ΕΡ. Κύριε υπουργέ, έχετε ζήσει στις ΗΠΑ, περιμένατε ποτέ ότι η πανίσχυρη Αμερική θα ήταν τόσο ευάλωτη και θα είχε αυτό το “άνοιγμα” στους τρομοκράτες;

ΑΠ. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όλοι αιφνιδιάστηκαν, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ούτε και ο πιο νοσηρός νους δεν μπορούσε να φανταστεί μία τρομοκρατική πράξη αυτού του είδους και αυτής της κλίμακας. Είναι μία παγκόσμια τραγωδία, είναι ένα έγκλημα όχι μόνο εναντίον Αμερικανών αλλά ένα έγκλημα εναντίον της ανθρωπότητας που, πιστεύω, ότι από εδώ και πέρα θα αλλάξει τον τρόπο ζωής των κοινωνιών, ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα. Βέβαια, είναι πολύ νωρίς τώρα να δούμε ποιά θα είναι η συνέχεια και ποιές οι συνέπειες αυτής της τρομοκρατικής πράξης. Αυτό που εντυπωσιάζει είναι ο συντονισμός αυτής της τεράστιας επιχείρησης, η μεγάλη οργάνωση που χρειαζόταν για να προχωρήσουν σ΄ αυτή την πράξη και οι οικονομικοί πόροι που θα διατέθηκαν γι΄ αυτό. Ο εχθρός είναι αόρατος, τα θύματα είναι οι αθώοι πολίτες. Και τώρα τα κράτη βρίσκονται μπροστά σ΄ ένα δίλημμα.

ΕΡ. Είπατε ότι μετά από αυτό το τρομοκρατικό χτύπημα θ΄ αλλάξει ο τρόπος ζωής στα αστικά κέντρα.

ΑΠ. Νομίζω ότι από εδώ και πέρα θα αντιμετωπίσουμε μία καινούργια κατάσταση και η πίεση θα έρθει από τον πολίτη, όχι μόνο στην Αμερική αλλά παντού. Είχαμε μάθει να ζούμε σ΄ ανοιχτές πόλεις, όπου η έννοια της ασφάλειας είχε ένα συγκεκριμένο χαρακτήρα. Η ασφάλεια για τον πολίτη είναι ένα υπέρτατο ατομικό δικαίωμα και αυτό θα ζητήσει να προστατευθεί. Έχεις έναν αόρατο εχθρό που χτυπάει με τη δική του λογική και τα δικά του τα κίνητρα. Θα χρειασθεί λοιπόν οι πόλεις να “οχυρωθούν” για να προσφέρουν ασφάλεια στον πολίτη. Το λεπτό θέμα είναι πώς θα βρεθεί η χρυσή τομή ανάμεσα σ΄ ένα καινούργιο σύστημα ασφάλειας που προστατεύει τον πολίτη και σ΄ ένα σύστημα προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων. Και εδώ θα έλεγα ότι το θέμα αυτό δεν θα έπρεπε να αφεθεί μόνο στην ηγεσία της Αμερικής, είναι ένα παγκόσμιο θέμα που πρέπει να συζητηθεί υπεύθυνα και προσεκτικά από την παγκόσμια κοινότητα, εγώ θα έλεγα στο πλαίσιο του ΟΗΕ, για την καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας, ώστε να βρεθεί μία απάντηση που θα μας εξασφαλίσει τα ατομικά δικαιώματα και δεν θα δώσει προσχήματα για καταπιεστικά μέτρα τα οποία θα μπορούσαν να ληφθούν σε κάποια μέρη του κόσμου. Δεν είναι όμως η στιγμή να τα συζητήσουμε τα θέματα αυτά τα οποία όμως θα πρέπει να συζητηθούν όταν θα έχει περάσει το πρώτο σοκ από τα πολλά θύματα στη Νέα Υόρκη.

ΕΡ. Είδαμε όμως στιγμιότυπα και πανηγυρισμών από τον αραβικό κόσμο

ΑΠ. Θα μου επιτρέψετε μία διακοπή. Δεν θα έλεγα από τον αραβικό κόσμο. Το να πάρει κανείς μία μεμονωμένη εικόνα κάποιων παιδιών και ενός μαγαζάτορα, δεν θα το χρέωνα αυτό στον αραβικό κόσμο.

(μετά από συζήτηση με υπόλοιπους προσκεκλημένους για το κατά πόσον ο ιμπεριαλισμός είναι η αιτία τέτοιων πράξεων).

Πράξεις τρομοκρατίας καταδικάζονται, θεωρούμε απαράδεκτη την τρομοκρατία ως τρόπο επίλυσης διαφορών. Είναι έξω από κάθε σκέψη να “δώσω χώρο” σε πράξεις τρομοκρατίας ως μέσο επίλυσης διαφορών. Τώρα, θα συμφωνήσουμε όλοι ότι το διεθνές σύστημα πρέπει να είναι τέτοιο ώστε να δίνει “χώρο” σε όλους για να εκφράσουν τις απόψεις τους

Το θέμα της διεθνούς τρομοκρατίας είναι ένα διεθνές θέμα που θα πρέπει να το χειρισθεί η διεθνής κοινότητα με υπευθυνότητα και ψυχραιμία. Υπερβολικές αντιδράσεις στη χθεσινή τραγωδία μπορεί να οδηγήσουν τη διεθνή κοινότητα σε νέα αδιέξοδα. Γι΄ αυτό υπάρχει συγκεκριμένη ευθύνη σήμερα στα χέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών, που θα πρέπει να συνομιλήσουν με την Αμερική και, πιστεύω, ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα πρέπει να συζητήσει αυτό το θέμα. Με λίγα λόγια, δεν θα πρέπει να αφήσουμε μόνο τον κ. Μπους να διευθετήσει το θέμα αυτό. Το θέμα είναι διεθνές, έχει βαθύτατες ρίζες και δεν είναι μόνο η χθεσινή τραγωδία αλλά και οι συνέπειες της χθεσινής τραγωδίας που αφορούν όλους μας. Το θέμα αυτό θα πρέπει να το συζητήσουμε υπεύθυνα στο πλαίσιο της διεθνούς κοινότητας. Γιατί, μπορώ να δω και σενάρια εκδίκησης ή ανταπόδοσης που θα δημιουργήσουν μία καινούργια ψυχροπολεμική διαίρεση του κόσμου που θα δώσει νέα έκρηξη σε τρομοκρατικές ενέργειες σε παγκόσμιο επίπεδο. Πρέπει να τα προσέξουμε αυτά τα πράγματα.

ΕΡ. Ο κ. Αρσένης ο οποίος έχει διατελέσει και Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και έχει διαπρέψει και στην Επιτροπή Εμπορίου και Ανάπτυξης του ΟΗΕ να μας πει τι θα γίνει με την οικονομία.

ΑΠ. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ορισμένες ευαίσθητες αγορές, όπως είναι η αγορά του χρήματος – το χρηματιστήριο – θα επηρεασθούν αρνητικά. Επίσης, η αγορά του καταναλωτή, λόγω της αβεβαιότητας που υπάρχει στον καταναλωτή, ειδικά στην Αμερική, θα επηρεασθεί αρνητικά. Όλα αυτά τα φαινόμενα θα επιτείνουν την ύφεση που έχουμε στην παγκόσμια οικονομία που σημαίνει ότι θα πρέπει να ληφθούν αντισταθμιστικά μέτρα από τις κυβερνήσεις. Δεν νομίζω όμως ότι το μεγάλο θέμα είναι το οικονομικό.

Το μεγάλο θέμα είναι των διεθνών σχέσεων και της ασφάλειας. Το συμπέρασμα που βγάζω εγώ από αυτή τη συζήτηση που είχαμε το πρωί είναι ότι μετά από ένα περίπου μήνα, κάτω από νηφάλιες συνθήκες, θα πρέπει να συζητήσουμε το θέμα της ασφάλειας του πολίτη, αλλά σήμερα δεν μπορεί παρά όλοι να καταδικάσουμε την τρομοκρατία. Αυτού του είδους οι αποτρόπαιες πράξεις όχι μόνο έχουν ανθρώπινα θύματα αθώους πολίτες αλλά δημιουργούν και καινούργια αδιέξοδα στη διεθνή σκηνή.

Print this pageEmail this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedIn