Κριτική στις εκτιμήσεις στις οποίες βασίζει η Κυβέρνηση την εισοδηματική της πολιτική άσκησε ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γεράσιμος Δ. Αρσένης, που υπογράμμισε και την ανάγκη να ανοίξει άμεσα η συζήτηση για την αντιμετώπιση του στασιμοπληθωρισμού με έμφαση στις διαρθρωτικές αλλαγές στην αγορά και στην παραγωγή.

Η περιοριστική εισοδηματική πολιτική της Κυβέρνησης, τόνισε ο Γεράσιμος Δ. Αρσένης, στηρίζεται στην εκτίμηση ότι ο πληθωρισμός οφείλεται στην υπερβάλλουσα ζήτηση, αλλά η πραγματικότητα είναι διαφορετική. «Ο πληθωρισμός και η σχετικά χαμηλή παραγωγικότητα οφείλονται κυρίως στην πλημμελή λειτουργία της αγοράς, στον ολιγοπωλειακό ανταγωνισμό και στην ανορθολογιστική διάρθρωση της παραγωγής» επεσήμανε.

«Σε οικονομίες με αυτά τα χαρακτηριστικά, η εφαρμογή περιοριστικής πολιτικής της λεγόμενης «Συναίνεσης της Ουάσινγκτον» όχι μόνον δεν αντιμετωπίζει τα προβλήματα αλλά οδηγεί σε στασιμοπληθωρισμό» είπε και προειδοποίησε πως «αν δεν έχουμε ακόμα φτάσει σε αυτή τη φάση αυτό οφείλεται στον ιδιωτικό δανεισμό που επιτρέπει η μεγάλη ρευστότητα των Τραπεζών. Έχει γίνει μια μετακίνηση του ελλείμματος από τον Δημόσιο στον Ιδιωτικό τομέα».

Ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ πρότεινε να ανοίξει η συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων για το κατάλληλο πακέτο μέτρων για αντιμετώπιση του στασιμοπληθωρισμού, με έμφαση στις διαρθρωτικές αλλαγές στην αγορά και στην παραγωγή.

Κλείνοντας πρότεινε «παρά τα πολύ στενά περιθώρια της δημοσιονομικής πολιτικής που έχει καθιερώσει ο προϋπολογισμός, αλλά εν όψει του γεγονότος ότι η κυβέρνηση πιστεύει ότι το έλλειμμά της θα είναι κάτω από 3% αυτό το χρόνο, να υπάρξει κάποια ελαστικότητα και, τουλάχιστον, η τμηματική καταβολή σε τέσσερις δόσεις για τους εκπαιδευτικούς και για τους νοσοκομειακούς να συντμηθεί σε δύο δόσεις» παρατηρώντας ότι «αυτό θα είναι τουλάχιστον μία μικρή ανακούφιση και μία ένδειξη ευαισθησίας στις τάξεις των μισθωτών που αδικούνται με αυτή την εισοδηματική πολιτική και φοβάμαι ότι αδικούνται για λάθος λόγους.»

Print this pageEmail this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedIn