ΕΡΩΤΗΣΗ: Τελικά στην Κ.Ε. άνοιξαν όλοι τα χαρτιά τους; Μπορούμε να έχουμε μια πρώτη εικόνα, όχι μόνο για την πορεία προς το Συνέδριο αλλά και για το τι θα γίνει στο Συνέδριο του Οκτωβρίου;ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Όχι, νομίζω ότι τα χαρτιά πολλών παραμένουν κλειστά, όσον αφορά στην πορεία προς το Συνέδριο, πρέπει να σας πω ότι εγώ διατηρώ τις επιφυλάξεις μου και τις ανησυχίες μου.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Γιατί κύριε Αρσένη;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δεν πιστεύω ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα το ΠΑΣΟΚ μπορεί να θεραπευθεί μ” ένα συνέδριο, το οποίο μάλιστα επισπεύδεται……. διότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε σήμερα και το ξέρει όλος ο κόσμος είναι πρόβλημα κυβερνητικού έργου. Ο κόσμος δεν είναι ευχαριστημένος με το κυβερνητικό έργο, με τις προτεραιότητες που έχει βάλει η κυβέρνηση, ούτε και με το αποτέλεσμα σε όλους τους τομείς, στην οικονομία, στα κοινωνικά θέματα κ.τ.λ. .. άρα χρειάζεται διόρθωση της κυβερνητικής πολιτικής και αλλαγή προσώπων που θα είναι κοντά σε μια νέα κυβερνητική πολιτική, που θα μπορούν να υλοποιήσουν το έργο της κυβέρνησης πιο αποτελεσματικά… δηλαδή χρειάζεται ανασχηματισμός.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ανασχηματισμός πριν το συνέδριο;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Κοιτάξτε τώρα το παράδοξο… το παράδοξο είναι ότι έχει προαναγγελθεί ο ανασχηματισμός την επομένη του συνεδρίου και εν τω μεταξύ στέλνουμε την κυβέρνηση σε διακοπές….. και ξέρετε, η ζωή και η οικονομία δεν μπορεί να περιμένει με αυτή την αβεβαιότητα και νομίζω ότι είναι επικίνδυνο να λέμε ότι υπάρχει πρόβλημα διακυβέρνησης αλλά αυτό θα λύσουμε όχι τώρα, αλλά μετά το συνέδριο…. αυτό είναι αρνητικό για την οικονομία και για την κοινωνία.

Κάτι άλλο πολύ σημαντικό, είναι ότι επιβαρύνουμε την κατάσταση, μεταφέροντας την κυβερνητική κρίση στο κόμμα, μετατρέπουμε δηλαδή το συνέδριο σε μια κομματική κρίση, διότι το συνέδριο θα συζητήσει τα θέματα στην προοπτική του κυβερνητικού ανασχηματισμού και καταλαβαίνετε τι θα γίνει….

Ήταν λοιπόν πολιτικό λάθος του πρωθυπουργού η επίσπευση του συνεδρίου και λάθος του ΕΓ να στηρίξει αυτή την πρόταση, έπρεπε να προηγηθεί ανασχηματισμός, αλλαγή πλεύσης της κυβέρνησης και το συνέδριο να γίνει κανονικά.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Μιλάτε για αλλαγή πλεύσης της κυβέρνησης, αυτή η αλλαγή όμως δεν έπρεπε να αποφασισθεί σε ένα συνέδριο;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Όχι, οι εκλογές έχουν δώσει εξουσιοδότηση στον πρωθυπουργό να προχωρήσει στην υλοποίηση του κυβερνητικού έργου, εφόσον ο πρωθυπουργός, φαντάζομαι, κατανοεί τη λαϊκή δυσαρέσκεια θα πρέπει να κάνει τις απαραίτητες κινήσεις, αυτή είναι η ευθύνη του ηγέτη.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Συγκεκριμένα, σε ποιους τομείς του κυβερνητικού έργου πρέπει να γίνει αλλαγή κυβερνητικής πλεύσης;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ο κόσμος μας το έχει πει, πρώτα απ” όλα θέλει μια κυβέρνηση που θα είναι πιο κοντά στον πολίτη, πιο κοντά στον άνθρωπο που υφίσταται την πίεση της παγκοσμιοποίησης και του εκσυγχρονισμού, χρειαζόμαστε λοιπόν, μια κοινωνική πολιτική πιο δυνατή, χρειαζόμαστε ένα πιο σύγχρονο δημόσιο τομέα που δεν τυραννάει τον πολίτη αλλά τον βοηθάει και χρειαζόμαστε μια οικονομική πολιτική, η οποία πέρα απ” τους δείκτες της σταθερότητας δίνει έμφαση στην ανάπτυξη στην απασχόληση και στην δυναμική, μετά το 2004…. Δεν αρκεί να φτιάχνεις δημόσια έργα, αυτό είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη, αλλά χρειάζονται πολλά άλλα πράγματα…. π.χ. χρειάζεται να διευρύνουμε την παραγωγή μας, όταν καταναλώνουμε χωρίς να παράγουμε, έχουμε πρόβλημα και αυτό τώρα καλύπτεται γιατί έχουμε τις εισροές από τις Βρυξέλες με το Γ΄ΚΠΣ, αλλά κάποια στιγμή θα τελειώσουν αυτοί οι πόροι… Το θέμα είναι ότι η κυβέρνηση και εμείς όλοι στο ΠΑΣΟΚ πρέπει να δείξουμε ότι είμαστε συναισθηματικά και ψυχολογικά πιο κοντά στον κόσμο.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Λετε ότι πρέπει να είμαστε πιο κοντά στον κόσμο…. ο πρωθυπουργός έχει κατηγορηθεί ότι εφαρμόζει «φιλελεύθερη πολιτική», αυτό κατά την εκτίμησή σας το κάνει γιατί όντως πιστεύει ότι δεν μπορεί με διαφορετικό τρόπο να λύσει τα προβλήματα ή γιατί αυτή είναι η «γραμμή» της ΕΕ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αυτό που έρχεται απ” έξω είναι το μήνυμα των καιρών, ότι πρέπει ν” ακολουθήσει ορισμένες νόρμες, όσον αφορά στον πληθωρισμό, τη δημοσιονομική πολιτική, αλλά μέσα σ” αυτό το γενικότερο πλαίσιο είσαι ελεύθερος να κάνεις τις δικές σου επιλογές και να εφαρμόσεις πράγματα που πρέπει να εφαρμοσθούν κατά ένα τρόπο που δεν αδικούν το μέσο πολίτη…… Κοιτάξτε αυτή την ώρα υπάρχει μια τεράστια αβεβαιότητα στο μέσο πολίτη, λόγω της ανεργίας και της περιθωριοποίησης, που πολλοί αισθάνονται ότι υφίστανται…. ο κόσμος φοβάται, αυτό που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση είναι να πείσει ότι αυτόν τον άνθρωπο θα τον βοηθήσει να σταθεί μόνος στα πόδια του.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ο κος Τσοχατζόπουλος είπε ότι απαιτούνται αλλαγές σε πολιτικές και προσανατολισμό, αλλιώς το ΠΑΣΟΚ θα οδηγηθεί σε ήττα…. πιστεύετε και εσείς ότι η ήττα είναι ορατή αν δεν…

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Το είπε πράγματι ο κος Τσοχατζόπουλος το είπα και εγώ και πολλά άλλα στελέχη και πρέπει να σας πω ότι το είπαν και στελέχη της κυβέρνησης….. όταν βασικοί υπουργοί της κυβέρνησης λένε ότι στραβά αρμενίζουμε, νομίζω ότι πρέπει να γίνει διορθωτική πολιτική.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πως σχολιάζετε αυτό που είπε η κα Βάσω Παπανδρέου, μια εκ των τεσσάρων, ότι έχει τη λαϊκή εντολή ο πρωθυπουργός, αυτός φέρει επί της ουσίας την ευθύνη της εφαρμογής του «όλοι μαζί».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Το όλοι μαζί, μπορεί να σημαίνει πολλά διαφορετικά πράγματα, σε διαφορετικούς ανθρώπους…. το όλοι μαζί για μένα σημαίνει ότι είμαστε μαζί με τον κόσμο…. το να είμαστε δέκα μαζί και ξεκομμένοι από τον κόσμο δεν σημαίνει τίποτα….

ΕΡΩΤΗΣΗ: Θεωρείτε δηλαδή ότι ο πρωθυπουργός μαζί με άλλους δέκα, πορεύονται, παρασύρονται μακριά απ” τον κόσμο;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Όλοι μαζί σημαίνει ότι αποφασίζουμε, ως κόμμα, να ξαναβρούμε τις ρίζες μας, να έχουμε μια πολιτική πλατφόρμα ανανεωμένη μεν αλλά πιστή στις βασικές μας κατευθύνσεις και με αυτή την πλατφόρμα να προχωρήσουμε μαζί μπροστά και κυρίως μαζί με τον κόσμο. Έτσι κερδίζονται οι μάχες, έτσι στηρίζεται μια κυβέρνηση.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Τι θα γίνει στο συνέδριο; Υπάρχει περίπτωση να τεθεί δεύτερη υποψηφιότητα;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Μπορεί να έχουμε ένα συνέδριο που θα είναι όχι τόσο ενωτικό, όσο όλοι θα το επιθυμούσαμε, αλλά και συγκρουσιακό. Αν καταφέρουμε να έχουμε σύνθεση των πολιτικών θέσεων, που θα καλύπτει όλους μας, αυτό θα είναι μια εκδοχή, αν όμως έχουμε εναλλακτικές πολιτικές προτάσεις, οι οποίες είναι παράλληλες αλλά δεν μπορούν να αποτελέσουν μια σύνθεση, τότε εναλλακτικές πολιτικές προτάσεις πρέπει να προωθηθούν και με εναλλακτικές υποψηφιότητες. Αλλά αυτό είναι ακόμη νωρίς να το δούμε… νομίζω ότι στα τέλη Αυγούστου θα αρχίσουμε να έχουμε κάποιες πρώτες εκτιμήσεις, ποια θα είναι η φυσιογνωμία του συνεδρίου.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Νωρίτερα πριν βγούμε στον αέρα σας ρώτησα πως είστε, μου είπατε πολύ καλά και σας απάντησα ότι πιθανότατα δεν είστε επενδυτής… πράγματι μου είπατε και αυτό βοηθάει τα κέφια μου…. Το ΧΑΑ δεν πάει καλά κύριε Αρσένη… οι εκλογές του Απριλίου υπήρξαν νικηφόρες για το ΠΑΣΟΚ αλλά η Σοφοκλέους βογκάει..

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η αλήθεια είναι ότι σε παγκόσμιο επίπεδο έχουμε μια οπισθοχώρηση των Χρηματιστηρίων, και μια τάση που είναι μεταξύ άλλων και αποτέλεσμα της οικονομικής ύφεσης….

ΕΡΩΤΗΣΗ: Είναι μόνο η διεθνής συγκυρία…

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Όχι, πέρα από αυτό υπάρχουν και εσωτερικά ζητήματα… το ΧΑΑ δεν έχει ακόμη ανακάμψει από την πικρή εμπειρία του ’99 και μετά και εγώ πιστεύω ότι και η κυβερνητική αβεβαιότητα η οποία υπάρχει επιβαρύνει το κλίμα στο χρηματιστήριο.

Κύριε Αρσένη ευχαριστώ πολύ για το χρόνο που διαθέσατε.

Print this pageEmail this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedIn