ΔΗΛΩΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ
ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟΥ

Οι υπογράφοντες βουλευτές αισθανόμαστε την ανάγκη και την υποχρέωση να εκφράσουμε τις βαθύτατες ανησυχίες μας για την εμφανιζόμενη ως «άτυπη» αγγλο-αμερικανο-τουρκική συμφωνία η οποία όχι μόνον αποκλείει την Ελλάδα και την Κύπρο από το κοινό αμυντικό σύστημα – στο οποίο θα εισφέρουμε το 1-% περίπου – αλλά και δεν εξασφαλίζει την χώρα μας από το ενδεχόμενο τουρκικής στρατιωτικής ενέργειας. Θεωρούμε επιβεβλημένο να δοθούν στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων σαφείς, συγκεκριμένες και δεσμευτικές απαντήσεις και καταθέτουμε τις δικές μας απόψεις και θέσεις:

1. Πρέπει να καταστεί σαφές στους εταίρους μας ότι η προτεινόμενη διευθέτηση ακυρώνει την αυτόνομη οντότητα της Ευρωάμυνας και αντιβαίνει στην απόφαση κορυφής της Νίκαιας. Για μας, οποιασδήποτε μορφής αποκλεισμός της Ελλάδος και της Κύπρου από την Ευρωάμυνα θα ακύρωνε τον ένα από τους δύο βασικούς λόγους της συμμετοχής μας στο Ευρωπαϊκό οικοδόμημα που είναι η οικονομία και η άμυνα.

2. Στηρίζουμε την θέση της κυβέρνησης να προτάξει βέτο σε μία τέτοια διευθέτηση.

3. Η απόρριψη της «συμφωνίας» πρέπει να είναι κατηγορηματική χωρίς ασαφείς και διφορούμενες διατυπώσεις που θα είχαν σαν αποτέλεσμα αφορμές νέων προστριβών και περαιτέρω όξυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

4. Θα πρέπει να επανεξεταστεί το όλο πλέγμα των Ελληνοτουρκικών σχέσεων, λαμβανομένου υπ” όψιν ότι η Τουρκία κλιμακώνει τις παράλογες διεκδικήσεις της και με τις αξιώσεις για τον αποκλεισμό μας από την Ευρωάμυνα εγείρει ουσιαστικά το δικαίωμα ένοπλης παρέμβασης κατά της χώρας μας.

 

ΟΙ ΥΠΟΓΡΑΦΟΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

 

ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ Κ
ΑΡΣΕΝΗΣ Γ
ΒΑΛΥΡΑΚΗΣ Σ
ΠΑΠΑΖΩΗ Ε
ΣΠΥΡΙΟΥΝΗΣ
ΛΕΒΟΓΙΑΝΝΗΣ ΝΙΚΟΣ
ΒΑΣΙΛΑΚΑΚΗΣ Β
ΧΡΥΣΑΝΘΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Α
ΚΑΤΣΕΛΗ Ν
ΠΙΠΕΡΓΙΑΣ Δ
ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ Ι
ΒΑΪΝΑΣ Ι
ΧΩΡΕΜΗΣ ΤΑΣΟΣ
ΣΚΟΥΛΑΚΗΣ Μ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΦΛ
ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΦΟΙΒΟΣ
ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ Μ
ΖΑΜΠΟΥΝΙΔΗΣ Μ
ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΣ Β
ΜΠΕΝΕΝΤΙΩΤΗΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ Α
ΦΛΩΡΟΣ Ν
ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Ι
ΘΩΜΟΠΟΥΛΟΣ Ι
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΠΟΥΛΟΣ Ι
ΚΑΨΗΣ Ι
ΚΡΗΤΙΚΟΣ Π
ΠΑΠΑΗΛΙΑΣ Η
ΓΙΚΟΝΟΓΛΟΥ Μ
ΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗΣ Σ

Print this pageEmail this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedIn