«Ευτέλισαν τη Δημοκρατία»
«Ο Ζορμπάς τους έσυρε σε εκλογές- εξπρές», λέει ο πρώην υπουργός

«Η κυβέρνηση Καραμανλή έχει εξαντλήσει τον κύκλο της», λέει ο Γεράσιμος Αρσένης και εμφανίζεται πεπεισμένος για τη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου.

Όσο για την επιστροφή στη μονοεδρική της Κεφαλονιάς, αναφέρει ότι παίρνει το ρίσκο να είναι υποψήφιος γιατί «η εσωκομματική συνοχή έχει εξασφαλιστεί στο νησί», ενώ παράλληλα έκρινε ότι μπορεί να ενισχύσει την προσπάθεια του Κινήματος σε μια κρίσιμη μάχη.

Ο πρώην υπουργός δεν θεωρεί ότι το ΠΑΣΟΚ αιφνιδιάστηκε από τις πρόωρες εκλογές. «Το ΠΑΣΟΚ έχει παραδώσει στον ελληνικό λαό ένα ολοκληρωμένο και τεκμηριωμένο πρόγραμμα διακυβέρνησης του τόπου εδώ και τρεις μήνες. Δεν υπάρχει αιφνιδιασμός. Το ΠΑΣΟΚ είναι από καιρό πανέτοιμο για την εκλογική αναμέτρηση. Αντίθετα, η Ν.Δ. εμφανίζεται να σύρεται πίσω από τις εξελίξεις και να θέλει να προλάβει αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να είχε η διευρυνόμενη εμπλοκή κυβερνητικών παραγόντων στο σκάνδαλο των ομολόγων και η δημοσιοποίηση του πορίσματος Ζορμπά», σημειώνει και κατηγορεί τον Κων. Καραμανλή ότι «η δεκαπενθήμερη προεκλογική περίοδος που επέλεξε είναι «ανφέαρ» προς τη Δημοκρατία».

Ακόμη, κρίνει ότι η επίκληση από τον Κων. Καραμανλή της κατάρτισης του νέου προϋπολογισμού ως λόγου διενέργειας πρόωρων εκλογών, αποτελεί «ευτελισμό της σχετικής διάταξης του Συντάγματος, που μιλά για έκτακτη προσφυγή μόνο για λόγους προάσπισης του εθνικού συμφέροντος», ενώ αντιπαρέρχεται την ερώτηση για τις συνέπειες που μπορεί να έχει για το ΠΑΣΟΚ μια νέα εκλογική ήττα: «Η ερώτηση αυτή θα είχε νόημα αν μου την απευθύνατε μήνες πριν. Ύστερα από τις τελευταίες εξελίξεις στα πολιτικά δρώμενα της χώρας, τις κινήσεις πανικού της Ν.Δ. αλλά και την αυξανόμενη δυναμική του ΠΑΣΟΚ, πιστεύω ότι το ΠΑΣΟΚ θα είναι νικητής στην επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση. Το ερώτημα επομένως είναι:
τι συνεπάγεται για τη Ν.Δ. μια ήττα;», απαντά με έμφαση.

ΕΙΠΕ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΣΕ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ «Παίρνω το ρίσκο να είμαι υποψήφιος γιατί η εσωκομματική συνοχή έχει εξασφαλιστεί στο νησί» …

ΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΡΩΤΟΥΝ

Νίκος Καπετανάκης
Ποια είναι η ιδεολογία του νέου ΠΑΣΟΚ; Είναι ένα κεντροαριστερό κίνημα, ένα κεντρώο κόμμα ή μια νεοφιλελεύθερη παράταξη, όπως το «εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ» του Σημίτη;
Το ΠΑΣΟΚ από την ίδρυσή του, το 1974, μέχρι σήμερα εξακολουθεί να είναι ένας πολυσυλλεκτικός χώρος της Κεντροαριστεράς, όπου συνυπάρχουν επιμέρους τάσεις. Η διαχρονική δυναμική του ΠΑΣΟΚ στηρίζεται στην ικανότητά του να συνθέτει τα επιμέρους ρεύματα και να τα μετουσιώνει σε ρεαλιστικό κυβερνητικό πρόγραμμα με επίκεντρο την ανάπτυξη, την άμβλυνση των ανισοτήτων και την κοινωνική αλληλεγγύη.

Νίκος Λακιώτης
Δεν φοβάστε ότι στις εκλογές ο κόσμος θα σας συνδέσει με το παλαιό ΠΑΣΟΚ που έχει καταψηφίσει; Κι αν δεν ανησυχείτε εσείς, δεν το φοβάται ο Παπανδρέου;
Δεν μπορώ να δεχτώ τον προσδιορισμό «παλαιό» για ένα Κίνημα που από την ίδρυσή του συνεχώς ανανεώνεται, διαρκώς δίνει μάχες και πρωταγωνιστεί στην πολιτική ζωή της χώρας. Όσο για τα στελέχη του, και για μένα προσωπικά, το ζητούμενο είναι να συλλαμβάνουμε τα μηνύματα των καιρών και να τα διαμορφώνουμε σε πολιτική πρόταση και πράξη. Έτσι κρινόμαστε.

Δημήτρης Πετσαλούδας
Μετά μια δεκαετία από την υπουργική σας θητεία, τη θεωρείτε επιτυχημένη ή μήπως θεωρείτε πως έγιναν λάθη στον σχεδιασμό, αλλά και στον τρόπο εφαρμογής των επιχειρούμενων αλλαγών στο εκπαιδευτικό σύστημα;
Χωρίς να έχω έλλειψη αυτοκριτικής, πιστεύω ότι προώθησα τολμηρές προτάσεις και τομές. Φυσικά και στον σχεδιασμό και στην εκτέλεσή τους, όπως σε κάθε ανθρώπινη προσπάθεια, υπήρξαν και αστοχίες. Βασικοί θεσμοί της μεταρρύθμισης που προώθησα έχουν παραμείνει, όπως ο διπλασιασμός των εισακτέων στα ΑΕΙ, η κατάργηση της επετηρίδας, ο διορισμός των εκπαιδευτικών μέσω ΑΣΕΠ, η ενισχυτική διδασκαλία, το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, το ολοήμερο νηπιαγωγείο και δημοτικό, η Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση και η Ειδική Αγωγή.

Δημήτρης Πετράτος
Η μετακίνησή σας στην Κεφαλονιά τι λόγους εξυπηρετεί; Γιατί αποχωρείτε από την Α΄ Αθηνών;
Για μένα η πολιτική δεν υπήρξε ποτέ αυτοσκοπός. Πάντα την έβλεπα ως μέσο για την εξυπηρέτηση συλλογικών αξιών. Αυτό θεωρώ πως κάνω και τώρα με την επιλογή μου να κατέβω, όταν μου ζητήθηκε, στη μονοεδρική περιφέρεια της ιδιαίτερης πατρίδας μου. Το ρίσκο το παίρνω γιατί πιστεύω ότι έτσι θα βοηθήσω την παράταξή μου, αφού εκεί με χρειάζεται στην κρίσιμη αυτή μάχη.
Συγχρόνως με γοητεύει η ιδέα ότι θα μπορέσω να ολοκληρώσω το έργο που έχω αρχίσει από χρόνια και να προωθήσω ένα μακρόπνοο αναπτυξιακό πρόγραμμα για την ιδιαίτερή μου πατρίδα.

Χρήστος Γκόγκας
Κύριε Αρσένη, το 2005 ο Κ. Καραμανλής «σας πλεύρισε» όπως τώρα ο Σαρκοζί τους Γάλλους Σοσιαλιστές. Ακόμα τον θεωρείτε «γρήγορο κανόνι»;
Ο Πρωθυπουργός με δέχτηκε ύστερα από δικό μου αίτημα και, φυσικά, δεν με «πλεύρισε»… Η επίσκεψή μου εκείνη ήταν η πρώτη από σειρά επαφών που είχα με τους αρχηγούς και στελέχη των πολιτικών δυνάμεων, προωθώντας την αναγκαιότητα μιας συζήτησης για την Ελλάδα του 2020, χωρίς κομματικές και άλλες σκοπιμότητες, με μοχλό το Ινστιτούτο Ερευνών και Πολιτικής Στρατηγικής για την Ανάπτυξη και τη Διακυβέρνηση (ΙΝΕΡΠΟΣΤ) του οποίου τότε ήμουν πρόεδρος. Η ενέργεια εκείνη ξένισε, γιατί ίσως δεν είναι μέσα στην πολιτική μας κουλτούρα να βλέπουμε να συναντώνται πολιτικοί χωρίς κομματικές σκοπιμότητες.
Όσο για το «γρήγορο κανόνι», θα πρέπει να δεχτούμε πως έχουν και οι πολιτικοί δικαίωμα στο χιούμορ.

Κείμενο.

Print this pageEmail this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedIn