Σ.Μ Συμμερίζεστε την άποψη ότι οι αποφάσεις αυτές του πρωθυπουργού για τις περικοπές στα εξοπλιστικά προγράμματα, προκειμένου να βρεθούν οι πόροι για την κάλυψη των αναγκών της Ολυμπιάδας και του δικτύου αυτού προστασίας των φτωχών και δοκιμαζόμενων στρωμάτων, ότι τελικά σηματοδοτούν την αποτυχία της δημοσιονομικής πολιτικής που έχει μέχρι σήμερα ακολουθηθεί;

Γ.Α. Μέχρι σήμερα δεν έχουμε όλα τα στοιχεία και δεν μπορούμε ακριβώς να πούμε τι συμβαίνει. Ξέρουμε δύο πράγματα. Πρώτον, ότι η πρόταση του υπουργείου Άμυνας για την αγορά του Eurofighter αναβάλλεται. Αυτό όμως δεν μειώνει τις δαπάνες διότι δεν έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό ούτε και στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Άρα είναι λάθος αν λέμε ότι περικόπτονται αμυντικές δαπάνες για κοινωνική πολιτική. Αυτές οι δαπάνες δεν είναι εγγεγραμμένες πουθενά. Άρα απ’ ότι καταλαβαίνω μιλάμε για μείωση 1 τρις αμυντικών δαπανών από το 2002-2004, από τις αμυντικές δαπάνες για κοινωνική πολιτική και για κάλυψη εκτάκτων αναγκών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Σ.Μ Αυτή η μείωση θεωρείτε ότι θα σημάνει και αλλαγές στις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής της χώρας;

Γ.Α. Εδώ νομίζω ότι αυτή τη στιγμή μπορούμε να βάλουμε μόνο ερωτήματα. Απ’ ότι ξέρω ο προγραμματισμός για τις αμυντικές μας δαπάνες, εκτός από το Eurofighter 2002-2004 έγινε με βάση τις αμυντικές μας ανάγκες γι’ αυτή την περίοδο. Απ’ ότι ξέρω η κατάσταση δεν έχει αλλάξει και δεν μπορούμε να πούμε ότι μπορούν να μειωθούν οι αμυντικές μας δαπάνες χωρίς να μειωθεί και η αμυντική μας ικανότητα. Άρα εδώ προκύπτει ένα ερώτημα. Γίνεται αυτή η μείωση των αμυντικών δαπανών χωρίς να θιγεί η ακεραιτότητα της αμυντικής μας θωράκισης; Πρέπει να μας το εξηγήσει η κυβέρνηση αυτό. Δεύτερον, υπάρχει ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα του 2000-2004 το οποίο έχουμε καταθέσει και στις Βρυξέλλες όπου εκεί έχουμε καταθέσει το σύνολο των δαπανών, το ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ κ.λ.π. Τώρα αναθεωρούμε αυτή την πολιτική; Οι προτεραιότητες που είχαμε βάλει για την κοινωνική πολιτική αλλάζουν; Κερδίζουμε μια υψηλότερη προτεραιότητα; Αν είναι αυτό τότε νομίζω ότι η Κυβέρνηση βρίσκεται σε σωστό δρόμο. Γιατί πράγματι χρειάζεται να γίνει μια αναβάθμιση της κοινωνικής μας πολιτικής και περισσότεροι πόροι να πάνε στην κοινωνική πολιτική. Αλλά αυτοί οι πόροι δεν μπορεί να είναι εις βάρος της αμυντικής ικανότητας της χώρας.

Σ.Μ. Εκφράζεται και η άποψη ότι τελικά το μεγαλύτερο μέρος αυτών των 4 τρις, προορίζονται για την Ολυμπιάδα και όχι για τη δημιουργία του δικτύου προστασίας των δοκιμαζόμενων στρωμάτων της ελληνικής κοινωνίας.

Γ.Α. Αυτό είναι ένα άλλο θέμα. Γι’ αυτό σας είπα ότι αυτή τη στιγμή μπαίνουν πολλά ερωτήματα και η κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει. Πρόκειται περί υπέρβασης του προϋπολογισμού για την προετοιμασία των Ο.Α.; Είχαμε βάλει κάποια χρήματα γι’ αυτή την υπόθεση. Είχαμε υποεκτιμήσει τότε τις ανάγκες; Πρόκειται περί νέου προϋπολογισμού; Που οφείλονται αυτές οι υπερβάσεις; Αυτά τα ερωτήματα πρέπει να απαντηθούν. Μία υπέρβαση 2 τρις είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο ποσό το οποίο δημιουργεί ασφυκτική κατάσταση και στα άλλα υπουργεία και φυσικά ο κόσμος θα ρωτάει τελικά αν οι Ο.Α που στοιχίζουν τόσο πολύ είναι μια δραστηριότητα η οποία ωφελεί τον Έλληνα πολίτη.

Σ.Μ Υπάρχει ένα ζήτημα σε ότι αφορά την άσκηση της δημοσιονομικής πολιτικής, της οικονομικής πολιτικής από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας τον κ. Παπαντωνίου.

Γ. Α. Νομίζω ότι τώρα που άνοιξε το θέμα, ότι είναι ανάγκη ο κ. Παπαντωνίου να ανοίξει όλα τα χαρτιά του και να μας πεί σε ποιό βαθμό γίνεται μια αναθεώρηση των εσόδων και εξόδων που έχει προϋπολογίσει και σε ποιό βαθμό οι ανακατατάξεις που γίνονται ή προτείνει, οφείλονται σε αλλαγές προτεραιοτήτων. Για να ξέρουμε κι εμείς ακριβώς τι συμβαίνει και για να κάνουμε τις πολιτικές μας εκτιμήσεις. Θα πρέπει λοιπόν, σύντομα ελπίζω, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας να μας πεί ακριβώς τι συμβαίνει. Αν πράγματι η κυβέρνηση αισθάνεται ότι χωρίς να μειωθεί η αμυντική μας ικανότητα μπορεί να αφαιρέσει 1 τρις από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και εάν αυτές οι υψηλότερες δαπάνες για τους Ο.Α. είναι πράγματι αναγκαίες και γιατί δεν είχαν προβλεφτεί εγκαίρως.

Print this pageEmail this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedIn