Ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Α΄ Αθήνας Γεράσιμος Αρσένης στη σημερινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων για το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, μεταξύ άλλων, είπε :

«Η παγκόσμια οικονομία περνάει μια περίοδο ύφεσης. Ενώ οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν τα κυκλικά προβλήματα της οικονομίας τους εφαρμόζοντας επεκτατική δημοσιονομική πολιτική, στην Ε.Ε. κυριαρχεί μια δογματική αντιπληθωριστική αντίληψη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Πρέπει να δοθεί έμφαση στην ενίσχυση των επενδύσεων σε έρευνα και τεχνολογία και, γι΄ αυτό το λόγο, οι δημόσιες επενδύσεις δεν πρέπει να υπολογίζονται στο δείκτη του ελλείμματος.

Αυτή η πρόταση είναι ιδιαίτερα σημαντική για την Ελλάδα η οποία, σε αντίθεση με τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν έχει ολοκληρώσει τη συγκρότηση των αναγκαίων υποδομών και, συνεπώς, έχει ανάγκη δυναμικού προγράμματος δημοσίων επενδύσεων ως προϋπόθεση για ανάπτυξη. Όμως, για να ικανοποιηθούν οι κανόνες του προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, οι δημόσιες επενδύσεις μειώνονται από 9.5% το 2003 σε 5% του ΑΕΠ το 2006. Επιτυγχάνεται, λοιπόν, η σταθερότητα εις βάρος της ανάπτυξης και, πράγματι, ο ρυθμός ανάπτυξης μειώνεται από 4.1% το 2001 σε 3,6% το 2006.

Όσον αφορά το Δημόσιο Χρέος, ο κανόνας του 60% επιβλήθηκε από τις Κεντρικές Τράπεζες για να αποκλεισθεί υπερβολικός δανεισμός από χώρες μεγάλου μεγέθους που επηρρεάζουν τις χρηματαγορές. Αυτό όμως δεν έχει σχέση με την ελληνική οικονομία και, γι΄ αυτό, πρέπει να γίνει αποδεκτή μια βραδύτερη μείωση του Δημοσίου Χρέους. Ο ρυθμός μείωσης του δείκτη του Χρέους, όπως εμφανίζεται στο Πρόγραμμα 2002 – 2006, επιτυγχάνεται εις βάρος των Δημοσίων Επενδύσεων.»

Print this pageEmail this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedIn