ΟΜΙΛΙΑ ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ Δ. ΑΡΣΕΝΗ
ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΠΑΣΟΚ Α” ΑΘΗΝΑΣ ΣΤΟ REX,
ΔΕΥΤΕΡΑ 4/3/02

«ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΠΡΑΞΙΑ ΘΕΣΜΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΩΝ»

«Η Δημοκρατία στον τόπο μας δεν κινδυνεύει από εκτροπές αλλά από την αδράνεια της πολιτικής που υποβαθμίζει την ποιότητα της δημοκρατικής λειτουργίας».

Σ “αυτό το συμπέρασμα κατέληξε ο τ. Υπουργός Γεράσιμος Αρσένης ο οποίος απηύθυνε κάλεσμα στον Πρωθυπουργό, στην Κυβέρνηση, στο ΠΑΣΟΚ, στους βουλευτές αλλά και στην αντιπολίτευση, να αναλάβουν τις ευθύνες τους για να ανατραπεί η βαθύτατη κρίση εμπιστοσύνης ανάμεσα στην πολιτική και στους πολίτες.

Ξεκινώντας την ομιλία του ο κ. Αρσένης συμφώνησε με τη διαπίστωση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι «σήμερα μια ατμόσφαιρα δυσωδίας καλύπτει την πολιτική ζωή του τόπου» και την επισήμανση του ότι «δεν επιτελούμε όλοι το καθήκον μας κατά τον τρόπο που επιβάλλεται».

Ο κ. Αρσένης, μιλώντας προσωπικά, είπε ότι θεωρεί ότι οι στιγμές είναι κρίσιμες όχι μόνο για τον τόπο αλλά και το μέλλον της προοδευτική παράταξης. «Είναι η ώρα μηδέν» είπε χαρακτηριστικά, «η ώρα ευθύνης για καθέναν από εμάς».
«Ο κόσμος έχει εκφράσει με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους τη δυσφορία του για όσα γίνονται ή δεν γίνονται» συνέχισε. «Τα βασικά προβλήματά του, η ανεργία, η ακρίβεια, το χαμηλό του εισόδημα παραμένουν άλυτα: η καθημερινότητα, ιδιαίτερα κάθε συναλλαγή με το δημόσιο κοστίζει σε κόπο, χρόνο ή και χρήμα. Υπάρχει διάχυτη η αίσθηση ότι λίγοι πλουτίζουν σε βάρος των πολλών και ότι για να πετύχει κανείς οτιδήποτε χρειάζεται μέσο ή συναλλαγή. Η πολιτική φαντάζεται ανοχύρωτη μπροστά στα οικονομικά συμφέροντα και οι πολιτικές ηγεσίες αδύναμες να διαχειρισθούν από τα απλά ως τα κρίσιμα πολιτικά ζητήματα. Αποτέλεσμα αυτής της διάχυτης δυσφορίας είναι από την μία μεριά η εδραίωση του αισθήματος ανασφάλειας και αβεβαιότητας στον έλληνα πολίτη και από την άλλη η απομάκρυνση του από την πολιτική και τα πολιτικά δρώμενα. Έτσι βιώνουμε στις μέρες μας μια βαθύτατη κρίση εμπιστοσύνης ανάμεσα στην πολιτική και στους πολίτες «.

«Όλοι έχουμε κομμάτι ευθύνης», τόνισε ο Γ. Αρσένης, «αλλά η κρίση θα ξεπερασθεί μόνο όταν οι δημοκρατικοί θεσμοί βγουν από την αδράνειά τους και λειτουργήσουν ικανοποιητικά. Όταν η πολιτική μπαίνει στο περιθώριο, η διαπλοκή και η συναλλαγή έρχονται στο προσκήνιο». Αναφερόμενος στη διαπλοκή, υποστήριζε ότι αυτή πάντα υπήρχε στις αστικές δημοκρατίες αλλά ότι οι πιέσεις και οι συγκρούσεις γίνονται ορατές και καθορίζουν το πολιτικό γίγνεσθαι όταν η πολιτική περιορίζεται στη διαιτησία και στην εξισορρόπηση αντικρουόμενων συμφερόντων. «Η πολιτική πρέπει να προστατεύσει την αυτονομία της και να λειτουργεί με αποκλειστικό γνώμονα το δημόσιο συμφέρον», τόνισε.

Απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό ο κ. Αρσένης τον κάλεσε:

  • «Να τολμήσει να προχωρήσει σε τομές που έχει ανάγκη ο τόπος με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και να αναλάβει τις ευθύνες που του ανήκουν. «Οι πραγματικοί ηγέτες χαρακτηρίζονται από τις ευθύνες που αναλαμβάνουν» τόνισε χαρακτηριστικά. Πιο συγκεκριμένα ζήτησε από τον Πρωθυπουργό να επισπεύσει αμέσως την υλοποίηση του Γ” Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης που έχει εμπλακεί στα γρανάζια των διαπλεκόμενων και να προχωρήσει στη χορήγηση των ραδιοτηλεοπτικών αδειών ώστε να σταματήσει αυτή η ιδιότυπη εκκρεμότητα που λειτουργεί στρεβλωτικά ανάμεσα στα ΜΜΕ και την Κυβέρνηση και καλλιεργεί συνθήκες διαπλοκής.
  • «Να προτάξει την αντιμετώπιση του παραγωγικού ελλείμματος και του ελλείμματος ανταγωνιστικότητας ως κύριους στόχους της κυβερνητικής πολιτικής, με ιδιαίτερη αναφορά στην αγροτική παραγωγή και στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις. Αν αυτό καθυστερήσει τόνισε, θα δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα στα μέσα της δεκαετίας, μετά το πέραν των χρηματοδοτικών εισροών από το Γ’ΚΠΣ και το πέρας των Ολυμπιακών αγώνων που συμπίπτουν χρονικά με την κατάργηση των αγροτικών επιδοτήσεων στο πλαίσιο της αναθεώρησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.
  • «Να επανεξετάσει, με τη συμβολή όλων των πτερύγων της Βουλής, τη στρατηγική και τις τακτικές μας κινήσεις στην εξωτερική πολιτική καθώς οι τελευταίες εξελίξεις πρέπει να έχουν πείσει ότι η βήμα προς βήμα προσέγγιση με την Τουρκία δεν έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, ενώ έχει αμβλύνει την διαπραγματευτική μας θέση.
  • «Να οριοθετήσει τους κοινωνικούς εταίρους που θα στηρίξουν συγκεκριμένες προοδευτικές τομές και να ξεκινήσει ένα ουσιαστικό διάλογο προς αυτή την κατεύθυνση.

Αναφερόμενος στο Κόμμα, ο κ. Αρσένης κάλεσε το ΠΑΣΟΚ:

  • «Να ξαναγίνει φορέας αλλαγής, παρεμβαίνοντας δημιουργικά στην ίδια την κοινωνία για την επίλυση υπαρκτών προβλημάτων και όχι να εξαντλείται σε επικοινωνιακές πρωτοβουλίες.
  • «Να ενισχύσει τον εσωκομματικό πλουραλισμό των απόψεων και τον γόνιμο πολιτικό διάλογο μέσα στο κόμμα, στηρίζοντας τις γόνιμες αντιπαραθέσεις μέσα από τις οποίες μπορεί να προκύψει μια νέα σύνθεση. «Σκληρό ροκ δεν χορεύεται σε σάπια σανίδια. Είναι καιρός να ξαναφτιάξουμε το σπίτι μας» υπογράμμισε με σημασία.
  • «Να σπάσει τα κομματικά κατεστημένα, όπου αυτά έχουν ως μοναδικό σκοπό την νομή της εξουσίας.
  • «Για να ξαναβρεί το ΠΑΣΟΚ ορμή, ιδέες και βούληση πρέπει να αγκαλιάσει τα όνειρα και την οργή του έλληνα πολίτη», τόνισε.

Όσον αφορά για το επίκαιρο θέμα της συνεργασίας με τα κόμματα της Αριστεράς, ο κ. Αρσένης είπε ότι η συνεργασία αυτή είναι πάντα ευπρόσδεκτη και αναγκαία αλλά ότι αυτή τη στιγμή αυτό που προέχει είναι η κομματική ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ και η ανάδειξη του σοσιαλιστικού και πατριωτικού του χαρακτήρα.

«Η Αριστερά δεν μπορεί να προσφέρει ευκαιριακά δεκανίκια στο ΠΑΣΟΚ. Η σχέση αυτή πρέπει να σφυρηλατηθεί με συνέπεια, σε μια μακροχρόνια βάση, ως σχέση ισότιμης συνεργασίας προοδευτικών κομμάτων». Δεν νοείται, τόνισε ο κ. Αρσένης, να επιζητούμε τη συνεργασία των κομμάτων της Αριστεράς στις δημοτικές ή και εθνικές εκλογές και να απορρίπτουμε, χωρίς διάλογο, τις προτάσεις των εκπροσώπων τους στην Βουλή με αφορμή τη συζήτηση για τη διαπλοκή.

Ο κ. Αρσένης επισήμανε ότι η Βουλή έχει χάσει τον ιστορικό της ρόλο και έχει μετατραπεί σε ένα θέατρο εντυπώσεων. Κάλεσε τους βουλευτές να πολλαπλασιάσουν τις πρωτοβουλίες που παίρνουν για κατάθεση απόψεων πάνω στα καίρια προβλήματα πολιτικής και να ορθώσουν το ανάστημά τους ενάντια στον εκφυλισμό της πολιτικής.

Τέλος ο κ. Αρσένης προέτρεψε τον κάθε έλληνα πολίτη να πάψει να είναι θεατής, να εγκαταλείψει τον καναπέ και την αποχαυνωτική τηλεθέαση και να λειτουργήσει ως ενεργός πολίτης. «Ως θεατές, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Ως ενεργοί πολίτες μπορούμε να κάνουμε τα πάντα». «Ας ξαναθυμηθούμε», είπε, «ότι πολιτική σημαίνει να καθιστάς δυνατό αυτό που είναι αναγκαίο».

Print this pageEmail this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedIn