Δημ: Αυτό το κλίμα των πιέσεων, μέσα στο οποίο αναχώρησε ο Πρωθυπουργός, είναι τεχνητό ή πραγματικό;

Γ.Α: Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα υπάρξουν πιέσεις, αλλά δεν νομίζω ότι πρέπει να αισθανθούμε ότι είμαστε κάτω από σοβαρή πίεση. Ο πρωθυπουργός πηγαίνει στην Ουάσιγκτον με αρκετά δυνατά χαρτιά μαζί του. Το πιο δυνατό χαρτί που έχει αυτή τη στιγμή είναι η εθνική σύμπνοια και στήριξη που θα έχει στο βαθμό που θα στηρίξει τις ελληνικές θέσεις και θα μείνει σταθερός σε πάγια εθνικά μας θέματα.

Δημ: Σε ποιό θέμα περιμένετε να ασκηθούν οι περισσότερες πιέσεις; Ίσως το μεγάλο πρόβλημα είναι η επιχειρησιακοί χάρτες που δεν έχουν ελληνοτουρκικά σύνορα στο Αιγαίο.

Γ.Α: Αυτό είναι ένα θέμα που νομίζω ότι πρέπει να τεθεί από την ελληνική μεριά και πρέπει αρκετά έντονα να αντιδράσουμε σε αυτό. Γνωρίζω από δική μου εμπειρία στο Υπουργείο Εθνικής Αμυνας, ότι η Αμερικανική πλευρά από χρόνια τώρα επιδίωκε να παρουσιάσει ψηφιακούς χάρτες χωρίς σύνορα στο Αιγαίο, αυτό όμως δεν έγινε αποδεκτό από την ελληνική μεριά. Και πρέπει να πούμε ότι δεν είναι ουδέτερη στάση αυτή της Αμερικής, είναι μια στάση η οποία δημιουργεί συγκεκριμένα προβλήματα στην ελληνική πλευρά και πρέπει να επιμείνουμε ότι οι χάρτες αυτοί δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και οι χάρτες οι οποίοι θα χρησιμοποιηθούν θα έχουν τα σύνορα, όπως κανονίζεται από τις διεθνής συνθήκες και όπως γινόταν και στο παρελθόν.

Δημ: Είμαστε μπροστά στο εξής παράδοξο: συνήθως οι επισκέψεις των Ελλήνων πρωθυπουργών στις ΗΠΑ, συνοδεύονται από προσδοκίες είτε για αναβάθμιση του ρόλου της χώρας, είτε για κάποια οφέλη στην νέα διπλωματική σκακιέρα. Αυτή τη φορά υπάρχει το κλίμα ότι πάμε για να μην χάσουμε.

Γ.Α: Ο χρόνος επίσκεψης δεν είναι ο πιο κατάλληλος από την ελληνική μεριά, αυτό είναι σαφές. Από την άλλη μεριά νομίζω ότι μπορούμε να μιλήσουμε στην Ουάσιγκτον για το ρόλο που μπορεί και πρέπει να παίξει η Ελλάδα στην ευρύτερη περιοχή και γιατί σε αυτήν την περιοχή θα πρέπει να λυθούνε χρονίζοντα θέματα, από το Κυπριακό, το Παλαιστινιακό, στο οποίο πρέπει να αναφερθούμε, αλλά και οπωσδήποτε να αναφερθούμε στο θέμα ότι για μας το Αιγαίο, δεν είναι ανοιχτό θέμα προς συζήτηση ή διαπραγμάτευση. Το θέμα του Αιγαίου, όσον αφορά εμάς έχει ένα ζήτημα μονο, την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και ότι δεν θα δεχτούμε ένα πακέτο θέσεων ή διαπραγματεύσεων που λέγεται ελληνοτουρκικά – Κύπρος – Αιγαίο.

Δημ: Πως θα βλέπατε την ενδεχόμενη υποψηφιότητα της κυρίας Ειρήνης Παππά για τον Δήμο της Αθήνας;

Γ.Α: Πολλά ακούω, πολλά συζητούνται. Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει πάρει θέση.

Δημ: Επίσημα δεν έχει πάρει θέση, αλλά έχουμε αρκετές δηλώσεις στελεχών που κινούνται σε θετικό κλίμα.

Γ.Α: Σε θετικό κλίμα, έχουν κινηθεί και οι υποψηφιότητες για την στήριξη του κ. Μάνου και άλλων. Θα πρέπει επιτέλους να στηρίξουμε μια υποψηφιότητα για την Αθήνα, για ένα πρόσωπο που κατέχει τα θέματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θα ασχοληθεί με την Αθήνα και θα μπορέσει να συνεργαστεί με τις κοινωνικές δυνάμεις της Αθήνας για μια καλύτερη Αθήνα.

Δημ: Η κυρία Παππά έχει αυτά τα χαρακτηριστικά;

Γ.Α: Φυσικά η κ. Παππά έχει μια υψηλή αναγνωρισιμότητα, είναι γνωστές οι τοποθετήσεις της. Είναι ένα από τα πρόσωπα τα οποία μπορούμε να συζητήσουμε, αλλά δεν νομίζω ότι το θέμα αυτό μπορεί να κλείσει με ατομικές τοποθετήσεις του ενός ή του άλλου. Νομίζω σε μια εβδομάδα που θα έχουμε και αυτή τη συζήτηση στην Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ, θα μπορούμε να εξετάσουμε τις προδιαγραφές των υποψηφίων.

Print this pageEmail this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedIn