Σε ομιλία που οργάνωσε το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, ενώπιον μελών του καθώς και της ευρύτερης επιχειρηματικής κοινότητας, ο Βουλευτής και πρώην Υπουργός κος Γεράσιμος Αρσένης τόνισε ότι:
Η ασύμμετρη αύξηση της παραγωγής (π.χ. 10% στις κατασκευές, 1% στη μεταποίηση και στασιμότητα στην αγροτική πολιτική) δημιουργεί ένα σοβαρό παραγωγικό έλλειμμα που αντανακλάται στη διεύρυνση του ελλείμματος στις εξωτερικές συναλλαγές, στην επιδείνωση της ανταγωνιστικότητάς μας.
Επενδύσεις σε καινοτόμες δράσεις ή δυναμικούς τομείς που θα μπορούσαν να υποκαταστήσουν τον κατασκευαστικό τομέα ως λοκομοτίβα ανάπτυξης, όταν τα έργα θα αρχίζουν να ολοκληρώνονται είναι ιδιαίτερα χαμηλές.
Ο κος Αρσένης εξέφρασε την άποψη ότι μετά το 2005, δεν θα μπορέσουμε να αποφύγουμε την ύφεση. Μπορούμε, όμως, είτε να μετριάσουμε τις επιπτώσεις και να δώσουμε μεσοπρόθεσμα μια θετική προοπτική, αν τολμήσουμε τώρα να προχωρήσουμε σε ένα πρόγραμμα ειδικών μεταρρυθμίσεων στους τομείς της Οικονομίας, της Δημόσιας Διοίκησης και του πολιτικού συστήματος.
Ο κος Αρσένης εκτίμησε ότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται σε παρακμή, αλλά οι δυνάμεις της δημιουργίας έχουν μπλοκαρισθεί στα γρανάζια παρωχημένων θεσμών. «Χρειαζόμαστε«, είπε χαρακτηριστικά «έναν εθνικό βελονισμό«, για να απελευθερώσει την ενέργεια που κρύβουμε μέσα μας.
Τόνισε ότι αυτή η πορεία είναι δύσκολη, αλλά εφικτή και μπορεί να καταλήξει σε ένα «επιχειρησιακό πρόγραμμα ανάπτυξης», στο πλαίσιο μιας νέας δομής, μιας «αναπτυξιακής διακυβέρνησης«. Μια τέτοια πορεία προϋποθέτει την ενεργό συμμετοχή των πολιτών που τολμούν και ελπίζουν.

Print this pageEmail this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedIn