Σε σημερινή ραδιοφωνική συνέντευξη στο σταθμό Σκάϊ στο δημοσιογράφο Λυκούργο Κομίνη, ο πρώην Υπουργός και Βουλευτής Α΄ Αθήνας Γεράσιμος Δ. Αρσένης, είπε, μεταξύ άλλων, σχετικά με τις εξελίξεις στο Κυπριακό τα ακόλουθα:
«Από αυτά που ξέρουμε, γιατί δεν έχουμε ακόμα το κείμενο, πρέπει ειλικρινά να σας πω ότι δεν βρίσκω την πρόταση του Γ.Γ. του ΟΗΕ ούτε μέσα στα πλαίσια των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ούτε μέσα στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού κεκτημένου και νομίζω ότι δημιουργεί ένα μόρφωμα, ένα τερατούργημα, το οποίο δεν θα είναι βιώσιμο και η μόνη δύναμη που θα κερδίσει από αυτή την υπόθεση είναι η Μεγάλη Βρετανία.
Εγώ θέλω να εκφράσω την απογοήτευσή μου γιατί είμαι μέλος του Ελληνικού Κοινοβουλίου και παίρνω πληροφορίες από τη Νέα Υόρκη και από την Άγκυρα και από διαρροές στις ελληνικές εφημερίδες αλλά δεν έχω μπροστά μου το κείμενο. Έτσι, σήμερα δημιουργείται ένα κλίμα, χωρίς να ξέρουμε ακριβώς γιατί μιλάμε. Εγώ θα περίμενα σήμερα να είχε ήδη συγκληθεί η Βουλή για να ενημερωθεί, θα περίμενα και τα κομματικά μας όργανα, η Κεντρική Επιτροπή και η Κοινοβουλευτική Ομάδα να είχαν ενημερωθεί και να γινόταν μια συζήτηση. Και το ίδιο να είχε γίνει και στα άλλα Κόμματα.
…Πρέπει να καταλάβει ο έλληνας πολίτης ότι αυτό που γίνεται στην Κύπρο δεν αφορά μόνο στα αδέρφια μας στην Κύπρο, αφορά στο μέλλον του Ελληνισμού, αφορά στην καθημερινότητά μας, αύριο και μεθαύριο.
…Με αυτό το τελεσίγραφο, που δεν έχει την αρμοδιότητα να δώσει ο Γ.Γ., προσπαθεί ουσιαστικά να αναιρέσει το Ελσίνκι και να συνδέσει πάλι στενότατα τη διαδικασία της ένταξης με τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού.
…Εδώ ακούω πολλές συζητήσεις για το αν θα πρέπει να απορριφθεί ή όχι η πρόταση του Κόφι Ανάν. Τη δική μου την άποψη την ξέετε. Το θέμα όμως δεν είναι εκεί. Αυτό που πρέπει να απορριφθεί είναι το χρονοδιάγραμμα που προσπαθεί να επιβάλει ο Κόφι Ανάν. Δεν πρέπει να δεχθούμε το χρονοδιάγραμμα αυτό, πρέπει να πούμε ότι χρειάζεται πολύς χρόνος για συζήτηση. Φυσικά, θα κάνουμε διάλογο κάποια στιγμή, αλλά αυτό δεν πρέπει να ενταχθεί στη λογική και το χρονοδιάγραμμα της ένταξης. Δεν είναι δυνατόν να μας καθορίσει ο Κόφι Ανάν, δηλαδή ποιοι; οι ΑγγλοΑμερικάνοι, μέσω του Κόφι Ανάν, το πότε και για ποιο σχέδιο θα γίνει δημοψήφισμα στην Κύπρο.
…Νομίζω ότι σε αυτό το θέμα πρέπει να πάρει θέση η Αθήνα για να μην αφήσει μόνο του τον Κληρίδη, που βρίσκεται σε μια σχετική αδυναμία αυτή τη στιγμή, να αντισταθεί σε αυτές τις πιέσεις.
…Εάν στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της 12/12 μπει σε παράρτημα η πρόταση του Κόφι Ανάν ως βάση συζήτησης έχει τελειώσει το θέμα. Ελάχιστα θα μπορέσουν να αλλάξουν μετά από αυτό το πλαίσιο.
…Το πλαίσιο όμως που εμείς έχουμε δεχθεί είναι οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και το Ευρωπαϊκό κεκτημένο. Αν δεχθούμε λοιπόν ένα άλλο πλαίσιο, έξω από αυτή τη λογική, έχουμε μεταφέρει τη συζήτηση σε ένα άλλο επίπεδο, που ουσιαστικά καταργεί τη Δημοκρατία, φτιάχνει ένα άλλο κράτος και νομιμοποιεί τον Αττίλα.
Γιατί να το δεχθούμε αυτό ως βάση συζήτησης και να μην πούμε ότι εμείς θέλουμε χρόνο για να συνεχίσουμε το διάλογο, ότι αποσυνδέουμε αυτή τη διαδικασία του διαλόγου από τη διαδικασία ένταξης.
…Βέβαια, de facto διχοτόμηση υπάρχει. Το θέμα είναι ότι από τη δική μας την πλευρά, από την πλευρά της Αθήνας και της Λευκωσίας, δεν πρέπει να υπάρξει έλλειψη θάρρους. Πρέπει να είμαστε τολμηροί σε αυτή την υπόθεση.
… Αυτή τη στιγμή, δεν παίζεται μόνο ένα παιχνίδι ένταξης μίας χώρας στην ΕΕ. Μέσα σε αυτό το παιχνίδι υπάρχει προσπάθεια να δημιουργηθεί μία κατάσταση στην Κύπρο, που, σε τελευταία ανάλυση, τον έλεγχο του νησιού θα τον έχουν οι Αγγλοαμερικάνοι.»

Print this pageEmail this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedIn