Ο Γεράσιμος Αρσένης μίλησε στον ΑΘΗΝΑ 9.84 και τον Βασίλη Πάικο. Μεταξύ άλλων, είπε:* Για τοποθέτηση Λυμπέρη:Ερώτηση: Δεν είναι ένα ζήτημα, το οποίο χρεώνεστε ως κυβέρνηση, με την επαναφορά του ναυάρχου Λυμπέρη από την αποστρατεία στην ενέργεια και μάλιστα από την Κεντρική Επιτροπή του ΠαΣοΚ;

Απάντηση: «Πρώτα από όλα, η επαναφορά απόστρατων αξιωματικών στην ενεργό υπηρεσία είναι απόφαση της κυβέρνησης, του Υπουργικού Συμβουλίου και του πρωθυπουργού. Δεύτερον, καλώς ή κακώς -ένα θέμα που μπορεί να το συζητήσουμε κάποια άλλη στιγμή- δεν έχει γίνει για πρώτη φορά, είναι συνηθισμένο όταν αλλάζει κυβέρνηση κάποιοι που είχαν αποστρατευτεί από την προηγούμενη να επανέρχονται. Ειδικότερα, το 1993 υπήρχε ένα πρόβλημα λόγω της αθρόας παραιτήσεως 29 αντιστράτηγων και υποναυάρχων. Ήταν μια δύσκολη περίοδος, δημιουργήθηκαν και πολλά κενά και πολλές ανάγκες. Αυτό, λοιπόν, είναι ένα θέμα που θα ήθελα κάποια στιγμή να το συζητήσουμε χωριστά όσον αφορά τον τρόπο λειτουργίας των Ενόπλων Δυνάμεων και της αποκομματικοποίησής τους, για την οποία εγώ έκανα ό,τι μπορούσα. Τώρα λέτε ότι ήταν κομματικό στέλεχος. Είναι όλα σχετικά, αλλά πρέπει να πω για τον κ. Λυμπέρη, ότι άσχετα πώς αξιολογεί κανείς την επίδοσή του ως Α / ΓΕΕΘΑ, ήταν αφοσιωμένος στο καθήκον και δεν λειτούργησε κομματικά. Σε όλη τη θητεία του δεν έδειξε κομματισμό. Είναι ένα πρόβλημα, είχα κάνει κάποιες αλλαγές. Είμαι ανοιχτός σε μια τέτοια συζήτηση. Αυτό, ναι, είναι ένα πρόβλημα».

* Περί «αυτοκρατορικής» διαδοχής Σημίτη:

«Είναι αλήθεια ότι δεν έγιναν δημόσιες δηλώσεις διαμαρτυρίας για τον τρόπο διαδοχής. Έγιναν κατ” ιδίαν δηλώσεις, διότι είχαμε μπει σε προεκλογική περίοδο. Είχαν ουσιαστικά κηρυχθεί εκλογές. Εγώ προσωπικά είχα πει πριν την αλλαγή ηγεσίας πότε έπρεπε να γίνει η διαδοχή και πώς έπρεπε να γίνει. Δεν θεώρησα καλό για την παράταξή μου να το δημοσιοποιήσω. Πίεσα όμως όσο μπορούσα την κατάσταση μέσα στα όργανα, με μια απευθείας επιστολή στον τότε πρωθυπουργό».

* Για εκλογή προέδρου:

Ερώτηση: Τώρα πλέον υπάρχει και στο Καταστατικό σας, ότι ο πρόεδρος εκλέγεται με δημοψηφισματικού τύπου διαδικασίες, με τα μέλη και τους φίλους κ.λπ. Αυτό, ως πρόβλεψη, βλέπετε ότι μπορεί να λειτουργήσει και στο μέλλον;

Απάντηση: «Πιστεύω ότι έτσι όπως είναι το Καταστατικό (σ.σ. για την ανάδειξη προέδρου) μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στο μέλλον. Η εκλογή του κ. Παπανδρέου δεν δημιούργησε προβλήματα, γιατί δεν υπήρχε ούτε αντίπαλος και ήταν σαφές ότι κάτω από οποιεσδήποτε διαδικασίες πανηγυρικά θα εξελέγετο πρόεδρος. Στο μέλλον όμως… Εγώ δεν θα είχα αντίρρηση να επικυρώνεται η εκλογή ενός προέδρου από το ευρύτερο σώμα των υποστηρικτών ενός κόμματος, αλλά θα ήθελα οι υποψηφιότητες να εξετάζονται και ψηφιζόταν πρώτα από τα όργανα και από ένα συνέδριο».

* Για τις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης Καραμανλή:

«Έχω ακούσει τις δηλώσεις, αλλά δεν ξέρουμε τι θα κάνει από εδώ και πέρα. Η δική μου άποψη είναι, ότι τα μέτρα έρχονται σχετικά αργά, έπρεπε να ληφθούν πολύ νωρίτερα και αυτά τα μέτρα από μόνα τους δεν αρκούν. Εδώ το πρόβλημα πρέπει να γίνει σαφές. Έχουμε σοβαρότατο πρόβλημα παραγωγής και παραγωγικότητας. Τα θέματα δεν είναι μόνο τα ελλείμματα, οι τιμές κ.λπ. Το έλλειμμα δεν είναι το πρόβλημα. Είναι το σύμπτωμα μιας βαθύτερης δομικής κρίσης μέσα στην οικονομία. Αυτά τα οποία έχει υπόψη της τώρα η κυβέρνηση με τις αποκρατικοποιήσεις κ.λπ. αν γίνουν σωστά, εντάξει, θετικό βήμα θα είναι, αλλά δεν αρκούν».

* Για προσπάθεια καταπολέμησης της διαπλοκής από την κυβέρνηση:

«Από την πλευρά του πρωθυπουργού, εγώ διαβλέπω μια πρόθεση να κινηθεί προς τη σωστή κατεύθυνση, δεν βλέπω όμως συγκεκριμένα βήματα από την κυβέρνηση. Και να σας πω κάτι από την εμπειρία και του ΠαΣοΚ. Αν δεν υπάρξει μια ευρύτατη συναίνεση όχι μόνο ανάμεσα στα κόμματα, αλλά και στην κοινωνία, να δημιουργηθεί ένα μέτωπο, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί διαφορετικά. Βεβαίως την ευθύνη για την πρωτοβουλία την έχει η κυβέρνηση και πρέπει να προχωρήσει. Αυτές οι κινήσεις δεν έχουν γίνει. Διαβλέπω διάθεση στον πρωθυπουργό, αλλά δεν αρκεί, πρέπει να προχωρήσουμε και σε συγκεκριμένα μέτρα. Δεν μπορώ να κρίνω αν έχει υπαναχωρήσει ή όχι ο πρωθυπουργός. Αυτό θα το κρίνουν τα κυβερνητικά στελέχη που χειρίζονται αυτό το θέμα. Εγώ όσο έχω δει και αυτό που εισπράττω, είναι, ότι δεν βλέπω μια συντονισμένη πολιτική κίνηση να χτυπήσει τη διαφθορά και τη διαπλοκή. Όποια πολιτική ηγεσία πάρει την πρωτοβουλία και συσπειρώσει τον κόσμο με ένα μέτωπο, να καθαρίσει επιτέλους ο τόπος από αυτό το φαινόμενο, νομίζω θα έχει κερδίσει και το πολιτικό στοίχημα».

Ερώτηση: Παρακολουθείτε τις δημοσκοπήσεις. Ένα στοιχείο τους -και των τελευταίων κιόλας της Metron, που είναι η καλύτερη για το ΠαΣοΚ ως τώρα- δείχνει ότι ο Γιώργος Παπανδρέου δεν έχει πείσει, δεν τραβάει, δεν αποτελεί την ατμομηχανή του ΠαΣοΚ, όπως γινόταν παραδοσιακά με όλους τους αρχηγούς.

Απάντηση: «Έτσι είναι, αλλά πρώτα από όλα είναι νωρίς να το δούμε αυτό. Θα πάρει κάποιο χρόνο. Πρέπει να σας πω ότι ο κ. Παπανδρέου έχει κάθε πρόθεση και κάνει προσπάθεια να κινηθεί προς τη σωστή κατεύθυνση, όμως για να γίνει αξιόπιστος στον κόσμο θα πρέπει να αναγνωρίσει τα σφάλματα του ΠαΣοΚ στο παρελθόν και να δείξει ότι αυτά τα σφάλματα και αντιμετωπίζονται αποφασιστικά μέσα στο ΠαΣοΚ και δεν θα επαναληφθούν στο μέλλον. Νομίζω ότι είναι καλό για μια παράταξη να παραδέχεται ότι η εκλογική της ήττα οφείλεται όχι σε επικοινωνιακές εξελίξεις, αλλά σε ενδογενή προβλήματα της ίδιας της διακυβέρνησής του και θα τα διορθώσει».

Ερώτηση: Αυτό, πάντως, είναι και το παράπονο του κ. Σημίτη.

Απάντηση: «Μα ακριβώς εκεί είναι και η διαφωνία μου με τον κ. Σημίτη. Νομίζω ότι ο κ. Σημίτης δεν πρέπει να έχει κανένα άγχος. Έχει επιτελέσει έργο, αυτό θα του αναγνωριστεί στην ιστορία, αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να αναγνωρίσει ότι πολλά πράγματα επί διακυβέρνησής του δεν έγιναν και κάποια άλλα πράγματα δεν έγιναν σωστά. Αυτό δεν είναι κακό να το αναγνωρίζεις».

Ερώτηση: Στον κ. Παπανδρέου, ως αρχηγό του ΠαΣοΚ, δεν βλέπετε κάποιες αδυναμίες ή και λάθη κινήσεων, τακτικής, προσανατολισμού και ενδεχομένως λάθη επιλογής συνεργατών; Γιατί κάτι φταίει που δεν μπορεί να λειτουργήσει ως ατμομηχανή του ΠαΣοΚ η ηγεσία του.

Απάντηση: «Προσπαθεί να ανασυντάξει το ΠαΣοΚ. Εγώ νομίζω ότι η υπόθεση δεν έχει κριθεί ακόμη, θα κριθεί πάνω σε δύο ζητήματα: πρώτον, από την επιλογή του πολιτικού προσωπικού του και, δεύτερον, από το θάρρος να δεχθεί ότι η νέα πορεία του ΠαΣοΚ δεν είναι όμηρος του ΠαΣοΚ της περιόδου 2000 – 2004. Θα προτιμούσα -σε σχέση με τα πρόσωπα- να υπήρχε ένα μίγμα μεταξύ αυτών που λέμε ιστορικών στελεχών, που είχαν δώσει δείγματα γραφής στο παρελθόν και έχουν ένα μεστό πολιτικό λόγο και την έξωθεν καλή μαρτυρία με νέα στελέχη, τα οποία και αυτά έχουν αναδειχθεί μέσα από κοινωνική δράση και είναι αποδεκτά από την κοινωνία. Αυτό το μίγμα δεν το βλέπω. Τρίτον, ο κ. Παπανδρέου θα έπρεπε να είχε απομακρύνει πρόσωπα, τα οποία στο παρελθόν είχαν προσβάλει το δημόσιο αίσθημα με στάση αλαζονείας. Και όχι μόνο σε κυβερνητικό επίπεδο, αλλά και σε τοπικό επίπεδο».

Print this pageEmail this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedIn