ο κ. Μπους μιλάει πια ανοιχτά για πόλεμο, οι μεγάλες αμερικανικές εφημερίδες γράφουν «όποιος δεν είναι δίπλα μας θα είναι εχθρός μας», στη διακήρυξη των 20 ευρωπαίων ηγετών, εκτός του ότι συμπαρατάσσονται με τον κ. Μπους, προαναγγέλλουν και την δημιουργία ενιαίου αστυνομικού δικαστικού χώρου στην Ευρώπη. Όλα αυτά που οδηγούν;)

«Εγώ πρώτα απ” όλα πρέπει να εκφράσω τις ανησυχίες μου για τις εξελίξεις αυτές. Δεν υπάρχει αμφιβολία όλος ο κόσμος συμμετέχει στο μεγάλο πένθος για τα ανθρώπινα θύματα και το χτύπημα αυτό δεν ήταν χτύπημα εναντίον της Αμερικής απλά, ήταν χτύπημα εναντίον της ανθρωπότητας και είναι ευθύνη διεθνής, όχι ενός κράτους μόνο, να αντιμετωπίσει με ωριμότητα και υπευθυνότητα την κατάσταση. Υπερβολές ή τυφλά χτυπήματα μπορεί να οδηγήσουν σε ακόμα χειρότερες καταστάσεις. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε εμείς ως ανθρωπότητα σήμερα είναι αυτό της εξεύρεσης της χρυσής τομής ανάμεσα στην ασφάλεια του πολίτη, ιδίως στις μεγάλες πόλεις, που πρέπει να παραμείνουν ανοιχτές και δημοκρατικές από τη μια μεριά και στην εξασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του πολίτη. Υπερβολές μπορεί να δώσουν λαβή σε άλλες δυνάμεις, που υπάρχουν πάντοτε σε όλες τις κοινωνίες, δημιουργίας μιας καινούργιας ψυχροπολεμικής κατάστασης, είτε υπό την μορφή της διαίρεσης του κόσμου πολιτισμικά, σε διαφορετικούς πολιτισμούς, ανώτερους και κατώτερους ή και πολιτικά ακόμη και μέσα στην κοινωνία.»

(όταν οι ΗΠΑ αποφασίσουν, για το αν, πότε και πως θα επιχειρήσουν να κάνουν αντίποινα για ότι συνέβη, εμείς τι πρέπει να κάνουμε;»)

Εμείς πρέπει, στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και του ΟΗΕ, να επιμείνουμε ότι πρέπει να υπάρχουν αποδείξεις ότι είναι πραγματικά οι ένοχοι αυτοί που έχουμε υπόψη μας και δεύτερον ότι όποια ενέργεια ληφθεί πρέπει να ληφθεί μέσα στα πλαίσια του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και θα αποκλείει το ενδεχόμενο να έχουμε καινούργια ανθρώπινα θύματα, πολίτες του κόσμου που δεν είναι υπεύθυνοι. Θα πρέπει επίσης να γίνει μια ενδελεχής έρευνα. Γίνεται κάπως πρόχειρα νομίζω απ” όλους και βιαστικά μια εξαγωγή της υπόθεσης και των ενόχων εκτός της Αμερικής.

Υπάρχουν υπεύθυνοι και μέσα στην Αμερική. Δεν μπορεί αυτή η τρομοκρατική ενέργεια, που έχει βαθιές ρίζες, έχει οργανωθεί σε βάθος χρόνου, έχει μπει μέσα στις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, να μην έχει γίνει χωρίς εμπλοκή και αμερικανών πολιτών.»

(το θεωρείτε δεδομένο αυτό;)

«Δεν νομίζω ότι είναι εύκολο να κλαπούν κώδικες ασφαλείας, συστήματα προστασίας, χωρίς τη συμμετοχή κάποιων άλλων.»

(αν αποδειχθεί ότι έχει γίνει αυτή η κλοπή των κωδικών τότε προφανώς επιβεβαιώνεται πλήρως αυτό που λέτε.)

«Τότε το θέμα της τιμωρίας των ενόχων παίρνει μια άλλη διάσταση και νομίζω ότι ο αμερικάνικος λαός, που έχω ζήσει χρόνια στην Αμερική και τον αγαπάω και τον ξέρω καλά, δεν ζητάει αντίποινα με τυφλή βία, ζητάει φυσικά και θέλουμε και όλοι να τιμωρηθούν οι πραγματικά ένοχοι.»

(πολλοί μιλούν και για τις οικονομικές συνέπειες σε παγκόσμια κλίμακα των όσων συνέβησαν την μαύρη Τρίτη. Πόσο μεγάλες είναι αυτές οι συνέπειες και πόσο θα πλήξουν την ευρωπαϊκή οικονομία, αλλά και την οικονομία της χώρας μας;)

» Οι συνέπειες είναι σημαντικές και μετρήσιμες, γιατί οι οικονομία της Αμερικής, αλλά και η παγκόσμια οικονομία, βρισκόταν σε μια τροχιά ύφεσης. Τα γεγονότα αυτά χωρίς καμιά αμφιβολία επιβαρύνουν την κατάσταση και οι πιο ευαίσθητες αγορές θα αντιδράσουν. Η πρώτη ευαίσθητη αγορά είναι φυσικά η αγορά του χρήματος και το χρηματιστήριο, που νομίζω γενικά θα παρουσιάσει πτωτικές τάσεις, όχι τάσεις πανικού, αλλά πτωτικές τάσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Μια άλλη πολύ ευαίσθητη αγορά, η οποία θα επιτείνει νομίζω την τάση προς ύφεση, είναι η αγορά των καταναλωτών. Μέσα στην αβεβαιότητα οι καταναλωτές θα συγκρατήσουν τις δαπάνες τους.»

(Εδώ είναι μια αντίφαση των όσων συμβαίνουν, διότι η ίδια η Αμερική, που αν το δει κανείς πέρα από το συναισθηματικό και το ηθικό σκέλος του όλου θέματος, δεν έχει λόγους να καλλιεργείκλίμα πολέμου σε ότι αφορά τους αμερικανούς πολίτες και όλες αυτές τις παρενέργειες που λέτε στην οικονομία)

«Όχι, δεν το έχει και νομίζω ότι θα λάβει και οικονομικά μέτρα για να αντιμετωπίσει την ύφεση. Στην οικονομία νομίζω ότι οι συνέπειες είναι αρνητικές, αλλά η κατάσταση είναι ελέγξιμη. Νομίζω ότι θα είναι λάθος εκτίμηση να πιστεύει η ηγεσία ότι θα καλυφθεί το πρόβλημα στην Αμερική με βίαια χτυπήματα τα οποία δεν σηματοδοτούν μια πολύ προσεκτική και υπεύθυνη πορεία για την ανακάλυψη των ενόχων.»

(ο αρχιεπίσκοπος σε σημερινή του δήλωση είπε ότι όταν θα υπάρξει δικαιοσύνη θα υπάρξει και ειρήνη και σε άλλο σημείο των δηλώσεών του πρόσθεσε ότι οι άνθρωποι της εξουσίας και της ευθύνης πρέπει κάποτε να σκεφθούν ότι δεν μπορούν να ασυδοτούν. Είναι μια δήλωση η οποία εμπεριέχει σε ένα σημαντικό ποσοστό και μια προσέγγιση δικαιολόγησης των όσων συνέβησαν την Τρίτη.)

» Τη δήλωση δεν την έχω ακούσει, δεν ξέρω ακριβώς τι είπε. Φαντάζομαι, δεν μπορώ να την ερμηνεύσω αυτή τη δήλωση, θα έλεγε κάτι το οποίο πολλοί λέμε, δηλαδή θα πρέπει να εξετάσουμε στο πλαίσιο της διεθνούς κοινότητας νέους κανόνες συμπεριφοράς και επίλυσης των διαφορών.»

(δεν βγαίνει αυτό από τη δήλωση πάντως.)

«Σας λέω ότι δεν μπορώ να την σχολιάσω γιατί δεν την ξέρω, αλλά τουλάχιστον αν μου επιτρέψετε να πω πως το σκέφτομαι εγώ, νομίζω ότι η τρομοκρατία δεν θα ξεριζωθεί αν δεν πάρουμε και μέτρα και αντιμετωπίσουμε και τα βαθύτερα αίτια που οδηγούν σ” αυτές τις καταδικαστέες, αλλά απελπισμένες πράξεις κι εκεί φυσικά εμείς ως διεθνής κοινότητα έχουμε ευθύνες, γιατί έχουμε αφήσει ανοιχτές πληγές και προβλήματα στην υφήλιο, τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε με πολλούς κανόνες ειρηνικής επίλυσης των διαφορών.»

Print this pageEmail this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedIn