Αλυσιδωτές οι συνέπειες του προβλήματος των βάσεων
Άλλοι υποψήφιοι αδικούνται και άλλοι ευνοούνται κατάφωρα
Ο πρώην Υπουργός Εθνικής Παιδείας και πρώην Υπουργός Εθνικής Άμυνας, υποψήφιος -σήμερα- Βουλευτής στη μονοεδρική περιφέρεια της Κεφαλονιάς – Ιθάκης, Γεράσιμος Δ. Αρσένης, έκανε την ακόλουθη δήλωση για το πρόβλημα που προέκυψε με την ανακοίνωση των βάσεων των πανελλαδικών εξετάσεων:

«Το ζήτημα που προέκυψε με τις βάσεις των πανελλαδικών εξετάσεων είναι ένα απαράδεκτο δείγμα ανοργανωσιάς, διάλυσης και προχειρότητας, που δημιουργεί προβλήματα και απαξιώνει ένα θεσμό που μέχρι σήμερα ήταν αδιάβλητος και αδιαμφισβήτητος.

Δύο ιδιαίτερα ευαίσθητα Υπουργεία, αυτό της Εθνικής Άμυνας και αυτό της Εθνικής Παιδείας, εμπλέκονται σε ένα σοβαρότατο πρόβλημα, που έχει αλυσιδωτές συνέπειες και για το οποίο έχουν ακέραιη την ευθύνη.

Το πρόβλημα αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εισαχθούν στις στρατιωτικές σχολές υποψήφιοι στερούμενοι των απαιτουμένων ψυχοσωματικών προσόντων. Συνέπειά του είναι η αλλοίωση των βάσεων εισαγωγής όχι μόνο στις Στρατιωτικές Σχολές αλλά και σε άλλες, αφού η κρίση επιλογής είναι ενιαία και αδιαίρετη για όλες τις σχολές με μοναδικά κριτήρια την ικανότητα, τη σειρά προτίμησης και τη βαθμολογία των υποψηφίων.

Για παράδειγμα, υποψήφιος που είχε προτίμηση τη Σχολή Ευελπίδων και υψηλή βαθμολογία, δεν εισήχθη εκεί αλλά εισήχθη και κατέλαβε θέση, λόγου χάριν, στη σχολή πολιτικών μηχανικών του ΕΜΠ, στερώντας έτσι τη θέση αυτή από έναν άλλο υποψήφιο ο οποίος, αντί να την καταλάβει, όπως θα συνέβαινε υπό κανονικές συνθήκες, εισάγεται σε σχολή κατώτερης προτίμησής του.

Το νέο αυτό «ολίσθημα» προκαλεί πραγματική αναστάτωση, γιατί επηρεάζει ένα σημαντικό αριθμό υποψηφίων, που άλλοι ευνοήθηκαν και άλλοι αδικήθηκαν κατάφωρα». Το Υπουργείο οφείλει να εκδώσει νέους διορθωμένους καταλόγους εισακτέων και, αυτή τη φορά, ας προσέξει να μην κάνει νέα λάθη.

Print this pageEmail this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedIn