ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλημέρα σας, κε. Αρσένη. Τι λένε οι τελευταίες σας εκτιμήσεις;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Υπάρχει μια εντυπωσιακή συσπείρωση του κόσμου. Όπως ξέρετε, ένα κομμάτι του κόσμου μας παρέμεναν αναποφάσιστοι. Όσο πλησιάζουμε προς την Κυριακή, και γίνεται πιο ξεκάθαρο το θέμα των πολιτικών επιλογών, ο κόσμος αυτός συσπειρώνεται μαζί μας και αυτός είναι και ο λόγος που είμαι αισιόδοξος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει μια αίσθηση ότι έχουν μειωθεί πάρα πολύ οι αναποφάσιστοι. Έχετε την ίδια αίσθηση;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Ναι. Επιπλέον, ο κόσμος ο δικός μας έχει και κάποιες ιδιομορφίες, υπήρχαν και κάποιοι ενδοιασμοί, κάποια παράπονα, κάποιες κριτικές ότι ορισμένα πράγματα θα έπρεπε να είχαν γίνει διαφορετικά. Ανεξάρτητα από το αν αυτά είναι βάσιμα ή αβάσιμα, υπήρχαν. Τώρα όμως βλέπουνε πως το θέμα δεν είναι τόσο μια αξιολόγηση με τα μάτια στραμμένα στο παρελθόν, αλλά το τι πρέπει να γίνει και ποιες είναι οι προτεραιότητες για τα επόμενα 4 χρόνια. Ξέρουνε ότι οι προτεραιότητες αυτές πρέπει να είναι η αναβάθμιση του κοινωνικού κράτους και της κοινωνικής πολιτικής και η ανάπτυξη πάνω σε μια άλλη βάση, με την παρέμβαση του κράτους που θα δώσει μια κατεύθυνση σε μια στοχευμένη ανάπτυξη. Αυτή είναι προνομιακή πορεία για το ΠΑΣΟΚ, γιατί η ΝΔ δεν έδειξε ποτέ μια φιλική διάθεση σε ένα κοινωνικό κράτος ή ακόμα και σε ένα ισχυρό κράτος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι κάποια λαϊκά στρώματα που στο παρελθόν ήταν παραδοσιακοί σύμμαχοι δικοί σας, τώρα έχουν στραφεί στη ΝΔ.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Αυτό πράγματι φαινόταν εδώ και αρκετές μέρες. Η εκτίμησή μου είναι – γιατί τώρα δεν έχουμε δημοσκοπήσεις και αυτό είναι καλό – ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από την πλούσια θητεία που έχετε από οικονομικά υπουργεία, τα χθεσινά μέτρα που εξήγγειλε ο Γ. Παπανδρέου είναι κοστολογημένα μέτρα, είναι μέτρα που μπορεί να τα αντέξει και να τα χρηματοδοτήσει η ελληνική οικονομία;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Φάνηκε ότι μιλάμε για τεράστιες αυξήσεις, το πρόγραμμά μας όμως έλεγε για 300 ευρώ κατ” άτομο στον αγροτικό τομέα και τώρα τα κάναμε 400. Όμως, εάν συμπεριλάβετε περιπτώσεις κατά τις οποίες ένας αγρότης έπαιρνε περισσότερα χρήματα από τα βασικά και η σύζυγος δεν έπαιρνε κλπ., η διαφορά δεν είναι τόσο μεγάλη. Το πρόσθετο κόστος αυτής της ρύθμισης μπορεί να απορροφηθεί με μια ανακατανομή των δαπανών σε έναν προϋπολογισμό που θα έχει περισσότερα έσοδα. Διότι εμείς προσβλέπουμε σε μια ταχεία ανάπτυξη τα επόμενα 4 χρόνια. Αυτό το οποίο σηματοδοτεί η χθεσινή δήλωση του Παπανδρέου, δεν είναι ότι δίνουμε λεφτά από εκεί που δεν έχουμε, αλλά ότι αναπροσαρμόζουμε τις προτεραιότητές μας και δίνουμε ακόμη μεγαλύτερη προτεραιότητα στην κοινωνική πολιτική.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από πού αντλούνται όμως κε. Αρσένη αυτά τα χρήματα;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Εμείς προσβλέπουμε σε μια σημαντική αύξηση των εσόδων μας μέσω της ανάπτυξης. Τα έσοδα αυτά θα τα διεκδικήσει η υγεία, η παιδεία και η κοινωνική πολιτική.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η ανάπτυξη είναι ασφαλώς ένας στόχος και αν υπάρξει ανάπτυξη θα υπάρξει πλούτος για τέτοιες πολιτικές. Αν δεν;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Δεν υπάρχει «αν δεν». Γι” αυτό σας είπα και πριν ότι δύο πρέπει να είναι οι στόχοι και πάνε μαζί: Η αναβάθμιση μιας πολιτικής κοινωνικής αλληλεγγύης πάει χέρι-χέρι με την ανάπτυξη. Το μεγάλο μας στοίχημα είναι η ανάπτυξη. Είχαμε μια σημαντική αύξηση του εισοδήματος. Αυτό που χρειάζεται να γίνει τώρα είναι, πέρα από τις επενδύσεις στις οικοδομές που δεν θα συνεχιστούν με την ίδια ένταση μετά τους ολυμπιακούς αγώνες, να βρούμε την λοκομοτίβα που θα τραβήξει την οικονομία μπροστά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποια μπορεί να είναι αυτή, κε. Αρσένη;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Νομίζω ότι μπορεί να γίνει με μια σειρά από προτεραιότητες και κίνητρα, με αποκεντρωμένο σχεδιασμό, αυτό που λέμε αποκεντρωμένη συμμετοχική δημοκρατία, για την οικολογική γεωργία, για την αναβάθμιση του τουρισμού κλπ. Ξέρετε, ο μέσος τουρίστας στην Ελλάδα αποφέρει κάπου 550 ευρώ. Σε άλλες χώρες είναι 5.000 ευρώ. Εκεί θα πρέπει να ρίξουμε το βάρος και εγώ προσωπικά επιμένω – και είναι και η θέση του ΠΑΣΟΚ – ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει ένα μεγάλο κέντρο της περιοχής για εκπαίδευση και κατάρτιση, όπως κι ένα μεγάλο κέντρο για παροχή υπηρεσιών στο χώρο της υγείας. Αυτό θα είναι μια πολύ μεγάλη βιομηχανία, που θα έχει μεγάλη αποδοτικότητα, θα δώσει απασχόληση στους επιστήμονές μας και φυσικά θα δημιουργήσει και τους πόρους του κράτους για να μπορούμε να κάνουμε αυτή την κοινωνική πολιτική.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πιστεύετε ότι ο χρόνος που επέλεξε να κάνει αυτές τις εξαγγελίες ήταν ο ενδεδειγμένος ή ήταν καθυστερημένος;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Όπως σας είπα, ήταν μέσα στο πνεύμα της προεκλογικής μας διακήρυξης και η επιλογή του χρόνου είναι κι αυτή μια τακτική στον προεκλογικό αγώνα. Μίλησε χθες στο κέντρο της αγροτιάς και ήταν φυσικό αυτές οι εξαγγελίες να γίνουν χθες, όταν μιλούσε στη Λάρισα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πόσα κόμματα βλέπετε στη Βουλή που θα προκύψει στις 7 Μαρτίου;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Δεν μπορώ να το προβλέψω. Μπορώ όμως να σας πω ότι η αρχή μου είναι ότι η Βουλή πρέπει να είναι αντιπροσωπευτική των πολιτικών θέσεων του εκλογικού σώματος. Δεν μου αρέσουν οι αποκλεισμοί. Η Βουλή μπορεί και πρέπει να είναι πολυφωνική, πρέπει φυσικά να δίνει τη βάση για μια σταθερή κυβέρνηση, αλλά οι πολιτικές φωνές πρέπει να ακούγονται στη Βουλή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πώς κρίνετε την τακτική της ΝΔ, η οποία είναι σαν να έχει αποσυρθεί για να μη γίνει το λάθος και δίνει την αίσθηση ότι έχει κερδίσει;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Είναι μια αμυντική πολιτική, αλλά ορισμένα πράγματα της ξεφεύγουν από καιρού εις καιρόν. Άλλο τι λέει ο κος Καραμανλής – μπορώ να σας πω ότι είναι και ειλικρινής – στα στελέχη του όμως έχει περάσει ένα άλλο κλίμα. Κι αυτό το είδαμε χθες με τις ατυχείς δηλώσεις μιας υποψήφιας της ΝΔ. Το γεγονός ότι πέρασε το κλίμα ότι η ΝΔ θα καταργήσει το ΑΣΕΠ, το ΣΔΟΕ, σήμαινε ότι ο δημόσιος τομέας είναι ένα κάστρο που μπορεί να καταληφθεί από τα δικά τους τα παιδιά και αυτό έχει δημιουργήσει από τη μια μεριά μια συσπείρωση στο χώρο του ΠΑΣΟΚ και από την άλλη μια αμηχανία στο χώρο της ΝΔ, η οποία συνεχώς τονίζει ότι θα εκφράσει και θα εκπροσωπήσει όλους. Δεν είμαι σίγουρος όμως ότι ο κος. Καραμανλής θα μπορέσει να επιβάλει αυτή την άποψη μέσα στη ΝΔ, όπου πολλά στελέχη, φοβάμαι, χαρακτηρίζονται από μια υψηλή δόση ρεβανσισμού.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ευχαριστώ πολύ, κε. Αρσένη.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Κι εγώ σας ευχαριστώ.

Print this pageEmail this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedIn