ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Αρένη, καλό μεσημέρι.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Γεια σας, καλό μεσημέρι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η πρότασή σας είναι να αποδεχθούμε το σχέδιο Ανάν ως βάση διαπραγματεύσεων, χωρίς τα χρονοδιαγράμματα;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Αφού δεν δέχεσαι το χρονοδιάγραμμα, δεν μπορείς να εμπλακείς σε ουσιαστικό διάλογο τώρα, πριν από τις 12 Δεκεμβρίου. Μετά τις 12 Δεκεμβρίου, μετά από την απόφαση ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας, το πράγμα μένει ανοικτό σε συνέχιση του διαλόγου για μία πολιτική λύση χωρίς όμως εκ των προτέρων δεσμεύσεις ότι αποκλειστικά το πλαίσιο των συζητήσεων αυτών θα είναι η πρόταση του ΟΗΕ. Μπορεί να συζητηθεί και αυτή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, κε Αρσένη, λέτε ότι από τώρα ως τις Δεκεμβρίου δεν κάνουμε τίποτε.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε και να σας εξηγήσω γιατί. Πρώτα απ” όλα, νομίζω ότι χρειάζεται χρόνος να ενημερωθεί το κοινό και στην Κύπρο και στην Ελλάδα. Δεύτερον, χρειάζεται χρόνος για να γίνουν οι απαραίτητες συζητήσεις και ζυμώσεις μέσα στα κόμματα και στη βουλή.
Μετά από αυτό, θα πρέπει να διαμορφωθεί μία ενιαία πολιτική, την οποία θα συζητήσουμε και με την άλλη πλευρά. Κυβέρνηση στην Τουρκία δεν θα συγκροτηθεί πριν από τις 4 Δεκεμβρίου. Ο Ντενκτάς δεν θα είναι αμέσως σε θέση να αναλάβει σοβαρές λειτουργίες διαλόγου. Πώς, λοιπόν, στις 12 του μηνός, θα κάνουμε όλα αυτά, θα γίνουν και κάποιες, έστω και ελάχιστες, αλλαγές στο κείμενο, για να πάμε να βάλουμε την υπογραφή μας; Αυτό το βρίσκω φύσει αδύνατον.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μπορεί όμως στην πράξη να αποδειχθεί εφικτό. Αν έχουν υπάρξει οι διεργασίες όλο αυτό το διάστημα…

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Εννοείτε πριν από την κατάθεση του νομοσχεδίου;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ακριβώς.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Μιλάτε δηλαδή για κρυφή διπλωματία. Εμείς έχουμε τη διαβεβαίωση του Υπουργείου Εξωτερικών ότι το κείμενο αυτό τους ήταν άγνωστο μέχρι προ ημερών. Εγώ είμαι υποχρεωμένος να το δεχθώ αυτό. Δεν δέχομαι ότι έχει γίνει προετοιμασία και ότι τώρα βλέπουμε ένα παιχνίδι που έχει ήδη παιχτεί και ότι εμείς είμαστε, απλώς, παθητικοί θεατές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό θα το δούμε. Αυτή σας η εμμονή για αποσύνδεση από τα χρονοδιαγράμματα και από τη σημαδιακή ημερομηνία της 12ης Δεκεμβρίου και της Συνόδου Κορυφής της Κοπεγχάγης υπαινίσσεται ευθέως ότι τελικά δεν είναι τόσο αποσυνδεδεμένη η ένταξη από τη λύση;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Η πρόταση του ΓΓ είναι να συνδέσει 100% την τύχη της πρότασής του με την ένταξη. Και σε αυτό αντιδρώ. Θα αντιδρούσα ακόμα και αν το σχέδιο αυτό ήταν υποφερτό (που το θεωρώ απαράδεκτο).
Θα σας πω και τι θα γίνει. Ίσως δεν έχει γίνει κατανοητό αυτό. Στις 12 του μηνός μας ζητάνε να βάλουμε την υπογραφή μας σε ένα σχέδιο , κατά τη γνώμη μου, το επαναλαμβάνω, απαράδεκτο. Από τη στιγμή που θα βάλουμε τις υπογραφές μας, παύει να λειτουργεί η Κυπριακή Δημοκρατία, οι λειτουργίες γίνονται από τους εκπροσώπους των δύο κοινοτήτων που θα αναβαθμιστούν σε συστατικά κράτη, και θα πάμε σε δημοψήφισμα στις 30 του μηνός, όπου ταυτόχρονα θα αποφασίσει ο κυπριακός λαός και για την ένταξή του και για την αποδοχή αυτής της λύσης. Έχουμε λοιπόν μία αναίρεση της θέσης του Ελσίνκι, την οποία πανηγυρίσαμε, όπως ξέρετε, για το ότι πετύχαμε την αποσύνδεση του ενός προβλήματος από το άλλο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει περίπτωση κατά τη γνώμη σας να μην ενταχθεί η Κύπρος στην ΕΕ;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Εάν η Ελλάδα σταθεί δυναμικά σε αυτή την υπόθεση, δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση. Η Κύπρος θα μπει μαζί με τις άλλες 9 χώρες, διότι, αλλιώς, υπάρχει και το ελληνικό veto. Και θα ενταχθεί χωρίς λύση.
Εγώ σας λέω το εξής: Δεν επιμένω να απορρίψουμε αυτό το σχέδιο ως απαράδεκτο, ευθύς εξ αρχής, για λόγους διπλωματικούς. Έχουμε κάθε δικαίωμα να πούμε ότι αναβάλλουμε τη συζήτησή του μετά την απόφαση της ένταξης και νομίζω ότι οι προϋποθέσεις, το κλίμα, για μία καλύτερη λύση του κυπριακού, μέσα στην ΕΕ, για να βρεθεί μία ευρωπαϊκού τύπου λύση, θα είναι πολύ καλύτερες. Γιατί αυτή η λύση ουσιαστικά καταλύει την Κυπριακή Δημοκρατία και την καθιστά μία μίζερη αποικία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ευχαριστώ πολύ κε Αρσένη.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Παρακαλώ.

Print this pageEmail this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedIn