Ερ: Πως βλέπετε αυτή την μάχη της Αθήνας τη στιγμή που όλοι σχεδόν, ο Τύπος επιλέγει την Ντόρα;

Απ: Θα είναι μια αντιπαράθεση για το Δήμο της Αθήνας. Το σημαντικό είναι ότι εμείς στο ΠΑΣΟΚ ομόφωνα υποστηρίζουμε την υποψηφιότητα του κ. Παπουτσή. Πιστεύουμε ότι είναι ένας εξαίρετος υποψήφιος για το Δήμο της Αθήνας. Θα δώσουμε μια μάχη πολιτική με την εξής έννοια, ότι η Αθήνα χρειάζεται ένα Δήμαρχο που θα συσπειρώσει τον Αθηναϊκό λαό για να αναβαθμίσει την Πόλη, να γίνει μια ευρωπαϊκή πόλη, η οποία θα υποδεχθεί τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004 και προβλέπουμε με αισιοδοξία στην εκλογική αναμέτρηση και στον πολιτικό διάλογο που θα γίνει με τους υποψήφιους τους επόμενους μήνες.

Ερ: κ. Αρσένη συμφωνείτε με τον κ. Παπουτσή να έχει επαφές και με τους άλλους χώρους, με πρόσωπα που έχουν πολιτική δράση (σήμερα με τον Αβραμόπουλο).

Απ: Αυτό είναι σημαντικό, διότι γενικά στην πολιτική αλλά και ειδικότερα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, χρειάζεται να υπάρξει μια ευρύτατη συμβαίνει και νομίζω ότι είναι δυνατό σε όμορους πολιτικούς χώρους να βρεθεί μια κοινή συνισταμένη για ένα κοινό πρόγραμμα συνεργασίας ή και πριν και μετά τις εκλογές.

Ερ: Οι πρώτες δηλώσεις του κ. Παπουτσή ήταν για πρόταση συνεργασίας με την αριστερά και από την άλλη πλευρά , τα κόμματα της αριστεράς. Έχουν τους δικούς τους υποψηφίους Χαλβατζής ως ΚΚΕ και Κουβέλης του ΣΥΝ, η συνεργασία αυτή τελικά αφορά τον δεύτερο γύρο;

Απ: Ήταν επιλογή των κομμάτων να αναμετρηθούν, να παρουσιάσουν στον λαό της Αθήνας με τα δικά τους προγράμματα – υποψηφιότητες – αλλά είναι σαφές ότι μετά τον πρώτο γύρο, τίθεται το θέμα της συνεργασίας, ακόμα και μετά τις εκλογές.

Ερ: Εκτιμάτε ότι η κ. Μπακογιάννη δεν είναι τόσο εύκολο να πάρει τις εκλογές από τον πρώτο γύρο;

Απ: Όχι, εμείς στο ΠΑΣΟΚ, προχωράμε σ’ αυτή την εκλογική αναμέτρηση με αισιοδοξία πηγαίνουμε για να κερδίσουμε τον Δήμο.

Ερ: Είναι όντως αισιόδοξη εκτίμηση, να δούμε πως θα τα πάει.

Απ: Η αισιοδοξία είναι η πεμπτουσία της πολιτικής.

Ερ: Ναι σαφώς και γενικά η πεμπτουσία της ζωής αλλά ο Δήμος της Αθήνας είναι προνομιακός για την Ν.Δ.

Απ: Ναί γνωρίζουμε τη στατιστική, όπως γνωρίζετε είμαι Βουλευτής στην Α’ Αθήνα, ξέρω ποιος είναι ο Πολιτικός Χάρτης, αλλά δεν πρέπει να συγχέουμε την συσπείρωση των πολιτικών δυνάμεων στις εθνικές εκλογές με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Πάντα υπήρχε μια σημαντική απόκλιση από την δύναμη των κομμάτων στις εθνικές εκλογές και την επίδοση των υποψηφίων από τα κόμματα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και νομίζω ότι πολύ μεγάλο ρόλο παίζουν οι υποψήφιοι, παίζει το πρόγραμμα, αλλά παίζει και ο συνδυασμός και οι άνθρωποι που συμμετείχαν στα ψηφοδέλτια.

Ερ: Ν’ αλλάξουμε λίγο θέμα. Σχετικά με το Κυπριακό: χθές ο Πρωθυπουργός δεν εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για κάποια θετική εξέλιξη. Θέλουμε και την δικιά σας εκτίμηση.

Απ: Θα συμφωνήσω απόλυτα με την εκτίμηση του Πρωθυπουργού και δεν νομίζω ότι πρέπει να καλλιεργούμε ανεδαφικές αισιοδοξίες για την πολιτική επίλυση του Κυπριακού. Υπάρχουν όμως δύο ζητήματα τα οποία συνδέονται μεταξύ τους αλλά είναι διαφορετικά. Το ένα είναι το Κυπριακό και το άλλο είναι η ένταξη της Κύπρου. Εγώ είμαι αισιόδοξος με βάση την απόφαση του Ελσίνκι νομίζω ότι η Κύπρος τηρεί όλες τις προϋποθέσεις για να είναι στην πρώτη ομάδα της διεύρυνσης και αυτή η απόφαση θα πρέπει να ληφθεί είτε στο τέλος του έτους, είτε στην Ελληνική Προεδρία και νομίζω εξαρτάται από εμάς δηλαδή από Ελλάδα, να καταστήσουμε σαφέστατο στους εταίρους μας ότι δεν θα δεχθούμε διεύρυνση της Ε.Ε αν δεν συμπεριληφθεί στην πρώτη ομάδα και η Κύπρος με ή χωρίς πολιτική λύση του Κυπριακού.

Το δεύτερο αφορά να βρεθεί μια λύση στις συνομιλίες οι οποίες γίνονται κατά καιρούς, πάνω από 25 χρόνια. Η αλήθεια είναι ότι η Τουρκία αυτή τη στιγμή δεν αισθάνεται πίεση, δεν έχει ιδιαίτερο κίνητρο να κάνει πίσω στις βασικές της θέσεις, να ζητάει βασικά την τουρκική θέση ως βάση αναζήτησης γι’ αυτό είναι πολύ πιθανό να υπάρχει αδιέξοδο στο διάλογο αυτό. Θα έλεγα όμως ότι ο διάλογος αυτός έχει ένα χαρακτηριστικό το τί γίνεται κάτω από την πίεση ενός χρονοδιαγράμματος της ένταξης της Κύπρου στην Ε.Ε.

Οι Τούρκοι πρέπει να καταλάβουν ότι μια πολιτική λύση του Κυπριακού τώρα, ίσως είναι μια λύση καλύτερη απ’ αυτή που θα γίνει κάποια στιγμή στην διαδρομή του χρόνου, μετά την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε.

Ερ: Είναι ένα ανοιχτό θέμα το οποίο θα έχει ενδιαφέρον να το παρακολουθήσουμε. Σας ευχαριστώ.

Print this pageEmail this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedIn