Για την κατάσταση στα Σκόπια

Οι εξελίξεις στην περιοχή με ανησυχούν .Βλέπουμε με ένα θεαματικό τρόπο, τα αποτελέσματα της άφρονος πολιτικής της Αμερικής και του ΝΑ ΤΟ στο Κόσσοβο. Η Ελλάδα δεν μπορεί να παραμείνει θεατής αυτών των εξελίξεων ούτε να είναι μια από Τις δεκαπέντε χώρες που συζητούν το θέμα. Πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες και να κάνει προτάσεις. Και για να γίνει αυτό πρέπει να υπάρξει μια συζήτηση στην Ελλάδα, στη Βουλή και να προηγηθεί της συζητήσεως αυτής επαφή του πρωθυπουργού με τους αρχηγούς των κομμάτων.

Η κατάσταση είναι σοβαρή και δεν μπορούμε να το αφήσουμε αυτό .Έχω προσωπικά κάποιες προτάσεις να κάνω. Όμως εrναι προτάσεις ενός βουλευτή, δεν έχει σημασία αυτό. Σημασiα έχει το Έθνος να καταλάβει ότι υπάρχει κίνδυνος, ότι πρέπει να κινηθούμε συντεταγμένα. Μας αφορά γιατί γίνεται στην αυλή μας. Δεν είμαστε Πορτογαλία, είμαστε Ελλάδα.

Για τα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ

ΔΗΜ. : Λυπάμαι που θα πω ότι προσωπικά τις μόνες δύο φράσεις που συγκράτησα ως περισσότερο σημαντικές και που σηματοδοτούν την εικόνα, ήταν του κ. Μακρυπίδη ότι «δε συζητεi το ΠΑΣΟΚ τα προβλήματα της κοινωνίας, αλλά δυστυχώς η κοινωνία συζητεί τα προβλήματα του ΠΑΣΟΚ» κι άλλη του υφυπουργού κ. Ζαφειρόπουλου που είπε ότι «στο ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να αγαπηθούμε ξανά όπως στο παρελθόν».

ΑΡΣ.: Όσον αφορά την παρατήρηση του κ. Mακρυπίδη, μίλησα κι εγώ περίπου με τα ίδια λόγια. Είπα ότι στην κεντρική επιτροπή, δε θα έπρεπε να συζητούμε θέματα ανησυχιών των προεστών για τη νομή της κομματικής εξουσίας αλλά να συζητούμε το κυβερνητικό έργο, τα προβλήματά του και τα προβλήματα του ελληνικού λαού.

Συμφωνώ λοιπόν ότι από αυτή την άποψη η κεντρική επιτροπή ήταν απογοητευτική. Συζητήσαμε θέματα που ελάχιστα αφορούν τον κόσμο, ενώ θα έπρεπε να συζητήσουμε ζητήματα για τα οποία δεν υπάρχει σύγκλιση απόψεων μέσα στο ΠΑΣΟΚ, όπως για παράδειγμα για τα εθνικά, για την κοινωνική πολιτική, ασφαλιστικό κτλ. και για το θέμα της συμμετοχής του Λαού στα προβλήματα πού τov αφορούν. Ακριβώς επειδή δεν έχουμε συζητήσει αυτά τα θέματα, υπάρχει μια, όχι μόνο ιδεολογική αλλά και ψυχική απόσταση μεταξύ μας τέτοια που να πιάνει κάποιο χώρο και ο αφορισμός του κ.Ζαφειρόπουλου, με τον οποίο όμως εγώ δε συντάσσομαι.

Δε νομίζω ότι δεν μπορούμε να ξαναενωθούμε. Μπορούμε να συνεννοηθούμε πολιτικά και αυτό να το ξεκαθαρίσουμε. Ή έχουμε απόψεις διαφοροποιημένες, που μπορούν όμως να συμβιώσουν μέσα σε ένα χώρο πολυσυλλεκτικό όπως είναι το ΠΑΣΟΚ ή αυτές οι απόψεις δε χωρούν συγκατοίκησης, οπότε πρέπει να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας.

Ανήκω στην κατηγορία των στελεχών που πιστεύει ότι αν γίνει σοβαρή πολιτική συζήτηση, μπορούμε να φτάσουμε σε μια πολιτική συνεννόηση για να έχουμε μια συντεταγμένη πορεία. Και να κάνουμε και τις διορθωτικές κιvήσεις γιατί vομίζω ότι τουλάχιστον όσον αφορά την Kυβερνητικη πολιτική, έχουμε παρεκκλίνει από θέσεις που εκφράζουν τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού που στηρίζει το ΠΑΣΟΚ.

ΔΗΜ. : Και τις ιδρυτικές του καταβολές, εννοείτε;

ΑΡΣ. : Ακριβώς. Και την πολιτική παιδεία του, αν θέλετε.

ΔΗΜ.: Και στην ομιλία σας και σε ότι είπατε τώρα, προκύπτει ότι εφόσον στηv Κεντρική Επιτροπή δεν υπήρχε στην ημερησία διάταξη ο προβληματισμός για τα κοινωvικά προβλήματα, νομίζετε ότι το συνέδριο είναι πολύ μακριά και μήπως πρέπει να γίνει ένα έκτακτο συνέδριο, δεδομένου ότι οι αποστάσεις που σας χωρίζουν σε ό,τι αφορά την πολιτική του ΠΑΣΟΚ, είvαι τεράστιες ανάμεσα σε εκείνους που αμφισβητούν την κυβερνητική πολιτική και σ” εκείvους που την ασκούν;

ΑΡΣ.: Είχα προτείνει έκτακτο συνέδριο για να συζητήσουμε ακριβώς αυτά τα πολιτικά θέματα, στην προηγούμεvη σύνοδο της Kεντρικής Επιτροπής. Δεν έγινε αυτό. Το τακτικό συνέδριο είναι αρκετά μακριά. Μπορούμε όμως vα χρησιμοποιήσουμε από τώρα τη διαδικασία για το συνέδριο για πολιτικό διάλογο. Αυτό που φοβάμαι είναι ότι δε θα γίνει αυτός ο πολιτικός διάλογος. Και εάν δε γίνει αυτό, τότε και το επόμεvο συνέδριο θα είναι ένα συνέδριο συσχετισμώv κι όχι ένα πολιτικό συνέδριο.

ΔΗΜ.: Ή και διάσπασης έτσι όπως το τοποθετείτε.

ΑΡΣ.: Τότε ο αφορισμός του κ. Ζαφειρόπουλου θα έχει κάποια θέση. Αλλά, όταν υπάρχει έvα πολιτικό θέμα και υπάρχουν πολιτικές διαφορές, πώς να το κάνουμε, διάφορα στελέχη έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις στα θέματα αυτά. Πάρτε την κοινωνική πολιτική, το ασφαλιστικό, υπάρχουν διαφοροποιημένες θέσεις. Αυτά πρέπει να συζητηθούν και να δούμε αν μ’ αυτές τις διαφοροποιημέvες απόψεις μπορούμε να συμφωνήσουμε ή όχι ή κατά ποιον τρόπο θα τροποποιηθούν κάποιες αρχικές θέσεις.

ΔΗΜ. : Η λεγόμεvη αναvέωση πώς μπορεί να επέλθει απ” τηv ώρα που υπάρχουν και τόσες διαφορές και που διαφωνείτε και στο κατά πόσον ΟΙ επεκτάσεις και δεξιά και αριστερά με πρόσωπα, είναι διαφορετικές.

ΑΡΣ.: Η ανανέωση πρέπει να είναι ουσιαστική. Ανανέωση δεν μπορεί να γίνει με είσοδο προσώπων που είναι ακραιφνείς και άκριτοι υποστηρικτές μιας συγκεκριμένης προσέγγισης του εκσυγχρονισμού στα πράγματα και απομάκρυνσης στελεχών που έχουν άλλη άποψη.

ΔΗΜ.: Άκριτη υποστήριξη της κuβερvητικής πολιτικής εννοείτε, για να το πούμε πιο καθαρά;

ΑΡΣ.: Αυτό είναι το σημαvτικό. Γι’ αυτό όλη η ιστορία της αναvέωσης δημιούργησε μια αvαταραxή, γιατί πολλοί αισθάνονται ότι δεν πρόκειται περί διευρύνσεως ή ανανεώσεως αλλά περί υποκαταστάσεως παλαιών στελεχών με άλλα στελέχη εντός κι εκτός του ΠΑΣΟΚ, που έχουν απόψεις που η πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ δε συμμερίζεται.

Print this pageEmail this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedIn