Στη συνεδρίαση της 23.1.01 της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, μετά την ενημέρωση από τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Γ. Παπανδρέου, ο βουλευτής ΠΑ.ΣΟ.Κ. Α΄ Αθήνας Γεράσιμος Αρσένης δήλωσε σχετικά με το Κυπριακό, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:

Οι τελευταίες εξελίξεις είναι δυσμενείς και καταδεικνύουν ότι η Ευρωπαϊκή πορεία, τόσο όσον αφορά την Κύπρο όσο και την Τουρκία, δεν είναι επαρκής εγγύηση για την προώθηση του Κυπριακού θέματος. Πράγματι, η ελληνική και κυπριακή πλευρά αντιμετωπίζουν πιέσεις για να οδηγηθεί το Κυπριακό προς μία κατεύθυνση που βρίσκεται πολύ κοντά στη νομιμοποίηση της συζήτησης για συνομοσπονδία.

Έχει φθάσει η στιγμή που πρέπει να επανεξετάσουμε την πολιτική μας και να επανατοποθετήσουμε το Κυπριακό στη στέρεα βάση των αποφάσεων και ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Πρέπει να επιμείνουμε για την άμεση απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων, την απομάκρυνση των Τούρκων εποίκων και την αποκατάσταση των βασικών ελευθεριών, συμπεριλαμβανομένου και του δικαιώματος ελεύθερης κίνησης των πολιτών.

Μία τέτοια επανατοποθέτηση του Κυπριακού απαιτεί ευρύτατη κομματική συναίνεση και στην Ελλάδα και στην Κύπρο καθώς και συντονισμένες προσπάθειες από την ελληνική και κυπριακή πλευρά. Γι΄ αυτό, προτείνω αρχικά να προσκληθεί από το Ελληνικό Κοινοβούλιο αντιπροσωπεία της Κυπριακής Βουλής για να έχουμε στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας μία συζήτηση των προβλημάτων που έχουν προκύψει και της από κοινού αντιμετώπισης αυτών.

Print this pageEmail this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedIn