ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μέσα σε μια κατάμεστη αίθουσα στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ), πραγματοποιήθηκε, την Τετάρτη 18 Απριλίου 2018 και ώρα 18:00-21:00, εκδήλωση μνήμης, αφιερωμένη στον αείμνηστο πολιτικό Γεράσιμο Αρσένη. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης προβλήθηκε η τελευταία συνέντευξη του Κεφαλλονίτη πολιτικού, η οποία δόθηκε λίγες μέρες πριν από τον θάνατό του, και ακολούθησε συζήτηση με θέμα: «1996: Έτος ορόσημο για τη χώρα και την Προοδευτική Παράταξη». Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο κ. Σωτήρης Μουσούρης, Πρόεδρος του ΙΝΕΡΠΟΣΤ και πρώην αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ.

Έχοντας ως έναυσμα τις άκρως ενδιαφέρουσες απόψεις του Γερ. Αρσένη, έτσι όπως αυτές αποτυπώθηκαν στη τελευταία του κατάθεση ψυχής, ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των ομιλητών της εκδήλωσης. Τον λόγο πήραν οι Μιχάλης Σπουρδαλάκης, κοσμήτορας και καθηγητής πολιτικής επιστήμης στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Δημήτρης Πιπεργιάς, πρώην βουλευτής, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, πρώην υπουργός και ο Δημήτρης Βερβεσός, πρόεδρος της ολομέλειας των δικηγορικών συλλόγων. Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Δήμος Βερύκιος.

Σε γενικές γραμμές αναλύθηκαν και σχολιάστηκαν οι διεργασίες που έλαβαν χώρα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ το 1996 και οποίες καθόρισαν σε μεγάλο βαθμό και τη μετέπειτα τύχη της χώρας. Είναι η περίοδος που το κόμμα, που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου, ακροβατεί μεταξύ δυο διαφορετικών ιδεολογικών κατευθύνσεων. Από τη μία, η  αναπτυξιακή- κοινωνική  γραμμή του Γεράσιμου Αρσένη και από την άλλη η εκσυγχρονιστική αντίληψη του Κώστα Σημίτη, άμεσα επηρεασμένη από το ρεύμα του ευρωπαϊσμού. Ειδικότερα, αποσπάσματα της συνέντευξης που αφορούσαν στην επιλογή του Ανδρέα Παπανδρέου αναφορικά με τον «φυσικό» του διάδοχο και τις παρεμβάσεις και μεθοδεύσεις που έγιναν κατά τη  διαδικασία εκλογής του επόμενου προέδρου του ΠΑΣΟΚ το 1996, κέντρισαν το ενδιαφέρον του κοινού .

Ακόμη, υπήρξαν αναφορές στην πολιτική στροφή του ΠΑΣΟΚ το 1985, στην εγκατάλειψη βασικών κυβερνητικών  επιλογών της πρώτης τετραετίας  (πχ δημοκρατικός προγραμματισμός , κοινωνικοποίηση δημοσίων επιχειρήσεων κλπ) και στην υιοθέτηση μιας περισσότερο συντηρητικής οικονομικής πολιτικής, γεγονός που επηρέασε άμεσα και το ιδεολογικό στίγμα του κόμματος. Έγινε, επίσης, λόγος στο πως οι διεθνείς και ευρωπαϊκές εξελίξεις και η στροφή  προς πιο νεοφιλελεύθερες κατευθύνσεις που συντελούνται την ίδια περίοδο επηρέασαν και προσδιόρισαν σ’ ένα μεγάλο βαθμό την ιδεολογική πυξίδα του κόμματος και τις επιλογές πολιτικής. Επιπροσθέτως, τόσο από την ίδια τη συνέντευξη του Γεράσιμου Αρσένη όσο και από τις  τοποθετήσεις των ομιλητών αμφισβητήθηκαν επικρατούσες απόψεις που έχουν καλλιεργηθεί εντέχνως από  αντιπολιτευτικές δυνάμεις και μερίδα του Τύπου για τις «σπατάλες και υπερβολικά ελλείμματα», την διόγκωση του χρέους και το ρόλο των συνδικαλιστών  κατά την πρώτη τετραετία της διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ ενώ συζητήθηκε η γενικότερη στάση του κομματικού μηχανισμού απέναντι στις κυβερνητικές επιλογές και  στη μεταρρυθμιστική – αναπτυξιακή στρατηγική  του Γεράσιμου Αρσένη.

Ιδιαίτερο κομμάτι της εκδήλωσης αποτέλεσαν οι βιωματικές μαρτυρίες των ομιλητών, αναφορικά με τον Γεράσιμο Αρσένη. Όσοι τον γνώρισαν ή συνεργάστηκαν μαζί του, τόνισαν τη μοναδική του ικανότητα να συνδυάζει την οικονομική –  αναπτυξιακή του σκέψη με έναν ανόθευτο και πηγαίο πατριωτισμό, σπάνιο για την εποχή μας. Ο Κεφαλλονίτης πολιτικός, αν και απών από την εκδήλωση, ήταν νοερά παρών, δεδομένου ότι η ουσία, το καταστάλαγμα των απόψεων του, έτσι όπως καταγράφηκαν στην τελευταία του μαρτυρία, αποτελεί ακόμα και σήμερα το διακύβευμα της πολιτικής και οικονομικής ζωής της χώρας.

 

Χαιρετισμός Σωτήρη Μουσούρη, Προέδρου ADGI – INERPOST

https://youtu.be/PyW7CxcPgkY

Ομιλία Μιχάλη Σπουρδαλάκη, Κοσμήτορα, Καθηγητή Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

https://youtu.be/traNfdsUgfU

Ομιλία Δημήτρη Βερβεσού, Προέδρου της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων

https://youtu.be/2HS4Us_Rsk8

Ομιλία Δημήτρη Πιπεργιά, Πρώην Βουλευτή

https://youtu.be/rl8jNtMjZuQ

Ομιλία Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλους, Πρώην Υπουργού

https://youtu.be/23GORSF6jGY

Παρέμβαση Δήμου Βερύκιου, Δημοσιογράφου, Αντιπροέδρου Alpha

https://youtu.be/ztyTlvMpyaw

 

Print this pageEmail this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedIn