Πιστεύω ότι η οικονομία είναι το θέμα κλειδί για να προχωρήσουμε μπροστά και να βγούμε από τα σημερινά αδιέξοδα. Υπάρχει ένα παράδοξο σήμερα: Όλοι συμφωνούμε ότι το οικονομικό καίει. Ταυτόχρονα, όμως, δεν συμφωνούμε ως προς το ποιο είναι το πρόβλημα, και ακόμη λιγότερο δεν συμφωνούμε ως προς το τι πρέπει να κάνουμε για να το αντιμετωπίσουμε.

Υπάρχει σήμερα ένα τεράστιο πρόβλημα παραγωγικού ελλείμματος. Το έλλειμμα παραγωγικότητας έχει άμεσο αντίκτυπο στην ισχύ, τον δυναμισμό και την προοπτική της χώρας. Αν θέλουμε να εξετάσουμε σε βάθος το πρόβλημα, θα πρέπει να το δούμε ευρύτερα, γιατί δεν είναι πρόβλημα μόνο της οικονομίας. Είναι πρόβλημα συστημικό. Είναι και το πολιτικό σύστημα που δεν λειτουργεί επαρκώς. Είναι και το σύστημα της Δικαιοσύνης που δεν λειτουργεί επαρκώς. Είναι και ο δημόσιος τομέας που εμποδίζει και μπλοκάρει δημιουργικές πρωτοβουλίες. Είναι και ο ιδιωτικός τομέας που δεν έχει ένα σταθερό μπούσουλα για την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσει.

Είναι και ότι δεν έχουμε μάθει σε αυτόν τον τόπο να λειτουργούμε αναπτυξιακά, να συντονίζουμε τις παραγωγικές μας δυνάμεις για να παράγουμε ανάπτυξη, όχι αύξηση εισοδήματος. ΑΝΑΠΤΥΞΗ. Δεν έχουμε μάθει πώς να συντάσσουμε τις δυνάμεις μας για μια αναπτυξιακή πορεία.

Πιστεύω ότι υπάρχει ζωντάνια μέσα στην ελληνική ψυχή. Ότι η ελληνική κοινωνία δεν βρίσκεται σε παρακμή, αλλά ότι είναι απλώς μπλοκαρισμένη. Εδώ είναι το πρόβλημα. Οι ασιατικοί λαοί, με τη σοφία που τους διακρίνει, είχαν κατανοήσει ότι, όταν ένας άνθρωπος δεν λειτουργεί, συνήθως το νευρικό του σύστημα είναι μπλοκαρισμένο. Τα νεύρα του έχουν μπλοκαριστεί, δεν μπορεί να λειτουργήσει, δεν μπορεί να σκεφθεί, δεν μπορεί να δημιουργήσει. Και η λύση ήταν ο βελονισμός. Ο βελονισμός είναι ένα χτύπημα, μια παρέμβαση σε ένα σύστημα που είναι ακμαίο και δυνατό, αλλά είναι μπλοκαρισμένο. Εγώ νομίζω ότι αυτή η αναλογία μας ταιριάζει. Χρειαζόμαστε έναν «εθνικό βελονισμό», ώστε να απελευθερώσουμε την ενέργεια που κρύβουμε μέσα μας, για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε.

Πιστεύω ότι μ” αυτόν τον τρόπο μπορούμε να βάλουμε τα θεμέλια για ένα επιχειρησιακό σχέδιο ανάπτυξης, να προχωρήσουμε, δηλαδή, σε ένα νέο συστημικό θεσμό «εταιρικής αναπτυξιακής διακυβέρνησης» του τόπου.

Print this pageEmail this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedIn