Σιαφάκας: Είστε Κεφαλονιά. Σε ποιο μέρος της Κεφαλονιάς είστε;Αρσένης: Η καταγωγή μου είναι από το Αργοστόλι, αλλά αυτήν τη στιγμή σας τηλεφωνώ από το τουριστικό μέρος της Κεφαλονιάς που είναι η Σκάλα.

Σιαφάκας: Μια χαρά, μια χαρά.

Αρσένης: Έχει και ξένους τουρίστες που αρχίζουν να ενδιαφέρονται και για την πολιτική εδώ πέρα…

Σιαφάκας: Μη μου πείτε!

Αρσένης: Ναι. Έχει και πολύ κόσμο.

Σιαφάκας: Δεν ενδιαφέρονται οι δικοί μας και ενδιαφέρονται οι ξένοι;

Αρσένης: Όλοι ενδιαφέρονται, κυρίως οι ντόπιοι.

Σιαφάκας: Εγώ βλέπω ότι είστε κοντά σε θάλασσα, ότι έχετε τη δυνατότητα να μας μεταφέρετε μια εικόνα που όλοι θα θέλαμε να ήμασταν εκεί.

Αρσένης: Κοιτάξτε, λόγω της εποχής, η πολιτική της σαγιονάρας, ξέρετε, είναι καλύτερη και πιο αποδοτική. Μιλάς πολύ άνετα στον κόσμο…

Σιαφάκας: Είναι η πολιτική της σαγιονάρας, η πολιτική της ξαπλώστρας…

Αρσένης: Όχι της ξαπλώστρας…

Σιαφάκας: Λοιπόν, Υπουργέ, από την Α” Αθήνας υποψήφιος στη μονοεδρική της Κεφαλονιάς. Έχει ρίσκο η απόφαση, έτσι δεν είναι;

Αρσένης: Κοιτάξτε, έχει ρίσκο, είναι μία πρόκληση, αλλά ανταποκρίθηκα στην πρόσκληση και της κοινωνίας της ιδιαίτερης πατρίδας μου και του κόμματος για να κερδίσουμε την έδρα. Αφήνω την άνεση μιας μεγάλης εκλογικής περιφέρειας που είναι η Α” Αθήνας…

Σιαφάκας: Που τη γνωρίζετε και σας γνώριζαν και οι πολίτες της Α΄ Αθήνας…

Αρσένης: … για τη μονοεδρική. Και την Κεφαλονιά τη γνωρίζω. Με την πατρίδα μου είμαι συνδεδεμένος όχι μόνο συναισθηματικά, αλλά και πολιτικά έκανα ό,τι μπορούσα για το νησί από διάφορα μετερίζια υπουργικά που πέρασα, και νομίζω ότι ως βουλευτής και εκπρόσωπος αυτού του Νομού θα μπορέσω να κάνω περισσότερα.

Σιαφάκας: Το θέλατε δηλαδή; Γιατί δόθηκε η εντύπωση από το ρεπορτάζ που διάβαζα τόσες μέρες ότι δεν το πολυθέλατε.

Αρσένης: Το ήθελα, αλλά απαιτούσα πριν προχωρήσουμε να γίνει μία προεργασία ως εξής: πρώτον, να υπάρχει μία συνοχή όλων, και δεύτερον να υπάρχει μία ευρύτερη αποδοχή που ξεπερνάει και τα στενά κομματικά πλαίσια γιατί, μετά τις εκλογές, θα πρέπει όλοι μαζί να δουλέψουμε για ένα σχέδιο αναβάθμισης της περιοχής. Και νομίζω ότι αυτό πήρε λίγο καιρό, αλλά το εξασφαλίσαμε.

Σιαφάκας: Τώρα, ήταν μονόδρομος η πρόσκληση, η πρόταση αυτή; Take it or leave it?

Αρσένης: Όχι, όχι, ήταν μία πρόσκληση. Μπορώ να πω ότι, όσον αφορά μέλη της κοινωνίας εδώ, ήταν και μία πίεση. Αλλά φυσικά ήταν στο δικό μου το χέρι να πω «ναι» ή «όχι», και είπα το «ναι» γιατί νομίζω ότι χρειάζεται μία δυνατή πολιτική εκπροσώπηση του Νομού στη Βουλή και στην κεντρική πολιτική σκηνή, γιατί σε πολλά πράγματα ο Νομός αυτός έχει παραγκωνιστεί. Όπως θα ξέρετε, εδώ είχα αρχίσει το πρόγραμμα και είχαμε ιδρύσει τα ΤΕΙ όταν ήμουν Υπουργός Παιδείας, αυτά θα πρέπει να προχωρήσουν και να αναβαθμιστούν.

Σιαφάκας: Δεν αισθάνεστε ότι γίνεται μια προσπάθεια το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου να απαλλαγεί από το λεγόμενο παλαιό ΠΑΣΟΚ; Δεν μ” αρέσει ο τρόπος που το λέω, έχει και ρατσιστικά χαρακτηριστικά, αλλά δεν μπορώ να το πω πιο κομψά.

Αρσένης: Εγώ μπορώ να μιλήσω για τη δική μου περίπτωση. Ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει. Ο ίδιος ο Πρόεδρος ο Γιώργος Παπανδρέου έδωσε ιδιαίτερη σημασία στη μονοεδρική και μου είπε ότι με την παρουσία μου εδώ μπορούμε να κερδίσουμε αυτήν τη μονοεδρική που έχει πολύ μεγάλη και συμβολική αλλά και πρακτική σημασία.

Σιαφάκας: Θα μπορούσε να δοθεί και μια άλλη ερμηνεία, ότι θέλει να σας κάψει. Μεταξύ μας τα λέμε όλα.

Αρσένης: Ναι, τα λέμε όλα, αλλά ξέρετε ότι δεν είμαι καύσιμο υλικό και δεν θα το δεχόμουν αν είχα καν την υποψία αυτή. Αντίθετα – ξέρετε ότι η συνεργασία μου με τον Πρόεδρο είναι πάρα πολύ στενή – ήταν ουσιαστικά μία ένδειξη από τη δική του τη μεριά ότι θέλει να μπω στην πρώτη γραμμή της μάχης και μία ένδειξη από τη δική μου τη μεριά ότι τις προκλήσεις πάντα τις αναλαμβάνω.

Σιαφάκας: Να ρωτήσω κάτι που δεν σας αφορά άμεσα, αλλά έχω την αίσθηση ότι μπορείτε να το απαντήσετε. Η σύζυγός σας τελικά θα είναι στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας;

Αρσένης: Αυτό δεν το ξέρω και, να σας πω, επειδή είναι μαζί μου εδώ στην περιοδεία, δεν το ξέρει και η ίδια.

Σιαφάκας: Ναι, γιατί – τώρα μπαίνω στο παρασκήνιο του ρεπορτάζ – ελέχθη και αυτό. Ότι μέσα στο πλαίσιο της επικοινωνίας που είχατε με τον κύριο Παπανδρέου βάλατε και αυτήν την πρόταση, να μην πω αυτόν τον όρο.

Αρσένης: Αυτά είναι αστεία πράγματα.

Σιαφάκας: Δεν παίζει κάτι τέτοιο.

Αρσένης: Ούτε καν συζητήθηκε. Άλλωστε, ξέρετε, η σύζυγός μου έχει τη δική της αυτόνομη πορεία, και την επιστημονική και την πολιτική. Παραδείγματος χάριν, όταν εγώ ήμουν Υπουργός Εθνικής Άμυνας, ήταν Οικονομικός Σύμβουλος του Πρωθυπουργού. Αυτά δεν συνδέονταν τότε.

Σιαφάκας: Λοιπόν, θέλω να ρωτήσω κάτι άλλο. Ενώ το ΠΑΣΟΚ ζητάει εδώ και καιρό τις εκλογές, μοιάζει, τουλάχιστον αυτήν την εντύπωση δίνουν κάποιοι άλλοι, να αιφνιδιάστηκε. Και μιλά τώρα για τακτικισμούς και διάφορα άλλα, δεν έχει έτοιμα τα σποτάκια του, δεν έχει έτοιμα τα ψηφοδέλτιά του. Αντί να πανηγυρίζει μια πρόταση που υιοθετήθηκε, δίνει το δικαίωμα στη Νέα Δημοκρατία να λέει ότι σας έβγαλαν από τις παραλίες. Έτσι λένε στη Ρηγίλλης.

Αρσένης: Ναι, κοιτάξτε, η ιστορία έχει διαφορετικά. Εμείς ζητήσαμε πρόωρες εκλογές από πολύ καιρό και δεχόμαστε με ενθουσιασμό το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία σύρθηκε σε πρόωρες εκλογές παρά τη θέλησή της. Η κριτική που ασκούμε είναι άλλου τύπου. Γιατί 16 Σεπτεμβρίου; Η 16η Σεπτεμβρίου δεν δίνει τη δυνατότητα στη Βουλή να περάσει τα νομοσχέδια που είχε υποσχεθεί η Νέα Δημοκρατία…

Σιαφάκας: Λέει ότι θα τα περάσει μετά.

Αρσένης: … και επίσης δεν δίνει τη δυνατότητα στη Βουλή να ακούσει τον κύριο Ζορμπά και να πάρει το πόρισμα.

Σιαφάκας: Βλέπετε τι γίνεται τώρα όμως.

Αρσένης: Εάν οι εκλογές γίνονταν μια βδομάδα αργότερα, παραδείγματος χάριν, τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά. Και βλέπετε τώρα το μπούμερανγκ της υπόθεσης με όλο αυτό το πόρισμα Ζορμπά κ.λπ.

Σιαφάκας: Τώρα, μήπως είχατε δίκιο πριν από δύο χρόνια όταν χαρακτηρίσατε τον Κώστα Καραμανλή «γρήγορο κανόνι»;

Αρσένης: Ναι, κοιτάξτε, όταν κάποιες λέξεις βγαίνουν έξω από το περιεχόμενο παίρνουν πολιτική σημασία που δεν πρέπει να αποδώσουμε.

Σιαφάκας: Πλάκα κάνατε τότε;

Αρσένης: Αυτό βεβαίως ήταν κεφαλονίτικος αστεϊσμός με την έννοια ότι είχα ζητήσει ακρόαση από όλους τους αρχηγούς των κομμάτων – που τους είδα – για ένα επιστημονικό πρόγραμμα, το «Ελλάδα 2020″, και συνέβη ο Πρωθυπουργός να ανταποκριθεί πρώτος από τους άλλους αρχηγούς, τους οποίους είδα όμως στη συνέχεια.

Σιαφάκας: Τα γρήγορα κανόνια, κύριε Υπουργέ – το ξέρετε καλύτερα γιατί διατελέσατε και Υπουργός Εθνικής Άμυνας – χτυπάνε πρώτα, κι ίσως το αποτέλεσμα να “ναι καλύτερο.

Αρσένης: Καμιά φορά παθαίνουν και εμπλοκή, ξέρετε.

Σιαφάκας: Λέτε λοιπόν το γρήγορο κανόνι να πάθει εμπλοκή;

Αρσένης: Τουλάχιστον μέχρι στιγμής έχει δείξει ότι λειτουργεί με πολύ αργά αντανακλαστικά.

Σιαφάκας: Κύριε Υπουργέ, πώς κρίνετε το αίτημα του ΠΑΣΟΚ να απομακρυνθεί ο κύριος Παπαληγούρας, να παραιτηθεί, γιατί; Εμένα με νοιάζει το σκεπτικό του ΠΑΣΟΚ. Γιατί αμφισβητεί τη θέληση του Υπουργού να πάμε σε εκλογές αντικειμενικές. Είναι βαριές αυτές οι κουβέντες. Κρίνεται η αντικειμενικότητα των εκλογών;

Αρσένης: Κοιτάξτε, ας δούμε τα πράγματα όπως έχουν και ας μην κάνουμε τις δικές μας υποθέσεις. Το γεγονός ότι το πόρισμα Ζορμπά δεν έχει δημοσιοποιηθεί δεν δίνει τη δυνατότητα στο εκλογικό σώμα να διαβάσει ένα πόρισμα και να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα. Η απόκρυψη λοιπόν αυτή δημιουργεί προβλήματα. Όταν τώρα η ίδια η δικαιοσύνη ουσιαστικά παρεμβαίνει και προσπαθεί να αποκρύψει αυτό το πόρισμα, νομίζω ότι την πολιτική ευθύνη την έχει ο Υπουργός Δικαιοσύνης.

Σιαφάκας: Φοβάστε δηλαδή ότι μπορεί το πόρισμα να αλλοιώσει το εκλογικό αποτέλεσμα;

Αρσένης: Κοιτάξτε, εγώ έχω μία προσωπική άποψη. Γιατί να μη βγει στη δημοσιότητα να το διαβάσει ο κόσμος και να βγάλει τα συμπεράσματά του;

Σιαφάκας: Αυτό που λέτε είναι μια άλλη ιστορία, έχει ένα επιχείρημα, είναι σεβαστό. Αλλά να φτάνουμε στο συμπέρασμα ότι αυτό μπορεί να ακυρώσει την αντικειμενικότητα των εκλογών είναι βαριά κουβέντα. Και θα ήθελα να μου πείτε τι φοβάται το ΠΑΣΟΚ, ότι θα επιστρέψουμε στις μέρες του ’61, στις εκλογές της βίας και της νοθείας; Ότι θα ψηφίζουν τα δέντρα και οι πεθαμένοι;

Αρσένης: Το ερώτημα το οποίο μου κάνετε αφορά το πόρισμα Ζορμπά. Σ” αυτό αναφέρθηκε το ΠΑΣΟΚ, σ” αυτό αναφέρομαι κι εγώ.

Σιαφάκας: Όχι, αναφέρεται στον κύριο Παπαληγούρα και στην παραίτηση εξαιτίας της μη αντικειμενικότητας των εκλογών. Είναι βαριά κουβέντα.

Αρσένης: Η διαγωγή του δείχνει ότι δεν λειτουργεί ως Υπουργός Δικαιοσύνης μίας κυβέρνησης που στην ουσία τώρα είναι υπηρεσιακή, λειτουργεί ως κομματικός παράγοντας.

Σιαφάκας: Εγώ δέχομαι την κριτική που μου κάνετε, την ακούω με σεβασμό, αλλά, από “κει κι ύστερα, προσπαθώ να διακρίνω και να διακριβώσω σε τι συνίσταται η μη αντικειμενικότητα των εκλογών. Γιατί είναι βαριά κουβέντα. Λέτε δηλαδή ότι οι εκλογές δεν θα είναι δίκαιες.

Αρσένης: Κοιτάξτε, η μη αντικειμενικότητα των εκλογών συνίσταται στο ότι όταν ο Υπουργός Δικαιοσύνης λειτουργεί ως κομματικός παράγοντας σε μία προεκλογική περίοδο, υπάρχει πρόβλημα.

Σιαφάκας: Δηλαδή τι θα κάνετε μετά; Θα κάνετε καινούργιο ανένδοτο ας πούμε;

Αρσένης: Μετά τις εκλογές θα κυβερνήσουμε.

Σιαφάκας: Ένα λεπτό, εσείς μας λέτε ότι υπάρχει κίνδυνος να αλλοιωθεί το αποτέλεσμα εξαιτίας του Παπαληγούρα. Εντάξει, είναι μία άποψη, άλλος την κρίνει έτσι, άλλος την κρίνει αλλιώς. Εγώ σας ρωτάω, σε περίπτωση που εκλεγεί αυτή η κυβέρνηση και ξαναέρθει στην εξουσία, θα σηκώσετε νέο ανένδοτο; Θα αμφισβητήσετε το αποτέλεσμα;

Αρσένης: Σας είπα, την άλλη μέρα των εκλογών το ΠΑΣΟΚ θα είναι κυβέρνηση. Μπορούμε να συζητήσουμε αυτό. Το τι θα κάνει η Νέα Δημοκρατία στην αντιπολίτευση είναι κάτι που πρέπει να ρωτήσετε τη Νέα Δημοκρατία.

Σιαφάκας: Λοιπόν, κύριε Υπουργέ, ευχαριστώ θερμά.

Αρσένης: Εγώ σας ευχαριστώ πολύ.

Σιαφάκας: Να “στε καλά, καλή επιτυχία.

Αρσένης: Γεια σας, ευχαριστώ πολύ.

Print this pageEmail this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedIn