ΕΡΩΤΗΣΗ Κύριε Αρσένη, το σχόλιό σας.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ Tώρα είναι η στιγμή να ανοίξουμε όλοι τα χαρτιά μας και να κάνουμε προτάσεις για ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο για την Ελλάδα που από χρόνια δεν το είχαμε.

ΕΡΩΤΗΣΗ Σε σχέση με τις τιμές που απασχολεί και περισσότερο και τους καταναλωτές, αναμένεται ένα κύμα κερδοσκοπίας, πιστεύεται ότι με αφορμή την αύξηση κατά 1% του ΦΠΑ θα γίνουν στρογγυλοποιήσεις προς τα πάνω.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ Αυτό πάντα γίνεται. Αλλά, ξέρετε, υπάρχει και ένα όριο. Ο καταναλωτής δεν έχει πια αντοχή και μια υπέρμετρη αύξηση των τιμών θα οδηγήσει σε μείωση των πωλήσεων και αυτό θα πρέπει να το καταλάβει ο κόσμος του εμπορίου ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για αυξήσεις τιμών. Αυτό ξέρετε μπορεί να έχει επιπτώσεις και στα δημοσιονομικά έσοδα. Η αύξηση των τιμών μπορεί να οδηγήσει σε μικρότερες πωλήσεις και σε μικρότερα έσοδα, και, κατά συνέπεια, μικρότερα έσοδα από τον ΦΠΑ. Πρέπει να αντιληφθούμε ότι η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση, ο κόσμος δεν έχει λεφτά, η αγορά έχει «στεγνώσει».

ΕΡΩΤΗΣΗ Ήταν μια αναμενόμενη ύφεση μετά τους Ολυμπιακούς.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ Αναμενόμενη από μερικούς, εγώ τουλάχιστον το έχω πει από χρόνια ότι πρέπει να προβλέπεις. Ήταν σαφές ότι μετά το 2004 θα είχαμε μια ύφεση. Θα έπρεπε να είχε προβλεφθεί η ύφεση αυτή, να είχαμε πάρει τα κατάλληλα μέτρα, να είχαμε βάλει «λοκομοτίβες» για την ανάπτυξη εγκαίρως, από πολύ νωρίς.

ΕΡΩΤΗΣΗ Ένα άλλο ερώτημα που ήθελα να σας υποβάλλω είναι ότι το σταθεροποιητικό πρόγραμμα βασίζεται πολύ στην πρόβλεψη για τις τιμές του πετρελαίου που, απ΄ ότι λέγεται, για το 2006, θα είναι στα 35$. Εσείς βλέπετε λογική την πρόβλεψη αυτή;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ Εγώ δεν το βλέπω, φοβάμαι ότι οι τιμές του πετρελαίου θα παραμείνουν υψηλές και είναι καλύτερα και πιο σοφό να μην είμαστε υπεραισιόδοξοι όσον αφορά στις τιμές του πετρελαίου.

ΕΡΩΤΗΣΗ Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι αυτό που έκανε επιβεβλημένα τα μέτρα αυτά είναι η δημοσιονομική κατάσταση που βρήκε, με άλλα λόγια, να το πούμε πιο λαϊκά, όπως το λέει και η κυβέρνηση, «πληρώνουμε λογαριασμούς του ΠΑΣΟΚ τώρα».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ Αν ήταν έτσι, και υπάρχει μια βάση σε αυτή την επιχειρηματολογία, δεν το αρνούμαι αυτό, τότε γιατί δεν πήρε μέτρα ευθύς εξ΄ αρχής; Πολιτικά η κυβέρνηση χρεώνεται τα μέτρα αυτά, δεν τα χρεώνεται το ΠΑΣΟΚ. Αν η κυβέρνηση είχε πάρει τα μέτρα αυτά το Νοέμβριο ή το Δεκέμβριο του 2004, τότε θα μπορούσε να τα χρεώσει στο ΠΑΣΟΚ.

ΕΡΩΤΗΣΗ Αποτιμώντας τα μέτρα αυτά συνολικά, θεωρείτε ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ Όταν κάνεις μια πολιτική δημοσιονομικής πειθαρχίας τι είναι ο κάβουρας και τι είναι το ζουμί του, δεν έχεις πολλές επιλογές, περίπου τέτοια μέτρα θα έπαιρνες. Αυτό όμως που πρέπει να πούμε είναι ότι τα μέτρα αυτά, κατ΄ ανάγκη χτυπάνε τον καταναλωτή και κυρίως χτυπάνε τα κατώτερα οικονομικά στρώματα. Θα πρέπει όμως ταυτόχρονα να τους εγγυηθείς ότι το αποτέλεσμα αυτών των θυσιών σε κάποια χρόνια θα είναι θετικό και θα τους αποδοθεί το όφελος των προσπαθειών τους. Αυτή η εγγύηση, αυτή η διασύνδεση μεταξύ θυσίες τώρα – ευημερία αύριο δεν υπάρχει και πρέπει να αποκατασταθεί.

ΕΡΩΤΗΣΗ Σας ευχαριστούμε πολύ.

Print this pageEmail this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedIn