ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: » Τι σας είπαν χθες οι συνάδελφοί σας στη Βουλή που ορκιστήκατε;»

Γ. ΑΡΣΕΝΗΣ: » Είναι μια κοινοβουλευτική ομάδα, τους περισσότερους βέβαια τους ξέρω γιατί συνδεόμαστε πολλά χρόνια. Είναι βουλευτές όλων των παρατάξεων αλλά υπάρχουν και πολλοί καινούριοι που μπήκαν και τους μαθαίνω.»

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: » Πως είδατε την κίνηση του κ. Σκανδαλίδη; Είναι μια κίνηση την οποία πιθανά εσείς θα την κάνατε;»

Γ. ΑΡΣΕΝΗΣ: » Άλλοι το έχουν κάνει, άλλοι δεν το κάνουν. Κάθε περίπτωση πρέπει να εξετάζεται χωριστά αλλά νομίζω στο κλίμα που έχει δημιουργηθεί στην Αθήνα και δεδομένης της πρόκλησης που είχε απευθύνει από καιρό ο Κακλαμάνης στον Σκανδαλίδη, ήταν μια ορθή κίνηση που νομίζω και ελπίζω ότι θα εκτιμηθεί από το εκλογικό σώμα. Έδειξε δηλαδή ότι ανεξάρτητα του αποτελέσματος, ο κ. Σκανδαλίδης θέλει να ασχοληθεί σοβαρά με τον δήμο, δεν θέλει να χρησιμοποιήσει τον δήμο σαν ένα σκαλοπάτι στην πολιτική του καριέρα. Αυτό νομίζω θα εκτιμηθεί από τον κόσμο.»

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: » Σήμερα διαβάζουμε στις εφημερίδες, στις παραπολιτικές στήλες, ότι υπήρξε και γεύμα με τον κ. Παπανδρέου που βρεθήκατε, φάγατε κλπ. Πως αντιμετώπισε την είσοδό σας στη Βουλή;»

Γ. ΑΡΣΕΝΗΣ: » Πολύ θετικά. Με τον κ. Παπανδρέου με συνδέει μια φιλία που πάει πάρα πολλά χρόνια πίσω και γνωριζόμαστε πολύ καλά και είχαμε μια πολύ κοινή πορεία, έχουμε ταύτιση απόψεων σε πολλά πράγματα, έχουμε διαφοροποιηθεί και σε ορισμένα θέματα. Αλλά νομίζω ότι υπάρχει μια αμοιβαία εκτίμηση, νομίζω ότι ο ίδιος χάρηκε, χάρηκα κι εγώ διότι μου δίνεται η ευκαιρία σ” αυτή τη δύσκολη φάση για το πολιτικό μας σύστημα να συμβάλλω κι εγώ σε μια προσπάθεια για να αποκατασταθεί μια υπευθυνότητα, μια σοβαρότητα στο πολιτικό σύστημα μακριά από μικρότητες και μικροπολιτική.»

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: » Αυτό πως μπορεί να συμβεί όταν βλέπουμε ότι έχουν ανέβει τόσο πολύ οι τόνοι;»

Γ. ΑΡΣΕΝΗΣ: » Πάμε και στις εκλογές τον Οκτώβρη, ελπίζω να μην συνεχιστούν αυτοί οι τόνοι. Εγώ δεν είμαι υπέρ της όξυνσης της πολιτικής. Νομίζω ότι πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με υπευθυνότητα, όχι πάντοτε με συμφωνία αλλά εν πάση περιπτώσει με κατανόηση για τις απόψεις των άλλων πολιτικών χώρων και σε ορισμένα πράγματα γιατί όχι να μην υπάρχει και μια συνεννόηση για μια κοινή πορεία για το μέλλον του τόπου. Βέβαια θα πρέπει να δημιουργηθεί αυτό το κλίμα της συνεννόησης και του διαλόγου. Εγώ νομίζω ότι αυτό είναι σημαντικό για τον τόπο και δεν μιλάω για την τωρινή συγκυρία, μιλάω γενικώς. Θα μου επιτρέψετε να σας πω, επειδή είμαι και λίγο παλαιότερος σαν βουλευτής, ότι έχει γίνει μια πρόοδος στον τόπο τα τελευταία 20 χρόνια. Αν πάμε πίσω στο πολιτικό κλίμα στα τέλη της δεκαετίας του 70, στις αρχές της δεκαετίας του 80 και στο σημερινό κλίμα, νομίζω ότι έχουμε κατακτήσει πολλά πράγματα και ο πολιτικός βίος είναι πολύ πιο ήρεμος και ομαλός απ” όσο ήταν στο παρελθόν. Πρέπει όμως ορισμένα άλλα πράγματα να τα δούμε με μια πιο μακροχρόνια προοπτική και λίγο πιο ψύχραιμα.»

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: » Που θα μπορούσαν τα δυο μεγάλα κόμματα αλλά και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις, να έχουν μια συνεννόηση ώστε να υπάρξει ένα κοινό πλαίσιο στα θέματα της διαφθοράς για παράδειγμα;»

Γ. ΑΡΣΕΝΗΣ: » Στα θέματα της διαφθοράς, ένα καλό παράδειγμα, ο κ. Παπανδρέου έκανε μια συγκεκριμένη πρόταση και την απηύθυνε στον κ. Καραμανλή και έχει 7-8, αν θυμάμαι, σημεία για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Τα σημεία αυτά λένε ουσιαστικά ότι το πρόβλημα της διαφθοράς δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με καλή βούληση, πρέπει να αντιμετωπιστεί θεσμικά. Είναι πρόβλημα συστημικό και θα πρέπει να δούμε τους θεσμούς ή και νέους θεσμούς για να προστατεύσουμε και τον πολίτη και την πολιτεία και το πολιτικό σύστημα από συμπτώματα παρακμής και διαφθοράς. Εγώ νομίζω σ” αυτή την πρόσκληση-πρόκληση, ο κ. πρωθυπουργός θα μπορούσε να απαντήσει με δικές του αντιπροτάσεις γιατί νομίζω ότι το σύστημα της διαφθοράς θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από τη Βουλή με υπευθυνότητα και να το δούμε ως πρόβλημα συστημικό. Δεν είναι ότι εγώ είμαι καλύτερος από σένα ή ο άλλος έχει περισσότερη πολιτική βούληση, είναι ότι οι θεσμοί δεν λειτουργούν σωστά στην Ελλάδα και έχουμε αφήσει να διαβρωθεί το γενικότερο σύστημα της διακυβέρνησής μας. Και διακυβέρνηση δεν εννοώ μόνο την κυβέρνηση, δεν εννοώ μόνο το Κοινοβούλιο, εννοώ και όλο το σύστημα και τους κωδικούς του που διέπουν την καθημερινότητα.»

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: » Πάντως εδώ την ευθύνη έχουν κυρίως το ΠΑΣΟΚ αλλά και η ΝΔ, αν συμβαίνει αυτό.»

Γ. ΑΡΣΕΝΗΣ: » Δεν θέλω να αποφύγω ευθύνες εκεί πέρα αλλά εάν το θέμα ήταν ότι ευθύνεται ένα κόμμα για αυτό, θα έλεγα εντάξει. Το κόμμα πάει στη γωνιά και τελειώνουμε και λύνεται το θέμα. Όμως τα κόμματα ήρθαν κι έφυγαν, γιατί η διαφθορά δεν είναι καινούριο φαινόμενο. Τα κόμματα έρχονται στην κυβέρνηση, φεύγουν απ” την κυβέρνηση, η διαφθορά παραμένει. Άρα το θέμα δεν είναι το κόμμα ή όποιο κόμμα, το θέμα είναι συστημικό. Νομίζω αυτό πρέπει να το αποδεχθούμε όλοι.»

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: » Θεωρείτε ότι πρέπει να υπάρξουν στην παρούσα φάση παραιτήσεις υπουργών;»

Γ. ΑΡΣΕΝΗΣ: » Αυτό είναι ένα θέμα που επειδή ήμουν πολλά χρόνια υπουργός, το έχω αντιμετωπίσει κι εγώ. Σε τελευταία ανάλυση νομίζω ότι δεν μπορείς να έχεις ένα γενικευμένο κώδικα σε αυτές τις περιπτώσεις, ο υπουργός παραιτείται ή όχι, διότι από άποψη τυπική, μπορεί να πεις εντάξει δεν υπάρχει πολιτικό θέμα. Είναι προσωπικό ζήτημα του καθενός, είναι υποκειμενικό θέμα και κάθε υπουργός πρέπει να το αποφασίσει μόνος του. Τώρα ο υπουργός θα το αποφασίσει εάν είναι θέμα πολιτικής ευθιξίας να παραιτηθεί ή όχι και ο κόσμος θα το κρίνει.»

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: » Ή ο πρωθυπουργός.»

Γ. ΑΡΣΕΝΗΣ: » Ο πρωθυπουργός είναι ένα άλλο θέμα, εκεί ο πρωθυπουργός θα πρέπει να κρίνει γενικά τη στάση και την εικόνα της κυβέρνησής του απέναντι στο εκλογικό σώμα. Είναι λοιπόν θέμα πρωθυπουργού.»

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: » Ένα άλλο θέμα της επικαιρότητας το οποίο δυστυχώς οι »κουμπάροι» το έχουν καλύψει πλήρως, είναι ότι είναι η 3η μέρα που είμαστε στην απεργία των δασκάλων. Έχετε διατελέσει υπουργός Παιδείας, θα θέλαμε ένα σχόλιο σε σχέση με την απεργία, όχι τόσο την απεργία όσο την παιδεία γενικότερα.»

Γ. ΑΡΣΕΝΗΣ: » Να μιλήσουμε πρώτα απ” όλα για το θέμα της απεργίας. Εγώ θα εντοπίσω ένα ζήτημα το οποίο πρέπει να το προσέξουμε όλοι: οι εκπαιδευτικοί δεν αμείβονται ικανοποιητικά. Δεν μπορείς να έχεις απαιτήσεις πλήρους απασχόλησης από ένα δάσκαλο με αυτούς τους μισθούς και αυτό το είχα πει και όταν ήμουν υπουργός Παιδείας και ήλπιζα στην επόμενη τετραετία του ΠΑΣΟΚ, στην οποία δεν ήμουν υπουργός, να μπορούσαμε να προχωρήσουμε σημαντική αύξηση των μισθών. Θα χρειαστούμε περισσότερους πόρους για την παιδεία και καλύτερες αμοιβές για τους εκπαιδευτικούς. Απ” αυτή την άποψη νομίζω ότι και οι εκπαιδευτικοί έχουν δίκιο και η κυβέρνηση θα πρέπει να το δει σαν ένα θέμα προτεραιότητας. Δεν μπορείς με τέτοιους χαμηλούς μισθούς να έχεις απαιτήσεις για παιδεία υψηλής ποιότητας. Όσον αφορά το γενικότερο θέμα της παιδείας, θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι έχουμε προβλήματα που αρχίζουν από το δημοτικό μέχρι και το πανεπιστήμιο και τα μεταπτυχιακά και χρειάζεται να γίνει, χωρίς προϋποθέσεις, ένας σοβαρός διάλογος για ένα καινούριο ξεκίνημα. Βεβαίως ως πρώην υπουργός Παιδείας, έχω απόψεις και νομίζω ότι έχω και μια εμπειρία πια σ” αυτό το θέμα και μπορώ να τα δω τα πράγματα από μια απόσταση χρόνου και αντικειμενικά και σ” αυτόν τον διάλογο θέλω να συμβάλλω γιατί το θέμα της παιδείας είναι θέμα εθνικό και τα μέτρα τα οποία θα πάρουμε σήμερα, θα αποδώσουν μετά από πολλά χρόνια. Πρέπει να σας πω όμως ότι το κλίμα που βλέπω εγώ στο γενικότερο χώρο της παιδείας, δεν είναι ένα κλίμα που ευνοεί συνεννόηση και διάλογο τώρα και είμαι ανήσυχος για αυτό το πράγμα.»

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: » Θα σας δούμε και στα κορυφαία όργανα του ΠΑΣΟΚ;»

Γ. ΑΡΣΕΝΗΣ: » Ας αφήσουμε λίγες μέρες να τρέξουν πρώτα και θα τα πούμε αργότερα.»

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: » Σε επίπεδο επιτροπών της Βουλής;»

Γ. ΑΡΣΕΝΗΣ: » Να σας πω την αλήθεια σήμερα θα πάω στη Βουλή, θα δω τι γίνεται εκεί πέρα και πρέπει αύριο-μεθαύριο να αποφασίσω που θα ζητήσω να ενταχθώ.»

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: » Διαβάζουμε για το Εξωτερικών και Άμυνας, ισχύει κάτι τέτοιο;»

Γ. ΑΡΣΕΝΗΣ: » Ήμουν πολλά χρόνια εκεί, όπως ήμουν και στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων αλλά υπάρχουν κι άλλες επιτροπές. Ειλικρινά δεν έχω αποφασίσει ακόμα.»

Print this pageEmail this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedIn