ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΑΡΣΕΝΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ «ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΘΕΣΜΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΑΕΙ»

Κενά που καθιστούν δυσλειτουργικό το Ν/Σ για τη «Μεταρρύθμιση του Θεσμικού Πλαισίου για τη Δομή και Λειτουργία των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων» επεσήμανε ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γεράσιμος Δ. Αρσένης κατά την παρέμβασή του στη συζήτηση ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής, τονίζοντας πως «δεν πρόκειται για μεταρρυθμίσεις αλλά μερικές ρυθμίσεις-μερεμέτια στο υπάρχον πλαίσιο».

Ως παράδειγμα των θεσμικών κενών που παρουσιάζει το Ν/Σ, ο Γεράσιμος Δ. Αρσένης ανέφερε την απουσία προνοιών για διατήρηση της αρμονίας που πρέπει να υπάρχει μεταξύ της Αυτοδιοίκησης των Πανεπιστημίων και της Συνταγματικής υποχρέωσης του Κράτους να καθορίζει την εκπαιδευτική πολιτική. Τα κενά αυτά, υπογράμμισε, θα συρρικνώσουν το αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ και θα καταστρατηγήσουν την υποχρέωση του Κράτους να προωθεί τη Παιδεία ως συλλογικό αγαθό.

Ως ειδικότερα παραδείγματα ανέφερε πως το νομοθέτημα δεν προβλέπει ούτε τους θεσμούς που θα αποφασίζουν για τον αριθμό των εισακτέων στα διάφορα τμήματα των ΑΕΙ, ούτε και το θεσμικό πλαίσιο μέσα από το οποίο θα αποφασίζεται η κατανομή τους στα διάφορα Ιδρύματα. Επεσήμανε επίσης την απουσία ειδικού δεσμευτικού πλαισίου για επίλυση αυτών των προβλημάτων και τον κίνδυνο οι αποφάσεις να λαμβάνονται είτε από το ΥΠΕΠΘ, με αποτέλεσμα να περιορίζεται το αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ, είτε από τα ΑΕΙ με κίνδυνο να προσβάλλεται το πνεύμα της Συνταγματικής προσταγής που αναθέτει στο Κράτος την υποχρέωση της διαμόρφωσης της Εκπαιδευτικής Πολιτικής.

«Το άτολμο αυτό Ν/Σ θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που προτίθεται να λύσει» είπε ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ προσθέτοντας ότι δεν αλλάζει το πλαίσιο των οργανωτικών δομών και σχημάτων που αποτελούν τον πυρήνα του βασικού προβλήματος της λειτουργίας των ΑΕΙ.

Print this pageEmail this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedIn