Ερώτηση: Έχουμε μαζί μας τον κύριο Γεράσιμο Αρσένη. Καλή σας ημέρα.Απάντηση: Καλημέρα.Ερώτηση: Δύσκολα τα πράγματα για το ΠΑΣΟΚ.

Απάντηση: Είναι μία κρίσιμη καμπή για το ΠΑΣΟΚ, δεν υπάρχει αμφιβολία. Η ήττα αυτή ήταν ήττα βαθιά και νομίζω ότι, μετά από τις εξάρσεις που ήταν αναπόφευκτες τα πρώτα εικοσιτετράωρα, έχουμε βρει το δρόμο να συζητήσουμε ψύχραιμα και υπεύθυνα τα προβλήματά μας που είναι προβλήματα πολιτικά, και μέσα σ” αυτά τα πλαίσια και στη συνέχεια να λύσουμε και θέματα σύνθεσης των συλλογικών οργάνων και της ηγεσίας του κόμματος.

Ερώτηση: Πιστεύετε ότι αυτή η όξυνση μέσω δηλώσεων στελεχών που πρόσκεινται είτε στη μία είτε στην άλλη πλευρά θα αμβλυνθεί πηγαίνοντας προς τις εκλογές και κυρίως για την επόμενη ημέρα πλέον;

Απάντηση: Πιστεύω ναι. Πιστεύω ότι όλοι μας πήραμε το μάθημά μας. Ήταν απαράδεκτο αυτό που έγινε αμέσως μετά την εκλογική ήττα να γίνει ουσιαστικά ένας διάλογος, μία αντιπαράθεση στελεχών μέσα από τις τηλεοράσεις και το ραδιόφωνο.

Ερώτηση: Ένα ήταν το στέλεχος το οποίο άρχισε το χορό, ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Απάντηση: Νομίζω ότι ήταν σφάλμα του και νομίζω ότι τον ζημίωσε αυτό. Θα έπρεπε να ήταν πολύ πιο ψύχραιμος, να περίμενε κάποια εικοσιτετράωρα ή κάποιες εξελίξεις και να καταθέσει την πρότασή του – που δικαιούται να την καταθέσει – στον Γραμματέα και στα όργανα.

Ερώτηση: Κύριε Αρσένη, αυτό πάντως δε φαίνεται από τις δημοσκοπήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Φαίνεται ότι η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου θεωρεί ότι ο κύριος Βενιζέλος μπορεί να βγάλει το ΠΑΣΟΚ από την κρίση στην οποία βρίσκεται.

Απάντηση: Κοιτάξτε, αυτό ακριβώς με ανησυχεί. Εκτιμώ πάρα πολύ τον κύριο Βενιζέλο, όπως εκτιμώ και τον κύριο Παπανδρέου, και όλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν πιστεύω ότι το θέμα είναι θέμα προσώπου ή προσώπων. Είναι και θέμα προσώπων.

Ερώτηση: Δεν ευθύνεται δηλαδή ο Γιώργος Παπανδρέου για την ήττα την οποία υπέστη το ΠΑΣΟΚ;

Απάντηση: Ευθύνες έχει και ο κύριος Παπανδρέου, όπως έχουμε όλοι μας. Αλλά πού είναι το βασικό πρόβλημα; Η δική μου η άποψη είναι ότι από το 1996 είχαμε μία βαθμιαία αλλοίωση της πολιτικής φυσιογνωμίας του ΠΑΣΟΚ, μία θολούρα, η οποία οδήγησε στην οριακή…

Ερώτηση: Αναφέρεστε στην περίοδο Σημίτη;

Απάντηση: Αναφέρομαι στην περίοδο Σημίτη, βεβαίως. Δεν αποδίδω ευθύνες μόνο στον κύριο Σημίτη βεβαίως. Αποδίδω ευθύνες σε μία πορεία του ΠΑΣΟΚ μέσα από την οποία αλλοιώθηκε η φυσιογνωμία του Κινήματος και αυτό οδήγησε και στην οριακή νίκη του 2000, στην δομική ήττα του 2004 και στη σημερινή κατάσταση. Άρα αυτό το οποίο πρέπει να εξετάσουμε, και αυτό είναι το ζητούμενο, είναι το πολιτικό θέμα. Πώς δηλαδή θα βρούμε το σωστό δρόμο και θα επανασυνδεθούμε με τα κοινωνικά στρώματα της κεντροαριστεράς και της προόδου, με τα οποία έχουμε χάσει επαφή.

Ερώτηση: Πιστεύετε ότι τα δύο πρόσωπα που είναι υποψήφια αυτήν τη στιγμή για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ πρεσβεύουν και κάποια διαφορετική πολιτική;

Απάντηση: Αυτό θα πρέπει να το δούμε στην πορεία και στις συζητήσεις. Γι” αυτό νομίζω ότι είναι ικανοποιητική η συμβιβαστική λύση που δόθηκε, γιατί μας δίνεται ο χρόνος όχι μόνο να ηρεμήσουμε, αλλά και να δούμε και τις πολιτικές πλατφόρμες και τις απόψεις όλων των υποψηφίων. Αυτή τη στιγμή έχουμε δύο υποψήφιους, μπορεί να έχουμε κι άλλους, δεν ξέρω.

Ερώτηση: Εκτιμάτε ότι θα υπάρξει κάποια τέτοια πιθανότητα;

Απάντηση: Δεν θα το απέκλεια, αλλά αυτό που έχει σημασία, και αυτό θα ήθελα να πω, είναι ότι το ζήτημα δεν είναι ο ένας ή ο άλλος – είναι πολύ σημαντικό ποιος είναι επικεφαλής του Κινήματος – αλλά, πριν από αυτό, πρέπει να αποφασίσουμε ποιο είναι το Κίνημα.

Ερώτηση: Αυτό θα το αποφασίσετε εσείς και όχι τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Γιατί τις τελευταίες ημέρες βλέπουμε κάποια στελέχη του ΠΑΣΟΚ να επιτίθενται στις φίλα προσκείμενες εφημερίδες, αλλά και στους τηλεοπτικούς σταθμούς, κάνοντας λόγο για μία προσπάθεια να επιβάλουν τον κύριο Βενιζέλο. Μήπως είναι υπερβολικά τα όσα ακούγονται;

Απάντηση: Κοιτάξτε, πάντοτε υπήρξε πρόθεση, και πάντοτε υπήρξε αυτό το πράγμα, εξω-πολιτικοί ή εξω-θεσμικοί παράγοντες να θέλουν να επηρεάσουν τις εξελίξεις μέσα στα κόμματα, έτσι δεν είναι;

Ερώτηση: Γιατί όμως οι εξω-θεσμικοί παράγοντες να μην επιθυμούν να παραμείνει στην ηγεσία ο Γιώργος Παπανδρέου;

Απάντηση: Αυτό είναι ένα ερώτημα το οποίο πρέπει να απευθύνετε σε ορισμένους συναδέλφους σας, οι οποίοι από τηλεοράσεως έχουν αναλάβει το ρόλο της υπεράσπισης συγκεκριμένου υποψηφίου, και πρέπει να σας πω ότι τον ζημιώνουν. Το είδαμε αυτό στις τηλεοράσεις. Είδαμε ορισμένους δημοσιογράφους, οι οποίοι έχουν εγκαταλείψει το λειτούργημα του δημοσιογράφου και έχουν γίνει προπαγανδιστές μιας ορισμένης προσωπικής άποψης. Αυτό το έχουμε δει.

Ερώτηση: Μάλιστα. Τώρα σε σχέση με το κλίμα που διαμορφώνεται ακόμα και στον κόσμο, υπάρχει η εκτίμηση ότι όλη αυτή η κατάσταση, και σε σχέση με τις δηλώσεις στελεχών και σε σχέση με τον κόσμο, τους ανθρώπους που συγκεντρώνονται έξω από τα γραφεία της Χαριλάου Τρικούπη, είναι λογικές που μας γυρίζουν πολλά χρόνια πίσω στην πολιτική.

Απάντηση: Αυτό με ανησυχεί. Εγώ νομίζω ότι αυτό που πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι η πολιτική, αλλά και οι πολιτικοί, αφορά τον κόσμο. Αυτήν τη στιγμή έχουμε μία κυβέρνηση με οριακή πλειοψηφία που έχει μπροστά της μία σειρά από δύσκολα προβλήματα, την ακρίβεια, την παιδεία, το ασφαλιστικό, τα εθνικά θέματα, όλα αυτά είναι ανοικτά. Αυτά τα ζητήματα θα απαιτήσουν τοποθετήσεις. Το θέμα λοιπόν τώρα του ΠΑΣΟΚ δεν είναι τόσο η εσωστρέφεια, είναι να πάρει θέσεις απέναντι σ” αυτά τα θέματα. Το ΠΑΣΟΚ θα κριθεί από τον κόσμο πώς θα κινηθεί μέσα στο Κοινοβούλιο, στη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, πώς θα τοποθετηθεί σε θέματα όπως είναι το ασφαλιστικό.

Ερώτηση: Δε θα έχει πρόβλημα, κύριε Υπουργέ, το ΠΑΣΟΚ με δεδομένο ότι μέχρι την 11η Νοεμβρίου θα έχει έναν αρχηγό υπό αίρεση;

Απάντηση: Αυτό ακριβώς δε θα ήθελα να είναι. Αυτήν τη στιγμή έχουμε έναν αρχηγό. Αυτός εκφράζει το ΠΑΣΟΚ προς τα έξω, και όταν το Συνέδριο, η βάση, αποφασίσει διαφορετικά, θα έχουμε άλλον αρχηγό. Αλλά μέχρι τότε υπάρχει αρχηγός, δεν υπάρχει αναρχία στο κόμμα, υπάρχει Πρόεδρος του Κινήματος, ο οποίος έχει την ευθύνη να οδηγήσει το κόμμα του και να ασκήσει την αξιωματική αντιπολίτευση που ζητά ο κόσμος. Και, αν θέλετε, ο κύριος Παπανδρέου θα κριθεί περισσότερο από τη στάση του στη Βουλή, στα πολιτικά θέματα που ανακύπτουν στην κοινωνία, και απέναντι στην κυβέρνηση, παρά από τις εσωκομματικές αντιπαραθέσεις. Εγώ πιστεύω ότι αν από τώρα μέχρι το Νοέμβριο ο κύριος Παπανδρέου πάρει έναν ηγετικό ρόλο, προχωρήσει σε θέματα που αφορούν τον κόσμο και έρθει σε αντιπαράθεση με την Νέα Δημοκρατία, θα έχει κερδίσει όχι μόνο την εντύπωση του κόσμου αλλά και στο εσωτερικό.

Ερώτηση: Για να ενισχύσει το ηγετικό του προφίλ, κάποιοι εισηγούνται και διαγραφές.

Απάντηση: Κοιτάξτε, εγώ που έχω υποστεί την ταλαιπωρία των διαγραφών στο παρελθόν… Δεν είναι πολιτική λύση οι διαγραφές. Η λύση είναι η δύναμη των πολιτικών θέσεων, η αξιοπιστία τους και η δυνατότητά τους να προχωρήσουν και να γίνουν πλειοψηφικό ρεύμα μέσα σ” ένα κόμμα. Μειοψηφίες μέσα σε κόμματα πάντα θα υπάρχουν. Το θέμα είναι αν η κυρίαρχη άποψη είναι η άποψη που προωθεί μία ηγετική ομάδα.

Ερώτηση: Κύριε Υπουργέ, να σας ευχαριστήσουμε πάρα πολύ για τη συνομιλία. Καλημέρα.

Απάντηση: Παρακαλώ. Καλημέρα.

Print this pageEmail this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedIn