ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλημέρα κ. Αρσένη, καιρό έχουμε να σας ακούσουμε. Βγαίνετε επιλεκτικά, δεν είστε καθημερινός.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Εγώ ανταποκρίνομαι στις προσκλήσεις που μου γίνονται…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επειδή έχουμε γεμίσει μαϊντανούς ξέρετε, αν βλέπετε γύρω- γύρω τι γίνεται.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Κοιτάξτε, υπάρχουν για ορισμένα θέματα στα οποία δεν συμμετέχω, γιατί δεν τα θεωρώ πολιτικά και αν εννοείτε όλη αυτή την παραθυρολογία γύρω από την τρομοκρατία…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: λίγο είναι

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Εγώ νομίζω ότι, πέρα από αυτό, υπάρχουν και ουσιαστικά πολιτικά ζητήματα που αφορούν άλλωστε και τον πολίτη και για τα οποία ο πολιτικός πρέπει να μιλήσει και να πάρει θέση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: κ. Υπουργέ αυτή τη στιγμή ζούμε μέσα σε μια δίνη, είναι ολοφάνερο δηλαδή, οικονομικής φύσης, η οποία είναι παγκόσμια. Η κυβέρνηση παλεύει, προσπαθεί να τα βγάλει πέρα με τον πληθωρισμό. Εσείς έχετε καμία νότα αισιοδοξίας να μας δώσετε ή νομίζετε ότι τα πράγματα θα πάνε χειρότερα;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Πρώτα απ” όλα, δεν νομίζω ότι η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου. Δεν υπάρχει βάση για μεγάλη απαισιοδοξία. Από την άλλη μεριά, πρέπει να αντικρύσουμε την πραγματικότητα θαρραλέα. Εγώ, είναι δυο χρόνια τώρα που το τονίζω αυτό το πράγμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εδώ που τα λέμε, είστε από τους λίγους που τα λέγανε, τον καιρό που όλοι λέγανε πάμε θαυμάσια. Εσείς λέγατε ότι το μέλλον δεν είναι και τόσο θαυμάσιο.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Εάν αυτά που είχα προτείνει πριν από το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ είχαν αντιμετωπισθεί επιτυχώς, σήμερα θα ήμασταν καλύτερα εξοπλισμένοι να αντιμετωπίσουμε και τα προβλήματα του πληθωρισμού που διαφαίνονται σήμερα, αλλά και την επερχόμενη διεθνή οικονομική κρίση. Είμαστε κάπως αφοπλισμένοι, αυτό πρέπει να το παραδεχθούμε. Όμως, έστω και αργά, έχουμε στη διάθεσή μας εργαλεία τα οποία πρέπει να θέσουμε σε εφαρμογή για να αντιμετωπίσουμε, όπως μπορούμε, την πραγματικότητα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όπως, δηλαδή, τα μέτρα που βγάλανε για τον πληθωρισμό χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Δεν θα περιοριζόμουνα σε αυτό, αλλά θα έλεγα το εξής: Τώρα μιλάμε για άμεσα μέτρα που αφορούν τον πολίτη. Δυο μέτρα τα οποία πρέπει αμέσως να ληφθούν είναι να αναστηθεί και να λειτουργήσει πραγματικά η επιτροπή ανταγωνισμού. Είναι μήνες τώρα που επιμένω ότι αυτή η ανεξάρτητη διοικητική αρχή πρέπει να ενεργοποιηθεί, να κτυπήσει τις ολιγοπωλιακές μορφές ανταγωνισμού που έχουμε στην αγορά, οι οποίες είναι υπεύθυνες για ένα μεγάλο κομμάτι του πληθωρισμού που έχουμε σήμερα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μα εδώ λένε ότι τα οπωροκηπευτικά και οι υπηρεσίες του ιδιωτικού τομέα είναι που …

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Να τα δούμε ένα-ένα. Υπάρχουν πολλά προϊόντα οι τιμές των οποίων έχουν ανέβει στην Ελλάδα πολύ πιο πάνω από τις τιμές στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτά είναι εμπορεύσιμα αγαθά αλλά και εισαγόμενα και με μικρό κόστος μεταφοράς μπορεί να υπάρξουν στην Ελλάδα. Όταν όμως οι χονδρέμποροι στην ελληνική αγορά είναι ταυτόχρονα και εισαγωγείς αυτών των προϊόντων υπάρχει μια καθετοποίηση, η οποία τροφοδοτεί τον πληθωρισμό. Εκεί πρέπει να παρέμβει η επιτροπή ανταγωνισμού και να σπάσει αυτή την καθετοποίηση η οποία μας δημιουργεί ολιγοπωλιακές μορφές. Αυτό είναι ένα ζήτημα.
Τώρα υπάρχει και κάτι άλλο. Υπάρχει και αισχροκέρδεια, υπάρχει και ένα κλίμα πληθωρισμού. Νομίζω ότι η κυβέρνηση, με κάποιο τρόπο, πρέπει να συνεννοηθεί με τις Βρυξέλλες πάνω σε αυτό το θέμα, ώστε να ξαναφέρει ενδεικτικές τιμές σε βασικά προϊόντα, έτσι που ο καταναλωτής, όταν πηγαίνει για να αγοράσει το γάλα του ή διάφορα άλλα προϊόντα, να ξέρει ποια είναι η ενδεικτική τιμή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στο νερό;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Θα κάνουμε μια τρύπα στο νερό, αν το περιορίσουμε μόνο στο νερό. Χρειάζεται να το επεκτείνουμε σε μια σειρά από άλλα προϊόντα. Υπάρχουν κάποιες τεχνικές δυσκολίες με την προσέγγιση που έχουν στις Βρυξέλλες, αλλά νομίζω ότι μπορούμε να το παρακάμψουμε αυτό και να συνεννοηθούμε μαζί τους. Έχει μεγάλη σημασία το κράτος να σηματοδοτήσει ποια είναι η σωστή τιμή, για να ξέρει και ο καταναλωτής τι θα κάνει, αυτό είναι σημαντικό.
Το τρίτο που νομίζω ότι μπορεί να κάνει το κράτος – και αυτή είναι μια μεγάλη απόφαση την οποία δεν έχει πάρει ακόμα – είναι ότι θα έπρεπε να μειώσει το κόστος της παραγωγής, μειώνοντας την επιβάρυνση στον καταναλωτή που έρχεται από τα τέλη κυκλοφορίας, από τα αυξημένα διόδια που πληρώνουμε, θα έλεγα και από ένα πάγωμα των τιμών των υπηρεσιών των δημοσίων οργανισμών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: κ. Υπουργέ, εδώ λένε να πάει σε μείωση των τιμολογίων της ΔΕΗ για παράδειγμα. Αυτό θα ήταν καταστροφικό για την προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της εταιρείας

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Εδώ τίθεται θέμα προτεραιοτήτων. Έχετε δίκιο σ” αυτό. Εάν η πρώτη μας προτεραιότητα είναι να χτυπήσουμε τον πληθωρισμό, θα έχουμε κάποια αρνητικά αποτελέσματα κάπου αλλού. Όμως, αν σηματοδοτήσουμε ότι το κράτος, πρώτο, δίνει το καλό παράδειγμα, μειώνει δηλαδή τα δικά του έσοδα ενώ έχει το ίδιο κόστος και το κάνει αυτό στην προσπάθεια να χτυπηθεί ο πληθωρισμός, νομίζω ότι αυτό θα σηματοδοτήσει πάρα πολλά πράγματα στην αγορά. Είναι λοιπόν ένα κόστος που ίσως πρέπει να το δεχθεί το κράτος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κράτος να μειώνει τα έσοδά του λίγο δύσκολο να το φαντασθούμε, αλλά εν πάση περιπτώσει.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Δεν μπορείς να έχεις και τα δυο. Δεν μπορείς να έχεις και αυξημένα έσοδα, πράγμα που σημαίνει ότι αυξάνεις το κόστος παραγωγής και να έχεις και χαμηλό πληθωρισμό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς τι πιστεύετε: Ότι η αύξηση στις τιμές των ΔΕΚΟ, κάτι που λέει συνεχώς η Ν.Δ., ήταν αυτή που πυροδότησε την άνοδο του πληθωρισμού, έστω και ψυχολογικά;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Σηματοδότησε ότι βρισκόμαστε σε ένα κλίμα ανατιμήσεων. Πράγματι, το σηματοδότησε αυτό. Και νομίζω ότι, στην πολιτική και οικονομική συγκυρία που βρισκόμαστε, θα μπορούσαμε αυτό να το είχαμε καθυστερήσει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα λέτε ότι ενήργησε λανθασμένα η κυβέρνηση ή οι διοικήσεις των οργανισμών.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Το είχαμε πει αυτό. Οι οργανισμοί καλά έκαναν τη δουλειά τους. Έχει αυξηθεί το δικό τους το κόστος, έπρεπε να κάνουν την αναπροσαρμογή που είχαν αποφύγει εδώ και πολύ καιρό και προχώρησαν σ” αυτή την προσαρμογή. Η σωστή κίνηση, όμως, στο στενό πλαίσιο μιας επιχείρησης, μπορεί να είναι λανθασμένη όσον αφορά στο σύνολο. Και εδώ είναι μια πολιτική απόφαση που πρέπει να πάρουμε. Τι θέλουμε να κάνουμε; Θέλουμε να μειώσουμε τα ελλείμματα και να αυξήσουμε τα έσοδα των ΔΕΚΟ και του κράτους αυτή τη στιγμή ή θέλουμε να χτυπήσουμε τον πληθωρισμό;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κ. Αρσένη, εσείς που έχετε κάνει και σε παγκόσμιους οργανισμούς και ξέρετε, εσείς πιστεύετε ότι όλη αυτή η αναταραχή στη Μέση Ανατολή και η πιθανή επέμβαση των Αμερικανών στο Ιράκ, θα σηματοδοτήσει και θα πυροδοτήσει παγκόσμια οικονομική κρίση ή είναι ελεγχόμενα τα πράγματα;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Ο καθένας θα κάνει τη δική του πρόβλεψη και μπορεί να πέσει έξω. Η δική μου πρόβλεψη είναι ότι δεν θα αποφύγουμε μια σύγκρουση στο Ιράκ. Φοβάμαι ότι οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να προχωρήσουν. Το θέμα λοιπόν για μένα είναι αν θα είναι μια κρίση που θα διαρκέσει λίγο και μετά θα αποκατασταθεί κάποια ισορροπία ή αν θα είναι μια κρίση που θα τραβήξει σε χρόνο. Εάν έχουμε μια κρίση που θα διαρκέσει μια-δυο εβδομάδες, νομίζω το σοκ στην οικονομία δεν θα είναι τόσο σημαντικό και η ισορροπία θα αποκατασταθεί. Αν όμως μπούμε σε μια κρίση που θα έχει διάρκεια χρόνου, τότε η διεθνής οικονομία, που βρίσκεται ήδη σε ύφεση με τα χρηματιστήρια να αντιμετωπίζουν ήδη πρόβλημα, θα αντιμετωπίσει μια διεθνή κρίση πρώτου μεγέθους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς πιστεύετε, γιατί κυκλοφορεί αυτό το περίφημο σενάριο ότι οι Αμερικανοί λένε «θα κάνουμε την επέμβαση και μετά μόλις κυριαρχήσουμε το πετρέλαιο θα πέσει από τα 40 $ στα 10 και θα έχουμε μια καινούρια οικονομική άνθηση». Πιστεύετε ότι το σενάριο αυτό μπορεί να είναι υπαρκτό ή είναι απλώς ένα σενάριο;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Είναι ένα σενάριο, αλλά δεν ξέρω τι πιθανότητα θα του δώσουμε. Είναι μια κουβέντα ότι θα διαρκέσει λίγο, ότι μετά θα αποκατασταθεί μια ισορροπία και ότι μέσα στο Ιράκ θα αυξηθεί η παραγωγή πετρελαίου και θα πέσουν οι τιμές. Να μου επιτρέψετε να έχω τις επιφυλάξεις μου για το αν αυτό θα γίνει τόσο εύκολα. Γι” αυτό και εγώ δεν είμαι υπέρ μιας επέμβασης. Νομίζω ότι δεν έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια για να λυθεί το πρόβλημα μέσα από τα Ηνωμένα Εθνη. Χθες μάλιστα μιλώντας και στο ΙΣΤΑΜΕ έκανα και μια πρόταση. Νομίζω ότι είναι η στιγμή πολιτικών πρωτοβουλιών να συγκροτηθεί αμέσως μια παγκόσμια συνδιάσκεψη με τη συμμετοχή των σημαντικών χωρών των παραγωγών και των καταναλωτών για την υπόθεση της παραγωγής και της διανομής της ενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο. Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας: Το θέμα στο Ιράκ δεν είναι πρώτιστα θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του Σαντάμ Χουσεϊν. Το ζήτημα είναι η αναδιανομή των συμβολαίων πετρελαίων ανάμεσα σε πετρελαϊκές εταιρείες της Ευρώπης και της Αμερικής.

Print this pageEmail this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedIn