Ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Α΄ Αθήνας Γεράσιμος Αρσένης στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών για την κύρωση του Προϋπολογισμού είπε μεταξύ άλλων:

«Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, αν τελικά εγκριθεί από την Σύνοδο Κορυφής, θα δημιουργήσει πρόσθετα εμπόδια στην αξιοποίηση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της χώρας. Η πρόταση δίνει έμφαση στην ταχεία μείωση του Δημόσιου Χρέους στο 60% του ΑΕΠ, με σοβαρές συνέπειες για τις χώρες που δεν συμμορφώνονται. Η εφαρμογή όμως αυτού του κανόνα για όλες τις χώρες, ανεξάρτητα από το επίπεδο ανάπτυξης και τις επενδυτικές ανάγκες καταλύει την αρχή της συνοχής και το στόχο της πραγματικής σύγκλισης.
Αυτό καθίσταται σαφές στο αναθεωρημένο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, το οποίο πρόσφατα κατέθεσε η Κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ για το 2006 προβλέπεται μόνο 3,6%, ο ρυθμός αύξησης των επενδύσεων προβλέπεται να μειωθεί από 9,5% το 2003 σε μόλις 5,1% το 2006 για να δημιουργηθούν τα δημοσιονομικά πλεονάσματα ώστε να μειωθεί το Δημόσιο Χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ από 105,3% το 2002 σε 96,1% το 2006.»
Ο κ. Αρσένης πρότεινε «να συζητηθεί η πρόταση της Επιτροπής και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα της Ελλάδας 2002-2006 στην Επιτροπή και ίσως στην Ολομέλεια, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής που θα επιληφθεί του θέματος αυτού«. «Κατά την προσωπική μου άποψη», συνέχισε «η χώρα μας πρέπει να επιμείνει στην υποκατάσταση γενικών, άκαμπτων, αριθμητικών δεικτών με εξειδικευμένα μεσοπρόθεσμα προγράμματα για κάθε χώρα ώστε να απελευθερωθεί η αναπτυξιακή δυναμική, να τηρηθεί η αρχή της συνοχής και να προωθηθεί η πραγματική σύγκλιση.

Print this pageEmail this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedIn