ΕΡ. Έχουμε στη γραμμή τον κ. Γεράσιμο Αρσένη, υποψήφιο πια στην πατρίδα του την Κεφαλονιά, με το ΠΑΣΟΚ βεβαίως. Καλή σας ημέρα Είστε στην Κεφαλονιά σήμερα; Κουραστήκατε με τα της Αθήνας;ΑΠ. Όχι δεν κουράστηκα από την Αθήνα αλλά ανταποκρίθηκα στην πρόσκληση που μου έκανε η τοπική κοινωνία και η πολιτική ηγεσία μας να είμαι υποψήφιος στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη για να κερδηθεί η έδρα. Και είμαι εδώ και δίνω αυτή την εκλογική μάχη από αυτό το μετερίζι.

ΕΡ. Είναι μονοεδρική;

ΑΠ. Είναι μονοεδρική και γι΄ αυτό έχει και τις ιδιαιτερότητές της βέβαια.

ΕΡ. Οι Κεφαλονίτες έχετε πολλές ιδιαιτερότητες κύριε υπουργέ, αυτό είναι γνωστό.

ΑΠ. Αυτό το αναγνωρίζω κι εγώ, γι΄ αυτό και η προεκλογική καμπάνια εδώ έχει έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα. Γίνεται πρέπει να σας πω σε ένα επίπεδο πολιτικού πολιτισμού ανεβασμένου απ΄ όλες τις απόψεις, έχει και το χιούμορ της αλλά έχει και τρέξιμο. Γίνεται και κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου σε μια τουριστική περιοχή, γίνεται και πολιτική της «σαγιονάρας» και στις παραλίες και τις αμμουδιές, αλλά και σοβαρές πολιτικές κουβέντες.

ΕΡ. Εδώ έχουμε ένα σύστημα και οι ακροατές θέτουν ερωτήματα, επέλεξα μερικά που αφορούν και σε ζητήματα με τα οποία έχετε ασχοληθεί στην μακρά σας καριέρα και την κυβερνητική σας θητεία και πρέπει να απαντήσετε σε 2 λεπτά, εάν θέλετε μπορούμε να πάμε και πιο γρήγορα. Η πρώτη ερώτηση αφορά τον τομέα της άμυνας και είναι μια γενικότερη ερώτηση για την οποία θέλουμε την άποψή σας. Ας ακούσουμε την ερώτηση:
«Γιατί να έχουμε τόσα πολλά αεροπλάνα και τανκς, τι περιμένουμε τον Τούρκο; το ΄40; και να μην έχουμε πυροσβεστικά αφού κινδυνεύουμε τόσο από τις φωτιές και κάθε χρόνο καιγόμαστε.» Η απάντησή σας κύριε Αρσένη.

ΑΠ. Χρειαζόμαστε για την άμυνά μας τα πολεμικά αεροπλάνα και το θέμα δεν είναι πολεμικά αεροπλάνα ή πυροσβεστικά, χρειαζόμαστε περισσότερα και από τα δύο. Με τα προγράμματα που έχουμε, έχουμε αρκετά πολεμικά αεροσκάφη αλλά χρειάζεται να αναβαθμίσουμε και τα πυροσβεστικά μας.

ΕΡ. Χρειάζεται και καλύτερη συνεργασία, μήπως δεν έχουμε εκτιμήσει αυτή την κατεύθυνση;

ΑΠ. Η συνεργασία είναι απαραίτητη και δεν μπορούμε να πούμε ότι σε αυτή την κρίση που περάσαμε αξιοποιήθηκαν οι δυνατότητες που έχουν οι ένοπλες δυνάμεις. Το 1985 που ήμουν υπουργός Άμυνας, οι ένοπλες δυνάμεις βγήκαν αμέσως για την κατάσβεση των πυρκαγιών. Αυτή τη φορά δεν υπήρχε συντονισμός. Ξέρω π.χ. ότι στο αεροδρόμιο της Ανδραβίδας υπήρχε εξοπλισμός και υλικό που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί αμέσως, κάτι που δεν έγινε γιατί δεν υπήρχε συντονισμός.

ΕΡ. Κύριε υπουργέ, τελειώσαμε με αυτή την ερώτηση να περάσουμε στην επόμενη που είναι οικονομικού περιεχομένου, ήθελα να σας ρωτήσω η εμπειρία σας από μεγάλες καταστροφές και η εμπειρία που είχατε και τώρα γιατί, τα ξεχνάμε, και στην Κεφαλονιά απειληθήκατε, είχατε μεγάλη πυρκαγιά και σε δύσκολα σημεία του νησιού, η εμπειρία σας είναι ότι πρέπει να ανασχεδιάσει το κράτος την όλη διαδικασία, γιατί είχαμε λίγο «κοιμηθεί» το 1998 πήγαν καλά τα πράγματα, είχαμε μεγάλες πυρκαγιές το 2000 και το 2002 αλλά κάπως καλά πήγαν τα πράγματα.

ΑΠ. Νομίζω ότι αυτή η καταστροφή πρέπει να μας γίνει μάθημα, σε όλους μας. Και θα πρέπει να δώσουμε τώρα μια άλλη προτεραιότητα στο σχεδιασμό για την πρόληψη και την κατάσβεση των πυρκαγιών. Δεν έχουμε ικανοποιητικές υποδομές και τώρα που αλλάζουν οι καιρικές συνθήκες πρέπει να δούμε το θέμα διαφορετικά και συνολικά, με διαφορετικές υποδομές. Χρειάζεται να γίνουν σημαντικές επενδύσεις στον τομέα αυτό για την προστασία του περιβάλλοντος.

ΕΡ. Να προχωρήσουμε στην επόμενη ερώτηση, θα δείτε ότι πολλές φορές οι ακροατές υποβάλουν πιο γενικά ερωτήματα, δείγμα ότι ακόμη και σήμερα θέλουν να ακούσουν τη φιλοσοφία των πολιτικών. Ακούστε λοιπόν την επόμενη ερώτηση :
«Θα ήθελα να μάθω πόσα λεφτά έχουν χάσει τα ασφαλιστικά ταμεία από το 1980 για να κατανοήσει ο κόσμος γιατί έχει δημιουργηθεί θέμα στο ασφαλιστικό». Η απάντησή σας κύριε Αρσένη, ήσασταν και τσάρος της οικονομίας στην κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου.

ΑΠ. Δυστυχώς, τα ταμεία μας έχουν χάσει πολλά λεφτά από κακή διαχείριση του ίδιου του κράτους. Όταν ανέλαβα το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, τα αποθεματικά των ταμείων κατατίθεντο στην Τράπεζα της Ελλάδος και χρησιμοποιούντο από το κράτος άτοκα! Έτσι λοιπόν, όλα αυτά τα χρόνια, από το 1952 μέχρι το 1981-82 τα ταμεία είχαν καταθέσεις χωρίς αποδόσεις, έχασαν λεφτά. Το σύστημα αυτό το άλλαξα και άρχισαν να καταβάλλονται τόκοι στα αποθεματικά των ταμείων, μια προσπάθεια που ολοκληρώθηκε μέχρι το 1989 και μετά απελευθερώθηκε η διαχείριση των αποθεματικών των ταμείων και πέρασε η διαχείρισή τους στα διοικητικά τους συμβούλια. Η αλήθεια είναι ότι από το 1952 μέχρι το 1981-82 τα ταμεία έχασαν λεφτά. Δεν μπορούμε όμως να πούμε ότι το ασφαλιστικό πρόβλημα που έχουμε σήμερα οφείλεται αποκλειστικά στην κακή διαχείριση των αποθεματικών των ταμείων στο παρελθόν. Οφείλεται και σε πλήθος άλλων λόγων που πρέπει να αναγνωρίσουμε και να αναλύσουμε.

ΕΡ. Μια διευκρίνιση όμως κύριε Αρσένη. Τα χρόνια εκείνα είχαμε υψηλό πληθωρισμό. Μήπως τα χρόνια αυτά του υψηλού πληθωρισμού που λογικά θα είχαμε υψηλά επιτόκια υπήρξε αρκετά μεγάλη απώλεια; Έχει υπολογισθεί;

ΑΠ. Η απώλεια ήταν μεγάλη. Η εκτίμηση που έχω κάνει είναι ότι και αν γύριζαν αυτά τα λεφτά πάλι θα υπήρχε πρόβλημα στα αποθεματικά αλλά δεν θα ήταν στην κατάσταση που είναι σήμερα. Και εδώ πρέπει να το αναγνωρίσουμε ότι ο προϋπολογισμός του κράτους χρηματοδοτήθηκε από μια λεηλασία των ασφαλιστικών ταμείων τη χρονική αυτή περίοδο. Πρέπει να το αναγνωρίσουμε. Ήταν ένα από τα πρώτα πράγματα που αναγνώρισα ως υπουργός και, εάν θυμάστε, ήταν τότε η πρώτη περίοδος που ουσιαστικά «έδεσα τα χέρια» του κράτους και το υποχρέωσα εάν έχει ελλείμματα αυτά να τα καλύπτει με δανεισμό από την αγορά και όχι με έκδοση πληθωριστικού νομίσματος από την Τράπεζα της Ελλάδος ή με την κακή χρήση των αποθεματικών.

ΕΡ. Άρα, χρειάζεται να συζητήσουμε το ασφαλιστικό;

ΑΠ. Είναι μια προτεραιότητα και υπάρχει πρόβλημα, πρόβλημα που δεν το έχουμε μόνο στην Ελλάδα αλλά το έχει στο σύνολό της η Ευρώπη. Οφείλεται κατά κύριο λόγο στη γήρανση του πληθυσμού και στην αλλαγή της αναλογίας ανάμεσα σε αυτούς που εργάζονται και σε αυτούς που έχουν συνταξιοδοτηθεί.

ΕΡ. Η τελευταία ερώτηση που είναι γενική «ήθελα να ρωτήσετε τους πολιτικούς πως να πείσω τα παιδιά μου που σπουδάζουν στο εξωτερικό να γυρίσουν πίσω στη χώρα μας;». Νομίζω ότι η ερώτηση θα μπορούσε να είναι ως και προσωπική.

ΑΠ. Πρέπει να πείσουμε τα παιδιά μας ότι με τη βοήθεια όλων μας, και των παιδιών, πρέπει να δημιουργήσουμε άλλες συνθήκες παραγωγής στην Ελλάδα. Τα παιδιά θα γυρίσουν να δουλέψουν εδώ όταν υπάρχουν συνθήκες παραγωγικής απασχόλησης. Και είναι ευθύνη δική μας, ευθύνη των πολιτικών, να δημιουργήσουμε αυτές τις προϋποθέσεις. Με πονάει όταν βλέπουμε θαυμάσια παιδιά που σπουδάζουν στο εξωτερικό να μην επιστρέφουν γιατί οι ευκαιρίες σταδιοδρομίας που τους προσφέρονται εκεί δεν υπάρχουν στον τόπο μας. Αυτά πρέπει να τα αλλάξουμε και γι΄ αυτό πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στην ανάπτυξη.

ΕΡ. Κύριε Αρσένη χαίρομαι για τις απαντήσεις σας. Να δούμε τι θα βγει και από όποια θέση βρεθούν στην επόμενη περίοδο. Οι βουλευτές, όποια κυβέρνηση και να βγει, έχουν το καθήκον να λειτουργήσει η Βουλή πιο αποτελεσματικά.

ΑΠ. Πιο αποτελεσματικά και πιο δυναμικά. Και θα πρέπει να ξαναδούμε το θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος γενικά, ένα θέμα που το έχουμε υποβαθμίσει αλλά είναι εθνικό και πρέπει να πάρει άλλη προτεραιότητα και το άλλο είναι το θέμα της ανάπτυξης. Δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι ο τόπος. Ο βηματισμός μας πρέπει να επιταχυνθεί και πρέπει να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας και δημιουργικής απασχόλησης στους νέους.

ΕΡ. Σας ευχαριστούμε πολύ και καλή επιτυχία. Ήταν ο Γεράσιμος Αρσένης, υποψήφιος στη μονοεδρική της Κεφαλονιάς και Ιθάκης.

Print this pageEmail this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedIn