Η «συμφωνία της Νέας Υόρκης» της 13ης Φεβρουαρίου 2004 που προωθήθηκε από τις ΗΠΑ και επιβλήθηκε στην Κυπριακή Δημοκρατία επειδή, δυστυχώς, ο κ. Παπαδόπουλος υποχώρησε, αναδεικνύει τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, σε υπέρτατο επιδιαιτητή. Μπαίνουμε σε μια ιδιαίτερα επικίνδυνη καμπή του Κυπριακού προβλήματος, σε μια προδιαγεγραμμένη πορεία.
Από τη δημοσιοποίηση του σχεδίου Ανάν, τον Νοέμβριο του 2002, έχω συμμετάσχει σε εκδηλώσεις, τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα, για να γίνει κατανοητό σε όλους ότι το Σχέδιο αυτό, ουσιαστικά, θα οδηγήσει στον αφελληνισμό της Κύπρου και τον ακρωτηριασμό του Ελληνισμού.
Με αίσθηση της ιστορικής ευθύνης του καθενός, θα πρέπει να αντισταθούμε και να μην λυγίσουμε. Ελπίζω η Ελλάδα, ως εγγυήτρια δύναμη, να μην προσυπογράψει ένα Σχέδιο το οποίο όχι μόνο δεν θα εγγυάται την ασφάλεια αλλά θα καλλιεργεί συνθήκες ανωμαλίας στην ευρύτερη περιοχή.
Πιστεύω τέλος ότι τα αδέλφια μας στην Κύπρο θα καταψηφίσουν στο δημοψήφισμα όποιο Σχέδιο Ανάν παραβιάζει τις πάγιες εθνικές μας θέσεις, τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και το Ευρωπαϊκό κεκτημένο. Στη μάχη αυτή, εμείς στην Ελλάδα πρέπει να ταχθούμε στο πλευρό τους.

Print this pageEmail this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedIn