ΟΜΙΛΙΑ ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΑΡΣΕΝΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

«Η συμφωνία Μακαρίου -Ντενκτάς του 1977 για το δικοινοτικό χαρακτήρα της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι η έσχατη υποχώρηση που μπορεί να γίνει αποδεκτή για τη λύση του Κυπριακού», τόνισε ο κ. Γεράσιμος Αρσένης σήμερα στην Πάφο, όπου έχει προσκληθεί ως κεντρικός ομιλητής στο μνημόσυνο του ήρωα του Κυπριακού αγώνα 1955-1959, Ευαγόρα Παλληκαρίδη.

Ο δικοινοτικός χαρακτήρας όμως δεν μπορεί να καταλύσει τον ενιαίο χαρακτήρα της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη μία και μοναδική κυριαρχία. Μία βιώσιμη λύση του Κυπριακού δεν μπορεί παρά να αναγνωρίσει το διεθνή χαρακτήρα του προβλήματος που προέκυψε από την παράνομη και συνεχιζόμενη κατοχή εδάφους της Κύπρου από Τουρκικά στρατεύματα και να στηρίζεται στα ψηφίσματα και αποφάσεις του ΟΗΕ, που προσβλέπουν στην απομάκρυνση των στρατευμάτων κατοχής, την επιστροφή των εποίκων και το σεβασμό των ατομικών δικαιωμάτων και του Ευρωπαϊκού κεκτημένου. «Σενάρια τριζωνικής κυριαρχίας, που κυκλοφορούν τεχνηέντως και άλλα συναφή, δεν αξίζουν καν να σχολιασθούν. Η Κύπρος έζησε πολλά χρόνια χωρίς λύση. Μπορεί να υπομένει κι άλλο, μέχρις ότου επιτευχθεί λύση που θα είναι πραγματικά δίκαιη και βιώσιμη».

Σχετικά με την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε., ο κ. Αρσένης παρατήρησε ότι «η Ελλάδα πρέπει από τώρα να καταστήσει σε όλους σαφές ότι δεν πρόκειται να δεχθεί τη διεύρυνση της Ε.Ε., αν σε αυτή δεν συμπεριληφθεί η Κύπρος χωρίς όρους ή προϋποθέσεις».

Όσον αφορά στις πιέσεις που τυχόν θα ασκηθούν για την αποδοχή μη ικανοποιητικών λύσεων του Κυπριακού χάριν της ένταξης, ο κ. Αρσένης τόνισε ότι η επίλυση του Κυπριακού δεν αποτελεί προϋπόθεση της ένταξης και κάλεσε τους Κυπρίους να αντισταθούν σθεναρά, καθώς μία τέτοια έκβαση θα ήταν ολέθρια για το μέλλον του ελληνισμού στη Νήσο.

«Στους αγώνες της, η Κύπρος δεν είναι μόνη», τόνισε ο κ. Αρσένης. «Έχει τη συμπαράσταση του ελληνικού λαού και όλων των Ελλήνων της διασποράς».

Ο κ. Αρσένης τιμήθηκε από τον πολιτιστικό σύλλογο Πάφου «Ευαγόρας Παλληκαρίδης» με την ανώτατη τιμητική διάκριση του Συλλόγου για την «αποφασιστική συμβολή του στην ενδυνάμωση της ένοπλης και πολιτιστικής άμυνας της Κύπρου και έχει για τη συνεπή προάσπιση των δικαιωμάτων του Κυπριακού Ελληνισμού»

Print this pageEmail this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedIn