ΕΡ: Μου άρεσε πολύ αυτό με το σκληρό ροκ και τα σανίδια, τόσο σάπια τα είδατε;

ΑΠ: Κοιτάξτε, αυτό ήθελα παραστατικά να πω, ότι δηλαδή αυτό που πρέπει πρώτα να μας απασχολήσει είναι να φτιάξουμε ή να ξαναφτιάξουμε το σπίτι μας και, όταν έχουμε τελειώσει με αυτή τη δουλειά, μπορούμε να δούμε από κει και πέρα τι θα κάνουμε. Όταν κάνεις μια επίθεση σε έναν πολιτικό αντίπαλο πρέπει να είσαι σίγουρος ότι πατάς στέρεα, ότι είσαι ιδεολογικά και πολιτικά εξοπλισμένος για να κάνεις μία μάχη πολιτική. Αυτό ήθελα να πω και αυτό δεν το έχουμε κάνει ακόμα.

ΕΡ: Γενικώς είδα και έχετε διαφορετικές απόψεις για πολύ μεγάλα κομμάτια της κυβερνητικής πολιτικής. Κατ” αρχήν εσείς, για όλη αυτή την ιστορία η οποία υπάρχει τώρα με τους εκλογικούς νόμους και τις παρενθέσεις της ΝΔ κτλ,. τι άποψη έχετε;

ΑΠ: Αυτές είναι αστειότητες. Δηλαδή αυτοί οι οποίοι σκέφτονται με αυτόν τον τρόπο μπορεί να έχουν σχέση με σεναριογραφήματα, αλλά δεν έχουν σχέση με την πολιτική. Η πολιτική εξελίσσεται πάνω σε μία διαφορετική βάση, η δυναμική είναι πολύ διαφορετική. Αυτό που πρέπει να απασχολεί τους πολιτικούς είναι η ανταπόκριση που θα έχουν από την εκλογική βάση. Το να σκέφτονται τι θα γίνει εάν υπάρξει είτε το 2003 είτε το 2004 και πώς θα έχουμε τη ρεβάνς το 2005, αυτό ανήκει στο χώρο της φαντασίας. Αυτό που πρέπει να δούμε είναι ποιες είναι οι πολιτικές μας θέσεις, πώς αυτές οι θέσεις εκφράζουν τα οράματα και τα αιτήματα του ελληνικού λαού και πώς μπορούμε να διατηρήσουμε το πολιτικό μας στίγμα και τη φυσιογνωμία μας, για να δώσουμε μία προοπτική. Από κει και πέρα, τα πράγματα θα εξελιχθούν με την πολιτική δυναμική και όχι με σεναριογραφήματα.

ΕΡ: Διαπιστώνετε και ένα έλλειμμα στον ίδιο τον κ. Σημίτη με την έννοια ότι του ζητάτε, ως πραγματικός ηγέτης, να αναλάβει τις πρωτοβουλίες που πρέπει. Υποθέτω θεωρείτε ότι δεν τις αναλαμβάνει και ότι κάνει διαχείριση απλή.

ΑΠ: Δύο πράγματα τόνισα και θέλω να τονίσω. Πρώτον, όλη αυτή η συζήτηση που έχει γίνει τώρα γύρω από τη διαπλοκή πρέπει κάποια στιγμή να ξεκαθαρίσει και του έκανα συγκεκριμένες προτάσεις, τι πρωτοβουλίες πρέπει να πάρει για να φύγει αυτή η θολούρα που έχουμε στο πολιτικό σκηνικό. Το δεύτερο, όσον αφορά στην κυβερνητική πολιτική, του έχω κάνει συγκεκριμένες υποδείξεις και του είπα και το λέω ότι από τον δικό του τον χώρο, τον λεγόμενο των εκσυγχρονιστών, υπάρχει η κριτική που γίνεται προς τον πρωθυπουργό, ότι δεν έχει κάνει, δεν έχει εφαρμόσει, δεν έχει προχωρήσει σε τομές εκσυγχρονισμού που είχε υποσχεθεί.

ΕΡ: Όπως;

ΑΠ: Δεν υπάρχει μεταρρύθμιση στο χώρο της κυβερνητικής πολιτικής από το 2000, δεν έχει γίνει τομή σημαντική. Η μόνη η οποία επιχειρήθηκε, κατά έναν τρόπο άκομψο, ήταν του ασφαλιστικού που πήγε τώρα – και σωστά πήγε – σε έναν διάλογο. Από κει και πέρα, δεν έχουν γίνει τομές και εγώ εντόπισα ένα θέμα το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό και πρέπει να προσέξουμε: Μιλάμε για ισχυρή οικονομία, αλλά, στην πραγματικότητα, θα υπάρξει πρόβλημα μετά το 2005, όταν δεν θα έχουμε τους κοινοτικούς πόρους. Θα υπάρξει πρόβλημα χρηματοδότησης της ανάπτυξης και πρόβλημα κάλυψης του ισοζυγίου εξωτερικών πληρωμών. Γι αυτό, θα πρέπει να πάρουμε τώρα μέτρα για να διευρύνουμε την αγροτική παραγωγή και την βιομηχανική παραγωγή με ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων και του αγροτικού τομέα, πράγμα που χρειάζεται ένα μεγάλο αναπτυξιακό πρόγραμμα και μία διοχέτευση πόρων από το Γ” ΚΠΣ σε παραγωγικές δραστηριότητες.

ΕΡ: Όλα στα τσιμέντα πάνε τώρα προς το παρόν;

ΑΠ: Τώρα πηγαίνουν σε μεγάλα έργα τα οποία βέβαια χρειάζονται ως υποδομή, αλλά, όταν έχεις κάνει τις επενδύσεις μόνο σε παραγωγή η οποία δεν παράγει είτε εισαγώγιμα ή εξαγώγιμα προϊόντα, θα έχεις ένα πρόβλημα μετά, έτσι δεν είναι;

ΕΡ: Εσείς τώρα δεν ξέρω αν θέλετε να σχολιάσετε όσα συνέβησαν στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας με την κρίση στο ναυτικό το τελευταίο διάστημα. Έχετε κάνει στο Υπουργείο αυτό, γνωρίζετε και ανθρώπους και πράγματα και μηχανισμούς.

ΑΠ: Εγώ θέλω να πω το εξής: Πρώτον είναι ευθύνη του Υπουργού Εθνικής Άμυνας να ορίζει τους βασικούς του συνεργάτες, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι” αυτό.
Από την άλλη μεριά, επειδή ίσως ο Υπουργός είναι νέος στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, χειρίστηκε το θέμα κατά έναν τρόπο που δημιούργησε προβλήματα. Θα μπορούσε να το είχε χειριστεί με έναν διαφορετικό τρόπο. Μετά από αυτό όμως, θα ήθελα να πω ότι οι αντικαταστάσεις αυτές δεν ξέρω τι έννοια έχουν. Οι άνθρωποι αυτοί είχαν κριθεί άξιοι αξιωματικοί πέρσι και δεν ξέρω σε τι οφείλεται η νέα εκτίμηση της πολιτικής ηγεσίας, για ποιους λόγους γίνεται αυτή η αλλαγή. Αυτοί οι λόγοι δεν μας έχουν εξηγηθεί. Είναι λόγοι που αφορούν στην επάρκεια των ανδρών, είναι λόγοι που αφορούν στον προσανατολισμό των ανδρών αυτών όσον αφορά στις αμυντικές στρατηγικές και πολιτικές του πολεμικού ναυτικού; Δεν το ξέρουμε αυτό και νομίζω ότι αυτό πρέπει να μας ενδιαφέρει.

Print this pageEmail this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedIn