Δημ: Γιατί αυτή η κατηγορηματική αντίθεσή σας; Βλέπετε ότι δεν υπάρχει περιθώριο διαλόγου και βελτιώσεων των προτάσεων της Ε.Ε. για τον ευρωστρατό;

Γ.Α: Γιατί πιστεύουμε ότι αυτό το κείμενο το οποίο είναι ατλαντιστικής έμπνευσης είναι απαράδεκτο και δεν επιδέχεται καμίας βελτίωσης. Πρέπει να απορριφθεί ολόκληρο και νομίζω ότι πρέπει να πείσουμε και τους εταίρους μας ότι το κείμενο αυτό όχι μόνο αντιβαίνει στο πνεύμα και στην απόφαση της συνόδου κορυφής της Νίκαιας, αλλά υπονομεύει και το μέλλον της αυτόνομης ευρωπαϊκής άμυνας. Πιστεύω ότι αν δεν πείσουμε τους εταίρους μας και μείνουμε και μόνοι δεν πρέπει να διστάξουμε να προβάλουμε το βέτο ούτως ώστε η συζήτηση να σταματήσει εκεί.

Δημ: Θεωρείτε δηλαδή το βέτο μονόδρομο στην προκειμένη περίπτωση;

Γ.Α : Εδώ που φτάσανε τα πράγματα νομίζω ότι αν μερικοί επιμένουν να συζητηθεί το θέμα πάνω στη βάση του αγγλοαμερικανοτουρκικού κειμένου θα πρέπει να προβάλλουμε το βέτο χωρίς κανένα δισταγμό. Και το νόημα της θέσεως των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ ήταν να ενισχύσει τη διαπραγματευτική δύναμη της κυβέρνησης και να σταθεί αμετακίνητη στο βέτο εάν χρειαστεί.

Δημ: Έγινε και μια ενημέρωση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής από τον υπουργό Εξωτερικών κ. Γ. Παπανδρέου. Εσείς πώς είδατε τις προθέσεις της κυβέρνησης; Βλέπετε ότι έχει μια πρόθεση διαπραγμάτευσης ή τελικά κλίνει προς το βέτο;

Γ.Α: Η κυβέρνηση φυσικά είναι υποχρεωμένη να συζητήσει και να διαπραγματευτεί και ο κ. Παπανδρέου ήταν σαφής σ’ αυτό το σημείο. Αυτό που του είπαμε εμείς είναι ότι δεν πρέπει να διστάξει να προτάξει το βέτο αν άλλοι επιμένουν να γίνουν συζητήσεις πάνω στο κείμενο της Κωνσταντινούπολης, όπως λέγεται, ή σε ένα άλλο κείμενο που είναι παρόμοιο με αυτό.

Δημ: Ποιά ακριβώς σημεία του συγκεκριμένου κειμένου, του συγκεκριμένου προσυμφώνου -αν μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε έτσι, θεωρείτε ότι είναι τα πιο επικίνδυνα για την ελληνική πλευρά;

Γ.Α: Το πιο επικίνδυνο είναι ότι για κάθε ενέργεια του ευρωστρατού θα πρέπει να ζητάμε τη γνώμη των 6 χωρών-μελών του ΝΑΤΟ που δεν είναι και μέλη της Ε.Ε.. Και η Τουρκία φυσικά θα έχει το δικαίωμα να κάνει τις παρατηρήσεις της, να προβάλλει και τις αντιρρήσεις της όταν οι ειρηνευτικές ενέργειες του ευρωστρατού αφορούν την περιοχή της, δηλαδή αφορούν και το Αιγαίο και την Κύπρο. Εμείς δεν μπορούμε να το δεχτούμε αυτό διότι η σκέψη και οι αποφάσεις της Ε.Ε. πρέπει να είναι αποφάσεις της Ε.Ε. και να μην καθορίζονται από γνώμες κρατών που είναι έξω από την Ε.Ε. γιατί αν δεχθούμε αυτό τότε ουσιαστικά δεν κάνουμε τίποτα άλλο παρά να καταστήσουμε την ευρωάμυνα δορυφόρο του ΝΑΤΟ και αν είναι αυτό τότε καταλαβαίνετε ότι δεν θα φτάσουμε στο σημείο που επιδιώκουμε, δηλαδή η Ευρώπη να έχει τη δική της αυτόνομη άμυνα. Υπενθυμίζω ότι δύο ήταν οι λόγοι που πείσθηκε ο Έλληνας πολίτης να μπει στην Ε.Ε.: ο ένας ήταν ο οικονομικός, ο δεύτερος όμως ήταν η κοινή άμυνα. Εάν χάσουμε αυτή τη διάσταση, αυτό το συντελεστή της άμυνας, έχουμε χάσει τουλάχιστον το μισό της επιχειρηματολογίας μας γιατί μπήκαμε στην Ε.Ε.. Είναι λοιπόν σημαντικό θέμα αυτό και πρέπει η κυβέρνηση να είναι σταθερή και να μη διστάξει να βάλει και βέτο αν χρειαστεί.

Δημ: Οι μέχρι τώρα πληροφορίες πάντως λένε ότι το πιθανότερο είναι να μετατεθεί το θέμα, να μην υπάρξει συγκεκριμένη απόφαση στο Λάικιν

Γ.Α: Το κείμενο για το οποίο μιλάμε έχει έναν έμμεσο υπαινιγμό, εγώ στην ομιλία μου το πρωί στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων ήμουν σαφής και είπα ότι είναι επικίνδυνο να αναβάλουμε τη συζήτηση για μια επόμενη σύνοδο, δηλαδή για την ισπανική σύνοδο διότι τα πράγματα εντωμεταξύ θα χειροτερέψουν και νομίζω ότι πρέπει να κοπεί ο βήχας τώρα.

Δημ: Λέτε δηλαδή ότι δεν θα ήταν καλό να προσπαθήσουμε να αποφύγουμε, και με δεδομένο ότι ουσιαστικά ο κ. Σημίτης θα είναι μόνος του σ’ αυτό το θέμα;

Γ.Α: Υπάρχει ο κίνδυνος να παραπεμφθεί αυτό σε μια επιτροπή συμβούλων η οποία θα προετοιμάσει κάτι για την επόμενη σύνοδο και φοβάμαι πολύ ότι θα μας φτιάξουν ένα κείμενο πάνω στη βάση του κειμένου της Κωνσταντινουπόλεως και θα εμπλακούμε σε διαπραγματεύσεις επάνω σε ένα κείμενο το οποίο δεν πρέπει να συζητήσουμε καθόλου.

Δημ: είναι δηλαδή σαφής και κατηγορηματική η θέση σας, ουσιαστικά βέτο τώρα λέτε και όχι παραπομπή του θέματος;

Γ.Α: Θα έλεγα ότι δεν είναι μόνο η δική μου θέση, αλλά όσοι μίλησαν σήμερα το πρωί και από το ΠΑΣΟΚ αλλά και από τη Ν.Δ. και τα άλλα κόμματα ήταν αυτής της προσέγγισης. Δεν είναι ευχάριστο για μια χώρα να προχωράει στην προβολή του βέτο αλλά κάποια φορά χρειάζεται, γι’ αυτό άλλωστε υπάρχει και το όπλο του βέτο. Εάν βασικά εθνικά μας κυριαρχικά δικαιώματα θίγονται δεν πρέπει να διστάξουμε να προβάλουμε το βέτο.

Δημ: Από την άλλη πλευρά ο υπουργός Εξωτερικών είπε –και το αναγνωρίσατε κι εσείς- ότι η Ελλάδα δεν μπορεί και να πει ότι δεν συζητεί και δεν διαπραγματεύεται.

Γ.Α: Συζητεί, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, αλλά δεν μπορούμε να διαπραγματευτούμε πάνω σε μια βάση που είναι απαράδεκτη. Όχι στο συγκεκριμένο κείμενο.

Print this pageEmail this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedIn