Η υπόθεση του Χρηματιστηρίου δεν έχει κλείσει. Παραμένει ανοικτή. Η κοινή γνώμη απαιτεί να ερευνηθεί υπεύθυνα, αντικειμενικά και σε βάθος η υπόθεση αυτή.
Η απουσία αξιόπιστου πορίσματος που να αξιολογεί όλο το φάσμα των ενεργειών, πράξεων, ελέγχων και παραλείψεων στο Χρηματιστήριο συνδράμει στην καλλιέργεια σεναρίων και φημών που υπονομεύουν την ομαλή λειτουργία του Χρηματιστηρίου, ρίχνουν βαριά σκιά στους θεσμούς και στους παίκτες του Χρηματιστηρίου και σε τελευταία ανάλυση στο ίδιο το σύστημα διακυβέρνησης.
Η βουλή οφείλει να ανταποκριθεί στο αίτημα της κοινής γνώμης. Το ερώτημα είναι πώς θα επιτελέσει το έργο αυτό υπεύθυνα, αποτελεσματικά και μακρυά από στενές κομματικές σκοπιμότητες.
Η Ν.Δ. υπέβαλε εκ νέου πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής κατά τις διατάξεις του άρθρου 144.
Οι συνάδελφοί μου, του ΠΑΣΟΚ, ανέδειξαν τις τεχνικές αδυναμίες της πρότασης και δεν θα επανέλθω σε αυτές. Η συζήτηση όμως στη βουλή, ο πολεμικός χαρακτήρας των αγορεύσεων κατέδειξαν ότι ουσιαστικά η Ν.Δ. δεν επιδιώκει σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση του θέματος.
Αμφιβάλω μάλιστα αν πραγματικά επιδιώκει τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής. Γιατί αν πράγματι ήταν αυτός ο στόχος της θα μπορούσε να είχε ακολουθήσει άλλη διαδικασία, η οποία θα συνεκέντρωνε ευρύτατη στήριξη από το Σώμα.
Πιστεύω ότι η πρόταση είναι υποκριτική και τα ελατήρια της είναι σαφώς ενταγμένα στη λογική της κομματικής εκμετάλλευσης ενός ευαίσθητου θέματος.
Μια εξεταστική επιτροπή, κάτω από αυτό το κλίμα και με αυτές τις προθέσεις όχι μόνο δεν θα συνέβαλε στην εξέταση του θέματος αλλά θα υποβάθμιζε το κύρος της ίδιας της βουλής.
Για όλους αυτούς τους λόγους καταψηφίζω την πρόταση της Ν.Δ.
Το θέμα όμως παραμένει και δεν πρέπει να απογοητεύσουμε την κοινή γνώμη. Πιστεύω ότι η Κυβέρνηση μπορεί να πάρει εποικοδομητική πρωτοβουλία.
Προτείνω η Κυβέρνηση, με δική της πρωτοβουλία, να προσδιορίσει η ίδια το περιεχόμενο μιας ενδελεχούς έρευνας της λειτουργίας του Χρηματιστηρίου στα έτη 1999 και 2000 και να στέρξει στη σύσταση μιας επιτροπής της βουλής, η οποία, πλαισιωμένη από εμπειρογνώμονες, θα εξετάσει το θέμα από όλες του τις πλευρές και θα καταθέσει το πόρισμά της στην Ολομέλεια της βουλής, εντός τριμήνου.
Η επιτροπή αυτή μπορεί να συσταθεί είτε κατά τις διατάξεις του άρθρου 144 του κανονισμού της βουλής (Εξεταστική Επιτροπή) είτε κατά τις διατάξεις του άρθρου 44 (Επιτροπή για τη μελέτη ζητημάτων γενικότερου ενδιαφέροντος). Η τελευταία επιτροπή δεν επιτελεί ανακριτικό έργο, αλλά έχει όλες τις δυνατότητες μιας εις βάθος έρευνας.
Με αυτόν τον τρόπο, θα έχουμε ένα πόρισμα που θα φωτίσει όλες τις πτυχές του θέματος, (φυσικά η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν μπορεί να επιτελέσει τέτοιο έργο), θα έχουμε ένα πολύτιμο οδηγό για νομοθετικές ρυθμίσεις για τη βελτίωση της λειτουργίας του Χρηματιστηρίου. Τέλος, το πόρισμα αυτό θα αποτελέσει πολύτιμη βάση δεδομένων για περαιτέρω ενέργειες της βουλής και της Δικαιοσύνης, αν προκύψουν συγκεκριμένες ευθύνες.

Print this pageEmail this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedIn