ΕΡΩΤΗΣΗ: Λιγότερα όπλα γιατί όντως χρειαζόμαστε λιγότερα; Μπορούμε να διευθετήσουμε εξυπνότερα την πολιτική ισχύος της χώρας μας γιατί τα κάναμε θάλασσα με τις δημοσιονομικές μας δαπάνες και δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Τέτοιο δίλημμα δεν υπάρχει. Πρέπει να δαπανήσουμε για να έχουμε αμυντική θωράκιση της χώρας μας. Και κοινωνική πολιτική πρέπει να ασκήσουμε. Είναι λάθος να λέμε κάτω από τις συγκυρίες που λειτουργούμε τώρα ότι εάν δαπανήσουμε λιγότερα για την άμυνα μας θα έχουμε ταμειακό υπόλοιπο που μπορούμε να το διαθέσουμε για κοινωνική πολιτική. Ο λόγος που δεν μπορεί να γίνει αυτό είναι ότι οι εξοπλισμοί που έχουν προγραμματιστεί για το 2001-2004 θα καλυφθούν με δάνεια. Άρα, η επιβάρυνση στον προϋπολογισμό για τους εξοπλισμούς που γίνονται τώρα και τα επόμενα χρόνια, θα φανεί στον προϋπολογισμό του 2007-2010.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ο Επενδυτής το Σάββατο, με συγχωρείτε που σας διακόπτω, έγραψε ότι έχουν εμφανισθεί δόσεις ύψους 800 δις δρχ. από αμυντικά δάνεια που έχουν συναφθεί με τράπεζες εν’ όψει των αμυντικών προμηθειών και το ερώτημα είναι λοιπόν από που θα πληρωθούν όλα αυτά.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Γι’ αυτό σας λέω ότι μπορεί να πάρουν ένα δάνειο από τις τράπεζες, αλλά το δάνειο αυτό δεν θα πληρωθεί το 2001, συνήθως έχει μια περίοδο χάριτος 4-5 ετών και τα τοκοχρεολύσια τα πληρώνουμε αργότερα. Άρα εάν τώρα πάρουμε ένα συγκεκριμένο εξοπλισμό για τις αμυντικές μας ανάγκες, θα το καλύψουμε αυτό με δάνεια που θα επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό μετά από πολλά χρόνια. Η επιβάρυνση λοιπόν αυτή, η οποία θα έρθει το 2007-8 δεν μπορούμε να πούμε ότι αν την κόψουμε θα έχουμε πόρους φέτος για να κάνουμε πρόσθετη κοινωνική πολιτική. Έτσι λοιπόν πρέπει να αποσυνδέσουμε το θέμα της κοινωνικής πολιτικής που πρέπει να προωθηθεί και το θέμα της αμυντικής πολιτικής, που κατά τη γνώμη μου, οι δαπάνες που έχουν προγραμματισθεί δεν πρέπει να μειωθούν.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Και από που κ. Υπουργέ θα βρεθούν τα χρήματα να κλειστεί αυτή η μαύρη τρύπα που εμφανίζεται και στις εφημερίδες σύμφωνα με στοιχεία.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αυτό που λέτε τώρα για μαύρη τρύπα είναι άλλο θέμα και δεν πρέπει να τα συγχέουμε αυτά τα πράγματα.

ΕΡΩΤΗΣΗ: ….όχι εσείς τα αποσυνδέσατε αλλά περνάμε στο δεύτερο σκέλος, το οποίο είναι επίσης σημαντικό και έχει να κάνει με την τύχη των πολιτών το επόμενο διάστημα.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ψηφίσαμε προ μηνών έναν προϋπολογισμό για το 2001. Η κυβέρνηση δεν έχει πει ότι ο προϋπολογισμός αυτός έχει πέσει έξω. Εάν υπάρχουν τώρα εκτιμήσεις ότι τα έσοδα θα είναι χαμηλότερα απ’ αυτά που είχαν προγραμματιστεί, διότι οι δαπάνες θα έχουν μια μικρή υπέρβαση, η κυβέρνηση πρέπει να μας το πει αυτό και να δούμε τι πρέπει να κάνουμε. Αλλά, μέχρι στιγμής, δεν έχουμε κυβερνητική εκτίμηση γι’ αυτό το πράγμα. Επίσης, η κυβέρνηση έχει καταθέσει στις Βρυξέλλες, στην Ε.Ε ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης για το 2001-4. Εκεί έχει γίνει ένας προγραμματισμός των εσόδων των δαπανών και της αύξησης του ΑΕΠ. Απ’ ότι ξέρω αυτό το πρόγραμμα δεν έχει αναθεωρηθεί. Έτσι λοιπόν τίθεται ένα ξεχωριστό θέμα, εκτιμάμε τώρα ότι υπάρχουν αλλαγές σ’ αυτές τις παραμέτρους; Εάν υπάρχουν, τότε πρέπει να ξανανοίξει η συζήτηση για το σύνολο των δαπανών, το σύνολο των εσόδων και για την ανακατάταξη των προτεραιοτήτων.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Υπάρχουν πάντως πληροφορίες κ. Υπουργέ που αναφέρουν ότι ο κ. Παπαντωνίου έχει δώσει εντολή για άτυπη αναπροσαρμογή των κονδυλίων του προϋπολογισμού, με βασικό σενάριο την επιβράδυνση της ανάπτυξης στο 4,4 αντί του 5,3 %. Με δεδομένο ότι σήμερα δημοσιεύεται και..

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Του προγράμματος επενδύσεων φαντάζομαι. Αυτό δεν το ξέρω, προτίθεμαι να το συζητήσω αυτό το θέμα με τον κ. Παπαντωνίου αλλά δεν θα συμφωνούσα με την άποψη ότι η προσαρμογή, αν χρειάζεται να γίνει προσαρμογή, πρέπει να γίνει μέσα από τη μείωση του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Κάθε άλλο, οι δημόσιες επενδύσεις και οι επενδύσεις γενικότερα πρέπει να προωθηθούν, γιατί είναι η ατμομηχανή για την ανάπτυξή μας τα επόμενα χρόνια.

ΕΡΩΤΗΣΗ: κ. Υπουργέ εκτός από οικονομικό, εκτιμάτε ότι είναι και πολιτικό που έχει ανακύψει πλέον στην κυβέρνηση, διότι προσωπικές αντιπαραθέσεις μεταξύ του Πρωθυπουργού και του ΥΕΘΑ, του κ. Τσοχατζόπουλου έχουν μάλλον υπερβεί τα εσωκομματικά. Ένας κορυφαίος Υπουργός περίπου κατηγορεί τον πρωθυπουργό ως αποτυχημένο. Πώς τα βλέπετε όλα αυτά που έχουν ξεσπάσει τελευταία μέσα στη κυβέρνηση;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Είναι δύσκολο να ξεχωρίσει κανείς οικονομικές διαφορές στις εκτιμήσεις, πολιτικές διαφορές και προσωπικά θέματα αλλά, αυτό που νομίζω ότι πρέπει να τονίσουμε, είναι ότι βρισκόμαστε προ τριών ξεχωριστών θεμάτων, πάνω στα οποία πρέπει να πάρουμε θέση και να απαντήσουμε. Πρώτα απ’ όλα, όσον αφορά το πρόγραμμα των αμυντικών εξοπλισμών, εγώ πιστεύω ότι δεν πρέπει να προχωρήσουμε σε μείωση των αμυντικών μας δαπανών διότι δεν έχουν μεταβληθεί προς το καλύτερο οι εξωτερικές συνθήκες. Ο εξωτερικός κίνδυνος υπάρχει και δεν πρέπει να γίνει καμία προσαρμογή εκεί.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Προτίθεστε να ασκήσετε κάποιου είδους πίεση προς αυτή την κατεύθυνση;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δεν θα το έλεγα πίεση. Θα έλεγα ότι εμμένω σ’ αυτή τη θέση την οποία είχα και έχω, ότι δεν πρέπει να βάλουμε στο πρόγραμμα της συναλλαγής των αριθμών, θέματα της αμυντικής μας ικανότητας. Δεύτερο θέμα είναι η κοινωνική μας πολιτική. Είναι σαφές, η πίεση είναι σαφής και από τον κόσμο αλλά και μέσα στο ΠΑΣΟΚ, ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε περισσότερη και όχι λιγότερη κοινωνική πολιτική. Γι’ αυτό θ’ απαιτηθούν πρόσθετοι πόροι, οι οποίοι θα πρέπει να βρεθούν από άλλους χώρους, όχι όμως από μείωση των αμυντικών μας δαπανών. Και το τρίτον είναι το θέμα το οποίο προκύπτει εάν τώρα εκτιμούμε, ότι οι προβλέψεις που είχε κάνει το Υπουργείο εδώ και μερικούς μήνες για τον προϋπολογισμό του 2001,αλλά και τις μεσοπρόθεσμες εξελίξεις του 2000-4, δεν είναι πλέον ρεαλιστικές, πρέπει να ξανανοίξουμε το θέμα του πακέτου της οικονομικής μας πολιτικής, δαπάνες, έσοδα, αναπτυξιακή πολιτική. Είναι τρία ξεχωριστά θέματα…

ΕΡΩΤΗΣΗ: Και έτσι θα πρέπει ν’ αντιμετωπισθούν

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ναί, έτσι θα πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Σας ευχαριστούμε πολύ.

Print this pageEmail this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedIn