Κατά την διάρκεια της ομιλίας του, στους εργαζόμενους της ΕΒΟ, μεταξύ άλλων τόνισε τα εξής:

Έχω έρθει σ” αυτό το χώρο πολλές φορές, (δεν ακούγεται)… και εδώ προεκλογικά, πριν από το 1993, και η επαναπρόσληψη δεν ήταν τίποτε άλλο παρά μια δέσμευση του ΠΑΣΟΚ για αυτήν την πολιτική.

Είχα έρθει εδώ και πιο πρόσφατα, αμέσως μετά τους σεισμούς, παρακολούθησα το έργο της ανόρθωσης των εργοστασίων εδώ, από κοντά, χαίρομαι που έχουμε προχωρήσει και χαίρω ιδιαίτερα που η παραγωγικότητα, το πρόγραμμα παραγωγής δεν έχει επηρεαστεί αρνητικά από τις ζημιές των σεισμών.

Σήμερα δεν θέλω να μακρηγορήσω και να πω πολλά λόγια, τα συζητάτε τακτικά με το διοικητικό συμβούλιο, ξέρω ότι υπάρχουν άριστες σχέσεις ανάμεσα στο διοικητικό συμβούλιο και στους εργαζόμενους, αλλά θα ήθελα να σας μεταφέρω ένα κλίμα από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, από το Υπουργείο που εποπτεύει και που έχει και την κύρια ευθύνη για το μέλλον των εργασιών .Και το μήνυμα που θέλω να σας μεταφέρω είναι μήνυμα αισιοδοξίας, ότι όσο η Ελλάδα έχει προοπτική, όσο η Ελλάδα στηρίζει τις Ένοπλες Δυνάμεις και την αμυντική θωράκιση της χώρας, άλλο τόσο έχει προοπτική και προοπτική δουλειάς και η ΕΒΟ εδώ στο Αίγιο. Δουλειά θα υπάρξει.

Αυτό που πρέπει να μας απασχολεί, να απασχολεί όλους μας είναι ο συνεχής εκσυγχρονισμός, η παραγωγικότητα, η ανταγωνιστικότητα της εταιρείας. Και όπως αυτό το κατακτήσαμε στο παρελθόν, έτσι θα το κατακτήσουμε και στο μέλλον.

Η πατρίδα μας όπως ξέρετε εξακολουθεί να αντιμετωπίζει συγκεκριμένες απειλές, απειλές που όλος ο ελληνικός λαός, σύσσωμο το ελληνικό έθνος είναι έτοιμο να τις αντιμετωπίσει αποτελεσματικά με την αμυντική του θωράκιση. Οι Ένοπλες δυνάμεις της χώρας μας είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν (δεν ακούγεται) οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας φυσικά αποτελούνται κυρίως από τα στρατευμένα παιδιά της πατρίδας μας, από τα μόνιμα στελέχη του στρατού της ξηράς, της θάλασσας και του αέρα. Αλλά για να έχουμε μία αποτρεπτική δύναμη, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την οποιαδήποτε απειλή χρειαζόμαστε να εξοπλίσουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις με σύγχρονους εξοπλισμούς και εδώ υπάρχει μία πάγια σταθερή θέση της κυβέρνησης, της ελληνοποίησης των προμηθειών για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Αυτό είναι μία (δεν ακούγεται) Πρώτα από όλα γιατί χρειάζεται να έχουμε την δική μας τεχνογνωσία, την δική μας βάση παραγωγής του ειδικού υλικού, για να μπορούμε να αισθανόμαστε πιο ανεξάρτητοι για να αντιμετωπίσουμε την απειλή. Θέλουμε όσο γίνεται και περισσότερο να εξαρτιόμαστε λιγότερο από ξένες πηγές, για λόγους καθαρά αμυντικούς. Γι” αυτό άλλωστε η βιομηχανία αυτή είναι κάτω από την εποπτεία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και όχι κάτω από την εποπτεία ενός Υπουργείου που ασχολείται γενικά με βιομηχανικά θέματα.

Ο δεύτερος λόγος της ελληνοποίησης των προϊόντων είναι ότι τα αμυντικά υλικά, τυγχάνουν ειδικής μεταχείρισης σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη. Έχουμε πράγματι εξαίρεση από τους κανόνες του διεθνούς ανταγωνισμού σε ατομικά υλικά μέχρι το 2003.

Έτσι λοιπόν, η αμυντική παραγωγή είναι ένας προνομιακός τομέας που μπορούμε να κάνουμε μία προνομιακή διάκριση για την ελληνική παραγωγή και με αυτό τον τρόπο να βελτιώσουμε την τεχνογνωσία μας και μεσοπρόθεσμα την ανταγωνιστικότητα μας. Αυτή την προνομιακή μεταχείριση σε ελληνικά προϊόντα στον αμυντικό τομέα δεν θέλουμε να την μετατρέψουμε σε μια προστασία για την διεθνή μας στασιμότητα αλλά θέλουμε να την χρησιμοποιήσουμε για να κερδίσουμε το απαραίτητο χρονικό περιθώριο που χρειάζεται για να εκσυγχρονίσουμε την αμυντική μας βιομηχανία και για να την κάνουμε διεθνώς ανταγωνιστική. Και μιλώντας για ανταγωνιστικότητα πρέπει να πω και να το πω με καμάρι και πρέπει να το ξέρετε και εσείς, ότι η ΕΒΟ στα προϊόντα που παράγει είναι διεθνώς ανταγωνιστική. Οι εξαγωγές μας ήταν λίγα εκατομμύρια δολάρια το 91- 92 έχουν πολλαπλασιαστεί αυτά τα χρόνια και τα προϊόντα μας τοποθετούνται στις διεθνείς αγορές με όρους ανταγωνιστικούς. Γι” αυτό χρειάζεται συγχαρητήρια σε όλους τους εργαζόμενους που δούλεψαν σκληρά για να αυξήσουν την παραγωγικότητα τους και να καταστήσουν τα προϊόντα ανταγωνιστικά, όπως πρέπει να δώσω συγχαρητήρια και στο διοικητικό συμβούλιο που έδωσε προτεραιότητα για προώθηση των εξαγωγών. Τώρα ο κύκλος εργασιών στην ΕΒΟ έχει αυξηθεί εντυπωσιακά και πιστεύω ότι από λίγα δις κύκλο εργασιών , 3 -4 δις που είχατε λίγα χρόνια πριν το 89 -90, θα χτυπήσουμε ένα τζίρο πάνω από 20 δις φέτος και αυτή είναι μία εντυπωσιακή αύξηση. Αυτό που θέλω να σας πω και το μήνυμα που θέλω να σας μεταφέρω είναι ότι υπάρχει προοπτική και μετά το 97 -98, μπορεί μερικές σας συμβάσεις για μερικούς να τελειώνουν το 97 -98 αλλά το νέο πρόγραμμα εξοπλισμών της Ελλάδας που θα ανακοινωθεί, πολλές ανάγκες για καινούργιο υλικό που μπορεί να καλυφθεί από την παραγωγή μας.

Να μην λοιπόν ανησυχείτε για το αν θα έχετε παραγγελίες, τι ζήτηση προϊόντων θα υπάρχει. Αυτό που πρέπει να σας απασχολεί εσάς είναι η συνεργασία σας με το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΒΟ, η συνέχιση των προσπαθειών σας να είσαστε ανταγωνιστικοί και όλα θα πάνε καλά. Αυτό το μήνυμα ήθελα να σας μεταφέρω, το μήνυμα ότι εσείς θέλετε δουλειά, θέλετε εκπαίδευση για αναβαθμισμένη παραγωγή εσείς θα κάνετε την δουλειά σας και εμείς φροντίσουμε αυτούς τους πόθους σας να τους εκπληρώσουμε για μια ανταγωνιστική, για μια αμυντική βιομηχανία στον τόπο που θα ικανοποιήσει τις ανάγκες των Ενόπλων δυνάμεων για μια Ελλάδα που θα έχει ισχυρή άμυνα που βασίζεται στον μόχθο των εργαζομένων της ίδιας της Ελλάδας. Θέλω να σας ευχαριστήσω για την απόδοση σας και για τα καλά σας αποτελέσματα.

Ευχαριστώ.

Print this pageEmail this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedIn