ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Kύριε Αρσένη, διάβασα μία συνέντευξή σας στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία και άκουσα και διάβασα αποσπάσματα από τη χθεσινή ομιλία σας στη Θεσ/κη εναντίον της διαφθοράς όπου είπατε ότι τα συμπτώματα διαφθοράς και σήψης που παρατηρούνται τις τελευταίες ημέρες είναι φαινόμενα τα οποία πηγάζουν ακριβώς από τη μη ομαλή λειτουργία της δημοκρατίας σε ορισμένους τομείς. Αυτό τι σημαίνει, ότι δεν λειτουργεί η δημοκρατία μας σε ορισμένους τομείς και σε ποιους;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Έχουμε ένα καλό Σύνταγμα, έχουμε πολλούς νόμους αλλά δεν εφαρμόζονται. Εγώ θα ήθελα από τα πολλά που υπάρχουν να εντοπίσω δύο συγκεκριμένα ζητήματα. Στο χώρο των συναλλαγών ανάμεσα στον ιδιωτικό τομέα και στο κράτος υπάρχει ένας χώρος που αφορά προμήθειες του κράτους, κατασκευές και στρατιωτικούς εξοπλισμούς όπου, εκ των πραγμάτων, από τη μη εφαρμογή των νόμων, δεν έχουμε διαφάνεια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συγκεκριμένα να τα πούμε, αν είναι εύκολο, τι δεν λειτουργεί ακριβώς;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Υπάρχει μια νομότυπη διαδικασία, αλλά οι διαδικασίες αυτές καταστρατηγούν τελικά την ουσία του ανταγωνισμού και της διαφάνειας. Η εφαρμογή π.χ. της μαθηματικής φόρμουλας στο θέμα των κατασκευαστικών έργων δημιουργεί προϋποθέσεις για καρτέλ και για εγκλωβισμό της αγοράς σε συνεργασίες μεταξύ μεγάλων εταιρειών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχω στα χέρια μου ένα διαγωνισμό που έγινε πρόσφατα για τη διευθέτηση του χώρου γύρω από το Ολυμπιακό Στάδιο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, του αρχιτέκτονα που ανέλαβε και την αισθητική διαμόρφωση του Ολυμπιακού Σταδίου. Εκεί λοιπόν έλαβαν μέρος εμπροθέσμως κάποιες κατασκευαστικές εταιρείας, έδωσαν τα ποσοστά τους και με βάση το νόμο που λέγαμε με την κα Βάσω Παπανδρέου και το πονηρό άρθρο που πέρασε ότι μπορούν να λάβουν μέρος χωρίς δικαιολογητικά και αυτά να τα καταθέτουν πριν ανοίξουν οι προσφορές, δύο εταιρείες κατασκευαστικές που είναι και μέσα στο καρτέλ που αναφέρει η Ε.Ε. έτρεξαν την τελευταία στιγμή και κατέθεσαν προτάσεις – προσφορές που όταν ανοίχθηκαν όλες, αυτές οι δύο παρεμβάσεις, με τα ποσοστά που κατέθεσαν να δημιουργούν υποψίες ότι δεν θα μπορεί ο μαθηματικός τύπος να ανακαλύψει την πιο συμφέρουσα προσφορά με αποτέλεσμα να ακυρωθεί ο διαγωνισμός. Θέλω να πω ότι όλες αυτές οι δήθεν αθώες διατάξεις, οι δήθεν αθώες τροπολογίες έχουν ένα πραγματικό αντίκρισμα στην πρακτική πλευρά της ανάθεσης των έργων που βάζει υποψίες για διαπλοκή.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Αυτό ακριβώς λέω. Είτε υπάρχει βάση είτε δεν υπάρχει σε όλα αυτά που λέγονται, η κοινή γνώμη έχει αποδεχθεί ότι σε αυτό το χώρο δεν υπάρχει διαφάνεια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και η Ε.Ε. είπε πρόσφατα ότι αυτός ο νόμος δεν είναι προς το δημόσιο συμφέρον και ακόμα, η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, όταν πέρασε αυτός ο νόμος από τη Βουλή έβγαλε πόρισμα που τον χαρακτηρίζει άχρηστο.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Είναι λάθος από την πλευρά της Κυβέρνησης να παίρνει μια αμυντική στάση σε αυτά και να αποδίδει την κριτική σε αντιπολιτευτική διάθεση. Εγώ νομίζω ότι η Κυβέρνηση πρέπει να πάρει την πρωτοβουλία και να ανοίξει αυτό το θέμα, να ζητήσει μια διακομματική συνεργασία μέσω της Βουλής και συγκρότηση διαφορετικών ελεγκτικών επιτροπών και με διακομματική συμμετοχή και άλλων διεργασιών για να υπάρχει και διαφάνεια και κατοχύρωση του πολιτικού κόσμου από αυτό. Εφ΄ όσον όλοι θέλουμε να καταπολεμηθεί η διαφθορά – τουλάχιστον έτσι λέμε – γιατί όλοι να μην βοηθήσουμε να γίνει αυτό; Και αυτό δεν μπορεί να γίνει πάνω στη βάση της υφιστάμενης νομοθεσίας ούτε πάνω στη βάση μιας εκτελεστικής εξουσίας η οποία αδυνατεί να εφαρμόσει και τους νόμους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κάνατε μια σημαντική πρόταση. Ζητάτε ένα διακομματικό προβληματισμό για την ανατροπή της διαπλοκής.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Νομίζω ότι επειδή η διαπλοκή είναι δυνατή, επειδή υπάρχουν δυνατά οικονομικά συμφέροντα, χρειάζεται η ενότητα του πολιτικού κόσμου για να αντιμετωπίσει αυτό το πράγμα. Και μόνο μέσα από μια πολιτικά οικουμενική προσπάθεια μπορούμε να το κάνουμε αυτό. Αυτό το θέμα πρέπει να μπει στη Βουλή, εγώ θα έλεγα ότι πρέπει να μπει με πρωτοβουλία της Κυβέρνησης, και να δούμε – υπήρχαν και παλαιότερα προτάσεις – για το πώς μπορούν να συγκροτηθούν, έξω από την παραδοσιακή εκτελεστική εξουσία, οι επιτροπές που θα εξετάσουν και θα αξιολογήσουν τις προσφορές και πώς θα υπάρχει ένας πιο ουσιώδης έλεγχος του Κοινοβουλίου σε αυτές τις διαδικασίες ούτως ώστε να μην υπάρχει σκιά υποψίας. Εγώ νομίζω ότι αυτό θα κατοχυρώσει και την Κυβέρνηση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν υπάρχει όμως αυτή η διάθεση από την πλευρά της Κυβέρνησης, δεδομένου ότι στις 4 Φεβρουαρίου είναι αυτή η συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Εγώ νομίζω ότι θα είναι μια ευκαιρία για την κυβέρνηση να πάρει πρωτοβουλία εκεί και να πει και εγώ θέλω να καταπολεμήσω τη διαφθορά και ιδού η πρότασή μου

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν φαίνεται όμως πιθανή μια τέτοια πρόταση.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Από τη δική μου πλευρά όμως θέλω να το προτείνω αυτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είμαι λίγο απαισιόδοξος γιατί διαβάζω τα ρεπορτάζ και βλέπω ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη όχι να πάει προς αυτήν την κατεύθυνση αλλά να καταγγείλει τη Ν.Δ.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Θέλω να το πω και αυτό, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα προσπαθήσει να το εκμεταλλευτεί αυτό πολιτικά, αλλά αυτό είναι και φυσιολογικό. Δεν είναι εκεί το ζητούμενο

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η Ν.Δ. άλλωστε, για να λέμε τα πράγματα προς κάθε κατεύθυνση όπως έχουν, δεν μας έχει πείσει με μια συγκεκριμένη πρόταση με ποιο τρόπο εκείνη θα ακυρώσει τις αρχές της διαπλοκής στο δημόσιο και πως θα ανατρέψει τη διαφθορά. Μας λέει ότι είναι εναντίον, καταγγέλλει αλλά δεν μας λέει και την πολιτική της πρόταση.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Εγώ θα προχωρήσω περισσότερο. Στη Βουλή που παρακολουθώ και συμμετέχω, έχω δει και περιπτώσεις φαινομένων διαπλοκής που θα μπορούσαν να κτυπηθούν από τη Βουλή αλλά η Ν.Δ. ήταν απούσα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λέτε στη συνέντευξή σας στην Ελευθεροτυπία στον Τάσο Παππά ότι δεν έχει κουραστεί ο κόσμος από το ΠΑΣΟΚ κυρίως, αλλά βλέπει ότι η πολιτική του είναι αναποτελεσματική και χρειάζεται σε σημαντικούς τομείς να πάρει καθοριστικές και αποτελεσματικές αποφάσεις. Σε ποιους τομείς και ποιες αποφάσεις.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Πολλά θα μπορούσε να κάνει, αλλά εγώ θα έλεγα ότι η μεγάλη προτεραιότητα αφορά τον οικονομικό τομέα και την οικονομική πολιτική. Ο συνδυασμός της ακρίβειας και της ανεργίας δημιουργεί ασφυκτικές συνθήκες στην ελληνική οικογένεια. Εδώ νομίζω ότι πρέπει να δοθεί μια προτεραιότητα στην αναζωογόνηση της οικονομικής δραστηριότητας.
Συγκεκριμένα, υπάρχουν λεφτά, πολλοί ευρωπαϊκοί πόροι για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Οι πόροι αυτοί δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ακόμα, διότι έχει εκπονηθεί ένα πρόγραμμα το οποίο θα έδινε πόρους μέσω των Τραπεζών σε Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις. Η προθεσμία έληξε στις 18, νομίζω, Ιανουαρίου, είναι ζήτημα αν υπεβλήθησαν 10 -12 το πολύ αιτήσεις από Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις για την χρηματοδότησή τους, ενώ θα έπρεπε να είχαμε χιλιάδες αιτήσεις. Και αυτό έγινε γιατί όλη αυτή η διαδικασία είναι σε λανθασμένη βάση.
Θα μπορούσαμε λοιπόν τώρα – και επειγόντως – να εκπονήσουμε ένα πρόγραμμα τεχνικής και οικονομικής στήριξης των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων που θα τους δώσει ζωή, θα αναζωογονήσει την οικονομική ζωή του τόπου και θα προχωρήσει μια ανάκαμψη της οικονομίας μέσα στο 2003. Και εδώ δεν μιλάμε για μερικά δις, μιλάμε για πολύ μεγάλα ποσά τα οποία έχουν αδρανοποιηθεί. Έχουν αδρανοποιηθεί, γιατί κάποιος είχε την έμπνευση να διοχετεύσει αυτά τα λεφτά μέσω των Τραπεζών. Αυτό δεν μπορεί να γίνει στην περίπτωση των Μικρομεσαίων, χρειάζονται άλλοι ενδιάμεσοι φορείς και άλλα συστήματα. Να λοιπόν ένας συγκεκριμένος χώρος που αν η κυβέρνηση αλλάξει την πολιτική της, δώσει προτεραιότητα στη στήριξη των Μικρομεσαίων, θα έχουμε σημαντικά αποτελέσματα μέσα στο 2003.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και μια τελευταία ερώτηση που σχετίζεται με τα ελληνοτουρκικά και τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι και στο θέμα της επίλυσης του κυπριακού αλλά και στο θέμα της ένταξης της Τουρκίας. Είδα το άρθρο του κ. Πάγκαλου που ουσιαστικά λέει στην κυβέρνηση μη γίνεστε βαποράκια των Αμερικανών σε ότι αφορά την Τουρκία και παπαγαλίζετε ότι η Τουρκία είναι ευρωπαϊκό κράτος με ψευδεπίγραφα επιχειρήματα και γίνετε ουδέτεροι και να αντιμετωπίζετε με σκεπτικισμό το θέμα. Εσείς από την πλευρά σας στο θέμα της επίλυσης του κυπριακού και του σχεδίου Ανάν, λέτε στη συνέντευξή σας ότι είναι εντελώς ασύμφορη οποιαδήποτε συμφωνία πάνω σ” αυτό. Βέβαια αυτό είναι θέμα και των ελληνοκυπρίων κυρίως και δευτερευόντως δικό μας, αλλά οπωσδήποτε ο τρόπος με τον οποίο θα επιλυθεί το κυπριακό προοιωνίζει και τα της επίλυσης των υπολοίπων θεμάτων. Συμφωνείτε με τον κ. Πάγκαλο;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Νομίζω ότι ο κ. Πάγκαλος εκφράζει μια ευρύτατα διαδεδομένη άποψη στην Ελλάδα, ότι δεν χρειάζεται να είμαστε εμείς πρωτοπόροι στη σταυροφορία για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.
Υπάρχουν πολλά θέματα που πρέπει να συζητηθούν μέσα στην Ε.Ε. Πρέπει να συζητηθεί, πρώτα απ” όλα, για ποια Ευρώπη μιλάμε, που είναι τα σύνορά της, πόσο περισσότερο θα επεκταθεί και δεύτερον πώς θα αναπτυχθούν σχέσεις οικονομικές με γειτονικές χώρες οι οποίες δεν θα ενταχθούν κατ” ανάγκη στην Ε.Ε.. Αυτά τα πράγματα εκκρεμούν. Θα συζητηθούν και με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και νομίζω ότι σ” αυτό το πλαίσιο μπορούμε να λάβουμε και εμείς μέρος.
Το να γίνουμε εμείς οι πρωταγωνιστές – σταυροφόροι για την άμεση ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. μπορούμε να κατηγορηθούμε από μερικούς ότι ουσιαστικά προωθούμε την αμερικανική πολιτική για μια διαμόρφωση της Ε.Ε. με προδιαγραφές αμερικανικές. Νομίζω ότι δεν χρειάζεται να προχωρήσουμε τόσο πολύ και, στο κάτω-κάτω, αυτό είναι ένα θέμα που θα πρέπει να το δούμε και σε συνδυασμό με την συμπεριφορά της Τουρκίας και στο κυπριακό και στην επίλυση άλλων θεμάτων στο Αιγαίο τα οποία έχουν αναφερθεί καλώς ή κακώς στο Ελσίνκι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς βλέπετε λύση μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Δεν το βλέπω, όχι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στη συνέντευξή σας δεν αποκλείεται και την αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ πριν από τις εκλογές. Το αφήνετε ανοιχτό το θέμα στην τελευταία ερώτηση.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Όλα είναι ανοιχτά στην πολιτική, δεν θα έβαζα μεγάλη πιθανότητα αλλά κανείς δεν μπορεί να το αποκλείσει. Θα εξαρτηθεί από τις πολιτικές εξελίξεις και τη συγκυρία.

Print this pageEmail this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedIn