Δημ: Κύριε Υπουργέ, οι κινήσεις του τελευταίου διαστήματος από τις ΗΠΑ δεν μπορούν να χαρακτηρισθούν φιλικές. Ο Πρωθυπουργός την Πέμπτη θα συναντηθεί με τον αμερικανό πρόεδρο να αναμένουμε δυσάρεστες εξελίξεις;

Γ.Α: Αυτό που με βεβαιότητα θα πρέπει να περιμένουμε είναι το γεγονός πως θα ασκηθούν σοβαρές πιέσεις στον πρωθυπουργό σε μια σειρά από θέματα και όλα αυτά είναι ενδείξεις από την μεριά των ΗΠΑ ότι και στο θέμα του Αιγαίου και στο θέμα της τρομοκρατίας και πάνω από όλα στο θέμα του ευρωστρατού θα ασκηθούν πιέσεις.

Εγώ πιστεύω ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να ταξιδέψει στην Αμερική με την βεβαιότητα ότι θα έχει την στήριξη του ελληνικού λαού όταν αντισταθεί σ’ αυτές τις πιέσεις. Ειδικότερα στο θέμα του Αιγαίου από καιρό τώρα γίνεται προσπάθεια να νομιμοποιηθεί «η προβληματικότητα της περιοχής», ότι δηλαδή στο Αιγαίο υπάρχουν πολλά άλυτα θέματα που πρέπει να λυθούν μέσα από ένα πολιτικό διάλογο.

Δημ: Αυτή είναι και η πρόθεση των ΗΠΑ;

Γ.Α: Εγώ νομίζω ότι αυτή είναι η πρόθεση και η πολιτική της Τουρκίας, η οποία σε αυτή τη φάση τουλάχιστον βρίσκει στήριγμα και στις ΗΠΑ. Νομίζω ότι η ελληνική θέση πρέπει να είναι ξεκάθαρη: δεν υπάρχουν διαφορές στο Αιγαίο, οι διεθνείς συνθήκες το έχουν ξεκαθαρίσει το θέμα. Το μόνο θέμα το οποίο πρέπει να λυθεί είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας.

Δημ: Να μείνουμε σταθερή στην πάγια ελληνική θέση.

Γ.Α: Ναί. Εγώ πιστεύω ότι η κίνηση που έγινε από την μεριά των ΗΠΑ για την απάλειψη των συνόρων Ελλάδας – Τουρκίας στο Αιγαίο ήταν μια πράξη, όπως την χαρακτήρισε κι ο πρόεδρος της δημοκρατίας, μη φιλική. Εμείς σ’ αυτό το θέμα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα πιεστικοί. Η πίεση πρέπει να είναι προς την άλλη μεριά και όχι προς την ελληνική.

Δημ: Μήπως διογκώνεται το θέμα του Αιγαίου για να υποχωρήσει ενδεχομένως ο πρωθυπουργός σε άλλα σοβαρά θέματα όπως ο ευρωστρατός, η Ολυμπιάδα του 2004 και η τρομοκρατία;

Γ.Α: Φοβάμαι πως δεν είναι μια κίνηση τακτικής. Νομίζω πως βρισκόμαστε σε νέες εξελίξεις που αφορούν και ελληνο-τουρικικά και το Κυπριακό. Πάμε σε μια προσπάθεια να συγκροτηθεί ένα πακέτο θεμάτων για διαπραγμάτευση. Ο ευρωστρατός είναι ένα άλλο θέμα πάνω στο οποίο θα ασκηθούν σημαντικές πιέσεις και νομίζω πως η θέση της Ελλάδας πρέπει και πάλι να είναι ξεκάθαρη : η Ε.Ε θα πρέπει να έχει την δική της αυτόνομη αμυντική παρουσία και οι αποφάσεις για τον Ευρωστρατό θα πρέπει να είναι αποφάσεις που αφορούν μόνο τα κράτη – μέλη της Ε.Ε.

Δημ: Τα τελευταία χρόνια υιοθετήσαμε και εφαρμόζουμε την πολιτική της βήμα προς βήμα προσέγγισης με την Τουρκία. Τα αποτελέσματα είναι ικανοποιητικά ή μήπως τίθεται θέμα επαναχάραξης;

Γ.Α: Εμείς που είχαμε σοβαρούς ενδοιασμούς για την ασκούμενη πολιτική τώρα δικαιωνόμαστε. Η πολιτική αυτή δεν απέδωσε, αντίθετα δημιούργησε μια νέα επιθετικότητα από την μεριά της Τουρκίας. Εμείς πολλές φορές υποχωρήσαμε σε πάγιες θέσεις μας και το αποτέλεσμα δεν ήταν μια ισορροπία ή ένα κλίμα ομαλότητας ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία αλλά απεναντίας είδαμε αύξηση της προκλητικότητας της Άγκυρας. Ήρθε ο καιρός να επανεξετάσουμε την θέση μας απέναντι στην Τουρκία και την ελληνο-τουρκική πολιτική.

Δημ: Με τον τρόπο που μου απαντάτε μου σχηματίζεται η εντύπωση πως η πολιτική της προσέγγισης δημιούργησε το έδαφος για περισσότερες πιέσεις και από την Τουρκία και από τις ΗΠΑ.

Γ.Α: Αν δείτε τώρα πως εμείς ας πούμε κάναμε την μεγάλη χειρονομία του Ελσίνκι να δεχθούμε την Τουρκία να είναι υποψήφια χώρα για εισδοχή στην Ε.Ε.

Δημ: Ταυτόχρονα τότε στο Ελσίνκι αναγνωρίσαμε πως υπάρχουν διαφορές και όχι διαφορά στο Αιγαίο.

Γ.Α: Αυτό αμφισβητείται. Εν πάση περιπτώσει καλώς ή κακώς έγινε μια χειρονομία από την δική μας την μεριά και το ερώτημα είναι τι έγινε από την άλλη μεριά. Από την Τουρκία είδαμε μια αυξημένη επιθετικότητα και στο Αιγαίο και στην Κύπρο.

Print this pageEmail this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedIn