Για την Νατοϊκή Άσκηση :

«Το Αιγαίο, όπως ξέρουμε, έχει μια ιδιαιτερότητα. Η ασφάλεια της Ελλάδας είναι ενιαία και της ηπειρωτικής Ελλάδας και της νησιωτικής. Δεν μπορείς να εξασφαλίσεις άμυνα στη Χίο και στη Μυτιλήνη, αν δεν έχεις υπό τον έλεγχό σου τον αεροδιάδρομο και το θαλάσσιο χώρο που πάει από την ηπειρωτική Ελλάδα στα νησιά. Αυτό το αυτονόητο, ότι ο επιχειρησιακός έλεγχος στο Αιγαίο πρέπει να είναι κάτω από τις διαταγές Έλληνα διοικητή, δεν έγινε αποδεκτό και είπαν ότι ο επιχειρησιακός έλεγχος θα εδίδετο κατά περίπτωση με εντολή του Αμερικανού διοικητή στη Νάπολη. Από τη στιγμή που έχουμε αναγνωρίσει στη Μαδρίτη, ότι η Τουρκία έχει νόμιμα ζωτικά συμφέροντα στο Αιγαίο, ο αμερικανός, ο οποίος νομίζω παίζει με συμπαιγνία με τον Τούρκο, έδωσε τον επιχειρησιακό έλεγχο της άσκησης στον Τούρκο, φυσικά οι Τούρκοι ασκούν μέσω του ΝΑΤΟ του Τουρκική πολιτική εις βάρος μας και για αυτό βρεθήκαμε προ δυσάρεστων εκπλήξεων και νομίζω ότι η Ελλάδα δεν έχει άλλη επιλογή, αυτή τη φορά, παρά να τρίξει τα δόντια και στην Τουρκία και στο ΝΑΤΟ.

Ερώτηση: Με ποιόν τρόπο, κ. Υπουργέ;

Απάντηση: Προτείνω το εξής: πρώτον, η άσκηση, η οποία πρέπει να ολοκληρωθεί και ολοκληρώνεται σήμερα – αύριο, σύμφωνα με τα συμπεφωνημένα και η συμμετοχή των ελληνικών δυνάμεων στην άσκηση θα είναι πάνω σε αυτή τη βάση, αλλιώς η άσκηση πρέπει να ακυρωθεί. Δεν μπορεί να συνεχιστεί η άσκηση όταν η Ελλάδα έχει αντιρρήσεις, διότι παραβιάζονται συμφωνημένα. Είχα πει ότι αυτό έπρεπε να γίνει νωρίτερα, όταν είχαμε και περιθώρια χρονικά. Τώρα τι γίνεται, σε στρατιωτικό επίπεδο έχει καταγραφεί μια θέση της Τουρκίας ένα δεδομένο μέσα στα στρατιωτικά. Το δεύτερο που το θεωρώ ακόμα πιο σημαντικό, είναι ότι πρέπει να φύγει αυτό το θέμα από διαμάχη ανάμεσα σε στρατιωτικούς και θα πρέπει να το ανεβάσουμε σε πολιτικό επίπεδο και η Ελλάδα θα πρέπει να ζητήσει έκτακτη σύγκληση της επιτροπής Υπουργών Άμυνας για να βάλει το πολιτικό θέμα. Εδώ έχουν παραβιαστεί κάποιες αρχές, λειτουργεί το ΝΑΤΟ βάση της ομοφωνίας. Μια χώρα διαφωνεί και με αυτή την ευκαιρία να ξανανοίξουμε το θέμα ότι στην περιοχή του Αιγαίου θα πρέπει να υπάρχουν κάποιες βασικές αρχές, οι οποίες καλύπτουν τα προβλήματα άμυνας της χώρας μας. Πάνω σε αυτές τις αρχές θα λειτουργήσει το ΝΑΤΟ και πολιτικά. και στρατιωτικά στο μέλλον.

Ερώτηση: Είναι εύκολο;

Απάντηση: Θα πρέπει να ταράξουμε αρκετά τα νερά. Νομίζω ότι θα έχουμε και κάποιες συμμαχίες εκεί. Θα πρέπει να φανεί ότι η Ελλάδα δεν αποδέχεται αυτά τα τετελεσμένα που προσπαθεί να δημιουργήσει η Τουρκία και ότι αντιδρούμε. Κάποια στιγμή πρέπει να αντιδράσεις, η μη αντίδραση σημαίνει διολίσθηση. Θα φτάσουμε σε σημείο να μη μπορεί κανείς να πάει χωρίς προειδοποίηση από την Αθήνα στη Χίο ή στη Μυτιλήνη. Νομίζω ότι αυτή είναι η στιγμή που η Ελλάδα πρέπει να αντιδράσει.

Ερώτηση: Το ζητούμενο είναι αν αυτή η κυβέρνηση είναι έτοιμη να ταράξει τα νερά.

Απάντηση: Δεν είμαι βέβαιος, αλλά νομίζω ότι πρέπει

Ερώτηση: Να περάσουμε σε ένα άλλο θέμα. Γνωρίζατε την αποκάλυψη που έκανε ο κ. Παπούλιας για το μνημόνιο Παπανδρέου – Οζάλ;

Απάντηση: Ομολογώ ότι δεν την ήξερα. Kανείς μέσα στην αίθουσα δεν το ήξερε αυτό. Θέλω να ρωτήσω και να πάρω περισσότερες λεπτομέρειες από τον κο Παπούλια. Πάντως, ο ίδιος ο Παπανδρέου δε μου είχε πει τίποτα.

Ερώτηση; κ. Υπουργέ, πως βλέπετε τα πράγματα γενικότερα;

Απάντηση: υπάρχει μια γενικότερη ρευστότητα. Θα πρέπει να περάσουμε ένα κλίμα μεγαλύτερης βεβαιότητας. Δε μου αρέσει το πολιτικό κλίμα. Νομίζω ότι οφείλουμε όλοι να αντιδράσουμε. Δέχομαι ότι υπάρχει διαπλοκή στο δημόσιο βίο. Πρέπει να αντιδράσουμε. Να πιάσουμε τον ταύρο από τα κέρατα. Ο πρωθυπουργός οφείλει να πάρει πρωτοβουλίες. να αποδοθούν ευθύνες και να δημιουργηθούν συνθήκες ομαλότητας και διαφάνειας.

Ο κόσμος θέλει καθαρό πολιτικό βίο. Αυτή την αυτοκάθαρση πρέπει να την κάνουμε εμείς οι πολιτικοί και δυστυχώς, δεν έχουμε κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση, αν δεν γίνει αυτό, θα πει ότι έχουμε πολιτικό κενό, το οποίο κάπως θα καλυφθεί. Συμμερίζομαι τη δυσαρέσκεια που έχει ο κόσμος και λεει ότι η ευθύνη δεν είναι δική του, είναι του πολιτικού κόσμου και επιμένω στο ότι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός οφείλει να πάρει πρωτοβουλίες, να αποδοθούν ευθύνες και να δημιουργηθούν συνθήκες ομαλότητας και διαφάνειας, να αποδείξουν ότι υπάρχει πολιτική βούληση.

Ερώτηση; Τι είδους πρωτοβουλίες;

Απάντηση: Πρέπει να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι σε θέματα διαφθοράς. Δεν είναι εκεί μόνο το θέμα. Το θέμα είναι πως λειτουργεί το πολιτικό σύστημα και πρέπει να δοθεί το μήνυμα ότι οι πολιτικοί δεν επηρεαζόμαστε από οικονομικά συμφέροντα. Αυτή η υποψία πρέπει να αφαιρεθεί και για να αφαιρέσεις αυτή την υποψία , πρέπει να κάνεις πολλά πράγματα συμβολικά και πραγματικά.

Ερώτηση : Τις επόμενες μέρες αρχίζουν οι μαθητικές κινητοποιήσεις , το σχόλιό σας.

Απάντηση: Δε νομίζω ότι υπάρχει δυναμική στη μαθητική νεολαία. Το θέμα είχε λήξει και πριν τις εκλογές. Οι μαθητές είναι πίσω στο σχολείο, οι καθηγητές δουλεύουν, τα θέματα είχαν λυθεί τότε, οι αναταράξεις αυτό το μήνα θα είναι ήσσονος σημασίας.

Print this pageEmail this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedIn