωνιστικά μέσα στο Ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Στο ισοζύγιο εξωτερικών πληρωμών το 1993 είχαμε έλλειμμα 1 δις $, φέτος έχουμε 9 δις$, δηλαδή 9 φορές επάνω. Ακόμα οι αποταμιεύσεις των Ελλήνων ήταν 15,5% του εισοδήματός τους το 1995, τώρα έχουν πέσει στο 8%. Έχουμε κρατήσει την κατανάλωση ψηλά, έχουμε μειώσει τις αποταμιεύσεις, η παραγωγικότητα μας έχει πέσει, όπως φαίνεται από το δείκτη του ελλείμματος στο ισοζύγιο εξωτερικών πληρωμών, το οποίο τι σημαίνει; Πρέπει να γίνουν τεράστιες προσπάθειες να αυξήσουμε την παραγωγικότητα μας.

Δημ: Σημαίνει και κάτι άλλο, ότι δεν πάμε τόσο καλά όσο νομίζαμε ότι πηγαίναμε.

Γ.Α: Εγώ ποτέ δεν είπα ότι πηγαίναμε τόσο καλά.

Δημ: Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είπε ότι «ακούω αυτούς που λένε ότι δεν πάει καλά η οικονομία και γελάω, με πληθωρισμό στο 2,5% – 3% ή με ρυθμούς ανάπτυξης 4,5% – 5%».

Γ.Α: Ο κ. Σημίτης πρέπει ν’ ακούει καμιά φορά και οικονομολόγους της αναπτυξιακής σχολής και όχι μόνο της μακροοικονομικής. Εμείς είχαμε πει ότι ήταν μεγάλο επίτευγμα ότι πετύχαμε το στόχο της ΟΝΕ αλλά δεν τελείωσε η ιστορία εκεί και δεν έπρεπε ποτέ να δώσουμε την εικόνα στον κόσμο ότι τέλειωσε η προσπάθεια. Η προσπάθεια αρχίζει από τώρα.

Δημ: Θέλω να ρωτήσω το εξής, θα είναι πλεονασματικός αυτός ο προϋπολογισμός;

Γ.Α: Δεν είμαι βέβαιος. Πιθανόν να είναι πλεονασματικός ή να πέσει κοντά στο στόχο που είχε βάλει η Κυβέρνηση. Ανησυχώ περισσότερο για την επόμενη χρονιά.

Δημ: Γιατί;

Γ.Α: Γιατί, την επόμενη χρονιά τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα γιατί ακριβώς οι διαρθρωτικές μας αδυναμίες θα αρχίσουν να φαίνονται. Και θα πρέπει από τώρα ν’ αρχίσουμε να συζητούμε την οικονομική πολιτική του 2002. Και είναι νομίζω σ’ αυτό το πλαίσιο που μπήκε όλη η συζήτηση και για τους εξοπλισμούς και το ασφαλιστικό.

Δημ: κ. Υπουργέ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι διευρύνεται το χάσμα μεταξύ της Ν.Δ, ΠΑΣΟΚ. Προηγείται η Ν.Δ με διαφορά. Πάτε για βέβαιη ήττα;

Γ.Α: Όχι, ειλικρινά όχι. Δεν λέω ότι είναι ευχάριστα αυτά τα νούμερα. Και είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό ότι για πρώτη φορά οι δημοσκοπήσεις ίσως βγάζουν τον Καραμανλή πιο πάνω από τον Σημίτη. Πιστεύω ότι η κατάσταση είναι αναστρέψιμη. Αρκεί να κινηθούμε τώρα. Το πρόβλημα δεν είναι τόσο η δημοτικότητα μας αυτή την εβδομάδα ή την άλλη. Είναι η υποψία που υπάρχει στο δικό μας εκλογικό σώμα ότι δεν είμαστε αξιόπιστοι. Νομίζω όμως ότι μπορούμε να τα διορθώσουμε. Και ο Πάπας είπε mea culpa και άλλοι. Και η Κυβέρνηση συνειδητοποιεί ότι κινήθηκε σε λανθασμένη κατεύθυνση στο ασφαλιστικό αλλά νομίζω ότι τώρα μπαίνουμε σε διαδικασία διαλόγου και εκεί νομίζω θα κάνουμε τις διορθωτικές κινήσεις και θα δείξουμε στον κόσμο ότι το ΠΑΣΟΚ είναι το ΠΑΣΟΚ που νομίζαμε.

Δημ: Νομίζετε ότι το λεγόμενο νέο και το παλαιό ΠΑΣΟΚ μπορούν να συνυπάρξουν;

Γ.Α: Δεν θα το έλεγα έτσι. Υπάρχουν διάφορα στοιχεία – επιστρώσεις μέσα στο ΠΑΣΟΚ. Υπάρχει μια άποψη που κινείται πιο αριστερά και μια που κινείται λίγο πιο κεντροδεξιά. Εγώ νομίζω ότι σ’ ένα πολυσυλλεκτικό κόμμα αυτές οι τάσεις μπορούν να συνυπάρξουν, αρκεί να συναντιούνται, να συνεννοούνται και να συνεργάζονται για μια σύνθεση η οποία τους εκφράζει όλους.

Δημ: Μπορούν να συνυπάρξουν και μετά από μια ενδεχόμενη εκλογική ήττα;

Γ.Α: Ειλικρινά σας λέω θα είναι δύσκολο. Αλλά γι’ αυτό θέλω και πρέπει να δουλέψουμε ΤΩΡΑ για τη ΝΙΚΗ.

Δημ: Πότε θα γίνουν εκλογές;

Γ.Α: Πιστεύω μέχρι τα μέσα του 2003.

Δημ: Το ασφαλιστικό θα έχει λυθεί μέχρι τότε ή θα λυθεί μετά το 2004;

Γ.Α: Όχι, δεν το βλέπω αυτό. Το ασφαλιστικό θα πρέπει να λυθεί, όπως και μια σειρά άλλα θέματα που αφορούν τα κοινωνικά μας ζητήματα και την οικονομική μας πολιτική. Δεν πρέπει να φοβόμαστε. Εάν μιλήσουμε με βάση τις αρχές μας, εάν μιλήσουμε ευθαρσώς στον κόσμο και ζητήσουμε την συνεργασία του, αυτά τα θέματα θα γραφτούν στο ενεργητικό μας όταν θα έρθουν οι εκλογές.

Δημ: Σας ευχαριστώ πολύ που είπατε τα πράγματα με το όνομα τους.

Print this pageEmail this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedIn