«Η απόφαση να συγκληθεί το Συνέδριο τον Οκτώβριο και να γίνει ανασχηματισμός την επόμενη του συνεδρίου, είναι πράγματα αντιφατικά. Ένας άνθρωπος που έχει επαφή με την πραγματικότητα ξέρει το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε ως ΠΑΣΟΚ είναι πρόβλημα κυβερνητικό. Υπάρχει μια δυσαρέσκεια στην κοινή γνώμη όσον αφορά το κυβερνητικό έργο. Αυτό δεν διορθώνεται με ένα συνέδριο, ούτε διορθώνεται μεταφέροντας την κυβερνητική κρίση σε κομματική κρίση. Διορθώνεται με ανασχηματισμό, με αλλαγή ή διόρθωση της πολιτικής ή με αλλαγή προσώπων που θα μπορέσουν να επιτελέσουν ένα έργο.

Για τους Υπουργούς που θεωρούν τους εαυτούς τους αναντικατάστατους:

«Μόνο οι υπουργοί θεωρούν τους εαυτούς τους αναντικατάστατους; Δέκα εκατομμύρια Έλληνες θεωρούν τους εαυτούς τους αναντικατάστατους. Ο πρωθυπουργός έχει την ευθύνη να σχηματίσει το συμβούλιό του έτσι ώστε η κυβερνητική πολιτική να είναι αποτελεσματική και πιο κοντά σε αυτά που ζητά η κοινή γνώμη. Αυτό αν δεν μπορεί να το κάνει, δεν μπορεί ένα συνέδριο να του δώσει αυτή τη δύναμη.

Υπάρχει πρόβλημα. Όταν οι ίδιοι οι υπουργοί λένε στον πρωθυπουργό ότι αρμενίζουνε στραβά, τι να πω εγώ; Τι να σχολιάσω. Να το δούμε και από δύο συγκεκριμένες πλευρές. Ας δούμε την Οικονομική πλευρά.

Δεν μπορείς να λες ότι δεν κάνω τίποτα μέχρι το συνέδριο και να αφήνεις το χρηματιστήριο να πέφτει, την Οικονομία σε μια αβεβαιότητα. Δημιουργείται ένα πρόβλημα στην αγορά που δημιουργεί μια αρνητική ψυχολογία, που έχει αρνητικές επιπτώσεις στην Οικονομία. Δεν μπορείς να το αφήνεις αυτό. Υπήρχε και μια τέτοια εμπειρία και στο παρελθόν, το 1985 από τον Ιούλιο που έγινε ο ανασχηματισμός μέχρι τον Οκτώβριο που ανακοινώθηκαν τα μέτρα, σχεδόν κατέρρευσε η Οικονομία. Δεν περιμένεις σε αυτά τα πράγματα. Θα έλεγα και στην εξωτερική πολιτική. Όταν αρχίζουν οι αντίπαλοι μας να βλέπουν ότι υπάρχει μια αδυναμία στην άσκηση πολιτικής, νομίζω ότι μπορεί να δεχτούμε και πιέσεις στις οποίες θα είναι δύσκολο να αντισταθούμε, όχι μόνο στα ελληνοτουρκικά. Εδώ τώρα γίνεται μια κοσμογονία στα Βαλκάνια. Εδώ η Ελλάδα θα έπρεπε να παίζει στρατηγικό ρόλο ως ο βασικός μοχλός των δυνάμεων της ειρήνευσης στην περιοχή. Σιγά σιγά θα γίνουμε μια δύναμη παθητική που θα εισπράττει τις αβεβαιότητες και τις αστάθειες των άλλων χωρών. Για να αντιστρέψουμε και αυτό το κλίμα και για να έχουμε μια πολιτική, η οποία είναι πολιτική πρωτοποριακή στην περιοχή θα πρέπει να δώσουμε το μήνυμα παντού ότι έχουμε μια κυβέρνηση που μπορεί να προχωρήσει, έχει λύσεις και μπορεί να επιβάλλει και την άποψή της.

Για τον Οικονομικό Τομέα:

«Το θέμα της πολιτικής δεν είναι πάντα θέμα προσώπων είναι και θέμα πολιτικής γραμμής. Το να αλλάξεις ένα πρόσωπο και να συνεχίσεις να κάνεις τα ίδια κατά πάσα πιθανότητα δεν θα έχεις μεγάλο αποτέλεσμα. Αυτό που χρειάζεται είναι ένας ριζικός ανασχηματισμός της κυβέρνησης που θα έπρεπε ήδη να έχει γίνει. Δεν μπορείς να πείσεις την αγορά ότι εγώ δεν κάνω τίποτα, αλλά πρέπει να κάνω κάτι και δεν το κάνω τώρα γιατί περιμένω το συνέδριο και αμέσως μετά θα το κάνω. Αυτή είναι μια λογική που δεν μπορεί να την αφομοιώσει η ίδια η αγορά και θα αντιδράσει. Το είπα και χθες ότι ο ανασχηματισμός πρέπει να γίνει τώρα και όχι αργότερα.

Στην Οικονομία θα πρέπει να επιβεβαιωθεί η προσήλωση της κυβέρνησης στο σύμφωνο της σταθερότητας και ανάπτυξης, αλλά θα πρέπει να δοθεί πολύ πιο έντονα ο αναπτυξιακός χαρακτήρας στην Οικονομία και η προοπτική, διότι τα προβλήματα που έχουμε στην Οικονομία δεν είναι μόνο προβλήματα για σήμερα, είναι προβλήματα που θα φανούν με οξύτατη μορφή μετά το 2005 και πρέπει να δείξουμε και να πείσουμε την Οικονομία ότι δημιουργούμε τώρα την παραγωγική υποδομή για να αντιμετωπίσουμε μια κατάσταση το 2006, ότι θα έχουμε τις παραγωγικές δυνάμεις και ότι θα περπατήσουμε την Οικονομία χωρίς εισροές από το εξωτερικό.

Για το συνέδριο:

«Φοβάμαι ότι δεν θα έχουμε την αναγκαία προετοιμασία για το συνέδριο και γι’ αυτό δεν συμφώνησα. Πρέπει να γίνει πολιτική συζήτηση, πολιτικός διάλογος, έλεγα πάντα ότι πρέπει να γίνει ένα έκτακτο συνέδριο που θα μιλήσουμε για αυτά τα θέματα, τις πολιτικές μας διαφορές και για να έχουμε μία πολιτική και ιδεολογική συνοχή στο ΠΑΣΟΚ, που δεν έγινε αυτό πέρσι. Τώρα κάτω από αυτές τις συνθήκες βέβαια, θα γίνει μια αντιπαράθεση με πολιτικούς όρους, αλλά δεν είμαι βέβαιος ότι θα μπορέσουμε να φτάσουμε σε μια ουσιαστική σύνθεση των απόψεων για να έχουμε μια συνοχή, όχι μόνο ως κόμμα, αλλά και ως κυβέρνηση. Δεν βρήκα λύση χθες γι’ αυτό κατέληξα λέγοντας ο Θεός να βάλει το χέρι του.

Δεν μπορούμε να δούμε τώρα αν θα υπάρχει και δεύτερη υποψηφιότητα και το λεω ειλικρινά. Θα πρέπει να παρακολουθήσετε την πορεία του πολιτικού διαλόγου στο ΠΑΣΟΚ που θα γίνει στην Κεντρική Επιτροπή στα τέλη του Αυγούστου. Εκεί θα δείτε αν το πράγμα πηγαίνει προς μια ενωτική πολιτική πλατφόρμα ή θα υπάρχουν εναλλακτικές πολιτικές προτάσεις που θα πάνε να ψηφιστούν στο Συνέδριο. Φυσικά, αν έχει εναλλακτικές προτάσεις θα έχεις και εναλλακτικές υποψηφιότητες.

Για διάσπαση του ΠΑΣΟΚ:

«Δεν το βλέπω αυτό. Ζημιά μπορεί να γίνει και αλλιώς, δεν γίνεται μόνο μέσα από διάσπαση. Δεν νομίζω ότι ήταν μια περήφανη στιγμή χθες, όταν κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης μίλησαν στην Κ.Ε και ήταν αρνητικοί για το κυβερνητικό έργο. Αυτά δεν είναι κακά να τα λέμε και σωστά έκαναν και τα είπαν. Το θέμα είναι ότι δεν μπορούμε να παραμείνουμε αδρανείς, αυτά πρέπει διορθωθούν.

Από το ΠΑΣΟΚ δεν έχει φύγει κόσμος, έχουν πάρει αποστάσεις από το κυβερνητικό έργο. Η κατάσταση πάντως είναι αντιστρέψιμη για το ΠΑΣΟΚ. Στην πολιτική πρέπει να είσαι αισιόδοξος και να είσαι και μαχητής. Είμαι αισιόδοξος, αλλά δεν μπορώ να πω ότι βλέπω ότι τα πράγματα πάνε ομαλά. Θα έχουμε δυσκολίες στο μέλλον».

Για το λευκό ψηφοδέλτιο:

«Πάνω στο λευκό μπορεί να γράψεις ότι θέλεις. Μπορείς να γράψεις άσπρο, κόκκινο, μαύρο, ότι θέλεις. Δεν λεει τίποτα το λευκό».

Print this pageEmail this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedIn